Archive for the 'I’m just rambling.' Category

Apr 18 2017

How to Pull Off the Wedges Sneaker Trend?

Korang suka pakai wedges sneaker tak? Macam Totin, zaman muda mudi dulu Totin memang suka pakai heels. Rasa lebih confident kalau pakai heels. Tapi sejak ada anak ni, memang boleh patah kaki kalau berkejar-kejaran pakai heels. Women nowadays have been spotted rocking their look with trendy wedges sneaker. Betul tak? Nampak lebih sporty and be the perfect footwear to replace slip on. Jadi lebih senang nak bergerak lasak. Rasa penat pun kurang!

Sekarang ni dah macam-macam wedges sneaker idea. You can check out this Wedges sneaker lookbook , mana tahu ada yang berkenan di hati?

2

Sebenarnya wedges sneaker ni boleh pakai dengan berbagai-bagai fesyen. Bukannya fix dengan satu fesyen dan gaya sahaja. Nak pakai seluar boleh, pakai dengan skirt pon cantik! Tengok lah wedges sneaker ni dah jadi salah satu gaya fesyen untuk para selebriti di luar sana.

3

OMG cantik sangat! Wedges sneaker pun boleh pakai dengan sports attire. Nampak kita seorang yang lasak dan trendy.

36519dd55a676829edbbff1263386586

Siapa kata muslimah tak boleh bergaya dengan wedges sneaker? Cuba try match kan pakaian maxi atau skirt labuh korang dengan wedges sneaker. You can choose any kind of wedges sneaker and rock it with confidence!

5

Contoh wedges sneaker dipakai dengan seluar jeans. Tuck the end of your jeans in the wedge sneakers and it will definitely focus attention to your trendy footwear. Ni gambar lama Totin. Kasut ni sampai sekarang Totin pakai. Dah 3 tahun bertahan!! Tak menyesal langsung beli kasut ni.

So macam mana? Tertarik tak nak bergaya dengan sneaker ala-ala heels ni?

No responses yet

Jan 04 2017

Salah sendiri.

Siapa pernah cuai? Menipu lah kalau dalam hidup ni tak pernah cuai. Saya selalu buat benda-benda cuai kemudian membawa kekesalan yang tiada tolok bandingnya -_-. Lepas tu sendiri terdiam lalu tak boleh buat apa-apa. Akur dengan kesengalan diri sendiri.

14 December lalu, Totin dah merancang untuk bawa family semua ke Langkawi. Kali ni kami pergi naik flight. Flight petang pukul 6.30 petang. Few days before flight, memang agak busy sikit. Eh bukan sikit, busy sangat. Balik kerja hari-hari lewat, nak packing barang pun tak sempat. Sudahnya memang packing last minit, kelam kabut. Kononnya tak nak sampai lewat di airport, jadi kami sekeluarga besar The Jamain bertolak dari rumah awal pagi pukul 9 pagi dari Johor sambil bersantai-santai ke airport. Sempat singgah lunch dan bersorak gumbira sepanjang perjalanan.

Nak dijadikan cerita kesengalan diriku ini, tiba-tiba teringat yang saya tertinggal identity card Aurora. Maklumlah masa Aurora lahir, dia tak ada Mykid. Cuma ada surat beranak sahaja. Untuk bawa surat beranak ke hulu kehilir memang tak lah. Selalunya Totin akan bawa passport Aurora tapi entah kenapa hari tu, terlupa tukar handbag yang ada passport Aurora, kesudahannya memang tertinggal semuaaaa!!! T_T

Tapi masatu steady lagi. Alaah tak apa lah, at least ada gambar muka depan passport Aurora dalam handphone. Boleh dijadikan bukti. Lepastu google sana sini nak cari tahu apa solution kalau tertinggal identity card, ada yang kata senang je. Cuma buat laporan polis dekat pondok polis berhampiran. Settle. So masatu Totin tarik nafas lega. Sebab kami akan sampai airport awal dalam pukul 2-3 petang. Awal lagi untuk settlekan masalah identity card Aurora yang tertinggal itu.

