Archive for the 'Camera whore genes!' Category

Sep 02 2012

Tips sentiasa cantik ketika bergambar!

Published by under Camera whore genes!

Dulu, pernah la juga pergi modeling class masa dekat Indonesia. Actually semua budak dalam agent modeling I bagi free class untuk belajar ketika berphotoshoot. Tak nampak kekok, senang nak bekerjasama.

Tapi sekali sahaja lepas itu ponteng sebab busy with uni class, practical dan tak ada geng. Iyelah time class, dekat kepala teringat Anatomy, Biochemistry, Block exam, OSCE owh I busy you! Apa-apa pun, pengalaman yang ada tetap nak share dengan semua orang!

Sebenarnya sesetengah orang akan kelihatan cantik di gambar, di luar tidak pula. Macam mana boleh jadi cenggitu? Tektik bergambar itu penting. Tips supaya kelihatan cantik digambar perlu tahu.

1. Wajah cerah dan bebas minyak.

Wajah yang berminyak-minyak membuatkan kualiti gambar jadi entah apa-apa. Berkilau kilau jadinya. Tak menarik. Jadi seeloknya before bergambar, guna kertas minyak untuk bersihkan minyak, ataupun sapukan sedikit powder tipis untuk elakkan kulit mengilap.

Akan lebih menarik lagi jika

  • memakai sedikit eyeliner, supaya mata kelihatan tajam dan ayu.
  • blush on tipis agar wajah nampak segar.
  • lipstic warna natural agar senyuman terserlah.

Susah sangat ke? Tak. Bukan suruh pakai heavy make up. Basic make up pun sudah enuff!

2. Fokus mata

Kita selalu keliru, mata nak tengok mana ni? mana nak focus ni? Okeh, untuk hasil menarik dan kelihatan natural, turunkan sedikit dagu, mata jangan focus di hadapan lensa, tetapi sedikit di atas lensa kamera.

3. Senyum!

Senyum pun susah. Selalu senyum nampak kaku. Senyum buatan. Lebih-lebih lagi bila kena snap banyak kali, pelbagai pose sana sini. Penat betul nak senyum. Sampai ke pose yang ke 3.. 4.. 5.. senyum macam nak terberak pun ada. So how?

Supaya senyum nampak natural, letakkan lidah di belakang gigi, and SMILE! Barulah senyum nampak relax!

4. Baju Biru

Jika ingin bergambar di bawah sinaran matahari, (outdoor) warna biru adalah pilihan terbaik!

5. Pilih posisi tengah

Haaa bila bergambar ramai-ramai, cepat berebut rebut untuk dapatkan posisi tengah. Tolak orang ketepi, shuh shuh biar aku dapat tengah. *Evil laugh*. Kerana focus camera ditengah, dan kita akan kelihatan lebih besar / gemok jika diposisi tepi.

Bergambar di tengah-tengah la baru nampak diva. Ewah!

6. Tahan Perut

Eleh, ni tak perlu diajar. Rasanya semua dah tahu tips ini.

7. Ambil gambar dari bawah

Tips ini sesuai untuk si rendang supaya kelihatan tinggi dan langsing.

8. Tutup mata sebentar

Untuk memberi efek yang lebih dramatis dengan mata yang memukau, tutup mata dahulu. Saat photographer hitung 1,2, 3 baru buka mata.

Cuba bezakan hasilnya. Yeah! Terpukau tak?

*muntah*

9. Pelajari pose terbaik

Pose nak ajar dekat blog susah la pula. Banyak kan tengok gambar-gambar dan pose orang dan cuba pelajari pose terbaik buat diri sendiri. Setiap orang mempunyai posture badan berbeza so tak semua pose sesuai dengan posisi tubuh kita.

Pose kalkatu namanya.

10. Santai!

Tak ada yang lebih sempurna daripada santai ketika berfoto. Yeah, just relax. Jangan tegang muka tak payah stress stress kerut kerut sana sini.

Harap tips ini berguna. Thanks for reading!

