Oct 16 2013

Tips mengelakkan stretch mark!

Orang perempuan kalau mengandung, yang paling tak bestnya bila tengok perut, makin hari makin berubah rupa. Perot membojol itu tak apa, katanya bangga bila membojol kerana ada baby. Dapatlah cover perut yang aslinya buncit kan kan kan? Tapi jadi mengerikan bila buka baju, tengok perot tak secantik dulu lagi.

Stretch mark dan ibu mengandung itu memang dah sebati. Biasanya strect mark keluar dalam 5 – 6 bulan mengandung. Ramai orang beranggapan, strect mark ini benda normal untuk si ibu mengandung. Tak dapat nak dielakkan. Salah salah. Tanggapan itu salah. Stretch mark dapat dielakkan kalau kita atasi dari awal! Bukan ibu mengandung sahaja, kalau badan berisi pun, perut akan keluar petir petir kilat sabung menyabung kesan dari rekahan kulit. Punca stretch mark ni terjadi apabila kulit tiba tiba mengembang secara mendadak.

Perut orang mengandung. Perut orang lain tau, bukan perut kite! Haip.

Perut selepas bersalin. Perut kendur, petir-petir pun mengendur dan makin buat perut tak lawa. Bila dah start ada stretch mark, nak hilangkannya bukan mudah tau!

Contoh stretch mark pada betis dan paha bagi kes kelebihan berat badan

Ni I bagi tips mengelakkan berlakunya stretch mark. Langkah pencegahan kena dilakukan seawal-awal mengandung. Kalau nak tahu, sepanjang I pregnant dan sampai sekarang pun I tak ada stretch mark langsung. Kalau boleh ambil gambar perut dan tunjukkan bukti I dah buat dah. Tapi tak elok la pula.

First yang i amalkan, sapukan Bio Oil, 2x sehari. I dah start sapu dari 1st trimester. Memang tak pernah lupa. Sampai nak bersalin pun, kulit smooth and licin je. Even Linea Nigra (garisan hitam selari dengan pusat) tu pun tak kelihatan sangat.

Yang penting, makan makanan yang boleh meningkatkan peregangan kulit tubuh. Jadi bila kulit mudah elastic, tak adalah stretch mark. Rajin minum air putih banyak-banyak, buah-buahan dan sayur-sayuran. Selain itu, perbanyakkan makan protein especially albumin sebab dapat menjaga kolagen kulit kita. Untuk protein, I tak pernah lupa minum ESP Shaklee. Kandungan protein dalam ESP sekaligus boleh mencantikkan kulit dan mengelakkan stretch mark.

Sesiapa berminat untuk dapatkan ESP dan segala product Shaklee , boleh contact/sms/whatsapp 0133628486 atau email emmet.ihsan84@gmail.com

No responses yet

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply

| |