Archive for the 'Where the heart is.' Category

Oct 10 2015

Aurora’s second studio photoshoot!

Bila ada yang invite me & Aurora untuk photoshoot, mommy yang terlebih excited. Bukan kita excited nak pshoot, tapi excited nak bawa Aurora ke studio. Berangan nak Aurora photogenic nanti boleh tolong mommy tambah pendapatan. Chehh gituuuw.

Ok nampaknya kali ini lebih mencabar rupanya. Kalau dulu masa studio photoshoot magazine Pa&Ma, Aurora umur setahun. Dia tak berapa sihat cuma hingus hingusan kena lap setiap kali nak shoot. Ingatkan kalini senang sikit since kesihatan pun ok, dah besar sikit ingatkan lebih faham tapi rupanyaaaa

Pukul 6 pagi Aurora dah bangun, so basically bila dia bangun pagi, dia akan tidur balik dalam pukul 10-11 pagi. Waktu photoshoot adalah waktu tidur dia. Haa dah boleh bayangkan ragam dia macam mana.

20151010-7:46:09 am.jpg

Time make up dia dah buat hal. Nak dipangku sahaja. Kalau pangku duduk diam tak apa. Tapi panjat atas badan, lompat lompat henjut henjut, eyeliner bole compang camping dibuatnya! Stress je kak mas yang makeup tu. Takpe lah kak, anggap sahaja ni cabaran waktu bekerja. Kekekkeke.

20151010-7:49:13 am.jpg

Tak sempat nak beli baju. Pakai je apa yang ada. Bila emo, rora jadi susah nak tolerate. Suruh senyum nanti dia masam dan jeling. Kadang-kadang tarik ajak balik. Terpaksa lah umpan gula-gula baru dia senyummm. Memang berkesan ubat gula-gula ni rupanya!

20151010-7:51:52 am.jpg

Nampak tak dia lari keluar studio menyorok belakang cermin tak nak shoot. Nak pujuk kena cara lemah gemalai kalau dia dah menjerit gulik-gulik mengamuk lagi parah jadinya nanti.

20151010-7:53:45 am.jpg

Haa ni dia dah start dah nak susun props sendiri. -_-

20151010-7:55:31 am.jpg

Nak memujuk dia posing sambil baring baring sweet. Sekali dia baring terus minta susu pulak nak tidor. Grrrrrr

20151010-8:49:07 am.jpg

Tema santai santai, so outfit kami pun santai-santai sahajaaa

20151010-8:50:22 am.jpg

Tengok tu dia buat muka. Geram. Geram.

20151010-8:51:25 am.jpg

Sampi kereta, mata memang dah kelelek sebab tahan tidur sepanjang pshoot. Kereta belum gerak lagi dia dah terbongkang keletihan!

Anyway good job Aurora! Next time kita fighting photoshoot lagi ok!!!

No responses yet

Jul 25 2015

Protected: Aidilfitri 2015

This content is password protected. To view it please enter your password below:

Enter your password to view comments.

Aug 21 2014

Cerita Aurora- babysitter

Published by under Where the heart is.

Assalammualaikum,

Diriku dah bertekad nak teruskan update blog menggunakan applikasi wordpress di iphone sahaja. Kecewa dengan laptop yang sudah terburai isi perut dikerjakan anak yang buas.

Isnin lepas, 18 Ogos, hari pertama hantar Aurora ke babysitter. Magic! Dah 10bulan baru nak hantar babysitter. Selama ini tak pernah hantar Aurora ke sesiapa selain papa atau atok neneknya sendiri yang jaga. I wish I can do everything, kerja and jaga aurora sendiri. I really wish that tapi tak boleh juga. Diriku bukan robokop.

Mencari baby sitter dah lama, tapi tak ada yang berkenan. Until my friend (dr. Ain) suggested me to her neighbour. Their son( 7 month old) is one of my patient juga. I am a bit particular on choosing Aurora’s babysitter. Rasanya semua mommy macam tu kot? Have to merisik-risik , tengok the environment, rumah dia selamat ke tak, orang nye macam mana.. And every single things lah. Last sekali, tawakal. Tak jauh dari tempat kerja. Sekangkang kera je. Senang nak jenguk jenguk if anything happened.

Nangis and mengamuk on her first day. Aurora memang takut strangers 🙁 alaa tak sampai hatinye. Tapi lama lama dah ok. Sebab ramai kawan, Aurora memang gimik je lebih. Cucu cucu jiran sebelah suka datang main. I hope aurora’s friends are well. I mean sihat. Afraid of certain disease affected childs area sini macam hand, foot, mouth disease or scabies, URTI, bla bla haa tudia akibat jaga maternal child health clinic terus kepala fikir bukan bukan. Insyaallah everything is fine.

Okay lah, it’s 830 in the morning. Pesakit dah menunggu, aku boleh update blog pula.

20140821-092143 am-33703667.jpg

Aku tak tau berapa besar gambar ni kalau buka dengan monitor. Tapi upload jekla. The only pic i amek masa first day aurora dekat sana. (Yang lain semua video ) Kesihan aurora tengok luar mengenang nasib hidup. Eceh.

