Archive for the 'I’m just rambling.' Category

Dec 30 2015

Percutian ke Gold Coast!

Acah acah gempaq je title tu. Gold Coast Morib je tak adalah gempaq mana.

Korang pergi mana cuti panjang yang lepas? I punya lah menjaja nak mencari tempat bercuti, sebab last-last minit baru perasan ada cuti panjang. Aleh aleh dapat extra cuti sebab cuti banyak sangat tak pakai lagi. Orang macam I ni mana reti duduk diam kalau ada cuti panjang. Nak berjalan tapi dah last minute. Nak book ticket flight pun tak sempat dah. Nak cuti kemana-mana pun takut jalan jem. So last minute usha hotel sana sini, last-last terjumpa Gold Coast International Hotel, Morib, Banting (International tang mana ntah, tak nampak sorang pun Mat Saleh datang sini?) yang masih ada room available. Yess sangat last minit sampai semua hotel dah full. Sadis kan??

Memang dah plan nak booking awal.Awal pagi dari KL, gerak ke sana. Ingatkan dekat je rupanya jauh juga kedalam sana. Dalam pukul 12 tengah hari sampai lah. Mula lah ingat timing dah cantik! Sekali sampai-sampai je cuma boleh check in. Tak boleh masuk bilik lagi. Dah pesan dekat kaunter receptionist bernama Azie, saya perlukan themepark view room. Saya datang awal sila take note. Pukul 3 baru boleh berebut kunci dekat kaunter lain katanya. Hek elee.

Kenapa I excited nak berebut kunci? Sebab I dah baca review awal-awal. Hotel Gold Coast ni keras sikit. Kebanyakkan orang suggest dapatkan bilik yang view theme park. Bilik yang menghadap hutan atau bertentangan kebanyaakkannya keras. Menurut review orang lah. Ada yang kata busuk lah ada yang kata pintu malam malam terbuka la. Disebabkan Aurora jenis nampak benda benda cenggitu, seboleh-boleh memang nak dapatkan themepark view. Gigih tau datang awal.

Kitorang tak makan lagi. Nak keluar ke Banting jauh. So decide makan dekat cafe hotel tu je sebelum tunggu pukul 3pm. Cuaca dah panas terik.Hati pun panas sebab tak dapat kunci lagi. Fikir nak landing atas katil je sekarang ni.

Ayam penyet ni berharga RM21.50 Mula mula tengok harga dah rasa cekik darah. Tapi sebab dah lapar sangat, beli sahaja lah. Nasib baik portion ayam besar, sambal pun sedap.

Pukul 2.30pm terus ke lobby hotel balik. Standby dapatkan kunci. Sekali sampai lobby dah ramai gila orang beratur. Macam pasar dah lobby tu. Masa tu I yang beratur, husband melayan Aurora entah kemana. Terus cakap dengah mamat peng-agih kunci tu, saya dah pesan tadi nak kunci themepark view! ” Sorry kak, kaunter reception yang agihkan bilik. Saya bagi kunci je” Nampak tak, aku punya panas dengan si Azie Reception tu. Sangat lah tak menghormati permintaan orang. Mustahil sangat themepark view penuh sebab masa datang tadi memang kosong je tak ada orang. Cuaca panas, hati pun panas. I terus pergi jumpa receptionist tu dan sound terang terang! Singa betul betul mengamuk. Azie tu buat bodoh je “sekarang dah penuh kak.Nak buat macam mana?” Eeee gerammmmm.

Tengah emo emo tuh ternampak artis Diana Amir and family. Tu member kelas sebelah zaman sekolah tu, sempat la tegur dia sekejap. Tapi sebab dah tak ada mood sangat, terus terlupa nak ajak bergambar berborak lama pun tak ada mood. Jangan jangan Dodi pun nampak I mengamuk dekat kaunter tu tadi? Wahaha biarlah padan muka Azie Reception.

