Archive for the 'I’m just rambling.' Category

Jun 06 2016

Selamat Berpuasa!

Assalammualaikum,

Buat apaaa tuu? Dah siap sedia nak berpuasa ke belum? Pada Totin, berpuasa kena siap mental dan fizikal kerana makanan yang sedap-sedap dalam wishlist kena make sure dah settlekan dulu sebelum berpuasa. Kalau tak nanti berputih tulang pula.

Ni antara makanan favourite yang wajib masuk dalam menu sebelum bulan puasa. Antara dessert kegemaran! Memang terliur nak makan ni. Panna Cotta ni paling sedap pernah makan. Dekat restaurant BigFood JB. Dia tak muak, dan mengenyangkan! Percayalah dessert ni totin boleh makan dan habiskan sorang-sorang. Oh Totin ni memang gila dessert, bagi lah pencuci mulut manis-manis cenggini memang Totin habiskan. MasyaAllah insaflah wahai Totinjamain.

Burger!!!! Yeerrr makan burger di bulan puasa agak memusykilkan. Bila masa pula nak makan burger time puasa kan? Mesti tak sempat. Jadi Totin dah selamat belasah beef cheese burger dekat one of my favourite burger stall. Bergebu nama stall tu. Stall biasa tepi jalan, terletak sebelum simpang masuk Taman Bukit Perdana, Batu Pahat. Haaa dia punya homemade patty burger dia memang sedap! Korang cuba lah, sempat lagi nak beli malam ni! heheee. Satu burger ni harga RM6 kot. Mahal kemain tapi cuba lah rasa. Mesti tak menghampakan!

Tempe tahu goreng Dewan Jubli Intan, BP. Wahh ni orang BP wajib makan ni! Keturunan kalau dah jawa tu memang tak boleh dipisahkan dengan tempe tahu. Ditambah pula dengan sambal kicap kacang yang makcik dewan jubli ni buat memang menjilat jari! Siapa yang tak pernah try better try! Orang bukan tekak jawa pun boleh mengaku jawa secara tiba-tiba.

Di kesempatan ini Totin nak minta ampun maaf dari hujung rambut sampai ke hujung kaki, kalau ada salah silap. Selamat menunaikan ibadan puasa untuk seluruh umat Islam. Semoga amal kita diterima Allah. Baju raya kalau belum beli jangan lupa datang ke Butik Grandeur, Bandar Baru Uda, Johor Bahru ok? (sempat lagi nak marketing) Hehe.

No responses yet

Mar 31 2016

Totin nak merapu kejap.

Published by under I'm just rambling.

Akhir tahun lepas, masa renew domain and hosting blog ni, terus tanamkan semangat untuk rajin update blog. Tak mahu membazir membayar domain dan hosting lagi. Tidak mahu berperangai begitu. Membazir kan amalan syaiton.Tapi macam biasa seperti tahun-tahun sebelum ini, impian dan angan-angan bagaikan angin bayu sahaja. Tergerak nak buka blog, ya Allah dah bersawang rupanya. Lama betul tak update. Maafkan ku my “Whateverlife” !

Cak ini lah Totin sekarang. Hasil menabung, dah memiliki sebuah Ferrari berwarna Pink. Wakaka ok tipu sahaja. Mestilah kereta pinjam. Jangan salah faham Totin tiada kaitan pada sticker kereta itu yer.

Banyak benda yang berlaku dari awal tahun hari tu. Totin buat overview jeklah ye memandangkan sekarang dah bulan 3, nak cerita semua macam sebuah buku novel pula nanti. Life is good.  ok dah. Tu je kesimpulan untuk semua yang berlaku sejak awal tahun 2016 wakakka.

Ok jangan terasa hampa dengan pembacaan blog ini. Relaks saja kita chill-chill sahaja ok? Tahun 2016 ni memang I busy sedikit. Tiba -tiba terasa nak jadi sangat berdedikasi dengan kerja. Tiba-tiba bermatlamat tinggi untuk mencapai reten-reten dan kpi klinik yang cemerlang. Tiba-tiba tejebak untuk menjadi pelajar dalam bidang kepakaran Kesihatan Awam. Argh semua ini berlaku secara tiba-tiba sehinggakan masa tidak mengizinkan ku untuk menulis blog seperti dahulu lagi.