One response so far

Jan 14 2014

The miracle of ayat alquran.

Bismillahirrahmanirrahim,

Masa menulis ni, eh menaip maksudnya, Aurora dah tidur. Alhamdullilah. Mommy minta maaf sangat sangat for what had happened just now…

Oleh kerana esok public holiday, so malam tadi decide nak makan luar. Saja nak spend time dinner dekat luar and try kedai makan yang tak pernah try. Mula mula nak pergi Restaurant Tupai-tupai.. lepastu tak jadi sebab tiba tiba terasa nak makan dekat Fatty Crab. On the way to there, google2 kedai tu baca review orang pasal kedai tu crowded selalu ramai orang, so tak berkenan since bawa baby.. leceh sikit. Emmet teringat kedai Humble Chef dekat Plaza Damansara, sampai sana tengok kedai tu pon ramai orang. Skip takmo lah pergi situ. Sampai area Damansara, termasuk Penchala Link.

Okeh redah je apakata kita makan area Penchala. So try la makan dekat Subak Restaurant. Google map tempat tu, gigih cari sebab review orang kata not bad. Tak sangka ke situ jalan gelap gila. On the way situ siap terserempak sekumpulan lembu besar -besar,lebih besar dari kereta kitorang. Imagine how scary time tu. Kot kot lembu tu sodok kereta kami. Sebab memang lembu lebih 10 ekor baring2 bersantai tengah tengah jalan raya. Kereta betul betul lalu sebelah lembu. -_- GRRRRRRR.

Restaurant tu atas bukit, sebelah hutan hutan pokok pokok. Malam.. so xnampak sangat sebab gelap. Ada lighting2 kononnya lawa and peaceful tapi masa tengok tempat tu je dah rasa ‘something’ tapi kitorang jenis.. dah sampai ni apakata kita try je makan sedap ke tak.

Emmet suruh amik gambar. Untuk review blog kononnya. Ni dari bawah, tapi kami kena daki bukit sikit untuk ke restaurant tu. Lepastu duduk dekat tepi pokok berhutan apa entah. Selain kami ada 2 meja lain yang tengah makan, tatau kenapa waiter tu suruh kami duduk terceruk situ.

Masa on the way tadi, Aurora tidur. Ni gambar snap sebelum gerak keluar makan. Memang dia tidur je sepanjang perjalanan. Bila sampai restaurant tu je dia dah celik cekik mata pelik. Biasalah mamai. Merengek rengek sikit.

Buka menu, hamboi bukan main mahal lagi harga. Tak sesuai harga bajet kami sebenarnya. Tapi seperti yang dikatakan tadi, sebab dah sampai jadi kami try jekla makan. Order yang paling cheapest, nasi goreng RM25, mi kari RM22, air teh tarik RM8. Phuh baik haku tarik sendiri teh kat rumah.

Ignore the price. Time tunggu order, Aurora dah start menangis. At first, I think it’s okeh.. lagipun papa dia yang dukung.. biasala tu menangis bangun bangun kalau nampak papa tapi tak nampak mommy  hik2. Maybe nak susu kot. Okehla prepare susu terkedek kedek, lepas minum susu okeh la tu agaknya

Papa Aurora bagi susu, dia tak mahu. Makin kuat menangis. Sangat kuat. Alamak. Try dukung dia and bawa dia jalan jalan. Lagi kuat nangis. Masa I dukung Aurora… I saw her eyes like scared of something. Terbeliak melilau lilau. And crying continously..

Cuba tengok kiri kanan. I saw asap asap smokey gitu. Saspen juga. Cuba cari punca asap tu. Ohh rupanya ada ubat nyamuk yang hijau melingkar tu dedekat meja kitorang

Terus rasa tak sedap hati. Makan cepat cepat. Gilir gilir makan sebab Aurora tak bole duduk diam. Menangis hentak hentak kaki meronta ronta. Yes I’m sure she saw something. Makan pon tak hingat la sedap ke tak. Memang tekak tawar je masatu sebab terfikir anak.

Balik cepat cepat. Masuk dalam kereta. Selalunya Aurora akan okeh bila bagi direct breastfeed. But still the same. Menangis makin kuat. Susu semua tak mahu. Meronta ronta tarik tudung I semuaa. Selawat dekat telinga dia banyak banyak. Tak berkesan. Sedih sangat tadi sampai kita pun nangis tak tahu nak buat apa.

Baca ayat kursi. Masani tu jekla yang hafal dalam kepala. Bisik dekat telinga dia. Tupun tak berkesan. Maybe I’m not good in bacaan ayat qursi tu. Sedihnya tengok Aurora yang meronta ronta teresak esak terbatuk batuk menangis macam nak bagitahu yang dia takut sangat sangat.

