Apr 21 2012

Come, let me suck your blood!

Published by at 12:00 PM under It is all about health!

Kenapa perlu takut menderma darah? Why tell me why? Ewah emosi pula. Tak pernah ada kes kematian selepas menderma darah, unless kalau dia memang dah ada banyak penyakit. As long as you sihat, why not kita share kesihatan kita dengan orang yang memerlukan?

Siapa sebenarnya yang layak menderma darah? Semua readers blog totinx.com yang berumur 18-60 tahun, sihat walafiat *Alhamdulillah. cukup tidur lebih dari 5jam, dan berat badan melebihi 45kg. Haa yang penting sekali, jangan lupa makan dulu sebelum menderma. Isi perut sikit!

Siapa pernah menderma darah, saya!! Tak pernah. Tak cukup weight. Tapi ramai yang kata, selepas menderma badan akan rasa lebih selesa, macam free from everything gitu. Cuba try, lepastu share dengan I!

Okey, motif sebenar entry kali ini adalah, esok akan diadakan Kempen Menderma Darah di BPMall, Batu Pahat, Johor dari pukul 10pagi sehingga 3petang. Kalau nampak I, kita hai hai lah ye. Jumpa di sana!

5 responses so far

5 Responses to “Come, let me suck your blood!”

  1. shueion 21 Apr 2012 at 2:34 PM

    tapi ada org penah experience, lepas donate blood badan naik naik naik tak trn2 pastu…btul ke?

    [Reply]

  2. IQon 21 Apr 2012 at 5:03 PM

    try derma darah dari zaman matrik, berpuluh-puluh kali mencuba tak pernah lepas! masuk uni.baru lepas! tu pun pernah sekali jer….yang laen semua haraaaamm nak lepas…

    da cuba makan macam2 jenis makanan yang tambahkan darah tapi tak berhasil jugak…sob3….

    derma darah sangat best! serius!

    [Reply]

  3. cik lilyon 22 Apr 2012 at 10:57 PM

    dah pernah derma darah, 3 kali, 2 kali masa zaman universiti, 1 masa zaman bekerja, skrg?xberkesempatan nak pegi sbb selalu timing derma darah kat sini selalu xkena, either xde kat ktn ataupun tgh period, so xdpt la pegi, best sgt2, tp mmg kena mkn smpi kenyang dl baru boleh derma darah, kalau x, lps derma darah mesti pening nak pitam, pernah kena masa kat u dl, smpi tumpang tido bilik member sbb bilik jauh, hikhik, dah xmampu nak jln smpi bilik masa tuh, kalo bab badan naik tuh, rasanya x kot, itu sbb xkontrol mkn la tuh, hikhik…

    [Reply]

  4. silent_readeron 24 Apr 2012 at 9:57 AM

    jauh sangat nak pegi syg..

    tp sy dah banyak kali derma darah dari zaman uni sampai lah lanjut usia 20-an ni..sijil derma darah pun banyak hehe..1st time menderma memang trasa sakit tp lepas kali ke-dua dah tak rasa pape..rilex je..rasa seronok bg orang darah lagi2 sebab sy darah O 😀

    [Reply]

  5. ikokoon 26 Apr 2012 at 4:00 PM

    huuu.. teringin nak menderma lagi, tapi dah tak boleh la..

    saya on medication, until the end of time… T_T

    whatever it is, sesiapa yang boleh donate tu, donate la selagi anda mampu dan layak untuk donate, bila dah tak layak (macam saya), terindu-rindu nak donate..

    [Reply]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply

| |