Jul 19 2013

Cara menyimpan susu ibu

Published by at 9:05 AM under It is all about health!

Assalammualaikum, Biasanya, bila ada yang bertanya dan memerlukan explaination yang panjang-panjang, I akan jawap soalan tu dekat blog. Jadi lately ini banyak soalan yang berkaitan ibu mengandung, bersalin, menyusu.. Nike Air Max 2017 Heren groen senang cerita soalan mak-mak gitu. Adik-adik yang baca blog ni jadi mengantuk lalu menguap banyak kali. Alaa sorry. ray ban homme Lepas ni kita buat entry version adik-adik pula. Okey? Ada yang bertanya tentang cara terbaik menyimpan susu. Mungkin ada yang tak tahu lagi susu yang diperah boleh simpan berapa lama? Iyelah dekat klinik, nurse tak terangkan. Lagi-lagi kalau kita tak bertanya, nurse memang tak ada masa nak explain semua basic thing dekat klinik yang sesakbarat tu. Jalan terbaik, tanya dekat blog dr totin. Gituwwwwww.

First, nak cakap yang gambar illustrasi di atas adalah susu ibu yang disediakan untuk baby normal. nike air max 90 vt femme Kalau baby tu tak cukup bulan/ baby sakit, waktunya jadi tak sama. Nike Air Max 2017 Dames zwart Kena extra precaution sikit untuk baby-baby special case cenggitu.

Tips mengenai penyimpanan susu ibu.

  • Cuci tangan sebelum memerah susu! Apa-apa yang berkaitan dengan baby kena cuci tangan.
  • Jangan lupa tulis tarikh dan masa perahan pada botol penyimpanan susu.
  • Jangan simpan susu lebihan yang baby dah minum sebab air liur baby tu ada bacteria dan enzim yang boleh merosakkan susu.
  • Jangan panaskan susu dalam microwave. Panaskan susu dengan rendam air panas atau alirkan dengan air panas.
  • Susu yang dah dipanaskan jangan simpan balik dalam freezer. nike tn requin Make sure susu tu diminum dalam 24jam.

Boleh tak nak campurkan susu ibu yang diperah pada waktu berbeza? Ada yang kata boleh, ada yang kata tidak. Adidas Pas Cher Bagi saya, BOLEH, selagi waktunya dalah 24jam yang sama. Yelah nanti tak lah confius masa nak label botol storage. Kalau sekali pam dapat 1oz je kang penuh pula storage korang kalau tak boleh campur. Syaratnya, susu yang nak dicampur hendaklah pada suhu yang sama untuk elakkan susu tu rosak. Contohnya susu beku kita campurkan dengan yang beku. Nike Air Max 2016 Heren grijs Susu sejuk kita campur dengan susu sejuk.

Sebenarnya kita nak sarankan korang belek-belek buku baby korang. nike air max 1 pas cher Alaa, biasa kalau korang buat check up baby dekat klinik kesihatan akan dapat buku pink kalau baby perempuan, atau buku biru kalau baby lelaki. Sebenarnya buku tu untuk korang, bukan untuk doktor. Kalau belek buku itu akan ada complete tentang perkembangan dan penjagaan baby. Semua ada, cuma kadang-kadang kita terlepas pandang.

Dekat page 27 ada jadual tentang cara penyimpanan susu.

Google-google terjumpa doa untuk tambahkan susu ibu.

2 responses so far

2 Responses to “Cara menyimpan susu ibu”

  1. ummion 29 Oct 2014 at 2:48 PM

    Blogwalking hari ni terjumpa blog doctor 🙂
    sekali tengok doa tu dari blog saya.. TQ sudi ambil untuk letak kat blog comeii ni.
    Salam perkenalan dari saya…

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    yea! tq for sharingg!

    [Reply]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply

| |