3 responses so far

Aug 07 2012

Capture your moments – Shaherhan.com

Pentingnya mencari photographers untuk sebuah event adalah untuk memetik gambar moments yang kadang-kadang kita tak terfikir nak snap gambar tapi mereka, YES. Sebab mereka bukan siapa-siapa dari keluarga kita. Jadi mereka main petik sahaja. Penting sebegitu.

Lebih-lebih lagi moment gotong royong, sanak saudara sibuk sana sini. Bila sekarang tengok balik gambar waktu my engagement event, ketawa terbahak-bahak. Eyy apasal perangai aku tak senonoh sebegitu? Eyy kelakarnya muka kau! Eyyy…

For example,

Moment apabila 2 orang anak saudara, (Echak dan Nabila) sedang bekerjasama menyiapkan task yang diberikan, menyusun balang bunga rampai di dalam bakul sambil disaksikan oleh makcik-makcik yang ‘not my own business’.

Terharu betul ada anak saudara gadis-gadis yang boleh diharap. Nanti time kahwin nak bagi task banyak sikit lah. Bhuahaha.

Moment dimana semua orang sibuk memegang camera dan mengambil gambar, terselit seorang gadis yang obviously camwhore sempat lagi buat simbol peace dan muka bejet cute nya.

Moment apabila kain samping nak terlondeh dan terpaksa buat muka cemberot untuk mengempiskan perut dan membetulkan kain samping.

Moment apabila Eekin berkata ‘Dey tambi, yannade!’

Moment apabila bakal adik ipar membuat pose miss world nya sambil semua mata menjeling ke arahnya.

Moment ketawa terbahak-bahak di tepi tangga sehingga membuat keluarga bakal mertua macam nak tarik balik je cincin.

Moment yang paling susah nak diungkapkan, moment apakah? Terperanjat masa awal-awal tengok gambar ini, ingatkan I buat simbol yang tidak sepatutnya dibuat di khalayak ramai. Bhuahaha.

Itu simbol SATU = Januari. Maksudnya, see you in January!

Moment moment indah ketika majlis berlangsung.

Moment selamat menjamu selera. Mana ada keluarga dan saudara mara sanggup merakamkan moment sewaktu sedang makan? Sebab semua orang sibuk nak makan juga kerana lauk terhad siapa cepat dia dapat. Jadi moment sebegini adalah tugas photographers yang berbayar. Kerana bayaran tak termasuk harga mereka untuk dimakan. Bhuahaa gurau sahaja. Mereka dapat makan juga tetapi bukan waktu ini.

Moment bersama sahabat-sahabat yang paling dekat di hati.

EmmaDonna, AnisAdyra, AdikCikanot, Belle, Pareq, Eekin, Syaff, Cikanot

Moment cucu I beraksi. Fellamak dah ada cucu siot. Yes, she is anak kepada anak saudara I. Waktu macam ini lah jumpa cucu cicit pupu papat. Waktu beginilah moment paling berharga mengeratkan silaturahim.

Moment apabila pelamin nak roboh dibuatnya.

Moment apabila semua orang dah balik, sayu dan sedih melihat mahligai sunyi sepi.

Eceh, awal tadi tulis for example, meaning just nak tunjuk beberapa contoh gambar tapi macam tertunjuk banyak gambar pula. Terlalu banyak gambar daripada my official photographers. I wish to include all..

Well, moments cenggini memang sangat berharga. Itulah pentingnya mendapatkan photographers yang senang untuk bekerjasama. Bila kita request cenggitu cenggini, mereka senyum takdehal punya lah. Harga pun sangat berbaloi. Billion thanks to them! Team photographers yang mantap, abang dan adik-adik photographer yang awesome dan tidak kering gusi dibuatnya. Siapa yang berminat untuk mendapatkan perkhidmatan mereka boleh cekidout blog rasmi mereka,

WWW.SHAHERHAN.COM

Atau ada sesiapa yang nak request sponser for my next wedding official photographers boleh email I. Adake? Bhuahaha.

