Archive for the 'How to look beauty?' Category

May 23 2013

Skin care yang selamat!

Assalammualaikum,

Amboi ramai betul yang bertanya apakah skincare yang paling selamat digunakan? Tolong listkan semua kosmetik yang tidak merbahaya? Kosmetik ini bahaya tak? Yang itu bahaya? Dr Totin pakai apa? Doktor lahh sangattt. Soalan yang dilemparkan ibarat saya seorang pakar kaji kosmetik yang menjalankan pemeriksaan labaratories ke atas kesemua barang kosmetik di pasaran -_-

Buat masa ini, I masih mengamalkan penggunaan kosmetik ini. Seperti yang dinyatakan dalam entry blog yang lalu. Tak pernah ubah kosmetik. Hampir 3 tahun menggunakannya. Bukan sahaja pencuci muka, toner, mosturizer, malah make up I pun mostly dari Clinique. Alhamdulillah, muka tak cantik mana pun tapi yang penting kulit sihat tak bermasalah. Tak pernah expect nak putih melepak tapi cukup sekadar mudah penjagaan, kulit tak banyak kerenah. Pergi kerja tak pakai make up pun sebab malas tapi okay lahh tak adalah muka berkilat barat.

Clinique memang pricely sikit bagi yang tak berkemampuan, tengok harga mengigil juga. Tapi pada I berbaloi sebab sekali beli harga mahal tapi boleh pakai lama. Dalam 3 bulan baru habis. Seperti yang I kata, better guna product kosmetik yang memang sudah bertahun-tahun dipasaran, sudah ternyata keberkesanannya, sudah disahkan oleh world dermatologist, tanpa sebarang keraguan. Langsung!

Yang seronoknya, Clinique ini suka buat promotion, kalau beli one set clinique or above RM370, akan dapat set free gift clinique. Untung kan, bukan satu dua je, biasanya I suka paw macam macam. Lipstic, eyeshadow, compact powder, eh macam-macam lah free gift tapi yang baby set dia lah. Comelssss! Jarang sekali beli makeup items Clinique sebab kebanyakkannya dapat dari free gifts.

Start dari 23rd May – 9th June akan ada promotion 9pc gift di Clinique Pavilion and Clinique City Square JB. Siapa duduk Batu Pahat, boleh dapatkan free gift promotion pada 24th – 26th June di BP Mall!

Product terbaru dari Clinique. CC Cream, yang dapat mengurangkan kesan darkness dan kulit yang kusam selain memberi hydration dan UV protection untuk kulit. I belum try lagi, this week nak beli time promotion free gift!

Masa nikah aritu, dah siap-siap pesan dekat husband bagi barang Clinique sahaja untuk kosmetic. Tak payah cari yang merepek-repek lain sebab I memang pakai Clinique. Rugi kalau beli tapi tak pakai. Sampai sekarang barang dia bagi ni tak habis pakai lagi. 🙂

Untuk yang ingin tahu lebih lanjut tentang Clinique, boleh kunjungi www.clinique.com.my

Kalau nak baca review I tentang clinique yang lalu, boleh baca sini.

One response so far

May 21 2013

AWAS! Ciri-ciri krim kosmetik yang bermerkuri!

Assalammualaikum untuk semua readers yang cantik cun melecun!

Hehe untuk entry kali ini lebih specific to female jadi I puji readers yang cun melecun sahaja lah, yang handsome kacak bergaya lain kali I puji. Memandangkan sebelum ini I bagitahu tentang 5 kosmetic beracun yang tidak selamat digunakan, ramai juga yang bertanya tentang apakah kesan sampingan barangan kosmetic bermerkuri, macam mana nak bezakan, dan segala yang berkaitan dengan merkuri.

Ciri-ciri krim kosmetik bermerkuri

1. Melekit-lekit : Tapi ada sesetengah krim yang campurkan dengan bedak sejuk supaya nampak lebih cair. Tektik lettew.

2.  Tidak homogen : Maksudnya cenggini, kalau kita biarkan krim itu, kita nampak ada lapisan minyak akan terpisah dengan lapisan padat.

3. Bau logam merkuri: Bau lain macam, tapi ada sesetengah product yang kononnya bijak dah mengolah bau dengan bau perfume yang lebih menyengat untuk menghilangkan bau merkuri. Sebab itu sebaiknya jika mencari product kecantikan, cari product yang tidak berbau apa apa. Kalau nak bau wangi pakai perfume lah buat apa pakai krim muka wangi- wangi? Bajet ada orang nak kiss kau sambil berkata wanginya bau pipi?

