Oct 26 2012

Will never let you go, no matter how hard the situation is.

Published by at 12:09 PM under I'm just rambling.

Assalammualaikum!

Rindunya nak berblogging. Tak pernah rasanya tinggalkan blog lama-lama. Tapi kali ini terpaksa, sehingga keadaan betul-betul stabil.

So yeh things have been pretty up and down lately. But I’ve begun to realize one thing..the power of the word ‘Alhamdulillah’.  I had the best birthday gift ever, last 12th Oct. A gift from Allah. Allah bagi saya kekuatan. Walaupun diduga macam mana pun, selalu percaya Allah bagi kekuatan kenapa tak nak gunakan?

Have you ever felt like you did your very best and turns out not what you expected? I believed that what I want, will be coming true in near soon. And turned out none of what I want has happened. Kecewa. Kecewa sampai tak mahu jumpa sesiapa, cuma ingin berdepan dengan Allah. Sumpah, ini pertama kali rasa kecewa sampai ingat Allah sahaja tak ingat sesiapa lagi. Baru sedar yang shaytan always whispers to me selama ni, to stay sleep (Authu billah)Astagfirullahalazim. Maybe it’s a big opportunity untuk dekat dengan Allah,maybe itu hint yang kita jauh dengan Allah azza wajalla.

I was devastated at first. And don’t ask how many rivers I’ve cried. Kenapa besar sangat dugaan Allah bagi? And why on my birthday? I hope a simple birthday wish from my fiance, tapi lain yang dapat. Memang, dugaan bertunang itu besar tapi tak pernah terbayang sebesar ini. Well, almost 99% orang suruh give up and end it, cuma ada 1% je kekuatan untuk teruskan. Kekuatan tu datang dari Allah juga.

“In Your knowledge if this action is bad for me, bad for my religion and faith, for my life and death, for here and the hereafter then turn it away from me and turn me away from it. Whatever is better for me, ordain that for me and then make me satisfied with it. Amien Ya Rob..”

Solat Istikharah bagi jawapan. Ya Allah, I give it all to you,please give me something better?  All of  a sudden, my silent prayers got answered, my problem solved just in time. Alhamdullillah, praise to Allah the Almighty. Always have faith in Allah, He knows what you’ve done. He knows what you’ve sacrificed. He knows sangat-sangat. Not even the family, the friends, tapi Allah.

Melupakan sesuatu yang perih tak mudah macam mencuci pakaian pakai Dinamo. Tapi belajar untuk memaafkan InsyaAllah Tuhan tolong bagi kita kebahagiaan.  Pegang janji Allah, masa bercinta akan penuh dengan kesedihan tapi Allah akan gantikan dengan kegembiraan selepas perkahwinan.

Allah maha pengampun, besar mana dosa kita pun, Allah ampunkan. Allah tetap kata kita hambanya. Pernah ke Allah cakap, mulai hari ini, kau tak boleh jadi hamba aku lagi! Kena selalu beringat, kalau orang buat salah dengan kita, ampunkan. Yes ampunkan. Tak kira lah dia minta maaf ke tidak, lantak dia lah. Bila ada orang susahkan hidup kita, merancang runtuhkan masjid Allah yang kita nak buat, nanti Allah marah. Biar Allah bagi kesusahan kat mereka. Itu tugas Allah untuk bertindak sesuatu. Kita jangan nak menyebuk.

People gona say and do whatever they want. I don’t even care anymore. I got my own life to live.

If shit happens well miracles do too. Kenapa tidak?

Sekian. Salam Aidil Adha to all the readers!

26 responses so far

26 Responses to “Will never let you go, no matter how hard the situation is.”

  1. puan muzaon 27 Oct 2012 at 1:15 AM

    what comes around goes around….

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    yea 🙂

    [Reply]

  2. Dayz Jon 27 Oct 2012 at 8:16 AM

    Be strong 🙂 Allah pasti beri gantinya.

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    thankyouu..

    [Reply]

  3. Cik Munon 27 Oct 2012 at 1:15 PM

    Be strong kakak. Kte pun sedang alami benda yang sama, bila baca post ni lega sikitlah.

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Kita kuaaaatttt yeyyy

    [Reply]

  4. fydaon 27 Oct 2012 at 9:35 PM

    kak totin jangan sedih ea ?
    biasanya pelangi datang lepas hujan kan ?
    apepun plan selepas ini , insylh kak totin mampu untuk harungi .
    may Allah ease .
    take care .

