Nov 17 2014

Anak cepat jalan tak semestinya anak cepat pandai.

Published by at 7:03 PM under ET Junior

“Anak saya 8bulan dah pandai jalan”

“Anak saya setahun dah berlari dah”

“Apa? Dah setahun tak jalan lagi ke? Mesti dah besar dia slow sikit ni”

Sorry I tak interested nak tahu. Kui kui. I admit my kobis quite slow in development. Not that slow actually, still follow the chart. Tapi malas betul nak dengar bila sang ibu dok compare kan proggression anak.

Aurora banyak mulut. Talkative sangat. Umur dia sekarang 1 tahun nak masuk 2 bulan tapi baru dapat kaki. Baru jalan kedek-kedek lepastu jatuh. Bangun semula, jalan lagi. Jatuh lagi. Tapi terap mahu bangun. Yeahh you can do it!

I admit that certain babies, progression dia cepat. 1 tahun dah lompat lompat lari lari lintang pukang. Tak apa. It doesn’t mean that budak yang berjalan cepat itu adalah budak yang belajar di sekolah cepat tangkap dan dapat periksa nombor satu. No. Tak ada kaitan. Growth and progression baby tak melambangkan anak bijak atau bodoh. Kalau growth and development anak slow sangat, dah sampai range in yellow chart, kita risaukan pasal kesihatan baby tu, not even worried pasal periksa nombor 1 ke tak.

Some research said, kepintaran anak di bendung waktu primary school. So tak ada kaitan, “anak saya umur setahun dah pandai jalan, dah besar nanti mesti bijak”

20141117-065955 pm-68395700.jpg

Masani dekat surau, kobis pakai kasut bunyi bunyi. Masa orang sembahyang, dengar la kasut dia twet twet twet twet, jatuh.. Bangun semula, twet twet twet.

20141117-070117 pm-68477152.jpg

Susah betul nak ambil gambar, dia akan jalan dengan kaki yang bersepah-sepah tapi tak apa, confident tu yang penting. Satu rumah dia keliling buat tawaf. Jatuh bangun semula. Saya tahu Aurora nak buktikan dekat auntie-auntie yang mulut celupar bagitahu siapa lambat jalan maksudnya dia lambat dalam pelajaran. Eeee nak kena ni!

No responses yet

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply

| |