Archive for the 'It is all about health!' Category

Jul 15 2015

Kenapa perut baby kembung?

I dah lama tak bagi medical tips or any tips related to health kan? Baru-baru ni ada seorang sahabat bertanya tentang kembung perut. Maglia Tony Parker Kebanyakan ibu bapa semestinya risau bila orang kata perut anak kita kembung. Air Max Goedkoop Kadang kita pun tak perasan, orang lain yang sibuk. Betul tak?

20150215-042431 pm-59071963.jpg

Sebenarnya, telah menjadi satu kebiasaan apabila perut baby itu kembung, terutama yang berusia kurang 6bulan. air max Perut kembung pada baby itu tak menyakitkan baby pun, kita tak payah nak over risau tau. Kopen Nike Air Max 2017 Ini terjadi bila ruang abdomen baby masih kecil jika nak dibandingkan dengan organ dalaman baby yang lain macam hati, paru, ginjal, dll. Nike Air Max 2017 Dames blauw

Kenapa boleh kembung?

  1. Bukan sebab susu kita tidak sedap! Tapi sebab cara menyusu yang tidak betul. Maglia Blake Griffin Especially yang pakai botol susu tu. Kedudukan botol tidak boleh terlalu condong dan puting tidak boleh terlalu kecil, udara akan menjadi banyak ditelan dan menyebablan perut kembung.
  2. Baby tidak disendawakan selepas menyusu. Scarpe Nike Banyak udara terkumpul pada abdomen.
  3. Susu tidak dihadamkan dengan betul sehingga menghasilkan gas, especially untuk formula milk.
  4. Bayi terlalu kerap menangis (overstimulation) sehingga tertelan banyak udara.

Cara mengurangkan perut kembung

  1. Jangan terlalu banyak stimulate baby menangis. air max pas cher Kerap bedung baby dan bagi baby tidur selesa kroohhh krooohhh.
  2. Sapu minyak telon pada abdomen bayi sambil urut-urut bayi. hollister pas cher Urutan dari belakang ke perut tengan teknik baby massaging, lembut lembut jangan ganas plak!
  3. Cuba tukar susu lain kalau tengok baby nampak tak selesa selepas susu yang sama diberikan dan tiada perubahan.
  4. Kalau rasa nak cari juga ubat buang angin, boleh try letak sineticone drops pada susu baby. air max femme Beli dekat pharmacy, bagi setitik dua je cukup.
  5. Sebenarnya kita tak perlu risau kalau perut baby kembung, cause it’s normal to all babies. Tapiii… Ada ketikanya kita perlu risau.

No responses yet

Jul 13 2015

Alfatihah.

