Archive for the 'Don’t sue me!' Category

Jul 07 2016

Kisah saya dan ibu mengandung

Published by under Don't sue me!

Masa medical school, saya paling benci department Obsgyn (O&G). Benci yang memang stok tak suka langsung. Lagi-lagi bila attachment labour room, bau air ketuban tu sampai nak muntah menghadap hari-hari. Air Jordan 6 Retro Sampai melekat bawa ke tidur. Kadang tengah makan pun terbau air ketuban. Fobia sangat dengan bau tu.
Sehinggalah exam viva O&G saya fail. Masatu dengan Prof Dr Ova Emilia, ingat lagi nama dia sampai sekarang. Markah sikit gila dapat. Terus berdendam dengan O&G sampai ckp aku takkannnn menghadap department tu lagi walau apa pun terjadi chewahh.
Masa Ho, department O&G paling mendebarkan. Dahla tak pandai department ni, bos pulak sangat garang dan scary. Bos tu memang legend, semua orang dengar nama je dah menggeletar. Bunyi kasut dia je dah lemah lutut. Argh bila lepas je exam department O&G terus Babaiiiii, I won’t be backkkkk byee O&G byeeeeeeee!!!!! Boleh bakar buku O&G skrg! Leganya bukan main!
Takkkk. Ingat dah habis tutup buku rupanya tidak. Under Armour CurryPas Cher Kemudian jadi Mo di klinik kesihatan area Selangor. Tiba-tiba kena incharge MCH(Maternal Child Health) Senang cerita kena jaga klinik ibu mengandung. Argh!!! Buku merah lagi??? Hari hari menghadap mak buyong. HARI HARI!!! 🙁 Depression berat masa tu. Bila mengadu pada rakan-rakan mo lain “korang tanak rotate ke jaga MCH? Kenapa aku dah setahun jaga MCH korang tanak tukar-tukar ke?” Semua krikkk krikkk tak layan. Ughhhhhh. Allergy betul dengan buku merahhhhhh. Ku tabahkan jua. Asics Gel Lyte 5 Pas Cher Sebab terpaksa incharge, secara tak sengaja sekarang dah boleh scan ptn, kalau dulu masa houseman nak blajar scan pun tak hingin. Sebab mmg mind set kat kepala takkannnn kembali kepadamu.
Pindah Johor. Yeyeyyyy pindah Johor. Hullahupppp!!! Babaii MCH!!! Semoga klinik baru dapat incharge pesakit luar, kekekekke. Sekalii. Dapat KK luar kota. Seorang je doktor dekat sini. YE HANYA SAYA SAHAJA DOKTOR DISINI!! Baik OPD, baik MCH, ibu mengandung ke tak mengandung ke kau juga yang tengok, kah kah kah padan muka Totin Jamain.Dan disinilah bermula kehidupan sebenar aku sebagai doktor yang terpaksa berdikari… T_T
Awal tahun 2015, saya dikejutkan dengan kes antenatal eclampsia. Fitting dekat klinik. Selama 5 tahun jadi doctor, saya TAK PERNAH attend patient fitting. Tak pernah manage eclampsia. Mungkin selalu bernasib baik, dari study smpai lah ketika itu, tak pernah jumpa patient eclampsia. Dan itulah pengalaman sehingga rasa nak mencabut nyawa sendiri. Rasa macam nak pura-pura fitting sekali. perjalanan ke hospital ambil masa 1jam. Naik ambulans paling cepat memecut dalam 40minit lah. 40minit??? Macam macam boleh berlaku.
Alhamdulillah. Patient tersebut selamat, walaupun sedikit kecewa kerana baby meninggal juga.
DAN HARI INI.
Benda yang sama berlaku lagi. Patient yang sihat walafiat masa mengandung tanpa sebarang masalah. Bersalin dengan selamat. Marcus Mariota Oregon Football Jerseys Sudah 10hari kelahiran, secara kebetulan Jururawat saya buat lawatan di rumah, tiba-tiba tekanan darah pesakit tinggi. aura fit datang kembali dan patient fitting di rumah. Dengan waktu itu ambulans pun tak ada, kami attend patient pakai kereta. Tuhan je tahu macam mana perasaan masatu. Berdasarkan experience pertama, jadi kononnya management di hujung jari, kononnya lebih tenang, tapi anda silapppp. Jantung bagaikan tak ada dah. Fit patient kali ini lebih mengganas.
Tapi saya dah manage sebaik mungkin apa yang saya boleh buat. Rod Carew Jersey Saya harap patient selamat.
Kesimpulannya, janganlah kita membenci sesuatu. Semakin banyak kita benci, semakin dekat benda tu dengan kita. Oleh itu, mulai sekarang saya akan mencintai O&G, saya suka buku merah datang! Saya akan scan patient dengan penuh ceria sambil menyanyi-nyanyi di hati. Saya anggap ibu mengandung adalah peminat tegar saya! Saya sayang semuaaaa ..
Ps: jangan salah faham, selama saya belajar dan bekerja, saya tak pernah membenci ibu mengandung. Saya cuma tak hebat mengendalikan kes mereka… Mungkin Allah nak suruh saya belajar dan terus belajar… Hmmm tolong lah jangan bagi saya patient eclampsia lagi.. Maglie Brooklyn Nets T____T