 

Tapi nasib tak selalunya baik. Hukhuk, undang-undang untuk buat report polis itu semua sudah tidak wujud lagi. Mereka memang memerlukan salinan ASAL. Penat merayu sana sini pun tak jalan. Memang Aurora tak lepas. Aduii nak pergi Langkawi je kot bukan nak pergi menjajah mana.  haa menangis kau. Kalau yang tertinggal tu  IC sendiri tak apa, saya rela tak ikut tapi masalahnya Aurora punya. Dia dah semangat nak naik flight dengan atok nenek makcik-makcik dia semua. Lepastu tak dapat pergi. Tak sampai hati nak kecewakan dia, terus beli ticket flight esok pagi pukul 8 am. Habis RM600 for one way tic. Menangis ok.

15781610_10154864564007641_3387359924946351019_n

Sampai hati tak, kalau tengok anak merajuk duduk dekat bucu macam ni?

 

So lepas tu terus balik BP, amik passport Aurora.  Naik kereta ayah yang memang a bit unfamiliar to me. Bedal je darurat katakan. Pukul 6 petang drive balik, pukul 10 malam sampai rumah. Tidur sejam dua, pukul 3 pagi bertolak ke Airport semula. Gagah tak? Haa demi Aurora. Dahla memang sleepless seminggu tu, kepala dah tiong sangat nak drive nasib alhamdulillah berjaya juga buat kerja gila ulang alik KLIA-BP-KLIA. Semata-mata nak ambil passport AURORA!!!!

Nak check in berdua pun satu hal. Pukul 6.30 pagi macam tu sampai KLIA, confirm lah Aurora tidur lagi. Bayangkan dengan bawa luggage, dokong budak yang beratnya ibarat sekampit beras. Gagahhhhhh juga. Bila dah tak larat kena beratur panjang before check terus ketuk-ketuk bangun bangun auroraaaaaaaaaaaa bangun!!!

15825883_10154864583912641_6768080836202375526_n

Nasib ada trunki ni boleh suruh dia duduk diam-diam atas trunki ni. Kalau tak satu kerja nak kejar mengejar Aurora dekat airport tu. -_-

 

Pengajaran, sebelum bercuti tu, sila lah well prepared. Make sure dah siap kemas at least a day before. Jangan kemas last minute especially bila dah ada anak ni. Hiyarkkkkkk memang mental betul kalau nak packing baju anak. Passport atau IC sila tampal dekat dahi.

 

Okay sekian sahaja cerita saya hari ini. Masa taip ni pun sakit hati. Semoga tak buat kecuaian sebegitu lagi. Sel-sel otak akan terus berhubung antara satu sama lain. Amin.

3 responses so far

Dec 17 2016

Terengganu here I come!

Dah nak hujung tahun ni, bila lagi nak habiskan cuti hujung tahun korang kan? Takkan lah tak nak bawa anak bini bercuti ? Alaaah, tak payah jauh-jauh, dalam Malaysia pun dah cukup menarik untuk pergi bercuti! Tahun ni Totin habiskan cuti hujung tahun dengan cuti-cuti Malaysia ke Terengganu! Penat fikir nak kemana, akhirnya Terengganu menjadi pilihan. Tak tahu lah, tiba-tiba mengidam nak makan keropok lekor Terengganu. Kakakaa jauh betul mengidamnya kan. Korang semua pernah pergi bercuti ke Terengganu tak?

Tapi sebelum bercuti ke sana adalah lebih baik kita buat perancangan , betul tak? Tak kira lah korang nak pergi mana pun sebenarnya, yang paling penting sekali kena rancang bajet percutian. Takkan nak main harung jeeee kan? Kalau mengambil kira harga tol, minyak, penat drive jauh tambah-tambah dengan musim cuti sekolah ni, mesti traffic jam sana sini, Totin decide nak naik flight je! Senang!

 

Totin suka rancang percutian dengan Traveloka. Korang pernah dengar tak? Alaaaaaa salah satu website untuk memudahkan perancangan percutian korang! Dulu, setiap kali nak bercuti, berminggu-minggu juga nak survey arah tuju. Nak booking hotel apa, hotel mana yang terbaik dan boleh dapatkan dengan harga yang paling jimat, dan paling penting, flight tiket! Terpaksa survey satu-satu website nak cari tiket flight mana paling murah. Sekarang, tak payah pening-pening nak survey sana sini, sebab Traveloka boleh dapatkan hotel dan tiket penerbangan dengan cara paling mudah dan effective! Dan yang paling penting sekali, MURAH!