Nak tahu si Azie tu bagi kitorang bilik apa? Bilik yang sememangnya I dah baca review, akhirnya kena bilik tu juga. Masuk-masuk je bilik tu bau busukkkkkkk gila. Padahal Aurora dah berak dalam pampers masatu. Najis Aurora pun tak sebusuk itu. Masuk-masuk terus tutup hidung. Bilik tu first floor, menghadap luar. bukan themepark. Masuk 10 minit je husband dah tak tahan. Okay tadi maybe husband ok lagi kot. Bab busuk ni dia pula emo, terus call manager, panggil maanger tu masuk sendiri dalam bilik tu. Manager tu pun tutup hidung sambil mencari arah bau busuk. Husband sempat tanya cleaner yang tengah bersihkan bilik sebelah, kenapa bilik tu busuk sangat “Eh sepatutnya bilik tu tak boleh ada yang duduk encik”

Haa seram tak. Scary ok. Terus husband mengamuk balik dekat Azie tu. “Kalau awak tak percaya awak naik bilik tu sekarang!” Padan muka dia. Laki bini singa sekarang. Kuikuikui. Akhirnya dapat bilik tingkat 6, themepark view. Haa mengada cakap tak ada bilik kan tadi. Ada jee. pemalas je Azie tu sebenarnya huhuuuu. Korang lain kali kalau nak pergi bercuti, kena tegas sikit macam kami ni! wakakak.

Lagi satu yang spoil nye dekat sini, dah pukul 4 petang pun bilik tak berkemas lagi. Kami duk menghadap mereka kemas bilik lah. Tapi I okey je, tak ada hal. Mentally memang dah prepare sebab baca review orang semua kata bilik memang lambat kemas. Sampai-sampai bilik belum kemas tu dah perkara biasa. Baiklah.

Walaupun panas terik, punyalah sesak themepark tu. Aurora dah gatal nak terjun je. Petang petang dah redup sikit bawa Aurora mandi sekejap. Besok paginya sambung mandi lagi. Nasib baik kali ni Aurora excited sikit mandi, maybe sebab air nya suam, tak sejuk sangat. Aurora ni penakut sejuk sikit. Air sejuk memang dia tak nak mandi.

Kalau pergi mana mana outdoor, jangan lupa pakai sunblock! So far sunblock ni paling berkesan dan senang dibawa. Kecil cenonet je bekas dia. Dalam handbag pun boleh simpan. Aurora cakap ni ubat dia. Gigih dia sapu seluruh badan!

Pelampung dekat arm tu memang  beli masa dekat IOI Mall sehari sebelum datang sini. Pelambung biru tu terjumpa dekat bilik hotel. Ada guest yang tertinggal kot. So Aurora memunya laa. Hahaa siapa punya tu halalkan jekla eh?

First time tengok dia excited main air. Tak sia sia beli pelampung. Dia paling suka naik gelongsor. Yang slide laju laju pun I bawa dia naik. Kita yang menjerit, dia ketawa. Aurora memang suka bab gayat-gayat ni. Kalau gayat je dia ketawa. Pelik betul!

Kalau nak tahu, swimming goggles tu bukan dia pakai time swimming je. Time mandi dekat bilik air rumah pun dia pakai juga. -_-

Kalau orang kata, hotel Gold Coast ni best sebab ada jakuzzi dalam bathroom. Tapi sebenarnya mengelat tau dorang. Air shower dia slow gila. Nak tunggu penuh satu jakuzzi tu memang berzaman. Nak tahu tak apa kitorang buat? Sebelum swimming dekat themepark, I buka shower ni dulu, kasi tadah. Lepastu mandi manda dekat themepark. Balik bilik hotel nak bilas, terus berendam dalam jakuzzi. Syiok sambil berendam, sambil makan maggie cup! (Benda wajib bawa setiap kali pergi holiday, sampai Aurora pun dah pandai makan maggie cup. Haip!)