Selain komitmen kerja, siapa yang kenal Totin Jamain mesti tahu Totin Jamain adalah penggemar melakukan pelbagai perkara. Mengenai dengan business butik di Johor, tiba-tiba kena capai target sale. Kalau dulu kena uruskan advertising nampaknya sekarang sudah ada staff bahagian advert! Yeah kurang satu bebanan. Siapa yang belum pernah datang butik Totin dekat JB tu korang outdated! cheh tak pepasal. Kekeke.

Bagi yang merindui ku. Terimalah gambar selfie Totin Jamain -_- Haha, shawl instant iris dari Owl By Nora Danish ni paling senang dan selesa nak pakai. Kena dengan bentu muka ku yang bulat macam bakso ini. Kalau berminat boleh dapatkan dekat butik Totin, Grandeur Butik, Bandar Baru Uda, JB ok? Harga kasih sayang I bagi ok? (Sempat lagi buat advertising)

Haaaaaaaaaa. Bila last buka blog tengok last entry Percutian Gold Coast, Morib. Cheh berzaman betul. Padahal bulan dua aritu dah pergi ke Hongkong. Kemain best lagi tau. Tak sempat nak cerita panjang lebar. Nanti I update entry pasal HongKong trip lebih details eh? Especially yang nak tau berapa total perbelanjaan sepanjang di HongKong dengan percutian Dreamtrips Totin ni. Jeng jeng jeng. Surprise!!!!!!!!!!!! [ Kalau nak cepat, boleh baca dekat blog passportbiru.com ]

Nah gambar terbaru Aurora si comot mulut becok. Dia kata dia tengah makan lollipop. Gasak kau lah nak.

Okay uolss, selamat menyambut bulan Ramadhan yang bakal berkunjung tiba. Kakaka awal betul dah wish. Sebab tahu dah, penyakit terlupa nak update blog ni semakin menjadi-jadi.

4 responses so far

Dec 30 2015

Percutian ke Gold Coast!

Acah acah gempaq je title tu. Gold Coast Morib je tak adalah gempaq mana.

Korang pergi mana cuti panjang yang lepas? I punya lah menjaja nak mencari tempat bercuti, sebab last-last minit baru perasan ada cuti panjang. Aleh aleh dapat extra cuti sebab cuti banyak sangat tak pakai lagi. Orang macam I ni mana reti duduk diam kalau ada cuti panjang. Nak berjalan tapi dah last minute. Nak book ticket flight pun tak sempat dah. Nak cuti kemana-mana pun takut jalan jem. So last minute usha hotel sana sini, last-last terjumpa Gold Coast International Hotel, Morib, Banting (International tang mana ntah, tak nampak sorang pun Mat Saleh datang sini?) yang masih ada room available. Yess sangat last minit sampai semua hotel dah full. Sadis kan??

Memang dah plan nak booking awal.Awal pagi dari KL, gerak ke sana. Ingatkan dekat je rupanya jauh juga kedalam sana. Dalam pukul 12 tengah hari sampai lah. Mula lah ingat timing dah cantik! Sekali sampai-sampai je cuma boleh check in. Tak boleh masuk bilik lagi. Dah pesan dekat kaunter receptionist bernama Azie, saya perlukan themepark view room. Saya datang awal sila take note. Pukul 3 baru boleh berebut kunci dekat kaunter lain katanya. Hek elee.

Kenapa I excited nak berebut kunci? Sebab I dah baca review awal-awal. Hotel Gold Coast ni keras sikit. Kebanyakkan orang suggest dapatkan bilik yang view theme park. Bilik yang menghadap hutan atau bertentangan kebanyaakkannya keras. Menurut review orang lah. Ada yang kata busuk lah ada yang kata pintu malam malam terbuka la. Disebabkan Aurora jenis nampak benda benda cenggitu, seboleh-boleh memang nak dapatkan themepark view. Gigih tau datang awal.