123

Haaa tengok tu. Traveloka dah siap-siap surveykan untuk kita mana satu flight paling murah nak pergi Terengganu untuk minggu depan!! Haa senang kerja! Semua Airlines dia list down kan. Boleh pilih nak naik flight apa, pukul berapa, harga berapa, semua dah tertera! Bukan flight dalam Malaysia je tau, dia tolong kita surveykan ticket flight ke seluruh Asia Tenggara! Amboiii senang betul! Harga yang dipaparkan juga sudah termasuk dengan segala taxes dan tiada caj tersembunyi. Menarik bukan?

aaxa

Untuk percutian kali ni, Totin plan nak stay dekat homestay je. Sebab Totin nak bawa sebatilion keluarga termasuk parents, adik-adik dan family abang . Bila mereka duduk satu rumah ramai-ramai pasti akan rasa lebih seronok dengan percutian mereka. Dekat Traveloka ni bukan sahaja ada lebih 100 hotel yang menawarkan harga potongan dengan harga yang berbaloi, homestay pun ada sekali tau. Tak payah lah Totin penat-penat nak google dot kom mencari sana sini. Semuanya di hujung jari! Ecewahhhh.

Korang tak payah risau apa-apa, kalau ada masalah dan memerlukan bantuan, just contact je dekat customer service, +6015-4840-9469 , derang memang membantu! Kalau segan nak call, just click dekat “Need Help” kanan bawah tu, boleh terus live chat bagitahu masalah korang tu.

Haa lagi satu yang Totin perasan,

345

Traveloka sekarang tengah buat holiday sale! KEBETULAN PULAK KAN! Time hujung tahun ni tiba-tiba je ada sale! Dengar cerita Traveloka selalu buat sale cenggini. Cara nak booking pun senang, just masukkan coupon code masa nak bayar dekat payment page tu, terus dapat discount! Alaaa.. sebenarnya kalau takde discount pun dah murah, apalagi bila ada discount kan! Kan totin cakap, nak bercuti kena bijak mengatur bajet!

Okay lah Totin dah penat membebel. Totin nak kemas luggage siap-siap , tak sabar dah nak pergi Terengganu!!! Nak jalan-jalan cari makan. Apa kedai-kedai makan menarik di Kuala Terengganu? Tolong list kan dekat sini !!

 

Untuk info lebih lanjut dan  promosi dari Traveloka, korang boleh dapatkan di ;
Facebook : @TravelokaMY
Twitter : @travelokaMY
Instagram : @traveloka
Google + : Traveloka

No responses yet

Jun 06 2016

Selamat Berpuasa!

Assalammualaikum,

Buat apaaa tuu? Dah siap sedia nak berpuasa ke belum? Pada Totin, berpuasa kena siap mental dan fizikal kerana makanan yang sedap-sedap dalam wishlist kena make sure dah settlekan dulu sebelum berpuasa. Kalau tak nanti berputih tulang pula.

Ni antara makanan favourite yang wajib masuk dalam menu sebelum bulan puasa. Antara dessert kegemaran! Memang terliur nak makan ni. Panna Cotta ni paling sedap pernah makan. Dekat restaurant BigFood JB. Dia tak muak, dan mengenyangkan! Percayalah dessert ni totin boleh makan dan habiskan sorang-sorang. Oh Totin ni memang gila dessert, bagi lah pencuci mulut manis-manis cenggini memang Totin habiskan. MasyaAllah insaflah wahai Totinjamain.

Burger!!!! Yeerrr makan burger di bulan puasa agak memusykilkan. Bila masa pula nak makan burger time puasa kan? Mesti tak sempat. Jadi Totin dah selamat belasah beef cheese burger dekat one of my favourite burger stall. Bergebu nama stall tu. Stall biasa tepi jalan, terletak sebelum simpang masuk Taman Bukit Perdana, Batu Pahat. Haaa dia punya homemade patty burger dia memang sedap! Korang cuba lah, sempat lagi nak beli malam ni! heheee. Satu burger ni harga RM6 kot. Mahal kemain tapi cuba lah rasa. Mesti tak menghampakan!

Tempe tahu goreng Dewan Jubli Intan, BP. Wahh ni orang BP wajib makan ni! Keturunan kalau dah jawa tu memang tak boleh dipisahkan dengan tempe tahu. Ditambah pula dengan sambal kicap kacang yang makcik dewan jubli ni buat memang menjilat jari! Siapa yang tak pernah try better try! Orang bukan tekak jawa pun boleh mengaku jawa secara tiba-tiba.

