Sep 27 2012

How can you say someone is fake, if you don’t know what real is?

Published by under I'm just rambling.

Fake is to make something seem real, satisfaction. Untuk buat orang satisfy. At first I terima bila orang kata I fake. Sebab kawan-kawan I akan cakap I fake in good way. Derang macam miracle dalam hidup I sebab itu derang sangat faham. Tapi bila my fake-ness disalahfahamkan, disini I ingin menegaskan, ewah.

Fake smiling? Yes I’m professional at that. Mengaku ye saya mengaku. Tipu lah kalau engkorang tak pernah buat fake smile. My bestie semua tau I memang terrel bagi fake smile. Sebab I selalu mengalami situasi sebegini.

Hai Totin!

Eh hi!!! Lamanya tak jumpa! Sekarang buat apa! *with my fake smile*

Dialoq itu macam auto reflex bila orang tak kenal, datang tegur. I akan mulakan soalan sebegitu. Entah entah orang itu memang tak pernah pun jumpa kita, I bantai je cakap cenggitu. In term of jaga hati orang. Takkan kita nak jawap greet dia dengan,

Kau sapa? Tak kenal. *lalu berambus*

Anyway any happens pon kita kena jawap greet dia dengan respectful way lepas itu baru lah bertanya secara tipis supaya tidak ada perasaan tersinggung, seperti..

Eh siapa nama ye? Alamak lupe lah.. saya dah tua!

Walaupun dia bagitahu nama dia tapi still tak ingat juga. Kena teruskan dengan fake smile.

Yes. Itu one example. Berdosa ke? I don’t think so.

Jumpa beliau di kenduri kahwin kawan. Salam fake smile siap laga-laga pipi, tapi after that I tarik kawan I and asked. Ni siapa? I lupa! Oh mai got, she’s Jannah! Jannah yang dulu zaman sekolah comot lomot badan kerimping kerengge, sekarang dah cun melecun body shape model Premium Beautiful gitu.

Lepas itu baru datang balik dekat Jannah with my real smile, hadiah minta maaf sebab tadi bagi smile palsu. Jannah jom ambil gambar sekejap, so that I won’t forget you later.

Sama juga dengan situasi kita berdepan dengan someone yang kauorang tak suka/tak serasi/ tak sekepala/ tak boleh kawan rapat rapat sebab mak tak bagi. Tipu lah kalau semua orang kau suka kan? In life, mesti ada someone yang ko rasa kau tak patut kawan dengan dia, because of so dangerous. Mak kata jangan cari kawan yang dangerous. But in case kau terserempak dengan dia, kau kena lah being nice. Takkan nak jeling menjeling or bermuka poyo atau lebih parah main tarik-tarik rambut? Professional smile is important.

Being nice to someone you dislike doesn’t mean you’re a fake. It means you are mature enough to tolerate your dislike towards them.

Setuju?

Fake is different with backstabber tau. Later I cerita pasal backstabber pula.

5 responses so far

| |