Kitorang tak makan lagi. Nak keluar ke Banting jauh. So decide makan dekat cafe hotel tu je sebelum tunggu pukul 3pm. Cuaca dah panas terik.Hati pun panas sebab tak dapat kunci lagi. Fikir nak landing atas katil je sekarang ni.

Ayam penyet ni berharga RM21.50 Mula mula tengok harga dah rasa cekik darah. Tapi sebab dah lapar sangat, beli sahaja lah. Nasib baik portion ayam besar, sambal pun sedap.

Pukul 2.30pm terus ke lobby hotel balik. Standby dapatkan kunci. Sekali sampai lobby dah ramai gila orang beratur. Macam pasar dah lobby tu. Masa tu I yang beratur, husband melayan Aurora entah kemana. Terus cakap dengah mamat peng-agih kunci tu, saya dah pesan tadi nak kunci themepark view! ” Sorry kak, kaunter reception yang agihkan bilik. Saya bagi kunci je” Nampak tak, aku punya panas dengan si Azie Reception tu. Sangat lah tak menghormati permintaan orang. Mustahil sangat themepark view penuh sebab masa datang tadi memang kosong je tak ada orang. Cuaca panas, hati pun panas. I terus pergi jumpa receptionist tu dan sound terang terang! Singa betul betul mengamuk. Azie tu buat bodoh je “sekarang dah penuh kak.Nak buat macam mana?” Eeee gerammmmm.

Tengah emo emo tuh ternampak artis Diana Amir and family. Tu member kelas sebelah zaman sekolah tu, sempat la tegur dia sekejap. Tapi sebab dah tak ada mood sangat, terus terlupa nak ajak bergambar berborak lama pun tak ada mood. Jangan jangan Dodi pun nampak I mengamuk dekat kaunter tu tadi? Wahaha biarlah padan muka Azie Reception.

Nak tahu si Azie tu bagi kitorang bilik apa? Bilik yang sememangnya I dah baca review, akhirnya kena bilik tu juga. Masuk-masuk je bilik tu bau busukkkkkkk gila. Padahal Aurora dah berak dalam pampers masatu. Najis Aurora pun tak sebusuk itu. Masuk-masuk terus tutup hidung. Bilik tu first floor, menghadap luar. bukan themepark. Masuk 10 minit je husband dah tak tahan. Okay tadi maybe husband ok lagi kot. Bab busuk ni dia pula emo, terus call manager, panggil maanger tu masuk sendiri dalam bilik tu. Manager tu pun tutup hidung sambil mencari arah bau busuk. Husband sempat tanya cleaner yang tengah bersihkan bilik sebelah, kenapa bilik tu busuk sangat “Eh sepatutnya bilik tu tak boleh ada yang duduk encik”

Haa seram tak. Scary ok. Terus husband mengamuk balik dekat Azie tu. “Kalau awak tak percaya awak naik bilik tu sekarang!” Padan muka dia. Laki bini singa sekarang. Kuikuikui. Akhirnya dapat bilik tingkat 6, themepark view. Haa mengada cakap tak ada bilik kan tadi. Ada jee. pemalas je Azie tu sebenarnya huhuuuu. Korang lain kali kalau nak pergi bercuti, kena tegas sikit macam kami ni! wakakak.

Lagi satu yang spoil nye dekat sini, dah pukul 4 petang pun bilik tak berkemas lagi. Kami duk menghadap mereka kemas bilik lah. Tapi I okey je, tak ada hal. Mentally memang dah prepare sebab baca review orang semua kata bilik memang lambat kemas. Sampai-sampai bilik belum kemas tu dah perkara biasa. Baiklah.

Walaupun panas terik, punyalah sesak themepark tu. Aurora dah gatal nak terjun je. Petang petang dah redup sikit bawa Aurora mandi sekejap. Besok paginya sambung mandi lagi. Nasib baik kali ni Aurora excited sikit mandi, maybe sebab air nya suam, tak sejuk sangat. Aurora ni penakut sejuk sikit. Air sejuk memang dia tak nak mandi.