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Thaaaaankyouuu

    [Reply]

  5. Hasrinaon 29 Oct 2012 at 9:12 AM

    ItS your life and you hold the pen honey.

    and if u fall, u take the fall.

    jgn peduli cakap orang.

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Thankyouu. memang tengah kuat untuk ignore semua orang..

    [Reply]

  6. nanaon 29 Oct 2012 at 10:37 AM

    hai~

    biase la ujian bertunang..diff ppl had diff story.. 🙂

    i pn almost give up..almost putus..just about 2 weeks before nikah day..but that night i gave myself up to Allah and pray for His guidance..

    Alhamdulillah..dh nikah dh bout 3 weeks ago and everything just fall right in place..Alhamdulillah..marriage is AWESOME! sgt2 awesome!

    one whom I thought is bad for me turns out the BEST for me..i believe the same goes for u too..the only thing is, dont stop praying.. 🙂 n stay positive k!

    All d best!!

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    nana baru nikah ke? congratsssssssssssss!!! terima kasih atas advice tersebut. tengah berusaha untuk bertahan lah ni..

    [Reply]

    nana Reply:

    aah~~ tq!

    insyaallah bole! bykkkkk bersbr k..heee~~

    [Reply]

  7. amaniammaron 29 Oct 2012 at 11:24 AM

    salam sis.

    Be strong dgn ujian ini..Allah uji kerana Dia SANGAT sayang dgn kamu

    keep update ye..lil’ sweet TJ..memandai je kan…hihi
    chill up

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    eheheh comel je lil sweet TJ gitu. eheeeehe thankyou sis!

    [Reply]

  8. pn suhailaon 29 Oct 2012 at 12:02 PM

    Apa yang berlaku pasti ada hikmahnya.. Allah maha mengetahui apa yg terbaik buat totin, kuatkan smgt…doa, mohon n sujud pd Allah pasti Allah bersama totin. semoga kebahgiaan akan tetap menjadi milik totin..
    Take care!

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Terima kasih. 🙂

    [Reply]

  9. Wuhuu Mommyon 29 Oct 2012 at 12:04 PM

    Cheer up dear, alam perkahwinan nanti lebih banyak dugaannya. This is one of the things that will only make u stronger 🙂

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    yer.. baru sedar kahwin ni bukan benda main2. yeaaa saya kuattt

    [Reply]

  10. Rozitaon 29 Oct 2012 at 5:11 PM

    terkejut nampak komen akk kat fb tu..tiba-tiba kuar kat sini pulak.

    insya-allah, setiap yg berlaku itu ada kebaikkan nya yg kita tak tau..
    tp kita manusia biasa..ada perasaan……mmg perkara pertama kita akan buat
    menangis kerana kekeciwaan..tp pernah kah kita terfikir, pernah kah kita menangis kerana takut kan allah serta balasan nya? tepuk dada tnya lah imann..

    dunia ini hanya sementara…solat jgn tinggal..itu perkara utama..solat membawa kita kepada seribu kebaikkan..amin~

    Assalam..Rozita Mohd Hasan

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    ahahaha glamour kejap akak! terima kasih atas nasihat kak!

    [Reply]

  11. ailylrozannaon 30 Oct 2012 at 4:39 PM

    Hadapi dugaan dengan tabah dan sabar tau.. BE STRONG!

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    thankyou ailyl!!

    [Reply]

  12. dilaon 31 Oct 2012 at 12:26 PM

    rindu doc totinx…rindu sangat2….
    doc, saya ni same jugak macam doc..
    owh ye, im just 23 and already become a wife.dah nak dekat 6 bulan doc. 🙂 ..same mcam doc jugak masa tempoh tunang haritu
    dugaan rasenye macam kena hempap batu segunung, rase jatuh sampai tersujud bumi.
    Finally, bila dah sujud pada DIA,Alhamdulillah DIA tolong and tak lupakan kita padahal kita selalu lupa DIA…
    Syukur doc, after kawen pun mule2 ade probs sikit2.and now its much better and happy doc…
    be strong doc…..
    be strong….

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    tak pernah sedia dgn dugaan camni. tapi takpe Tuhan memang nak kita selalu beringat..

    [Reply]

  13. lalalaon 20 Nov 2012 at 12:41 AM

    don’t know what happened but i guess dugaan mase bertunang lah kan..my own bff pun ada dugaan cmtu..bile nak nikah her first love came to her n she caught her fiance ada affair something like that..after istikharah alhamdulillah sorted out..n now she have a cute one year old son..

    [Reply]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply

| |