Archive for the 'It is all about health!' Category

Jul 28 2016

Zumba zumba hey!

Kalau dulu, Totin Jamain terkenal dengan makan ala monster di kalangan rakan-rakan. Stephen Piscotty Replica Jersey Yes, I can eat aloooot. Sangat banyak. Totin boleh makan plate of rice, order sekali dengan mii soup, dan penutup dengan makan rojak. cuci mulut dengan kuih jelly or pudding. ok itu contoh sajian. Hari-hari makan macam tu setiap kali sajian. Pagi-petang-malam, semua boleh telan portion yang sama. Kawan geleng kepala sahaja. Itu duluuuuuuuuu. Sekarang tidak lagi. T_T nafsu memang begitu tapi saiz badan tidak mengizinkan. Makan lebih sikit terus overweight. Kalau tak pantau dari sekarang, boleh jadi macam tong drum hujung tahun nanti. Oleh itu, terpaksa lah memulakan kehidupan dengan bersenam. Adidas ZX 700 Heren

Ni memang firsttttt timeeee menjejakkan kaki ke dunia zumba. Memang tak pernah ada dalam kamus hidup selama ini. Nike Air Max 2017 Heren wit Ini lah baru pertama kali datang sini. Tanpa sebarang ilmu pengetahun. Main larung jeee. Yang gambar depan skali tu yang ajar kami. Power dia ni mat kpop betul dance dia. Nike Air Max Italia Setiap Isnin akan berzumba dengan dia. Mula-mula excited, sebab terbayang zumba macam menari-nari berirama. Waaaa kalau bab menari memang suka. Semangat tu sebulan sebelum dah excited nak masuk zumba. Sekali bila join zumba mak aihhhh, macam nak pengsan. Tapi tengok makcik-makcik zumba kiri-kanan terus terasa tercabar. Sammy Watkins – Clemson Tigers Jerseys Nak berhenti terasa loser pula. Teruskan juga berzumba selama 1 jam. Perghh waktu itu rasa 1 jam macam dah 24jam berzumba non-stop waakkaa. Nampak sangat memang takde stamina. Jangan pengsan dekat situ sudah. Buat malu haku jeee.

Hari Rabu pula Totin akan berzumba dekat sini. Tak heavy sangat macam hari Isnin tapi tetap enjoyyyy. Abaikan selipar tu yer. new balance 577 damskie Kita dah buka kasut baru sibuk mereka ajak bergambar. chett.

Alhamdulillah setakat ni dah 4 bulan consistant berzumba. Setiap minggu memang menerapkan at least dua kali dalam seminggu untuk ber zumba, plus dengan pergi gym at least 30 mins. new balance 577 damskie Jadilah… Menyahut seruan kerajaan untuk bersukan selama 150minit setiap minggu. Mesti ada sesetangh kata.. alah aku tak perlu lah nak ber exercise bagai, aku buat kerja rumah pun dah cukup berpeluh. Hari-hari pergi kerja jalan kaki naik monorail pun dah berpeluh. Maaf, itu bukan bersukan tau. Jangan samakan kerja berpeluh kita lakukan dengan bersukan. Tak sama. Ok?

Berat badan? err Totin ni bukan jenis obese pun. Tak terlalu mengharap untuk kurus sangat. So far memang tak turun sangat berat ni. Baru 1kg je kot but that is what I want. Kurus sangat mengerikan pula. But so far, shaping body is more better. nike air max 1 pas cher At least dah ada flat tummy, takdelah menggelebeh macam dulu. Dan lebih penting sekali badan lebih energetic. Rasa ringan dan takdelah pemalas bergerak macam dulu.