Di kesempatan ini Totin nak minta ampun maaf dari hujung rambut sampai ke hujung kaki, kalau ada salah silap. Selamat menunaikan ibadan puasa untuk seluruh umat Islam. Semoga amal kita diterima Allah. Baju raya kalau belum beli jangan lupa datang ke Butik Grandeur, Bandar Baru Uda, Johor Bahru ok? (sempat lagi nak marketing) Hehe.

No responses yet

Mar 31 2016

Totin nak merapu kejap.

Published by under I'm just rambling.

Akhir tahun lepas, masa renew domain and hosting blog ni, terus tanamkan semangat untuk rajin update blog. Tak mahu membazir membayar domain dan hosting lagi. Tidak mahu berperangai begitu. Membazir kan amalan syaiton.Tapi macam biasa seperti tahun-tahun sebelum ini, impian dan angan-angan bagaikan angin bayu sahaja. Tergerak nak buka blog, ya Allah dah bersawang rupanya. Lama betul tak update. Maafkan ku my “Whateverlife” !

Cak ini lah Totin sekarang. Hasil menabung, dah memiliki sebuah Ferrari berwarna Pink. Wakaka ok tipu sahaja. Mestilah kereta pinjam. Jangan salah faham Totin tiada kaitan pada sticker kereta itu yer.

Banyak benda yang berlaku dari awal tahun hari tu. Totin buat overview jeklah ye memandangkan sekarang dah bulan 3, nak cerita semua macam sebuah buku novel pula nanti. Life is good.  ok dah. Tu je kesimpulan untuk semua yang berlaku sejak awal tahun 2016 wakakka.

Ok jangan terasa hampa dengan pembacaan blog ini. Relaks saja kita chill-chill sahaja ok? Tahun 2016 ni memang I busy sedikit. Tiba -tiba terasa nak jadi sangat berdedikasi dengan kerja. Tiba-tiba bermatlamat tinggi untuk mencapai reten-reten dan kpi klinik yang cemerlang. Tiba-tiba tejebak untuk menjadi pelajar dalam bidang kepakaran Kesihatan Awam. Argh semua ini berlaku secara tiba-tiba sehinggakan masa tidak mengizinkan ku untuk menulis blog seperti dahulu lagi.

Selain komitmen kerja, siapa yang kenal Totin Jamain mesti tahu Totin Jamain adalah penggemar melakukan pelbagai perkara. Mengenai dengan business butik di Johor, tiba-tiba kena capai target sale. Kalau dulu kena uruskan advertising nampaknya sekarang sudah ada staff bahagian advert! Yeah kurang satu bebanan. Siapa yang belum pernah datang butik Totin dekat JB tu korang outdated! cheh tak pepasal. Kekeke.

Bagi yang merindui ku. Terimalah gambar selfie Totin Jamain -_- Haha, shawl instant iris dari Owl By Nora Danish ni paling senang dan selesa nak pakai. Kena dengan bentu muka ku yang bulat macam bakso ini. Kalau berminat boleh dapatkan dekat butik Totin, Grandeur Butik, Bandar Baru Uda, JB ok? Harga kasih sayang I bagi ok? (Sempat lagi buat advertising)

Haaaaaaaaaa. Bila last buka blog tengok last entry Percutian Gold Coast, Morib. Cheh berzaman betul. Padahal bulan dua aritu dah pergi ke Hongkong. Kemain best lagi tau. Tak sempat nak cerita panjang lebar. Nanti I update entry pasal HongKong trip lebih details eh? Especially yang nak tau berapa total perbelanjaan sepanjang di HongKong dengan percutian Dreamtrips Totin ni. Jeng jeng jeng. Surprise!!!!!!!!!!!! [ Kalau nak cepat, boleh baca dekat blog passportbiru.com ]

Nah gambar terbaru Aurora si comot mulut becok. Dia kata dia tengah makan lollipop. Gasak kau lah nak.

Okay uolss, selamat menyambut bulan Ramadhan yang bakal berkunjung tiba. Kakaka awal betul dah wish. Sebab tahu dah, penyakit terlupa nak update blog ni semakin menjadi-jadi.

4 responses so far

Next »

| |