4. Krim berwarna yang mencolok: Biasanya untuk mengcover balik warna merkuri, mereka akan tambah dengan bahan pewarna. Tipikal warna mereka gunakan, warna tekstil kuning atau warna putih yang mengilat.

5. Panas dan gatal apabila di-seletkan dekat kulit lengan.

6. Pada awal pemakaian menyebab kulit kemerahan apabila terkena cahaya matahari. Cheh waktu itu bajet macam kulit kita dalam proses pemutihan lah padahal anda tertipu. Kulit anda sedang berlaku irritation.

7. Warna putih tak sekata, putih pucat tak macam putih normal.

8. Kulit berubah warna putih dalam waktu yang singkat! Seperti dalam iklan dipasaran, INGINKAN KULIT PUTIH DALAM MASA 1 MINGGU? haa semakin cepat kulit korang putih, semakin banyak kandungan merkuri yang digunakan

9. TIDAK TIMBUL JERAWAT SAMA SEKALI. Itu pasal krim mereka laris dipasaran. Korang bajet kulit korang berkesan lah dengan krim tersebut? Dah lah kulit putih, licin tanpa jerawat pula. Sebenarnya lapisan kulit epidermis kita dah rosak, kulit sudah tidak mengandung protein & melanin yang berfungsi utk melindungi sinar UV matahari sehingga  kuman/ bakteria  tidak akan menyukai kulit yang telah tercemar merkuri termasuk nyamuk sekalipun! Bayangkan!

10. MENGHALUSKAN DAN MENGECILKAN RUANG PORI PORI. Ini lagi satu kesan korang tertipu. Sebenarnya, kulit korang dah menipis dan lapisan kulit bahagian paling atas dah berhapus dek kerana merkuri tersebut. Tengok sepintas lalu seolah-olah pori pori mengecil dan menghaluskan kulit.

11. Bila tiba-tiba kita stop krim bermerkuri, akan timbul pula jerawat-jerawat kecil dan rasa gatal. Itu kesan sampingan apabila berhenti penggunaan krim bermerkuri, sebab itu orang bajet krim itu terbaik buat mereka. -_-

12. Warna putih pada kulit lama kelamaan akan menjadi kelabu, dan akhirnya kehitaman (jeragat mula menguasai).

Sekarang lah waktunya kita ubah kosmetik yang kita gunakan!

Muka macam nak kena lempang.

BAHAYA KOSMETIK BERMERKURI.

1. Gangguan saraf : Alzheimer, Parkinson serta gangguan-gangguan ringan seperti insomnia, pelupa, tekanan emosi, gementar, gangguan penglihatan.

2. Memperlambat pertumbuhan janin : Merkuri tidak akan dapat disingkirkan oleh ginjal dan akan bertahan dekat situ sekaligus bila kita hamil, akan effect dekat janin kita. Risiko mendapat anak autism/ pertumbuhan anak terencat menjadi tinggi.

3. Wajah menjadi lebih rosak : Timbulnya tompokan hitam dan jeragat yang teruk dikemudian hari.

4. Kerosakan buah pinggang : Seperti yang I cakap tadi, merkuri akan terkumpul di ginjal sehingga menyebabkan bau urine pon menjadi besinggggg *orang jawa kata* sekaligus merosakkan buah pinggang.

5. Resiko penyakit kanser: Terutamanya kanser kulit, payudara, serviks dan paru-paru.

Jangan rosakkan diri sendiri demi mengejar kecantikan. Jom share dekat semua orang!

3 responses so far

May 19 2013

Senarai 5 produk kosmetik Malaysia yang TIDAK SELAMAT digunakan!

Menurut Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) telah mengesahkan sebanyak 5 produk kosmetik Malaysia yang mengandungi lebihan betamethasone dan mercuri dalam bahan kosmetik (RACUN).

1 Cellnex Anti Sensitive Essence treatment (Mengandungi Betamethasone)

2. Natural 99 Day cream

3. Natural 99 Night cream

Kedua-duanya mengandungi mercuri. Hoohhh, kalau nak tahu betapa bahayanya mercuri itu sungguh scary. Dulu pernah tersentuh merkuri yang tumpah terus kelam kabut gelabah cuci tangan betul betul samak. Apa jadi kalau amek merkuri letak dekat muka pula?