No responses yet

Jul 26 2015

Penundaan vaksin bayi 18 bulan kepada 24 bulan

Masalah vaksin yang saya keutarakan kelmarin di laman facebook membuatkan segelintir netizen memperbincangkan isu ini. Cheewaaah ayat pembaca berita. Kakakah, tak apa, sila lah share mengenai isu ini. New Balance Hombre Kalau bab macam ni korang nak viral kan I okey saja. Memang itu tujuannya kan? Ada tak antara kita ni yang bawa anak check up routinely dekat klinik swasta instead of klinik kesihatan terdekat? Bukan sebab nak kerek acah-acah hebat sebab check dekat swasta, tapi sebab kekangan waktu nak pergi klinik kerajaan. Mesti ada sebahagian dari kita yang mengalami masalah “Maaf kak, klinik kita dah habis vaksin tu. Mochilas Kanken Mini Akak cuma cucuk dekat klinik kerajaan” Nak tak nak memang kena pergi sana. Jangan risau, klinik kerajaan sepatutnya kena menerima pesakit “tumpang” untuk vaksin ini. Memang kami pun dah sedia maklum, masalah kekurangan vaksin ni memang sejak dari awal tahun 2015 lagi.

Alamak gambar ni tesenget-senget, kena telengkan muka sikit.

Oleh yang demikian, pihak KKM dah ambil inisiatif untuk menunda dos tambahan (booster) dari 18 bulan kepada 24 bulan. adidas uk for sale Iaitu, selepas ini tiada lagi vaccine diberikan pada kanak-kanak berumur 18 bulan (setahun setengah) tetapi ditunda kepada 24 bulan (2 tahun). new balance 999 homme blanche Tapi bagi yang dah ter ambil vaccine masa 18bulan tu tak payah la datang cucuk lagi masa 24 bulan ok? Jangan risau, ni vaksin booster, kita boleh tunda sekejap. Jangan ada yang salah faham menyatakan vaksin dah semakin mahal, so kita sengaja melengahkan waktu vaksin. Marcus Mariota Oregon Jerseys Haippp. Mochilas Kanken Mini tidak ye. bersyukur sebab Malaysia still bagi free vaksin untuk rakyatnya. baskets ASICS Cuba tengok negara lain ada ke kemudahan macam kita ni? KKM mengalami kekurangan bekalan vaksin dari satu pengeluar vaksin ini. Tak ada kaitan dengan harga vaksin naik ala ala macam harga minyak petrol naik. Minyak petrol dan vaksin tak ada kaitan. -_-

Untuk lebih jelas, jadual imunisasi vaksin yang comel macam kat atas ni dah tak pakai lagi. nampak tak jenis vaksin DTAP/Polio/Hib tu ada 4 kali cucuk. nike air max 2017 dames Blauw Yang terakhir tu bulan 18 bulan dah sekarang kita ganti dengan 24 bulan. ? Tak apa, yang penting Dos 2, dos 2 dan dos 3 dah diberikan. Jangan yang tu pun tak bagi, lepas tu datang masa umur 2 tahun sibuk nak cucuk dos tambahan pula? Nak kena cubit ni!

Yang ni jadual yang baru. Alamak I tak sempat lagi la nak buat jadual comel comel gambar baby warna warni.

Hopefully semua readers blog dan kenalan I seorang yang taat setia pada vaksin. Jangan skip skip vaksin jangan malas malas datang cucuk untuk anak ye. Jangan terpengaruh dengan godaan menolak vaksin yang semakin tersebar sekarang ni. Tapi ibu bapa mana yang terlupa cucuk, terskip dose, memang betul-betul tak ingat atau tiba-tiba dah insaf nak bagi anak vaksin pula, boleh datang ke klinik terdekat dan dapatkan consult doctor untuk vaksin yang mana perlu start balik atau dapatkan jadual baru vaksin untuk anak anda ok?

Kalau nak tahu apa kepentingan setiap vaksin dekat atas ni, korang boleh taip www.google.com lepastu tulis keyword nama vaksin tu wakakakaa… Panjang kalau nak explain semua dekat sini kang.

