May 19 2011

Where is my kampung?

I just got back from my kampung last weekend. After fewwww years. Adelah dekat 5 tahun. Β -_- I’m sorrryyyyyy, nenek. *Gaya Amir Maharajalawak* wtf.

My kampung on my mother’s side terletak just opposite the Singapore tau, Kampung Sungai Kapal, Pengerang, Kota Tinggi, Johor. Buka tingkap dah boleh nampak Singapore. Cheh. I panggil nenek as “Nyai” dan datuk dengan panggil “Yai”. Nyai and Yai both dah tak ada. Both meninggal while I was studying in Indonesia. -_-

Actually my Nyai is Singaporean. Dulu I pernah tanya Yai, macam mana dia ngorat Nyai. Yai cakap cenggini, “Yai pergi dekat tepi laut dan jerit Nyaaaiiiiiiiiiii, lepas itu Nyai jerit dari seberang sana”, Sambil menunjukkan arah pantai Singapore. Aku pun percaya dengan lugu nya. -_-

Nyai Yai Nyai Yai mesti korang pening nak pronounce. Whateverlah, tak penting. Benda penting yang I nak cakap adalah, Kampung Sungai Kapal adalah cantik sangat, kau orang je yang tak tahu kan?

Nama pun Kampung Sungai Kapal. Jadi banyak kapal berlabuh di sini. Eceh. Setiap kali balik kampung, (padahal dah 5 tahun tak balik) mesti nak landing sini menikmati lanskap kapal cantik-cantik sambil usha MS.

MS itu Mat Saleh tau, bukan Mamat bin Saleh, atau bukan juga Mamat Sepah. wtf?

See, see, usha Mat Saleh pakai short.

youuu

Sebenarnya takut takut. Bila kita melangkah je, papan tu jadi goyang goyang.

Eh eh eh eceh.

Jom kita naik kapal ke seberang sana.

Vroom vroom, I yang drive.

Balik kampung bertiga with mama and auntie Annie.

I am not going to be responsible if you fall in love with my kampung.

My peaceful kampung sejuk nyaman deruan ombak laut.

Okeh gambar terakhir ini memang betul-betul dah sampai kampung, mandi-mandi dan ganti baju gaya orang kampung sambil bermain buaian ala-ala bawang putih bawang merah. Haha sempat lagi tukar dress up dan sambung bergambar.

Anyone from here, Kampung Sungai Kapal? Errrr but I don’t think so kot. Sebab nak online dekat sini pon tak dapat line. Celcom line pon kejap ada kejap tak ada. Blughhhhhhh memang feeling kampung abis! -_-

15 responses so far

15 Responses to “Where is my kampung?”

  1. lassiegewdixon 19 May 2011 at 10:08 PM

    masam !
    i dok kota tinggi lohhhhhhhhhhhh πŸ™

    [Reply]

  2. YiyiPutrion 19 May 2011 at 10:22 PM

    OMG! Kak Totin! LAWANYA… kualiti gambar kak Totin. Kak Totin pakai kamera ape ek? Hihi. Eniwes memang lawa laa kampung kak Totin. Tapi oleh sebab kekurangan ketidakdapatan line celcom jadi, low sikit markahnya. Hihi. πŸ˜›

    [Reply]

  3. The NuruLon 20 May 2011 at 12:07 AM

    teringin nak angin berderu deru~

    [Reply]

  4. Fon 20 May 2011 at 12:41 AM

    wah lau nk feling btol2 kampung tido berperang dgn nyamok..hehehe

    [Reply]

  5. niejaon 20 May 2011 at 4:45 AM

    lawa gila kot tempat..

    [Reply]

  6. eRinaon 20 May 2011 at 7:53 AM

    hey,,, kebetulan,, asben i asal pengerang gak,,tp kg teluk empang la… sebelah kg je tu…ntahΒ² dia kenal ur Nyai & Yai… hihi…

    [Reply]

  7. ojolalyon 20 May 2011 at 9:12 AM

    salam..hehehehe mbak totin ni orang sg kapal kerr? gambo2 tu mcm kat resort sg kapal aje….idok ler teman tau yg totin ni asal org sg kapal….apapun sana memang best…almaklum dah dekat ngan tempat ojo..ADELA….

    [Reply]

  8. melation 20 May 2011 at 9:19 AM

    OMG….best kottt kampung u totin….kalau sy jadi u..mau tiap2 hari balik kampung πŸ™‚ …sy panggil atok & nenek sy pon NYAI & YAI gak πŸ™‚

    [Reply]

  9. Piston Pecahon 20 May 2011 at 9:23 AM

    memang tak penah pegi pon…
    still dalam area johor kan..

    [Reply]

  10. cinoion 20 May 2011 at 9:37 AM

    Lama x dengar org panggil nyai!
    Rindu plak nak gi johor

    [Reply]

  11. Hasrinaon 20 May 2011 at 9:37 AM

    Hi. Cute Doctor. =)

    [Reply]

  12. fendyon 20 May 2011 at 3:52 PM

    semua gambar lawax..tp mgkin sbb model dlm gambar ni pun lawa kot

    [Reply]

  13. pusheron 23 May 2011 at 8:31 AM

    best giler kalau jd kan tmpt bercuti…thnks….

    [Reply]

  14. mason 29 May 2011 at 12:30 PM

    gempak gile kampung ni!!! beautiful!!

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    ahaa datang laaa sunyi sepi sesuai untuk menenangkan fikiran.

    [Reply]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply

| |