PESANAN RINGKAS SAYA:

Jangan main-main dengan pesanan doktor. Dengarlah nasihat kami. Sesungguhnya kami betul-betul nak puan sihat. Kami pergi kerja bukan nak apa-apa tapi nak puan sihat. Jangan malas datang temujanji klinik. Sesungguhnya kedatangan puan sangat bermakna buat kesihatan tuan. Jujur, kami suruh puan ke klinik untuk kesihatan puan sendiri tiada kaitan dengan kepentingan kami. Tolong hubungi kami segera kalau ada simptom pening kepala, muntah-muntah, tak sedap badan, hubungi kami. Robert Griffin III Baylor Jerseys Kami sedia membantu. Tak kira dah bersalin atau masih mengandung. Nike Italia Tak ada kenderaan ke tempat kami, kami datang rumah puan. Apa-apa hal berkaitan boleh call misi puan. No talefon misi ada pada muka depan buku merah puan.

3 responses so far

Jul 05 2016

Protected: #worklife #totinseorangdoktor [Password macam biasa]

Published by under Don't sue me!

This content is password protected. To view it please enter your password below:

Enter your password to view comments.

Jul 23 2015

Screening Kesihatan satu rumah ke satu rumah.

Published by under Don't sue me!

Nampak sangat tak ada idea nak bagi tajuk apa dekat entry ini. New Balance 993 damskie Bedal jeklah.

20150921-3:59:18 pm.jpg

Untuk bekerja di hari minggu adalah sesuatu yang tidak happy sebenarnya. Apatah lagi kena buat screening dari rumah ke rumah untuk pemantauan penyakit. So untuk mengatasi masalah ketidak happy an tersebut, I akan pakai cantik cantik ala ala macam berhari minggu! Happy kan diri untuk bertemu patient! Haa nampak tak saya ni berjiwa bangsa!!

20150921-4:04:33 pm.jpg

Masing masing happy nak bekerja di hari minggu! Semangat ini yang saya terapkan di Klinik. asics buty męskie Pergh ayat bukan main!

20150923-3:14:38 pm.jpg

Secara amnya, kami akan cover satu kampung untuk setiap minggu. Insyallah by end of year dah boleh cover seluruh kawasan klinik. adidas ultra boost hombre Kami datang dari rumah ke rumah. stan smith adidas dames Muka tak malu macam buat bancian. Setiap keluarga kami periksa daripada basic tinggi dan berat badan sehingga lah ke tekanan darah, check kencing manis, kolesterol, xray jika diperlukan dan kesemua screening termasuklah TB screening.

20150923-3:17:48 pm.jpg

Seronok bila buat screening macam ni. Nike Heren Secara tak langsung dapat dekat dengan patient kita sendiri. Kalau tak buat screening macam gini sampai bila pun I tak familiar dengan kawasan tempat kerja. Maglie Philadelphia 76ers At least lepas ni kalau jumpa dekat klinik dah boleh ingat, ohhh makcik ni yang rumah dia atas pokok tuu. Ok itu contoh.

20150923-3:19:43 pm.jpg

Tak minta pun. Nike Air Max Dames Goedkoop Kadang kadang ada rumah patient yang siap sajikan kami makanan. asics gel lyte 5 hombre Alaa jangan la cenggitu malu tau!

20150923-3:20:46 pm.jpg

Penghuni rumah termasuklah kucing pun I periksa! Hehehe ok acah je. Maglia DeMar DeRozan

20150923-3:21:51 pm.jpg

Muka dah penat nak vroom vroom balik. Penat jalan kaki panas terik lepastu lupa pula kawasan kampung , pandai betul boleh pakai heels kan? Nasib tak terjelepuk tengah jalan.

One response so far

Jul 22 2015

Pa&Ma Oktober

Assalammualaikum, Maglia Tony Parker Saya keluar magazine lagi! Thank you kak Nor sudi buat slot artikel totin lagi! Artikel kali ini nak menjawap soalan orang ramai yang selalu runsing bila tak keluar period selepas melahirkan! Gelabah tak. goedkoop nike air max 2016 Jangan gelabah dulu, Nike Air zoom Pegasus 33 damskie baca dulu Majalah Pa&Ma edisi Oktober!