9 responses so far

Jun 16 2012

Awesome Lembayung Senja Photography

Kenapa awesome?
Sebab Lembayung Senja Photography sahaja yang bagi discount untuk bloggers. Mana ada photography lain yang buang cenggini? Ye dak?

Menurut pendapat saya, promotion ini bagus sekali sebab sekaligus dapat menggalakkan para bloggers untuk cepat-cepat nak kahwin sebelum 2013. Semua rasa gelabah nak kahwin segera untuk grab promotion Lembayung Senja semata-mata!  Cepat!!! Jangan lepaskan peluang! Kahwin cepat cepat dan dapatkan promotion sebelum 2013. Tak kesah kahwin dengan siapa pun, grab promotion tu yang lebih penting! Bhuahaha. *Boleh gitu?

I buat entry post ini tidak semestinya I akan berkahwin next year. I stand by je ni mana lah tahu kan kan kan? Sediakan payung sebelum bunyi guruh! Wah, awal betul dah sediakan payung.

Tertarik? Check Facebook Lembayung Senja atau direct ke blog Lembayung Senja

7 responses so far

Feb 23 2012

Welcome to Malaysia truly Asian :)

Hai teman-teman! Gimana khabarnya ni? Ihh lama banget ga nge’blog! Jadi kangen nulis. Ewah ini dah kenapa? Apakah yang melanda?

Bila jumpa rakan Indonesians, I jadi super excited. Yeay can speaks Indo, ngomong jowo I like! Bila lama tak speaking, banyak juga tatabahasa I dah lupa. Jumpa mereka memang meningatkan zaman-zaman sekolah dulu. Nostalgic sungguh.

Delegasi Indonesia, Marten Hanura dan Awaludin. Mereka kawan I masa dekat Indonesia dulu, lepas itu mereka ke Russia untuk sambung belajar dalam bidang kedutaan something like that aku pun tak berapa faham. Jadi last weekend mereka dari Rusia, datang Malaysia sebab ada conference warga Indonesia di Malaysia, yang ini pun aku tak berapa faham. Okeylah I don’t care, that’s not that important.

“Di Malaysia ada apa ya?”

“Ada TOOOTIINNNNN”

Haha itulah yang boleh dijawap. Sebenarnya tak tahu nak bawa mereka kemana. Iyalah, guys macam mereka tak suka shopping. Nak bawa ke shopping complex macam tak jakun pun mereka. So mereka request ke…

Iya, I pun dah macam tourist juga, sibuk mengada-ngada bergambar bawah KLCC. Selama ini pergi sini tak pernah terfikir nak bergambar.

My bf who is usually talkative, always jumping from one subject to another but tiba-tiba, “Paa tak faham doo dia cakap apa!” Bhuahaha.

Iya, saya sedang keluar dengan tourist. Dinding gambar ikan pun dia tertarik.

The largest & most prestigious malls, Pavillion KL.

Emmet suka candid gambar I yang selenge-selenge cenggini. 🙁

Kuala Lumpur memang awesome.  Punya Sephora yang keren! Jadi kalian apa lagi? Ayo ayo semua ke Malaysia. Tak bawa muter2 dech!

“Totin, bukit bintang itu di mana?”

“Here is Bukit Bintang”

“Koq ga ada bukitnya?”

“Errr it’s just a road. Tempat anak-anak gaul gitu loo”

No idea, kenapa dipanggil Bukit Bintang?

Outfit of the day.

With my lovely Indonesian guest from Russia.

Thanks for visiting my awesome country, jangan kapok ya!

Ini bukan Fazura si Pisau Cukur. Ini Sabrina my cousin.

Till then,

Dadaaa.

10 responses so far

Feb 07 2012

New hair cut reveal..

Published by under Camera whore genes!

Tak sayang ke?

Do you have any other question?

Pertanyaan yang sungguh tidak kreatif.

34 responses so far

« Prev - Next »

| |