Cukup lah 1 malam je tidur hotel ni. Kalau bermalam-malam rasanya bosan kot. Sebenarnya banyak lagi aktivity lain boleh buat dekat sini. Macam ATV, Karaoke, sandcastle, outdoor aktivity lain tapi entahlah rasa tak tertarik langsung nak jalan dekat tepi laut tu. Laut tak membiru jadi memang tak jejak kaki ke pasir putih tepi pantaiiii… ombak saling berkejaran… eh ternyanyi pula

Aurora merenung je nak balik tu. Dia happy je duduk sini, dapat mandi manda gelongsor sana sini. Mommy dia je bosan kekeke. Next time kita stay hotel best sikit ok? Lama lama kita berendam ok? Oh anyway, INI BUKAN PERCUTIAN DREAMTRIPS. Bukan. Tiada kene mengena dan I tidak book percutian ini melalui Dreamtrips. Ini percutian tanpa dirancang.

Kalau Dreamtrip confirm dapat first class service.

Nampak tak bezanya?

5 responses so far

Dec 17 2015

Doktor dan tulisannya.

Masa kecil-kecil selalu kita dengar pepatah “Tulisan cakar ayam macam tulisan doktor!” Masa tu I selalu tertanya-tanya, kenapa doktor dikaitkan dengan tulisan cakar ayam? Bukan kah doktor itu datangnya daripada orang yang bijak dan terpelajar. Kalau tengok balik dekat pelajar yang bijak dan dapat nombor satu dalam kelas masatu, tulisan semua cantik-cantik belaka. Orang bijak kan tulisan cantik?

Apalah peribahasa tu mesti salah.

Bila sekarang ni, fikir-fikir balik I dah tahu kenapa tulisan doktor begitu. Mengimbas kembali detik-detik menjadi doktor, cheeewah tersusun betul ayat! Masa jadi housemanship, semua kerja kena buat pantas. Routinely kalau di hospital akan ada ward round, sehari 3 kali. Setiap kali round kena tulis “clerking patient” atau “review patient condition” pada fail khas patient. Setiap kali menulis akan kurang lebih 2 helai mukasurat size A6 penuh lengkap untuk seorang patient. Dalam ward ada lebih kurang 30 patients? Haaa fikirkan. Nak menulis bukan boleh sekejap sekejap rehat. kalau macam tu sampai bila pun tak abis. Bayangkan lagi kalau pagi review (30patient) petang dan malam? haa sehari 3 kali kene menulis begitu. Memang kepantasan menulis diuji waktu itu.

Ingat lagi waktu mula mula bekerja, tulisan nak cantik-cantik comel je. Lepastu tangan kena titik dengan senior MO, “PANTASSS PANTASSS!!!” haaa jadi doktor ni buat apa semua kena pantas.

Dekat facebook ada yang post gambar prescription ubat yang ditulis doktor. Rata-rata orang tak dapat baca tulisan ni. Mungkin sebab short form ni begitu familiar dengan para doktor, jadi doktor dan pharmacist kebanyakkannya faham apa yang ditulis. Hebat kan? Kami ada insist yang boleh baca tulisan cakar ayam begini. Sebab dah biasa tengok tulisan sendiri semua lebih kurang sahaja! Wahkakakahh.

Pada I, tulisan atas ni tak adalah rumit mana nak membaca nya. I pernah dapat tulisan refferal hospital yang tulisannya lagila pelik macam satu garis lurus je dia menulis. Tak tahu nak baca macam mana dah terbalik-terbalikkan pun tak boleh nak hadam. -_-

Untuk I yang bekerja di clinic, siapa kata kami tak sibuk? Tak perlu tulis laju dan pantas? Klinik lah paling banyak diduga dengan kepantasan. Lagi-lagi bila peak hours, patient menimbun ramai menunggu dekat luar. Buat kerja semua nak cepat. Menulis sepantas kilat. Ubat penyakit kronik (kencing manis, darah tinggi, jantung, kolesterol) bukan sikit. kadang satu slip ubat tu penuh sampai tak muat-muat. Menulis nya yang lamaaa.