Tak de idea nak buat apa lagi. Almost 2hours la dia non stop crying. Last last buka mp3 alquran dalam Hp. Pasang dekat telinga Aurora, bagi dia dengar and kami sama sama baca ayat AlQuran dekat mp3 tu. Aurora slow sikit nangis. Bagi susu.. dia hisap. And nangis makin slow…

Kami teruskan bagi dia dengar ayat alquran tu sampai dia tertidur. Subhanallah ajaibnya ayat Al Quran tu sampai Aurora rasa shahdu dan terus tenang lepas dengar ayat Al-Quran. Kita tengok sendiri muka dia yang pelan-pelan makin tenang.

Terasa bersalah sangat bawa Aurora pergi situ. Ni kali kedua kejadian pelik since mengandung masa pergi Fraser Hill aritu. Fraser Hill dan Subak Restaurant dah blacklist dalam hidup. Selalu memang bawa Surah Yasin dalam handbag tapi beberapa hari ni  tak bawa sebab suka letak handbag bawah kerusi kereta. Haih.

Sempat lagi upload gambar dekat instagram masa Aurora mula mula start mengamuk. Masani ingat biasa-biasa je. Lepastu dah gelabah sampai tak sempat nak jawap bila orang tanya makan dekat Subak sedap ke tak. Sorry memang tak ingat langsung rasa makanan tadi, tak boleh nak review.

Aurora dah tidur, terus nak update blog and share cerita ni dekat semua. Pengajaran untuk diri sendiri dan semua orang. Kalau ada baby,  kena tengok-tengok sikit tempat apa yang kita nak bawa. And sentiasa stand by ayat Alquran dengan kita sebagai pelindung.

Aurora tidur nyenyak nyenyak. Don’t be scared sayang.. Esok mommy tak kerja and will be here with you for the whole day….

Salam Maulidur rasul.

No responses yet

Jan 11 2014

Aurora tiga bulan

Published by under Where the heart is.

Tahun baru 2014, Aurora dah genap 3 bulan. Bila masuk 3 bulan je, memang pasang beberapa impian untuk Aurora. Antaranya, Rora kena start belajar swimming. Ngehh strict betul mummy dia, tak pasal-pasal si kecik ni kena belajar swimming. Bukan apa, Rora ni boleh dikatakan ada high risk for Asthma. Since Emmet pun ada semput masa kekecik dulu. So dengan swimming dari kecil ni elok sangat untuk pernafasan bayi.

Sebenarnya Aurora suka gila main air. Especially waktu mandi. Kalau dia melalak memekak tanak berhenti menangis, buka je baju dia and bawa pergi mandi. Memang dari menangis boleh jadi ketawa terbahak-bahak.

Mula-mula penat juga mencari pelampung untuk baby. Last-last jumpa dekat jusco. Ada 1 jenis dan 1 warna sahaja. Terpaksa lah sama dengan pelampung Eshan, sepupu Aurora. Harga Rm39. Semalam survey dekat Expo baby pun ada jual juga warna and jenis yang lain. Harga tak usha plak berapa masatu. Pelampung ni sesuai untuk baby <11kg ye.

Haha punya lah poyo sampai mandi dalam besen pon nak pakai pelampung.

Disebabkan air kolam ni tak suam macam mandikan dia selalu, masa awal-awal masuk kolam renang mesti dia menjerit. Kalut betul dia ni.  Tapi bila dah lama lama dalam kolam, buat muka poyo pula. Selalu bawa dia mandi waktu waktu dah panas sikit lah, sekitar pukul 10pagi cenggitu. Takut menggigil plak dak ni.

Kalut sikit Aurora ni tak pandai nak swimming sangat. Tak reti pon dia nak kocak-kocak kan air tu. Kaku je tangan kaki. Aurora ni waktu berak ni boleh agak bila. So tak susah la nak bawa dia swimming.

Bila dah syiok swimming, marah bila kita angkat ajak balik. Awal-awal berkerut je lama-lama menjerit satu KL boleh dengar. Wah hyperbola sungguh ayat.

Bersama Eshan, sepupu Aurora yang 6 bulan lebih tua dari dia. Sebenarnya yang excited kita kita ni haa, budak 2 orang ni rileks je muka malas nak layan.

Ni habit bapak dia dari dekat rumah sampai dalam kolam suka buat Aurora cenggini. Sekuat-kuatnya dia genggam rambut bapak dia tu haa.

Aktiviti cenggini kami pasang niat untuk buat setiap minggu. Mandikan sekejap pun jadi lah. Bukan Aurora je yang berendam, kita yang berlemak ni pun nak latih diri untuk exercise sekali.

Ramai yang suggest suruh Aurora pergi Hyppopo baby spa. Satu tempat swimming and spa untuk baby. Tapi Emmet tak berkenan katanya sama je bawa mandi dekat kolam rumah ni. Tapi kalau rumah korang takde pool, boleh la bawa pergi situ. Bagus sebenarnya bawa baby swimming ni especially untuk breathing exercise baby. Yang penting sekali kita kena ada sama lah waktu swimming jangan plak korang duk humban anak korang berenang sendiri.

No responses yet

« Prev - Next »

| |