3 responses so far

Jul 25 2015

Malaysia Trauma Life Support

Busy month for me. Memang kerja merantau sana sini. Meeting, attachment, course. Masuk klinik pun jarang-jarang. I baru balik Malaysian Trauma Life Support ( MTLS ) . Kalau nak tau, course ni bukan macam kursus biasa selalu buat yang setakat datang , makan, dengar, tersenguk-senguk, zzzzz. Kursus kali ini memang mencabar sebab ada praktikal dan exam. mochilas kanken big MTLS tu apakebende? Ok yang tak ada pengetahuan kesihatan memang blur apa tu MTLS. Ni berkaitan Trauma Life Support. Maksudnya, course ni untuk mendidik paramedik dan doktor untuk hebat dalam menangani kes trauma atau accident.Kalau nampak orang accident jatuh motor tepi jalan, kepala berdarah, kaki patah, nafas tercungap-cungap, apa pertolongan yang you all nak bagi???? Haaa pertolongan kene buat dalam kurang dari 5 minit sebelum kematian sel otak. So program ni mengajar kita bertindak pantas, cekap dan tepat membuat keputusan! Chewahh Instructor dan facilitator semua yang mantap-mantap. nike chaussures Kebanyakkannya adalah doktor pakar dan boss yang famous di Johor dan Malaysia. Ada sesetengah tu yang I jumpa pun dah dapat aura menggigil dan terketar-ketar. Dulu dorang pernah cover hospital tempat I houseman, time dia datang je I lari tunggu dalan toilet sampai dia balik. Kakakaka buruk betul perangai aku ni patut la sampai sekarang tak pandai-pandai.-_- Bukan doktor sahaja yang join kursus ni. Selain doktor ada juga MA dan staff nurse dari bahagian kecemasan, pejabat kesihatan dan hospital swasta negeri Johor. Basically, course selama 3 hari. Start dari 7.45pagi. nike air max pas cher Tepatttt! Bukan macam janji melayu pukul 8.30pagi pun tak start lagi. As what I said, instruktor memang tegas , sebab I jenis cepat terkucil, pukul 6.45 pagi dah sampai hospital tau. Maglie Oklahoma City Thunder Lepas tu study dalam kereta. Gila skema aku ni teringat zaman housemanship. 2minggu sebelum course, kami dah diberikan satu buku untuk study. Fjallraven Kanken Baratas Memang kena study serba sedikit kalau tak nanti confirm terpinga-pinga masa lecture tau. Lecture memang membina. Sangat bestttt!!!!! Dan amazing nya korang tak akan rasa nak tersengguk sengguk pun! Maybe sebab faktor I duduk depan sekali (kan dah cakap sebenarnya I ni skema) dan I punya mind set, ada exam, kena Lulus!!!!! Tak lulus malu woooo.

20150327-3:50:02 pm.jpg

Gigih study dekat klinik time tak de patient. Kalau bawa balik rumah alamatnya buku kena koyak dengan Aurora.

Sebelah pagi adalah lecture dan sebelah petang adalah sesi praktikal oleh facilitator yang tak kurang hebatnya! Kagum ternganga tengok diorang demo and perform. Lepas tu of coz kene buat sendiri. Memang terkial kial aku. Basically practikal session ada 6 bahagian. Hari pertama pasal airway management, intraosseous iv, chest tube proc, iv access. Hari kedua belajar xray, cara communication ambulans yang pakai “roger rogerrr bola satu bola satu” self respondens, dan immobilization. Kitorang practise dengan kambing tau. Real punyaa oke. Yang tak best nya masa latihan sangat kurang, nak practice puas-puas pun tak dapat. Hari ketiga dah exam! Bonus untuk doktor kot sebab semua procedure tu rata-rata doktor dah pandai buat. Tinggal cuak nak exam jekla sebenarnya! Exam terbahagi kepada 2. Teori dan praktical session. Orang lain takut teori, tapi I lebih takut practical. Maklumlah darah gemuruh ni memang jenis susah nak kawal. Matthew Stafford Jerseys Dia punya debaran macam OSCE zaman medical student dulu. Kekeke. Ada 3 session. First pasal airway. Maglia Chris Paul My question is 24yo male, accident jatuh motor, datang dekat kecemasan hospital. Basically kena buat semua lah step by step. Daripada awal awal pasang OPA sampaila oxygen desaturate dan kene intubate. Second session pasal Circulation, bagi IV access dan pasang chest tube. fjällräven kånken classic Last sekali dapat scenario pemuda jatuh motor tergolek tepi jalan. Kita jadi first responder yang nampak mangsa tepi jalan. Haaa nasib baik lakonan menjadi dan semua praktikal session lulus.