Tulisan pun makin lama dah menjadi semakin dahsyat.

Senang je kan nak baca tulisan I.

Selama bekerja dekat sini, pharmacist tak pernah complaint pun? Dia faham lah kot! kekekee.

Ni contoh ubat untuk satu patient. Panjang berjela. Mestila kena tulis dengan pantas.

Awak boleh baca tak?

4 responses so far

Dec 06 2015

Alfatihah Tunku Abdul Jalil Iskandar Sultan Ibrahim

Alfatihah, 5 Dec 2015

Mana nak dapat anak raja yang sanggup bekerja sebagai penjaga zoo, sama-sama mencuci kandang haiwan dalam zoo. Anak raja yang sentiasa bergaul mesra dengan rakyat, sentiasa senyum mesra menyapa rakyat walaupun dia dalam kesakitan. Mana lagi nak cari anak raja yang sanggup mencemar duli belajar kisar ABC di gerai kaki lima. TJ walaupun berdarah mulia masih mampu menunduk, mampu merendah diri.

Terima kasih Allah kerana meminjamkan kami seorang putera raja yang baik budi, dalam sakit masih upaya memberi semangat, dalam lemah masih memberi kekuatan. We love you Tunku Laksamana.

Rakyat turut berdukacita.

Alfatihah..

Dalam semua tribute dan kenangan TJ, paling terkesan dengan video TJ bergurau dengan Matron HSAJB. Nampak sangat bersahaja dan mesra je dia dengan staff hospital.

Kelakar, matron tu melatah bukan main. TJ ketawa sakan.

Baru je beberapa bulan lepas sibuk dengan penubuhan Yayasan Kanser Tunku Laksamana Johor. Sempat lah TJ datang tengok booth  Yayasan Kanser  masa Kembara Mahkota beberapa bulan lepas. Punyalah hati mulia sampai TJ nak buat yayasan ni untuk membantu pesakit-pesakit kanser yang tidak berkemampuan.

Harini seluruh rakyat Johor berkabung day 1.

Damailah Tunku disana.

Alfatihah..

No responses yet

Dec 02 2015

Apa beza rokok dan e-cigar?

Vape? Bosan kan dengar balik-balik isu yang sama. Hari minggu yang lalu, I pergi satu discussion roadshow mengenai isu Vape dan e-cigar ni. Perbincangan ini terdiri daripada para doctors dan profs yang master in public heatlh. Banyak lah input yang I dapat dan banyak persoalan yang selalu bermain di fikiran akhirnya terjawap juga.

Kenapa anak muda melenting sangat bila vape diharamkan (especially di negeri Johor) dan bakal di haramkan di seluruh negara? Kenapa Singapore, Brunai, Thailand dan kebanyakkan negara lain telah pun mengharamkan vape? Kenapa ye? Sedangkan dulu I terfikir, you better vape laa rather than smoke yang bau busuk merosakkan paru-paru merosakkan segala benda. Sebab dulu I fikir dalam vape ada perisa cherry atau strawberry yang ditiup tiup.

Oh rupanya aku sangat jahil. Banyak bende licik yang mereka selindungkan daripada diriku yang lugu ini.

Nak suruh describe pasal vape malu sebenarnya. Sebab secara jujur I tak master sangat bab ni. Kang cakap terlebih mula la taiko vape datang bersuara. Tapi secara amnya, ini antara contoh vape dan konsepnya senang je. Ada battery, ada tempat untuk memanaskan cecair untuk dijadikan wap. Lalu wap dihisap. Kemudian dihembus hembus supaya asal terkepol kepol di udara. Lalu kamu pun bangga sebab dapat buat asap berbentuk gelung, segiempat, bentuk love, bentuk bintang, bentuk keretapi, bentuk penumbuk ah sukatilah nak buat bentu apa pun.