Kalau pergi mana mana outdoor, jangan lupa pakai sunblock! So far sunblock ni paling berkesan dan senang dibawa. Kecil cenonet je bekas dia. Dalam handbag pun boleh simpan. Aurora cakap ni ubat dia. Gigih dia sapu seluruh badan!

Pelampung dekat arm tu memang  beli masa dekat IOI Mall sehari sebelum datang sini. Pelambung biru tu terjumpa dekat bilik hotel. Ada guest yang tertinggal kot. So Aurora memunya laa. Hahaa siapa punya tu halalkan jekla eh?

First time tengok dia excited main air. Tak sia sia beli pelampung. Dia paling suka naik gelongsor. Yang slide laju laju pun I bawa dia naik. Kita yang menjerit, dia ketawa. Aurora memang suka bab gayat-gayat ni. Kalau gayat je dia ketawa. Pelik betul!

Kalau nak tahu, swimming goggles tu bukan dia pakai time swimming je. Time mandi dekat bilik air rumah pun dia pakai juga. -_-

Kalau orang kata, hotel Gold Coast ni best sebab ada jakuzzi dalam bathroom. Tapi sebenarnya mengelat tau dorang. Air shower dia slow gila. Nak tunggu penuh satu jakuzzi tu memang berzaman. Nak tahu tak apa kitorang buat? Sebelum swimming dekat themepark, I buka shower ni dulu, kasi tadah. Lepastu mandi manda dekat themepark. Balik bilik hotel nak bilas, terus berendam dalam jakuzzi. Syiok sambil berendam, sambil makan maggie cup! (Benda wajib bawa setiap kali pergi holiday, sampai Aurora pun dah pandai makan maggie cup. Haip!)

Cukup lah 1 malam je tidur hotel ni. Kalau bermalam-malam rasanya bosan kot. Sebenarnya banyak lagi aktivity lain boleh buat dekat sini. Macam ATV, Karaoke, sandcastle, outdoor aktivity lain tapi entahlah rasa tak tertarik langsung nak jalan dekat tepi laut tu. Laut tak membiru jadi memang tak jejak kaki ke pasir putih tepi pantaiiii… ombak saling berkejaran… eh ternyanyi pula

Aurora merenung je nak balik tu. Dia happy je duduk sini, dapat mandi manda gelongsor sana sini. Mommy dia je bosan kekeke. Next time kita stay hotel best sikit ok? Lama lama kita berendam ok? Oh anyway, INI BUKAN PERCUTIAN DREAMTRIPS. Bukan. Tiada kene mengena dan I tidak book percutian ini melalui Dreamtrips. Ini percutian tanpa dirancang.

Kalau Dreamtrip confirm dapat first class service.

Nampak tak bezanya?

5 responses so far

Dec 17 2015

Doktor dan tulisannya.

Masa kecil-kecil selalu kita dengar pepatah “Tulisan cakar ayam macam tulisan doktor!” Masa tu I selalu tertanya-tanya, kenapa doktor dikaitkan dengan tulisan cakar ayam? Bukan kah doktor itu datangnya daripada orang yang bijak dan terpelajar. Kalau tengok balik dekat pelajar yang bijak dan dapat nombor satu dalam kelas masatu, tulisan semua cantik-cantik belaka. Orang bijak kan tulisan cantik?

Apalah peribahasa tu mesti salah.

Bila sekarang ni, fikir-fikir balik I dah tahu kenapa tulisan doktor begitu. Mengimbas kembali detik-detik menjadi doktor, cheeewah tersusun betul ayat! Masa jadi housemanship, semua kerja kena buat pantas. Routinely kalau di hospital akan ada ward round, sehari 3 kali. Setiap kali round kena tulis “clerking patient” atau “review patient condition” pada fail khas patient. Setiap kali menulis akan kurang lebih 2 helai mukasurat size A6 penuh lengkap untuk seorang patient. Dalam ward ada lebih kurang 30 patients? Haaa fikirkan. Nak menulis bukan boleh sekejap sekejap rehat. kalau macam tu sampai bila pun tak abis. Bayangkan lagi kalau pagi review (30patient) petang dan malam? haa sehari 3 kali kene menulis begitu. Memang kepantasan menulis diuji waktu itu.