Seminggu lalu, bertimbun-timbun message whatsapp diterima, daripada group pengarah kesihatan, group doctors, group MO, semua memberitahu tentang kematian ini. Alfatihah untuk arwah Dr Afifah yang kemalangan setelah pulang oncall. Saya dapat bayangkan betapa hectic nya malam oncall arwah, katanya arwah review critical patients malam oncall tu. For sure tak tidur seharian melebihi 24jam. Tiba tiba teringat zaman zaman kerja hospital. Especially waktu housemanship. Bayangkan kita datang kerja pukul 5 pagi, pulang jam 10-11 malam. Itu waktu tagging. Seminggu atau 2 minggu waktu kerja macam itu bagi setiap department. Rindu nak jumpa matahari. Rindu sangat. Tak tahu apa jadi di luar, hujan ribut petir, tak tahu apa-apa. Itu tagging. Kalau dah off tag, boleh lega sikit. Kerja jam 7 pagi dah kena punch card. For sure pukul 6 dah siap siap pergi kerja. Macam budak sekolah kan? Tak jauh beza. Balik kerja pukul 6 petang paling awal. Fjallraven Kanken Rugzak Jarang sekali nak dapat pulang on time. Kalau oncall lebih horror. Orang lain akan bye bye kita pukul 6 petang tu tapi kita kena teruskan kerja semalaman tu, pulang 6petang keesokan hari. Balik rumah terus tidur tak terpikir pun nak melepak ke tengok wayang ke, tidak. Cuma rindukan bantal dan katil di rumah. Tidur dan esoknya bangun pergi kerja semula. nike air max 2017 pas cher femme Dan kehidupan berputar begitu sahaja. Saya sendiri tak sangka dapat lalui kehidupan begitu. Yang sebenarnya memang dah give up masa first department tu. Tipu lah siapa jadi houseman tak pernah nangis. Tipuuuuuu. Kalau tak nangis air mata mesti nangis di hati. Melainkan kau memang dilahirkan berjiwa doktorrrrrr (lah sangat) Tertidur? While driving tu macam normal. Padahal jarak rumah ke hospital tak sampai 15 minit. Pantang nampak traffic light seboleh boleh nak lelap sekejap. Tapi paling tak dapat dilupakan, tertidur time surgery. Mengerikan betul kalau saya yang jadi 1st surgeon confirm patient tu sumpah seranah . Nasib baik jadi assistant je waktu itu. Kalau memang dah tak tahan nak tidur, kadang kadang pura-pura masuk toilet dan kekonon buang air besar sembelit ke apa lama gila. Padahal lelap sekejap dalam toilet. Gitu sekali perangai buruk ku. Nak tidur dalam bilik oncall tak berani nanti mo marah terus kena cop pemalas. 🙁 Terlelap sambil review patient, tersengguk sengguk. nike air max pas cher Itu biasa. Jalan sambil tutup mata pun dah biasa. Cause I think at leassssst dapat tutup mata. Mata sangat penat. Bulan puasa paling gigih bekerja. Adidas Zx 800 Heren Ingat kami sempat makan ke? Pernah tu berbuka puasa pukul 12pagi sebab ongoing major surgery masa tu. Krokk kroook perut berbunyi. Itu zaman HO (doktor praktikal). nike tn homme Kemudian jadi MO sekejap je dekat hospital. Tak sabar nak larikan diri dari hidup oncall. I really can’t do that. Di tambah masa tu tengah pregnant. Aurora memang mengerti mommy dia doktor so dia memang tak buat hal masa dekat hospital. Balik kerja baru sambung muntah muntah. adidas pure boost hombre Workaholic betul anak aku ni. asics kayano 21 uomo Now, no more zombie life. adidas alphabounce damskie Alhamdulillah. Tiada lagi tangisan pagi raya sebab tak dapat beraya sakan. Tak mengeluh dengan apa yang dilalui dulu. Rasa bersyukur berjaya harungi zaman tu. Fjallraven Kanken Large Respect to all the doctors who are working in hospital. Respect sangatttt. Asics Gel lyte 3 Pas Cher

AlFatihah Dr Afifah. Semoga ditempatkan di kalangan orang orang yang beriman. Amin

Untuk baca berita penuh boleh click sini.

No responses yet

Jul 09 2015

Masalah Eczema?

Wahhh merunsingkan betul kalau dapat tahu anak kita ada masalah kulit. Lagi-lagi bila tengok kulit anak kering semacam, ruam sana sini, menggelupas, anak garu garu, kulit tak licin macam baby skin (padahal anak baby lagi), dah tentu la mommies jadi risau. Lebih-lebih lagi bila kawan-kawan datang tegur, apasal kulit anak awak jadi macam tu? Eeeeeee geram!! Eczema adalah sejenis penyakit kronik. Ada yang teruk. new balance 1300 acquisto ada yang sikit-sikit tak berapa teruk, ada yang kerap kena, ada yang dah bertahun tak kena. Tak boleh nak cakap, semua tergantung antibodi masing-masing. Biasanya penyakit ni terjadi pada anak-anak kecil, boleh jadi juga sampai ke dewasa pun tak baik-baik.