20150922-8:17:38 pm.jpg

Muka depan warna purple, Asics Mexico męskie gambar baby comel ni tengah pose! Kalau tak kerana patient bagitahu dekat MA klinik, nike internationalist hombre I sendiri tak tahu kot pasal artikel ni. Reggie Jackson Baseball Jersey Betul-betul terlupa!

20150922-8:19:58 pm.jpg

Kalau nak tahu kenapa ada sesetengah ibu yang mengalami gangguan haid setelah melahirkan. Adidas NMD PK Runner Kena baca ni! Tak payah runsing lagi bila dah setahun tak datang haid ok!

20150922-8:21:21 pm.jpg

Kalau rajin boleh close up dan baca dekat sini je.

20150922-8:23:09 pm.jpg

Selain artikel ni, Soldes Chaussures Nike ada banyak lagi artikel bermanfaat yang boleh dibaca.

2 responses so far

Jul 17 2015

Doktor dan tulisannya.

Masa kecil-kecil selalu kita dengar pepatah “Tulisan cakar ayam macam tulisan doktor!” Masa tu I selalu tertanya-tanya, kenapa doktor dikaitkan dengan tulisan cakar ayam? Bukan kah doktor itu datangnya daripada orang yang bijak dan terpelajar. Kalau tengok balik dekat pelajar yang bijak dan dapat nombor satu dalam kelas masatu, tulisan semua cantik-cantik belaka. Orang bijak kan tulisan cantik? Apalah peribahasa tu mesti salah. Bila sekarang ni, fikir-fikir balik I dah tahu kenapa tulisan doktor begitu. Mengimbas kembali detik-detik menjadi doktor, cheeewah tersusun betul ayat! Masa jadi housemanship, semua kerja kena buat pantas. Routinely kalau di hospital akan ada ward round, sehari 3 kali. Chaussures Asics Pas Cher Setiap kali round kena tulis “clerking patient” atau “review patient condition” pada fail khas patient. Setiap kali menulis akan kurang lebih 2 helai mukasurat size A6 penuh lengkap untuk seorang patient. Dalam ward ada lebih kurang 30 patients? Haaa fikirkan. Nak menulis bukan boleh sekejap sekejap rehat. kalau macam tu sampai bila pun tak abis. nike tn pas cher Bayangkan lagi kalau pagi review (30patient) petang dan malam? haa sehari 3 kali kene menulis begitu. Memang kepantasan menulis diuji waktu itu. Ingat lagi waktu mula mula bekerja, tulisan nak cantik-cantik comel je. Lepastu tangan kena titik dengan senior MO, “PANTASSS PANTASSS!!!” haaa jadi doktor ni buat apa semua kena pantas.

Dekat facebook ada yang post gambar prescription ubat yang ditulis doktor. Rata-rata orang tak dapat baca tulisan ni. Nike Air Max Goedkoop Mungkin sebab short form ni begitu familiar dengan para doktor, jadi doktor dan pharmacist kebanyakkannya faham apa yang ditulis. Hebat kan? Kami ada insist yang boleh baca tulisan cakar ayam begini. Sebab dah biasa tengok tulisan sendiri semua lebih kurang sahaja! Wahkakakahh. Pada I, tulisan atas ni tak adalah rumit mana nak membaca nya. I pernah dapat tulisan refferal hospital yang tulisannya lagila pelik macam satu garis lurus je dia menulis. New Balance 997 mujer Tak tahu nak baca macam mana dah terbalik-terbalikkan pun tak boleh nak hadam. -_- Untuk I yang bekerja di clinic, siapa kata kami tak sibuk? Tak perlu tulis laju dan pantas? Klinik lah paling banyak diduga dengan kepantasan. Running Asics Sneakers Lagi-lagi bila peak hours, patient menimbun ramai menunggu dekat luar. Buat kerja semua nak cepat. Nike Sko Norge Menulis sepantas kilat. Ubat penyakit kronik (kencing manis, darah tinggi, jantung, kolesterol) bukan sikit. adidas pure boost uomo kadang satu slip ubat tu penuh sampai tak muat-muat. asics femme Menulis nya yang lamaaa.

Tulisan pun makin lama dah menjadi semakin dahsyat.

Senang je kan nak baca tulisan I.

Selama bekerja dekat sini, pharmacist tak pernah complaint pun? Dia faham lah kot! kekekee.

Ni contoh ubat untuk satu patient. Panjang berjela.

4 responses so far

Next »

| |