Feb 22 2011

Kosmetik racuni bayi?

Published by at 8:16 AM under It is all about health!

Setiap kali kalau kita mengandung, kita kena patuhi pantang larang macam-macam. Mestilah kita mahu anak kandungan kita menjadi yang terbaik dan sempurna seperti orang lain. Ingat, bukan sahaja cara pemakanan yang perlu kita jaga, tetapi sesetengah produk  kosmetik juga bahaya kepada janin kita!

Apakah Ftalat?

Hodohnya nama payah nak sebut. Ftalat adalah kumpulan bahan kimia yang digunakan untuk buat plastik PVC pembungkus makanan itu. Tahu tak, Ftalat juga digunakan untuk sesetengah bahan kosmetik kita. Ftalat ini lah yang akan menjadi punca meracunkan kandungan kita dengan menjejaskan kemampuan pembiakan janin, termasuklah kecacatan sewaktu lahir pada organ pembiakan lelaki. Contohnya, elok-elok anak kita lelaki, aleh-aleh keluar anak tak ada testis. -_- Anak tak nangis, kita yang nangis. Tsk.

Takpun kenapa bila anak dah besar jadi mandul? Salahkan emak. Salahkan emak yang suka pakai kosmetik bukan bukan sewaktu mengandungkan kita. Paling sedih, anak kita akan berisiko tinggi terkena kanser testis pabila dewasa, jika kita menggunakan kosmetik yang mengandungi Ftalat.

Antara produk yang mengandungi racun Ftalat:-

  1. Pewangi Poison dari Christian Dior
  2. Pantene Pro V “Healthy Hold”
  3. Deodoran Arrid
  4. Penyembur rambut Aqua Net
  5. Tresor Eau De Parfum
  6. Deodoran intensif 24jam Rexona
  7. Perfume dari Eternity, Chanel no 5, dan Tommy Girl
  8. Produk penyembur rambut Vidal Sassoon, Essentials dan Tommy Girl
  9. Deodoran dari The Body Shop dan Nivea
  10. Mousse rambut dari Wella dan Studio Line

Bukan tak boleh pakai, tapi jangan pakai waktu pregnant. To all, please share this ok?

20 responses so far

20 Responses to “Kosmetik racuni bayi?”

  1. azuraon 22 Feb 2011 at 8:51 AM

    salam..totin, i share artikel ni yer..:)

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    memang utk dishare!

    [Reply]

  2. eliyaezlinaliason 22 Feb 2011 at 10:24 AM

    info yg sgt bguna wt kami para mama…akak share n3 ni kt blog & link to totin pya blog neh tau!
    tengs for sharing cute doc!

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    oke2 sila share!!

    [Reply]

  3. Fon 22 Feb 2011 at 10:34 AM

    ehem! ftalat tak pernah singgah kat i…. masih ok..hhahahahaaaa

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    nak check nak check! ;p

    [Reply]

  4. bibion 22 Feb 2011 at 11:19 AM

    thanx for the info totinx! klau ada apa2 yg berkaitan dgn pregnant ni pls do share k.
    tq!

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    okeeee mesti!

    [Reply]

  5. […] This post was mentioned on Twitter by farhazakaria, Ami Schaheera and rhona, rhona. rhona said: @amamanaf http://totinx.com/?p=3748 […]

  6. The NuruLon 22 Feb 2011 at 7:54 PM

    uh sekarang pun i pakai rexina 24hrs tu. eh nak share artikel ni k. lagi satu, camana nak tau ada ftalat atau tak? nama dia apa..kotkot boleh tengok dekat ingredients produk tu.

    [Reply]

    liya Reply:

    saya pn gne rxona ni..nsb lum kwen lg..huhuhu
    a’akn nk tau gak ap nme bhn kmia tu ekk??
    tp u totin pkai ddoran brand ap ye? yg xde ftalat ni (nme mcm adik brdik lalat je…huhuhu)

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    nama nama ftalat: Di ( 2-ethylhexyl), phthalate (DEP). Di(n-butyl) phthalate (DBP), Butyl benzyl phthalate (BBP), Di (2-etylhexyl) phthalate (DEHP) dan Di-methyliso phthalate (DMP)

    [Reply]

  7. fendyon 23 Feb 2011 at 8:38 AM

    tq totin..i nk share..

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    silakann

    [Reply]

  8. cikanoton 23 Feb 2011 at 9:08 AM

    fuhh nasib semua produk tu i tak pakai skrg..eceh cam mengandung plak skrg..masa mengandung nnt seblum beli kena tgk ingredient la yerk..jangan ade ftalat..eh betul ke i eja

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    masa mengandung nanti I ingatkan balik. eceh.

    [Reply]

  9. fateen amalinaon 25 Feb 2011 at 10:57 AM

    Doc, mintak share yee. Habis tuu kita nak pkai deodorant apa? nanti ketiak masamm laa doc 🙂

    [Reply]

  10. Liyana Luniaon 25 Feb 2011 at 4:22 PM

    hai dokter cantik <3

    saya udah ngeliat di belakang rexona teens yang beliau tidak ada ingredient phtalat ituwww. adakah rexona teens boleh meracuni bakal anak saya eceh HAHA

    [Reply]

  11. eiraon 01 Aug 2011 at 12:05 PM

    ira share..copy paste je..malas nak buat ayat lain…untuk makluman orang ramai 😉

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    okeeee!!

    [Reply]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply

| |