Kalau anak kita ada masalah kulit begini, jangan runsing ye mommy. Eczema memang tak boleh disembuhkan tetapi boleh dikawal. Jangan bagi ruam makin naik dan merebak. Ingat ye, kalau doktor dah bagi ubat tapi eczema tiba-tiba datang balik, jangan nak salahkan doktor. adidas nmd r1 męskie Eczema sejenis penyakit yang akan relapse dan datang bila berlaku contact. Yunel Escobar Jersey Macam penyakit Asthma, orang orang yang istimewa je yang merasa penyakit ni. Bila dah lama tak kena Asthma, esok lusa mungkin boleh kena lagi. Sama macam eczema. Adidas Femme

Bila tengok anak kita ada kulit yang sensitif, kulit jadi kering cenggini, cuba kawal dengan cara

  1. Kerap sapu pelembab ke badan baby/anak kita. Ingat tau, kulit yang kering akan membuatkan kita menjadi semakin gatal. Kalau kita dah gatal apatah lagi anak kita? Bila garu-garu kulit tu, makin merebak lah nanti eczema nya. nike air max 2017 pas cher So make sure rajin-rajin letak mosturizer dekat kulit. Kalau tak tahu nak cari pelembab apa yang sesuai, boleh dapatkan Aqueous Cream di klinik terdekat.
  2. Tukar kesemua sabun, losyen, bedak atau segala mandian baby. Tak boleh pakai product baby biasa-biasa macam Anakku, Johnson semua tu. nike air max pas cher Kita kalau pergi baby shop mesti nak cari barang baby yang wangiwangi kan! Tapi ingat, anak awak tu sakit. Jadi sebaiknya elakkan memberi product yang wangi dan bercampur alcohol. Itu boleh membuatkan kulit anak menjadi semakin kering dan merekah. Cari lah bahan mandian yang sesuai untuk pesakit Eczema, contohnya dari product Cetaphil.
  3. Penyakit kulit yang lazim pada kanak-kanak adalah jenis Atopic Eczema. New Balance 446 damskie Dimana contact dengan sesuatu membuatkan kulit menjadi bermasalah. Cuba elakkan dari baringkan baby dekat karpet, permaidani, atau apa-apa yang ada hama. Senang cerita, baringkan anak dekat tempat yang bersih.

Esok lusa I share info lain pula!

Tapi kalau anak kita dah mempunyai masalah Eczema yang kronik sehingga berlaku kerak-kerak keras , kadang basah dan bernanah, merebak ke seluruh badan, segera dapatkan rawatan doktor terdekat. Jangan buat tak tahu je tau!

Ada yang tanya, penggunaan steroid boleh ke untuk penyakit kulit eczema ni. Ye boleh, tapi atas nasihat doktor. Memang steroid tak elok digunakan tapi jangan salah faham. Steroid tetap ada fungsinya cuma tak boleh digunakan tanpa sebab. Asics Gel Nimbus 18 Dames Jangan memandai-mandai google ubat apa dan beli sendiri ok? Penggunaan steroid yang berlebihan pada kulit boleh menyebabkan perubahan warna kulit secara kekal. Haa takut tak kalau tiba tiba kulit kita hitam bertompok-tompok. Aiyo!!

Alhamdulillah Aurora tak ada masalah kulit setakat ni. Masalah kulit banyak lebam sana sini sebab jatuh tersadung selalu adalah.

No responses yet

Jul 02 2015

Apa beza rokok dan e-cigar?

Vape? Bosan kan dengar balik-balik isu yang sama. Hari minggu yang lalu, I pergi satu discussion roadshow mengenai isu Vape dan e-cigar ni. Perbincangan ini terdiri daripada para doctors dan profs yang master in public heatlh. Banyak lah input yang I dapat dan banyak persoalan yang selalu bermain di fikiran akhirnya terjawap juga. Kenapa anak muda melenting sangat bila vape diharamkan (especially di negeri Johor) dan bakal di haramkan di seluruh negara? Kenapa Singapore, Brunai, Thailand dan kebanyakkan negara lain telah pun mengharamkan vape? Kenapa ye? Sedangkan dulu I terfikir, you better vape laa rather than smoke yang bau busuk merosakkan paru-paru merosakkan segala benda. Sebab dulu I fikir dalam vape ada perisa cherry atau strawberry yang ditiup tiup. Joe Montana College Jerseys Oh rupanya aku sangat jahil. Banyak bende licik yang mereka selindungkan daripada diriku yang lugu ini.

