Aug 07 2016

Kisah saya dan ibu mengandung

Published by at 7:28 PM under Don't sue me!

Masa medical school, saya paling benci department Obsgyn (O&G). Benci yang memang stok tak suka langsung. Lagi-lagi bila attachment labour room, bau air ketuban tu sampai nak muntah menghadap hari-hari.

  • Nike Free Run 5.0 Blu Uomo
  • Air Jordan 6 Retro Sampai melekat bawa ke tidur. Kadang tengah makan pun terbau air ketuban. Fobia sangat dengan bau tu.

    Sehinggalah exam viva O&G saya fail. Masatu dengan Prof Dr Ova Emilia, ingat lagi nama dia sampai sekarang. Markah sikit gila dapat. Terus berdendam dengan O&G sampai ckp aku takkannnn menghadap department tu lagi walau apa pun terjadi chewahh.
    Masa Ho, department O&G paling mendebarkan. Dahla tak pandai department ni, bos pulak sangat garang dan scary. Bos tu memang legend, semua orang dengar nama je dah menggeletar. Canotta Boston Celtics Bunyi kasut dia je dah lemah lutut. Argh bila lepas je exam department O&G terus Babaiiiii, I won’t be backkkkk byee O&G byeeeeeeee!!!!! Boleh bakar buku O&G skrg! Leganya bukan main!
    Takkkk. Ingat dah habis tutup buku rupanya tidak. Under Armour CurryPas Cher Kemudian jadi Mo di klinik kesihatan area Selangor. mochilas fjallraven kanken oferta Tiba-tiba kena incharge MCH(Maternal Child Health) Senang cerita kena jaga klinik ibu mengandung. Argh!!! Buku merah lagi??? Hari hari menghadap mak buyong. HARI HARI!!! 🙁 Depression berat masa tu. Bila mengadu pada rakan-rakan mo lain “korang tanak rotate ke jaga MCH? Kenapa aku dah setahun jaga MCH korang tanak tukar-tukar ke?” Semua krikkk krikkk tak layan. Ughhhhhh. Allergy betul dengan buku merahhhhhh. nike air max 2016 heren Ku tabahkan jua. Asics Gel Lyte 5 Pas Cher Sebab terpaksa incharge, secara tak sengaja sekarang dah boleh scan ptn, kalau dulu masa houseman nak blajar scan pun tak hingin. Sebab mmg mind set kat kepala takkannnn kembali kepadamu.
    Pindah Johor. Yeyeyyyy pindah Johor. Canotta Portland Trail Blazers Hullahupppp!!! Babaii MCH!!! Semoga klinik baru dapat incharge pesakit luar, kekekekke. Sekalii. Dapat KK luar kota. Seorang je doktor dekat sini. YE HANYA SAYA SAHAJA DOKTOR DISINI!! Baik OPD, baik MCH, ibu mengandung ke tak mengandung ke kau juga yang tengok, kah kah kah padan muka Totin Jamain.Dan disinilah bermula kehidupan sebenar aku sebagai doktor yang terpaksa berdikari… T_T
    Awal tahun 2015, saya dikejutkan dengan kes antenatal eclampsia. Fitting dekat klinik. Selama 5 tahun jadi doctor, saya TAK PERNAH attend patient fitting. Tak pernah manage eclampsia. Mungkin selalu bernasib baik, dari study smpai lah ketika itu, tak pernah jumpa patient eclampsia. Dan itulah pengalaman sehingga rasa nak mencabut nyawa sendiri. Rasa macam nak pura-pura fitting sekali. Fjallraven Kanken Classic perjalanan ke hospital ambil masa 1jam. Naik ambulans paling cepat memecut dalam 40minit lah. 40minit??? Macam macam boleh berlaku.
    Alhamdulillah. Air Jordan 12 (XII) Patient tersebut selamat, walaupun sedikit kecewa kerana baby meninggal juga.
    DAN HARI INI.
    Benda yang sama berlaku lagi. Patient yang sihat walafiat masa mengandung tanpa sebarang masalah. Bersalin dengan selamat. new balance 577 damskie

  • Nike Air Force 1 Haut
  • Marcus Mariota Oregon Football Jerseys Sudah 10hari kelahiran, secara kebetulan Jururawat saya buat lawatan di rumah, tiba-tiba tekanan darah pesakit tinggi. adidas bambino stan smith aura fit datang kembali dan patient fitting di rumah. Nike Air Max 2016 Dames blauw Dengan waktu itu ambulans pun tak ada, kami attend patient pakai kereta. Tuhan je tahu macam mana perasaan masatu. new balance 993 outlet asics kayano 21 hombre Berdasarkan experience pertama, jadi kononnya management di hujung jari, kononnya lebih tenang, tapi anda silapppp. Jantung bagaikan tak ada dah. Canotte Indiana Pacers Fit patient kali ini lebih mengganas.

    Tapi saya dah manage sebaik mungkin apa yang saya boleh buat. Rod Carew Jersey Saya harap patient selamat.
    Kesimpulannya, janganlah kita membenci sesuatu. Semakin banyak kita benci, semakin dekat benda tu dengan kita. Oleh itu, mulai sekarang saya akan mencintai O&G, saya suka buku merah datang! Saya akan scan patient dengan penuh ceria sambil menyanyi-nyanyi di hati. Saya anggap ibu mengandung adalah peminat tegar saya! Saya sayang semuaaaa ..
    Ps: jangan salah faham, selama saya belajar dan bekerja, saya tak pernah membenci ibu mengandung. nike air jordan 4 mujer Saya cuma tak hebat mengendalikan kes mereka… Mungkin Allah nak suruh saya belajar dan terus belajar… Hmmm tolong lah jangan bagi saya patient eclampsia lagi.. Maglie Brooklyn Nets T____T

    PESANAN RINGKAS SAYA:

    Jangan main-main dengan pesanan doktor. Dengarlah nasihat kami. Nike Air Max UK Sesungguhnya kami betul-betul nak puan sihat. Kami pergi kerja bukan nak apa-apa tapi nak puan sihat. Jangan malas datang temujanji klinik. Sesungguhnya kedatangan puan sangat bermakna buat kesihatan tuan. Jujur, kami suruh puan ke klinik untuk kesihatan puan sendiri tiada kaitan dengan kepentingan kami. Tolong hubungi kami segera kalau ada simptom pening kepala, muntah-muntah, tak sedap badan, hubungi kami. Robert Griffin III Baylor Jerseys Kami sedia membantu.

  • Nike Air Max 2017 Donna
  • Tak kira dah bersalin atau masih mengandung. Ole Miss Rebels Nike Italia Tak ada kenderaan ke tempat kami, kami datang rumah puan. Apa-apa hal berkaitan boleh call misi puan. No talefon misi ada pada muka depan buku merah puan.

    3 responses so far

    3 Responses to “Kisah saya dan ibu mengandung”

    1. meon 27 Sep 2016 at 5:21 PM

      selalu cam tu kan doktor…benda kita x suka tu la selalu dtng pada kita..saya doakan semoga doktor menjadi doktor yg terbaik!;)

      [Reply]

    2. zeeraon 22 Nov 2016 at 8:50 AM

      yeah.. yang taknak dan tak suka akan datang pada kita..

      [Reply]

    3. zieon 28 Dec 2016 at 9:45 PM

      ASSALAM ..salam pekenalan.tahniah

      [Reply]

    Trackback URI | Comments RSS

    Leave a Reply

    | |