4. SF Beauty Night Cream

5. SF beauty Day Cream

Kalau baca comment dari para dealers SF beauty, mereka akan katakan, barangan SF beauty yang beracun adalah keluaran tiruan. Yang asli tak beracun. How did they know? I believe in KKM (Kementerian Kesihatan) takkan lah orang kementerian amek tester dari tiruan. Mereka tidak sebodoh itu untuk jalankan ujian sebegini. But anyway, terpulang pada individu masing-masing nak percaya yang mana. For me, lebih baik mencegah. Banyak lagi produk yang dijamin selamat dipasaran.

Sumber daripada artikel,

No responses yet

Dec 22 2012

Makeup jualan datin mamamins!

“Tolong mama promotekan barang make up mama dekat blog?”

Errrkkk. Bluur kejap. Bila masa pula mama jual make up? Okeh mama penjual make up rupanya sekarang ini. Hari-hari sibuk kerja sampai tak sedar boleh dapatkan barangan makeup yang best best dari mama. Senang aku senang. Bankrupt mama bankrupt!

Untuk mengelakkan mama bankrupt dapat anak cenggini, apakata korang semua tolong mama. Kita shopping barang makeup dari mama. Tak menyesal. Betul.

Salah satu barang yang wajib ada dalam handbag korang.

Miss Rose Creamy Eyeliner.

Sebelum ini I ada suggest korang pakai creamy eyeliner ini. Iya, bagus tapi kadang-kadang susah nak keluar warna hitam itu. Kena sental sikit. Tapi tidak pada eyeliner ini. Dari Arab juga tapi kualiti lebih sedikit. Tak menyesal pakai.

I jenis bila dah pakai sesuatu barang, I malas nak ganti ganti lagi. Especially make up. So bila mama suruh try miss rose, malas betul nak try. Akhirnya I try dah tergoda pula. Lalu aku rembat satu dari mama. Keh keh keh.

Cuma rm10 sebatang!

Lihat, tiba-tiba mata terbojol menyerlah.

I suggestkan pakai eyeliner ini di bawah mata, sebab ini jenis crayon. Kalau atas mata boleh pakai yang jenis  pen eyeliner, lebih mudah dan tak comot lomot.

Real Pen Eyeliner Chanel (Paris)

Untuk atas mata, boleh pakai jenis pen eyeliner. Yang ini mama jual 25 hengget sebatang. Beli eyeliner di pasaran yang mahal-mahal pun tak akan dapat real black color cenggini. Kalau nak simple, pakai eyeliner basic tak pakai eyeshadow pon dah cukup menawan!

Miss Rose professional Make Up.

Bagi yang mencari eyeshadow pallate, I suggest dapatkan missrose eyeshadow palate ini. Tertarik dengan bekas dia, especially yang warna pink itu! Satu pallate ada 80 pilihan warna. Mama jual harga rm180 sahaja!

Tapi ada juga yang jenis 3D!!

3D Compact Wet Eyeshadow

Yang ini bila kita pakai, mata kita ada combination warna yang menarik. Ada 40 pilihan warna dalam 1 pallate. Harga cuma Rm60 !!

Total pakai semua barang ini, hasilnya jadi cenggini,

Teka umur mama berapa?

Mama make up lebih mengancam.

Saya angkat tangan serah diri.

Semua stok barangan make up mama dapatkan dari Dubai. Untuk yang berminat untuk dapatkan barang-barang makeup tersebut, boleh contact mama through facebook, pm or sms. Atau add sahaja facebook mama, ada macam-macam lagi jualan mama, bukan make up sahaja! 🙂

http://www.facebook.com/emins.sulaiman

No responses yet

Dec 14 2012

Tony Moly Review: Tony Tint . Smooth massage peeling cream. Sleek Mist.

Hari ini I nak review 3 barang dari Tony Moly. Ololo comel je nama nya. Tony Moly ini berasal dari Korea. Sama seangkatan dengan Etude House and Skin Food. So kalau pergi Korea, akan nampak lah kedai si Tony ini di merata tempat. Yang bestnye, barang-barang keluaran Tony Moly ini unik dan cuma dipakai oleh perempuan korea sahaja. Jadi kalau terasa diri anda macam Wonder Girls tu boleh lah shopping di Tony Moly.

Tony Tint

Bibir korean yang merah-merah itu tipu sahaje. Ingatkan memang merah cenggitu lah. Rupanya mereka pakai Tony Tint. Adik I pakai ini dekat whole bibir. Terperanjat aku homak kau macam baru sedut darah. Salah salah.

Cara pakai yang betul, just coletkan 3 titis di bibir bawah. Lepas itu kemamkan bibir. Taraa. Baru lah bibir macam merah merah korea gitu.