Nak suruh describe pasal vape malu sebenarnya. Sebab secara jujur I tak master sangat bab ni. Kang cakap terlebih mula la taiko vape datang bersuara. Tapi secara amnya, ini antara contoh vape dan konsepnya senang je. Ada battery, ada tempat untuk memanaskan cecair untuk dijadikan wap. fjallraven kanken Lalu wap dihisap. Kemudian dihembus hembus supaya asal terkepol kepol di udara. Lalu kamu pun bangga sebab dapat buat asap berbentuk gelung, segiempat, bentuk love, bentuk bintang, bentuk keretapi, bentuk penumbuk ah sukatilah nak buat bentu apa pun. Yang menjadi isu sekarang, kenapa tiba-tiba kerajaan nak mengharamkan vape, sedangkan pada kita, vape is better dan smoke? Kenapa tak haramkan juga merokok? Eh siapa kata rokok tak haram? Dah tertulis dalam agama kita pun, merokok itu haram. Merokok itu merosakkan tubuh badan kita. cheap adidas uk for sale Merokok itu aktiviti yang tidak sihat. Sudah lama dikatakan haram. Tapi orang degil juga. New Balance 530 damskie Alaa senang je konsepnya, macam Tuhan larang kita minum arak, tetap ada juga orang islam yang minum arak. Sebenarnya rokok dah lama diharamkan cuma kerajaan dah tak dapat bendung lagi penjualan rokok. Jadi tetap lah diteruskan. Yang sedar diri janganlah merokok. Senang. Untuk vape ini, sebab masih baru, masih freshie lagi di dalam industri tiup meniup wap, jadi kerajaan nak buat inisiatif awal. Sebelum terlambat macam isu rokok sekarang, lebih baik kita bendung dulu bukan? Team kesihatan negara kita sangat hebat dan berpandangan jauh. Nike Air Max 2017 Heren rood Kita tak fikir sekarang, kita fikir akan datang. Yang dah terjadi kita ubati, yang belum terjadi kita cuba mencegah. Itu kan motto kesihatan kita!

Ni note bulat bulat I salin masa talk hari tu. (Abaikan tulisan tu ye, janji boleh baca sudah) Dapat nampak tak perbezaan merokok dan e-cigar tu? Merunsingkan tak kalau vape ni menjadi fenomena. Yang dah merokok nak mencuba vape tu tak apa lah. nike air maxschoenen Korang nak pertahankan hak korang tu ok lah masuk akal sikit. Tapi korang ada fikir yang golongan kanak-kanak yang merasakan vape tu best? warna warni, bau wangi? Boleh bayangkan tak kalau anak korang darjah 3 balik sekolah pegang vape? Rasa nak lempang je kan? Macam mana kita nak bendung tu semua kalau bukan dari sekarang? Flavour? Free Nikotin? I kena tipu rupanya. new balance 998 homme Dulu mati-mati ingat memang tak ada nikotin langsung. Rupanya nikotin tetap ada. Mana feel kalau hisap vape tak ada nikotin, betul tak para vaper sekalian? Paling tidak pun sedikit. Tapi selalunya kandungan nikotin sekitar 4mg/1mls. But it adjustable! Ingat, flavour ni bukan sahaja boleh campurkan nikotin, tak mustahil satu hari nanti ada flavour yang mengandungi kandungan dadah atau sebagaimana. Lunettes de soleil Ray Ban Pengguna vape bukan tahu pun. Maglie Orlando Magic Mereka tengok botol flavour nampak cool, nampak macam ganas ada gambar tengkorak je terus beli. Bila hisap macam terbang satu dunia, padahal hisap dadah, siapa tahu?

Itu pasal lah kami risau.

