Jul 26 2015

Penundaan vaksin bayi 18 bulan kepada 24 bulan

Published by at 10:10 AM under It is all about health!

Masalah vaksin yang saya keutarakan kelmarin di laman facebook membuatkan segelintir netizen memperbincangkan isu ini. Cheewaaah ayat pembaca berita. Kakakah, tak apa, sila lah share mengenai isu ini. New Balance Hombre Kalau bab macam ni korang nak viral kan I okey saja. Memang itu tujuannya kan? Ada tak antara kita ni yang bawa anak check up routinely dekat klinik swasta instead of klinik kesihatan terdekat? Bukan sebab nak kerek acah-acah hebat sebab check dekat swasta, tapi sebab kekangan waktu nak pergi klinik kerajaan. Mesti ada sebahagian dari kita yang mengalami masalah “Maaf kak, klinik kita dah habis vaksin tu. Mochilas Kanken Mini Akak cuma cucuk dekat klinik kerajaan” Nak tak nak memang kena pergi sana. Jangan risau, klinik kerajaan sepatutnya kena menerima pesakit “tumpang” untuk vaksin ini. Memang kami pun dah sedia maklum, masalah kekurangan vaksin ni memang sejak dari awal tahun 2015 lagi.

Alamak gambar ni tesenget-senget, kena telengkan muka sikit.

Oleh yang demikian, pihak KKM dah ambil inisiatif untuk menunda dos tambahan (booster) dari 18 bulan kepada 24 bulan. adidas uk for sale Iaitu, selepas ini tiada lagi vaccine diberikan pada kanak-kanak berumur 18 bulan (setahun setengah) tetapi ditunda kepada 24 bulan (2 tahun). new balance 999 homme blanche Tapi bagi yang dah ter ambil vaccine masa 18bulan tu tak payah la datang cucuk lagi masa 24 bulan ok? Jangan risau, ni vaksin booster, kita boleh tunda sekejap. Jangan ada yang salah faham menyatakan vaksin dah semakin mahal, so kita sengaja melengahkan waktu vaksin. Marcus Mariota Oregon Jerseys Haippp. Mochilas Kanken Mini tidak ye. bersyukur sebab Malaysia still bagi free vaksin untuk rakyatnya. baskets ASICS Cuba tengok negara lain ada ke kemudahan macam kita ni? KKM mengalami kekurangan bekalan vaksin dari satu pengeluar vaksin ini. Tak ada kaitan dengan harga vaksin naik ala ala macam harga minyak petrol naik. Minyak petrol dan vaksin tak ada kaitan. -_-

Untuk lebih jelas, jadual imunisasi vaksin yang comel macam kat atas ni dah tak pakai lagi. nampak tak jenis vaksin DTAP/Polio/Hib tu ada 4 kali cucuk. nike air max 2017 dames Blauw Yang terakhir tu bulan 18 bulan dah sekarang kita ganti dengan 24 bulan. ? Tak apa, yang penting Dos 2, dos 2 dan dos 3 dah diberikan. Jangan yang tu pun tak bagi, lepas tu datang masa umur 2 tahun sibuk nak cucuk dos tambahan pula? Nak kena cubit ni!

Yang ni jadual yang baru. Alamak I tak sempat lagi la nak buat jadual comel comel gambar baby warna warni.

Hopefully semua readers blog dan kenalan I seorang yang taat setia pada vaksin. Jangan skip skip vaksin jangan malas malas datang cucuk untuk anak ye. Jangan terpengaruh dengan godaan menolak vaksin yang semakin tersebar sekarang ni. Tapi ibu bapa mana yang terlupa cucuk, terskip dose, memang betul-betul tak ingat atau tiba-tiba dah insaf nak bagi anak vaksin pula, boleh datang ke klinik terdekat dan dapatkan consult doctor untuk vaksin yang mana perlu start balik atau dapatkan jadual baru vaksin untuk anak anda ok?

Kalau nak tahu apa kepentingan setiap vaksin dekat atas ni, korang boleh taip www.google.com lepastu tulis keyword nama vaksin tu wakakakaa… Panjang kalau nak explain semua dekat sini kang.

3 responses so far

3 Responses to “Penundaan vaksin bayi 18 bulan kepada 24 bulan”

  1. wanfynaon 27 Apr 2016 at 4:58 PM

    salam sis….i nk tanya…anak i x cucuk lg 18bulan sebab i lupa la…bila dh ingt dh trlebih bulan plak huhu trus i xg…so date 1.5.16 ni bru genap 2tahun…boleh pergi cucuk cm biasa ker?tq sis….

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    boleh. sempat lagi cucuk sebelum 2tahun setengah. klau dah lewat setahun dah kena ulang vaksin balik.

    [Reply]

  2. Miezaon 23 Jun 2016 at 8:49 AM

    Youu.. Nak tanyaa. Anak i cukup 2 tahun 9 Jun harituu. Tapi appointment utk check up n cucuk 24bulan tuu dapat lepas raya, 18 Julai. Since sekarang ni dok kecoh pasal difteria tu, apa advice you eh? takpe ke i tunggu je sampai 18 Julai or try tanya kat klinik swasta kalau2 ada stok? Bukan apa, masa balik kampung beraya ni kan bercampur gaul dgn macam2 orang..yg anti vaksin pun ramai la ni huhuu takott..please reply ya syg, thanks! 🙂

    [Reply]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply

| |