Oct 29 2010

Dengan ini, saya sumpahkan kau menjadi doktor!

Published by at 10:38 AM under Please don't give up!

Eh bukan cenggitu lah. Acara Oath Taking Ceremony diadakan sangat formal dan penuh tatasusila sampai terketar-ketar nak ke depan. Cara bergerak kedepan untuk berikrar pon kena ikut style yang ditetapkan. Hah gelabah.

Ikrar dokter:

Saya, di hadapan Dekan Faultas Kedokteran Universitas Gadjah Mada, sebagai dokter dengan ini menyatakan bersedia sumpah dokter sesuai dengan agama kepercayaan yang saya anut sebagai berikut:

Demi ALLAH, saya bersumpah, bahwa:

Saya akan membaktikan hidup saya guna kepentingan kemanusiaan.

Saya akan memelihara dengan sekuat tenaga martabat dan tradisi luhur jabatan kedokteran.

Saya akan menjalankan tugas saya dengan cara yang terhormat dan bersusila sesuai dengan martabat pekerjaan saya sebagai dokter.

Saya akan menjalankan tugas saya dengan mengutamakan kepentingan masyarakat.

Saya akan merahsiakan segala sesuatu yang saya ketahui kerana pekerjaan saya dan kerana keilmuan saya sebagai dokter.

Saya tidak akan mempergunakan pengetahuan kedokteran saya untuk sesuatu yang bertentangan dengan perikemanusiaan sekalipun diancam.

Saya akan menghormati setiap hidup insani mulai dari saat pembuahan.

Saya akan sentiasa mengutamakan kesehatan penderita.

Saya akan berikhtiar dengan sunguh-sungguh supaya saya tidak terpengaruh oleh pertimbangan keagamaan, kebangsaan, kesukuan, perbedaan kelamin, politik kepartaian atau kedudukan sosial dalam menunaikan kewajiban terhadap penderita.

Saya akan memberikan kepada guru-guru saya penghormatan dan pernyataan terima kasih yang selayaknya.

Saya akan perlakukan teman sejawat saya sebagaimana saya sendiri ingin diperlakukan.

Saya akan menaati dan mengamalkan Kode Etik Kedokteran Indonesia (Malaysia juga)

Saya ikrarkan sumpah ini dengan sungguh-sungguh dan dengan mempertaruhkan kehormatan diri saya.

DSC05446_副本 blog

Mama tak sempat lihat me on stage sebab flight mama sampai lambat. Ayah tak dapat datang sebab tak ada cuti and my lil brother gemok tengah exam sekolah. But who cares, this is for both of you, Dr. Totin Jamain.

P1010545_副本blog

Kawan penyimpan mohor besar diraja. Eh merapek lagi. Sahabat penyimpan rahsia besar saya. Eceh. Ni gameli tercinta, waktu bekerja mesti dapat pasangan dengan dia. Alah, nanti nak housemanship dengan awak juga, boleh? *mengada*

DSC05467_副本blog

Make up artist dan photographer peribadi. Terima kasih tidak terhingga!

36157_1446802775518_1396621748_30978011_5662844_n_副本 blog

Haa penat kau senyum sampai ke petang untuk bergambar!

23 responses so far

23 Responses to “Dengan ini, saya sumpahkan kau menjadi doktor!”

  1. lan_axon 29 Oct 2010 at 11:19 AM

    congratz..

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Thaaankss!! 🙂

    [Reply]

  2. eliyaezlinaliason 29 Oct 2010 at 11:28 AM

    tahniah docter muda!

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Thankyou sis!

    [Reply]

  3. pusheron 29 Oct 2010 at 11:46 AM

    tahniah,cntx…

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Thxxx

    [Reply]

  4. idaon 29 Oct 2010 at 12:58 PM

    congrats! ^^

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Thanksss!! 🙂

    [Reply]

  5. wawaon 29 Oct 2010 at 2:04 PM

    congrats dr.totin.. 🙂

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Thanks wawa!

    [Reply]

  6. noraon 29 Oct 2010 at 5:14 PM

    yeah….sy berkwn ngan doctor..muahahahah..choi…
    congrats babe…..jom celebrate lagi..suh rodi banje…hahahaha

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Jom!! Hahahaha bankrupt rody dpt kawan macam kita!

    [Reply]

  7. noraon 29 Oct 2010 at 5:15 PM

    eh lupe…u lg tembam dr mama u..hahahaha…kim slm mama u…die lg cun…wakakkaka :p

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Ahahah oke mama takpe. Mama mmg cun. Ciss

    [Reply]

  8. cikanoton 29 Oct 2010 at 8:44 PM

    beshnyer kalau sumpah jadi doktor ke engineer ke…tak payah belajo susah2 ahahahaha

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Hahaha senangggg nye lahai kalau macam tu.

    [Reply]

  9. Amirrah Zawanion 30 Oct 2010 at 2:28 AM

    congratulation..
    cantiknya kamu 😀

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    thanksss girl!!!

    [Reply]

  10. niejaon 30 Oct 2010 at 8:31 PM

    congrate syg!

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    thankssss babe!

    [Reply]

  11. aijaon 02 Nov 2010 at 2:51 PM

    saya silent reader and sometimes I do comment..
    kali ni nk wish congrate on being Doctor and best of luck for the coming days..
    da tau dpt hosp mana utk housemanship?

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Belum tau lagi. Belum apply pon lagi. Thanks anyway! 🙂

    [Reply]

  12. dental assistanton 21 Nov 2010 at 9:57 PM

    Wow this is a great resource.. I’m enjoying it.. good article

    [Reply]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply

| |