Oct 31 2011

Annoying patients.

Published by at 8:33 PM under Don't sue me!

D:  Makcik, sebelum ini makan ubat apa?

P: Ubat darah tinggi.

D: Ubat apa makcik, nama dia apa, ingat tak?

P: ubat yang kecik-kecik warna kuning 2 biji, ubat putih besar bulat dipecahkan jadi separuh, ubat yang bla-bla

D: Ughhhhhh!

You think I noe haa?

D: Makcik sakit kencing manis dah berapa lama?

P: Dah lama dah.

D: Berapa lama tu? Ada dalam 5 tahun? 10 tahun?

P: Lama lah jugak..

D: Agak-agak berapa lama?

P: Entah

!@!$@#$#@%#@%@

12 responses so far

12 Responses to “Annoying patients.”

  1. hanieon 31 Oct 2011 at 9:36 PM

    use the pharmacist for the medication.ask the clinical ward pharmacist to determine what medicine the makcik take. even if the makcik said like that the pharmacist can detect and help to recognize the drugs.use cp1 form

    [Reply]

  2. FFon 31 Oct 2011 at 10:39 PM

    Itulah namanya—-CABARAN DALAM PEKERJAAN

    [Reply]

  3. zaraon 31 Oct 2011 at 11:10 PM

    em, well orang tue..
    what can i say~

    [Reply]

  4. Dayz Jon 01 Nov 2011 at 9:46 AM

    Err totin. saya boleh jd exhibit cerita first, sebab sometimes nama ubat susah tau mau sebut. So bila kena tanya saya akan jawab description ubat saje. =.=

    [Reply]

  5. idaon 01 Nov 2011 at 11:38 AM

    haha saba k dr totin :))

    [Reply]

  6. eliyaezlinaliason 01 Nov 2011 at 1:38 PM

    banyak kan sabo eh….

    [Reply]

  7. oyenon 01 Nov 2011 at 11:45 PM

    haha sebiji situasi tym clearking d klinik diabetis..makcik describe ubat DM dengan bentuk and warna..sabar ja la..hahaha

    [Reply]

  8. cik chintaon 02 Nov 2011 at 11:10 AM

    ekekek…sabar2

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    aahaahaaa

    [Reply]

  9. waneyon 02 Nov 2011 at 9:39 PM

    erkk. sabo je la. maybe drg xtau nama ubat kot, al-maklumla, org tua2 (prasangka baik)

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    saba jelaa

    [Reply]

  10. Izison 03 Jul 2012 at 4:43 AM

    Agak arr, memang macam tu, dia orang tak hafal nama ubat dan tak tulis pun kadang2 di bungkusan ubat…dan kalau tanya orang kursus lain macam Computer Science atau orang IT, accountant dia orang tak boleh specifc kadang2 lupa sebab diaorang mana ambil kisah hal nama apa sebab dia ada dua kan : Kategori dan Nama dia( Brand )
    Macam Aspirin adalah kategori dan banyak jenis nak senarai pun kena guna guna pdf atau excel file.

    Kadang-2 orang fikir dan orang tua fikir kita orang ni memang berlagak, know it all, sebab memang perangai kita sendiri, saya ada juga perangai macam tu, tapi saya sedaya-upaya kurangkan dan fahami orang bukan golongan medical sciences dan orang tua-tua sebab dia orang memang tak faham dan Internet pun tak kenal. Saya tak kata pemilik blog berlagak dan memang dia orang tak faham apa-apa dan kadangkala nak bertengkar tentang benda diaorang tak tahu dan fakta tak cukup

    Saya adalah slow learner dan ambil Diploma dan kerja dahulu dalam bidang medical science sebelum decide nak ambil ijazah apa nanti. Saya nak lebih pengalaman dan bersedia, banyak baca dan selami perasaan orang dan saya suka berfikir macam lelaki sebab dia orang lebih cool bila dah matang. ( saya tak cerita spesis lelaki ego ) ..
    Uhh, maknanya, kenalah semak data diaorang yang dah lepas. Saya tengok orang wanita lebih sukar kendalikan perasaan dan kerja macam kalut ( sesetengah doktor ) walaupun doktor pakar berbanding lelaki tapi memang sejak azali macam tu.

    Saya adalah slow-learner dan banyak belajar benda sekeliling , saya minat Computer Science dan Business bukanya medical science tapi nak buat macam mana. Tengoklah takdir nanti, saya tak kisah asalkan jangan kursus jurutera sudah. Pilihan mak bapak juga kadangkala tak tepat untuk diri kita. Mungkin saya ambil Ijazah psikologi nanti sebab memang ada bakat.

    Bagaimanapun, saya sangat gembira kerana dapat berkenalan di alam WWW dan gembira kerana Cik Totin menulis hal ini… dan menjadi mirror kepada doktor lain tentang kehidupan peribadi seorang doktor. Mudahkan documentation saya nanti nak ambil Ijazah PSY. For life— Relax, take a deep breath, remove unimportant things and write down annoying things, and write down short words for important hint or idea, cool, kadang2 perlu penting kan diri, minda dalam fokus tapi kosong.

    Guna neraca timbang tara dan sorted important among less important things when problem comes. Kosongkan minda dari fikir perkara yang tak berkenaan. All things in the world always true when it comes to the right place. Maknanya tindakan Mak Cik yang specify bentuk ubat tu betul bila berada ditempat yang betul tapi dia tak pernah terfikir nak tahu nama saintifik ubat tu…..dan tindakan dan perasaan annoying juga betul and always true.. dan bertambah baik kalau benda tu datangkan kebaikan macam lahirkan blog content ini, buat semua orang nak tahu jenis ubatnya dan pesakit perlu tahu keadaaan diri sendiri dengan ambil inisiatif sendiri.

    I never blame you and feel really compassionate .. Maafkan saya kerana terpanjang dan bukan datang pada masa yang tepat…. Cheers….

    Ps : Siapa tahu kalau saya benar2 ambil bidang macam Cik Totin bila sambung ijazah, tentunya saya kena sedia dibebel M.O poyo ke apa-apa, tapi saya dah fikir macam mana nak kendalikannya, saya harap saya dan Cik Totin, semua penduduk dunia Barat ke Timur sentiasa Happy dengan apa pun usaha yang dikerjakan.

    [Reply]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply

| |