20150325-1:55:41 pm.jpg

Alhamdulillah, hasil usaha pulun study, dapat juga sijil ni. Lepas ni aim ATLS plak lah. Kakakaa ok poyo betul.

Ps: habis je kursus ni makin banyak plak kes accident datang klinik.

2 responses so far

Jul 22 2015

Pa&Ma Oktober

Assalammualaikum, Maglia Tony Parker Saya keluar magazine lagi! Thank you kak Nor sudi buat slot artikel totin lagi! Artikel kali ini nak menjawap soalan orang ramai yang selalu runsing bila tak keluar period selepas melahirkan! Gelabah tak. goedkoop nike air max 2016 Jangan gelabah dulu, Nike Air zoom Pegasus 33 damskie baca dulu Majalah Pa&Ma edisi Oktober!

20150922-8:17:38 pm.jpg

Muka depan warna purple, Asics Mexico męskie gambar baby comel ni tengah pose! Kalau tak kerana patient bagitahu dekat MA klinik, nike internationalist hombre I sendiri tak tahu kot pasal artikel ni. Reggie Jackson Baseball Jersey Betul-betul terlupa!

20150922-8:19:58 pm.jpg

Kalau nak tahu kenapa ada sesetengah ibu yang mengalami gangguan haid setelah melahirkan. Adidas NMD PK Runner Kena baca ni! Tak payah runsing lagi bila dah setahun tak datang haid ok!

20150922-8:21:21 pm.jpg

Kalau rajin boleh close up dan baca dekat sini je.

20150922-8:23:09 pm.jpg

Selain artikel ni, Soldes Chaussures Nike ada banyak lagi artikel bermanfaat yang boleh dibaca.

2 responses so far

Jul 18 2015

Breaks / does not break the fast.

Alhamdulillah, dah masuk bulan Ramadhan untuk tahun ni. nike requin tn pas cher Tahun ni sambut 1 Ramadhan di Johor! Excited sebab Johor cuti 1 Ramadhan! Boleh i explore baazar ramadhan di hari pertama! Cheh gitu pula. air max pas cher pour homme Alhamdulillah puasa pertama tak ada any difficulty pun. Sac à Dos Kanken Fjallraven Tak adalah merasa lapar bebeno since I memang jarang lunch berat berat masa kerja. Soldes Nike Pour Femme So takde hal kalau tak makan cuma saspen kadang-kadang penyakit gastrik datang menyerang. Goedkoop Nike Air Max 2016 Anyway, as a doctor, soalan lazim bulan puasa bila merawat patient, mesti setiap tahun kena menjawap pertanyaan patient seperti,

” Doctor kalau pakai Neb batal puasa tak”

” Doctor kalau letak ubat titis mata batal puasa tak? “

“Doctor kalau ambil darah batal puasa tak”

Okay soalan simple tapi jawapan memang mempengaruhi puasa orang. asics gel kinsei hombre Silap jawap nayaaaa! So, to make it clear, I share kan beberapa gambar mengenai puasa, batal or not. Air Max 2016 Sale

20150618-11:27:42 pm.jpg

Ingat ye, ambil darah tak batalkan puasa tau! Tapi kalau derma darah itu membatalkan puasa! Sama juga macam hidung berdarah, puasa tak batal. fjällräven kånken Mini Jangan tiba tiba terus makan pula kalau hidung berdarah nanti!

20150619-12:00:29 am.jpg

Injection, pakai inhaler especially untuk yang semput tu tak membatalkan puasa! Haa jangan sanggup menahan semput di bulan puasa semata-mata tak nak pakai inhaler sebab sayang nak batalkan puasa. Silap tu!

20150619-12:01:03 am.jpg

Kalau pakai ubat titis mata tak membatalkan puasa ye. NBA Canotte 2017 Tapi kalau titis hidung boleh batalkan puasa sekiranya terasa titisan ubat di tekak.

No responses yet

Next »

| |