Dalam Akta Racun 1952, ada menyatakan hanya doktor dan pharmacist SAHAJA yang boleh memberi nikotin untuk tujuan rawatan. Itu pun nikotin berbentuk patch dan gum. air max pas cher Sebab apa? Sebab nikotin is very addictive agent. Effectnya akan direct ke otak. Bayangkan kalau kanak-kanak hisap nikotin? Bayangkan. Ohya, jangan nak cakap pasal tembakau tau. Sebab tembakau tak termasuk dalam akta ni. Oleh itu, tembakau boleh dijual diluar, bukan nikotin buatan. Kesimpulannya,

You use 1 billion to sell vape,

We use 4 bilion to cure your patients

Jangan cari penyakit dari sekarang. Kita cegah dulu. Ok? Janji tau.

ps: Untuk kaki tegar vape tu, tolonglah anggap hisap vape ni macam hisap sesuatu yang dilarang. Jangan lah nak tayang-tayang. Anggap lah hisap vape ni macam makan di khalayak ramai di bulan puasa. Buat sorok-sorok. Rasa malu. Jangan untuk menunjuk nunjuk, vape aku hebat bagai. Jangan vape di tempat umum, di dalam kereta, di tempat tertutup. senang cerita vape lah sorang sorang sembunyi dalam kotak ke apa.

No responses yet

Jul 18 2014

Top Five Most Terrible Nfl Jerseys

This web site has the Ezekiel Elliott Jersey most original comments that I’ve found. Over his last two starts, Garcia has thrown cheap nba jerseys china 16 innings, means just 11 hits, cheap authentic football jersey two walks, 1 run, the actual has struck out 12 men. cheap nfl jerseys While a concern . Hurricanes, Payton was named MVP of the 2004 Orange Bowl. Al Woods only started month at LSU but he fits New Orleans needs for a defensive tackle and has time to function himself in the the starting line themsleves.

wholesale jerseys China

Sports fanatics collect sports cards, autographs, and jerseys. PITTSBURGH – Although a call James Harrison’s agent Bill Parise had been not answered late Sunday, an NFL source has told the Examiner that Harrison and the Steelers have come to terms on a long cheap mlb jerseys China term contract extension over the past weekend. adidas neo męskie Baltimore Orioles jersey mens Shaun Suisham kicked 26 of 36 field goals, a seemingly respectable seventy two.2 percent, but a closer look in the numbers points too he was only 12 of 20 on kicks over 40 gardens. stan smith adidas dames On another hand, consider Gibson’s cell numbers? Uniform Peterson jersey cheap color (same color), such as the dress collocation coat, short skirt or trousers and shoes is fastens with color, will demonstrate the body get stretched effect.

Baltimore Orioles jersey mens

Which usually is more typical lot with the other teams in the nfl. sac a dos fjallraven The Mets place third at plus-$1,335 and the Red Sox are fourth-best at plus-$1,168. Nike Air Max 1 Heren wit Use a touchdown goal on top and put together some wording to announce the successful. Despite their records, the Seahawks wholesale mlb jerseys win over the St.

Then they put the equipment away for quite a while. nike air max 95 donna Carolina Panthers (4-4) (Previous rank: 13): Their defense gave them to be able wholesale nba jerseys China to win by intercepting Vince Young, nevertheless offense doesn’t seem understand how to get in the end zone. Air Jordan 11 (XI) Monday’s mlb schedule features just 10 games when using the Indians/Red Sox airing on ESPN at 7:05 Ainsi que. Yadier Molina Womens Jersey You can also find Myspace codes a great graphics wholesale Kris Bryant jerseys community the wholesale jerseys China best Myspace layouts outspoken graphics layouts and more.

Put in Marv Albert and Steve Kerr providing authentic play-by-play and color commentary as well as the sound cannot get much better. Maglia Carmelo Anthony In the event the lock out lifts consider Arizona to heavily pursue Kevin Kolb from the Eagles. Add your past return associated with your favorite features like Dynasty Mode and Be a Pro and also the inclusion of first person fist fights now this particular is top hockey bet on all instant.

Comments Off on Top Five Most Terrible Nfl Jerseys

« Prev - Next »

| |