Yang menjadi isu sekarang, kenapa tiba-tiba kerajaan nak mengharamkan vape, sedangkan pada kita, vape is better dan smoke? Kenapa tak haramkan juga merokok?

Eh siapa kata rokok tak haram? Dah tertulis dalam agama kita pun, merokok itu haram. Merokok itu merosakkan tubuh badan kita. Merokok itu aktiviti yang tidak sihat. Sudah lama dikatakan haram. Tapi orang degil juga. Alaa senang je konsepnya, macam Tuhan larang kita minum arak, tetap ada juga orang islam yang minum arak. Sebenarnya rokok dah lama diharamkan cuma kerajaan dah tak dapat bendung lagi penjualan rokok. Jadi tetap lah diteruskan. Yang sedar diri janganlah merokok. Senang.

Untuk vape ini, sebab masih baru, masih freshie lagi di dalam industri tiup meniup wap, jadi kerajaan nak buat inisiatif awal. Sebelum terlambat macam isu rokok sekarang, lebih baik kita bendung dulu bukan? Team kesihatan negara kita sangat hebat dan berpandangan jauh. Kita tak fikir sekarang, kita fikir akan datang. Yang dah terjadi kita ubati, yang belum terjadi kita cuba mencegah. Itu kan motto kesihatan kita!

Ni note bulat bulat I salin masa talk hari tu. (Abaikan tulisan tu ye, janji boleh baca sudah) Dapat nampak tak perbezaan merokok dan e-cigar tu? Merunsingkan tak kalau vape ni menjadi fenomena. Yang dah merokok nak mencuba vape tu tak apa lah. Korang nak pertahankan hak korang tu ok lah masuk akal sikit. Tapi korang ada fikir yang golongan kanak-kanak yang merasakan vape tu best? warna warni, bau wangi? Boleh bayangkan tak kalau anak korang darjah 3 balik sekolah pegang vape? Rasa nak lempang je kan? Macam mana kita nak bendung tu semua kalau bukan dari sekarang?

Flavour? Free Nikotin? I kena tipu rupanya. Dulu mati-mati ingat memang tak ada nikotin langsung. Rupanya nikotin tetap ada. Mana feel kalau hisap vape tak ada nikotin, betul tak para vaper sekalian? Paling tidak pun sedikit. Tapi selalunya kandungan nikotin sekitar 4mg/1mls. But it adjustable! Ingat, flavour ni bukan sahaja boleh campurkan nikotin, tak mustahil satu hari nanti ada flavour yang mengandungi kandungan dadah atau sebagaimana. Pengguna vape bukan tahu pun. Mereka tengok botol flavour nampak cool, nampak macam ganas ada gambar tengkorak je terus beli. Bila hisap macam terbang satu dunia, padahal hisap dadah, siapa tahu?


Itu pasal lah kami risau.


Dalam Akta Racun 1952, ada menyatakan hanya doktor dan pharmacist SAHAJA yang boleh memberi nikotin untuk tujuan rawatan. Itu pun nikotin berbentuk patch dan gum. Sebab apa? Sebab nikotin is very addictive agent. Effectnya akan direct ke otak. Bayangkan kalau kanak-kanak hisap nikotin? Bayangkan. Ohya, jangan nak cakap pasal tembakau tau. Sebab tembakau tak termasuk dalam akta ni. Oleh itu, tembakau boleh dijual diluar, bukan nikotin buatan.