Ingat lagi waktu mula mula bekerja, tulisan nak cantik-cantik comel je. Lepastu tangan kena titik dengan senior MO, “PANTASSS PANTASSS!!!” haaa jadi doktor ni buat apa semua kena pantas.

Dekat facebook ada yang post gambar prescription ubat yang ditulis doktor. Rata-rata orang tak dapat baca tulisan ni. Mungkin sebab short form ni begitu familiar dengan para doktor, jadi doktor dan pharmacist kebanyakkannya faham apa yang ditulis. Hebat kan? Kami ada insist yang boleh baca tulisan cakar ayam begini. Sebab dah biasa tengok tulisan sendiri semua lebih kurang sahaja! Wahkakakahh.

Pada I, tulisan atas ni tak adalah rumit mana nak membaca nya. I pernah dapat tulisan refferal hospital yang tulisannya lagila pelik macam satu garis lurus je dia menulis. Tak tahu nak baca macam mana dah terbalik-terbalikkan pun tak boleh nak hadam. -_-

Untuk I yang bekerja di clinic, siapa kata kami tak sibuk? Tak perlu tulis laju dan pantas? Klinik lah paling banyak diduga dengan kepantasan. Lagi-lagi bila peak hours, patient menimbun ramai menunggu dekat luar. Buat kerja semua nak cepat. Menulis sepantas kilat. Ubat penyakit kronik (kencing manis, darah tinggi, jantung, kolesterol) bukan sikit. kadang satu slip ubat tu penuh sampai tak muat-muat. Menulis nya yang lamaaa.

Tulisan pun makin lama dah menjadi semakin dahsyat.

Senang je kan nak baca tulisan I.

Selama bekerja dekat sini, pharmacist tak pernah complaint pun? Dia faham lah kot! kekekee.

Ni contoh ubat untuk satu patient. Panjang berjela. Mestila kena tulis dengan pantas.

Awak boleh baca tak?

4 responses so far

Dec 06 2015

Alfatihah Tunku Abdul Jalil Iskandar Sultan Ibrahim

Alfatihah, 5 Dec 2015

Mana nak dapat anak raja yang sanggup bekerja sebagai penjaga zoo, sama-sama mencuci kandang haiwan dalam zoo. Anak raja yang sentiasa bergaul mesra dengan rakyat, sentiasa senyum mesra menyapa rakyat walaupun dia dalam kesakitan. Mana lagi nak cari anak raja yang sanggup mencemar duli belajar kisar ABC di gerai kaki lima. TJ walaupun berdarah mulia masih mampu menunduk, mampu merendah diri.

Terima kasih Allah kerana meminjamkan kami seorang putera raja yang baik budi, dalam sakit masih upaya memberi semangat, dalam lemah masih memberi kekuatan. We love you Tunku Laksamana.

Rakyat turut berdukacita.

Alfatihah..

Dalam semua tribute dan kenangan TJ, paling terkesan dengan video TJ bergurau dengan Matron HSAJB. Nampak sangat bersahaja dan mesra je dia dengan staff hospital.

Kelakar, matron tu melatah bukan main. TJ ketawa sakan.

Baru je beberapa bulan lepas sibuk dengan penubuhan Yayasan Kanser Tunku Laksamana Johor. Sempat lah TJ datang tengok booth  Yayasan Kanser  masa Kembara Mahkota beberapa bulan lepas. Punyalah hati mulia sampai TJ nak buat yayasan ni untuk membantu pesakit-pesakit kanser yang tidak berkemampuan.

Harini seluruh rakyat Johor berkabung day 1.

Damailah Tunku disana.

Alfatihah..

No responses yet

« Prev - Next »

| |