Boleh follow cara apply tilt yang betul. Kalau rasa nak elakkan bibir kering, pakai pelembab bibir dulu before tilt. Hasilnya, bibir akan kemerahan bajet korea la konon.

Feedback-

GOOD:

  1. Size kecil sekecil duit 50sen. Senang sumbat dalam kocek pon boleh.
  2. It makes my lips look fresher!
  3. Harga murah so tak rugi kalau nak mencuba and berangan berangan korea sekali sekala.

BAD:

  1. Cepat hilang pula kesan kemerahannya.
  2. Sesetengah orang akan menyebabkan bibir kering. So to be safe, better apply lipbalm dulu.

RATING:6.5/10

Tony Moly Appletox Smooth Massage Peeling Cream

Bila sebut peeling cream je semua ingat bendalah ini leceh. Peeling? Noo I’m a busy woman I don’t have time for peeling2 my skins at home ohh noooo. Jangan nak bajet busy sangat lah. Busy macam mana pun kesihatan kulit mesti jaga! Haip!

Ingredients: AHA, green apple extract minerals such as magnesium, iron and vitamins A, E B1, B6 and C

Kebanyakkannya adalah minerals dan vitamins untuk kesihatan kulit.

Cara nak apply:

  1. Cuci muka sampai bersih
  2. Apply Appletox in appropiate amount. Agak-agak la jangan pula pakai segenggam kau nak buat masker wajah ke apa? Avoid lips and mouth areas ye, ini bukan Apple so jangan makan.
  3. Kemudian gently massage lembut-lembut selama 1-2 minit.
  4. Biarkan 30 saat.
  5. Massage sekali lagi sambil cuci-cuci dengan air.

Selesai. Tak sampai 5 minit dah berjaya buat small peeling dekat muka kita. Baru lah kulit nampak lembut, licin, lebih firm and bertambah cerah!

Feedback-

GOOD:

  1. Bila baca ingredients pun dah tahu semuanya bagus untuk kesihatan kulit.
  2. Bau dia memang freshie rasa macam letak epal dekat pipi.

BAD:

  1. Nama pun simple way of peeling. Kesan dia tak boleh lah nak harapkan peeling macam buat dekat skin clinic tu ye.

RATING: 7/10

Pocket Bunny Sleek Mist

Comel nya Sleek Mist ni. Berbentuk bunny, bersize kecil. Mudah dibawa dalam handbag dan angkut lah kemana-mana. Bila rasa muka lebih dan berpukan kesegaran, kita semprot! I baru pakai seminggu, memang sangat berkesan. Bawa time kerja masuk dalam white coat, bila rasa letih boleh spray, segar sikit rasa. Kocek white coat dah macam doraemon semua benda nak masukkan.

Jalan-jalan kena bawa pocket bunny dalam handbag. Agak-agak letih kita semprot! Orang sebelah pun ikut buat gaya semprot bunny di muka.

Cara nak apply:

  1. Spray dalam jaram 20-30cm dari muka kita.
  2. Eh-eh make sure tutup mata dan mulut ye. Jangan ternganga pula mulut tu.
  3. Biarkan spray meresap ke kulit dan anda akan merasa kesegarannya!

Feedback-

GOOD:

  1. Obviously, packing dia sangat cute!
  2. Fresh fresh fresh, yea kalau rasa mengantuk muka letih, sembur ini terus segar bugar.

BAD:

  1. Tak berapa pasti apa kandungan dia. I kalau guna apa-apa berkaitan kosmetik ni suka tengok bahan-bahan kimia and effect samping later on. Mana lah tahu tak elok untuk kulit. So tak berani nak komen bab itu. Tapi so far seminggu ini I pakai bunny tak ada masalah. 🙂

RATING: 7/10

Eh, semua barang-barang ini nak beli dekat mana? Takkan nak kena fly to Korea pula semata-mata nak cari kedai Tony Moly? Kalau tempat korang tak ada kedai ini, ataupun leceh lah nak keluar shopping tak ada mood. Hujung jari pun boleh.

Just Klik MIMO MOMI

Selain 3 barang di atas, ada juga jual pelbagai barang Tony Moly. Sebarang pertanyaan boleh tanya seller dia yang friendly abis tak sempat tanya pun dia dah explain sendiri product dia.

Happy shopping and selamat mencuba!

ps; Kalau ada rasa nak review barang, boleh leave a message dekat Facebook Totinx.com . Toceyy!

One response so far

« Prev - Next »

| |