May 19 2011

Where is my kampung?

I just got back from my kampung last weekend. After fewwww years. Adelah dekat 5 tahun.  -_- I’m sorrryyyyyy, nenek. *Gaya Amir Maharajalawak* wtf.

My kampung on my mother’s side terletak just opposite the Singapore tau, Kampung Sungai Kapal, Pengerang, Kota Tinggi, Johor. Buka tingkap dah boleh nampak Singapore. Cheh. I panggil nenek as “Nyai” dan datuk dengan panggil “Yai”. Nyai and Yai both dah tak ada. Both meninggal while I was studying in Indonesia. -_-

Actually my Nyai is Singaporean. Dulu I pernah tanya Yai, macam mana dia ngorat Nyai. Yai cakap cenggini, “Yai pergi dekat tepi laut dan jerit Nyaaaiiiiiiiiiii, lepas itu Nyai jerit dari seberang sana”, Sambil menunjukkan arah pantai Singapore. Aku pun percaya dengan lugu nya. -_-

Nyai Yai Nyai Yai mesti korang pening nak pronounce. Whateverlah, tak penting. Benda penting yang I nak cakap adalah, Kampung Sungai Kapal adalah cantik sangat, kau orang je yang tak tahu kan?

Nama pun Kampung Sungai Kapal. Jadi banyak kapal berlabuh di sini. Eceh. Setiap kali balik kampung, (padahal dah 5 tahun tak balik) mesti nak landing sini menikmati lanskap kapal cantik-cantik sambil usha MS.

MS itu Mat Saleh tau, bukan Mamat bin Saleh, atau bukan juga Mamat Sepah. wtf?

See, see, usha Mat Saleh pakai short.

youuu

Sebenarnya takut takut. Bila kita melangkah je, papan tu jadi goyang goyang.

Eh eh eh eceh.

Jom kita naik kapal ke seberang sana.

Vroom vroom, I yang drive.

Balik kampung bertiga with mama and auntie Annie.

I am not going to be responsible if you fall in love with my kampung.

My peaceful kampung sejuk nyaman deruan ombak laut.

Okeh gambar terakhir ini memang betul-betul dah sampai kampung, mandi-mandi dan ganti baju gaya orang kampung sambil bermain buaian ala-ala bawang putih bawang merah. Haha sempat lagi tukar dress up dan sambung bergambar.

Anyone from here, Kampung Sungai Kapal? Errrr but I don’t think so kot. Sebab nak online dekat sini pon tak dapat line. Celcom line pon kejap ada kejap tak ada. Blughhhhhhh memang feeling kampung abis! -_-

15 responses so far

| |