Kesimpulannya,

You use 1 billion to sell vape,

We use 4 bilion to cure your patients

Jangan cari penyakit dari sekarang. Kita cegah dulu. Ok? Janji tau.

ps: Untuk kaki tegar vape tu, tolonglah anggap hisap vape ni macam hisap sesuatu yang dilarang. Jangan lah nak tayang-tayang. Anggap lah hisap vape ni macam makan di khalayak ramai di bulan puasa. Buat sorok-sorok. Rasa malu. Jangan untuk menunjuk nunjuk, vape aku hebat bagai. Jangan vape di tempat umum, di dalam kereta, di tempat tertutup. senang cerita vape lah sorang sorang sembunyi dalam kotak ke apa. -_-

No responses yet

Dec 01 2015

Overall totinx.com

Published by under I'm just rambling.

Semalam dah renew hosting dan domain untuk blog ini. Sebenarnya berat hati nak sambung domain and hosting ni. Iye lah, sekarang update blog pun suam-suam kuku. Nak curi-curi masa pun tak sempat. Terasa nak kembali ke zaman blogspot sahaja. Malas pakai hosting sendiri. Leceh bukan main. Kemahiran baca coding pun dah banyak lupa.

Dah hampir sedekad  I blogging. Memang salama ini beli hosting dan domain dengan Faizul Heder atau nama glamour dalam dunia multimedia nya adalah Ejon. Harga berpatutan, servis mantap. Kalau hari ni server blog down, tiba-tiba tak boleh buka, terus dia bertindak aleh aleh eh dah ok dah blog? Dia memang banyak guide I bab belakang tabir blog ni. Bila I menyampaikan hasrat nak berhenti beli hosting and domain, banyak lah hujah dia keluarkan. Kalau nak ke blogspot, nak kene buat template baru, nak kene import balik semua data, eh macam macam hal pula. Biasalah ejon kan berbusiness, pandai lah dia marketing supaya aku teruskan bayar hosting ni. Kan? (kenyit mata).

Okay okay mengalah juga.

Totinx.com punya pasal.

Ni serba sedikit overview blog ni sepanjang tahun. Seperti tahun-tahun sebelum ini, korang suka betul search pasal masalah kulit korang dekat blog totinx.com tau. Di sini saya menegaskan, saya hanya seorang doktor umum, jauh sekali doktor pakar kulit. Saya berangan nak jadi doktor pakar kulit adalah. Berangan je tau! Nak cari ubat jeragat lah, ubat kutil lah, ubat pungung hitam bagai, minta maaf, bukan di blog ini. I tak jual ubat. InsyaAllah nanti ada rezeki I buat product sendiri jual segala macam yang u all nak ok?

Yang search mencarut-carut termasuk dalam blog totinx.com tu minta maaf, u all salah rumah kot?

Yang ni pula top referrel untuk ke blog totinx.com. I perasan kebanyakkannya dari  http:// alwzbemybaby.blogspot.my .  Thank you so much letak link blog ni dekat sidebar tepi tuu awakk! Ternyata berkesan rupanya. Nanti kita letak blog awak pula ok?

Dan gambar ini menjadi top hip masa kini dengan 615 hits dalam masa 2 bulan? Wow apakah yang korang perhatikan sebenarnya? I duk teliti juga kot kot bulu mata tertanggal sebelah ke.. atau korang memang kelaparan bebenar sampai ayam goreng kurus kering tu pun korang terliur?

Itu sahaja lah overall setahun berblogging. Tak banyak pun entry blog untuk tahun ini. Tak terlarat nak berblogging dengan anak yang semakin banyak ragam. Kali ini pembayaran untuk hosting dan domain lebih mahal dari sebelumnya , gara-gara gst dan forex.

Kata Ejon, harga I ni kira murah sebab continue from previous pakej. Sekarang dah tak ada pakej ni lagi.

Hosting RM265

Domain RM43.

Kalau korang nak mencari Webhosting consultant yang boleh memberi tunjuk ajar semua, boleh contact ejon dekat website dia http://www.fzone.com.my/ ok? Atau cari je facebook nama Faizul Heder.

Oleh yang demikian, I bertekad mulai sekarang, nak rajin kembali seperti dulu.

Mari berblogging kembali!

5 responses so far

« Prev - Next »

| |