Feb 08 2012

Cara meneran yang betul apabila nak beranak.

Published by Totin Jamain at 9:50 pm under It is all about health!

Semua orang tahu, bila kita nak bersalin, misi-misi atau doktor-doktor mengamuk-ngamuk marah-marah kita. Jerit-jerit maki maki kita. Hey kita sakitlah! Boleh tak jangan marah?

Jawapannya tak boleh. Kalau tak marah, nanti kau taknak dengar cakap. Bila kau tak dengar cakap, kau atau anak kau akan MATI. Bila MATI, siapa kena maki? Kitaaaaa jugaaaa :’(

Untuk mengelakkan daripada dimaki hamun saat melahirkan, lebih baik kita baca tips Dr. Totin dahulu. Ecewah, bajet tips kau membina? Bolelah sikit-sikit. Daripada korang tak tahu langsung kan?

Apa tanda-tanda nak bersalin ye?

Nak beranak maksudnya. Bukan nak salin baju.

  1. Perut semakin terasa sakit dan mengeras-ngeras secara seragam dan teratur. Bukan mengeras sekejap ada skejap tak ada. Tetapi semakin kerap, setiap 10 minit ke, 10 minit mengeras 2 kali ke.
  2. Keluar lendir lendir darah.
  3. Keluar air jernih (Air ketuban), yang banyak sehingga membasahi kain anda. Korang jangan ingat korang terkencing pula dan buat don’t know sahaja. Itu air ketuban itu, baik pergi hospital sekarang juga!
  4. Terasa nak terberak. Oh itu sudah parah itu, jangan mengeran dulu, nanti terberanak pula. Cari hospital cepat!

Okey sekarang dah sampai di hospital. Doktor dah suruh baring dan mengangkangkan kaki.

Alamak, doktor cakap kepala dah nak terkeluar tu, apa yang perlu kita buat?

Relax, jangan gelabah.

Pushhhhh puuushhhhhhh.

  1. Cara posisi meneran yang tepat: Lutut berlipat dan kedua kaki berbuka. Jangan terkepit-kepit kelengkang tu ha macam mana baby nak keluar? Geram betul kapau patient buat begitu. Tangan pegang erat ke buku lali. Tarik buku lali saat meneran supaya at the same time membuka kelengkang anda.
  2. Meneran bila perut tengah tegang / sakit. Bila tak sakit tak payah meneran, tak guna.
  3. Sebelum meneran, tarik nafas panjangggggg sekali, dengan mulut tertutup.
  4. Apabila menerat, angkat kepala, letakkan dagu di atas dada, mata terbuka dan memandang perut sendiri. Yelah takkan nak pandang perut misi kat sebelah pula?
  5. Meneran seperti ingin berak? Bayangkan kau dah sembelit seminggu tak berak, bagaimana?
  6. Jangan menjerit-jerit. Memekak sahaja. Korang sembelit nak terberak menjerit-jerit dalam toilet ke? Tidak kan? Buat hilang tenaga je kalau menjerit.
  7. Jangan angkat pungung, badan menggeliat sana geliat sini. Buat penat je nanti.
  8. Jika dah merasa bayi betul-betul dah nak terkeluar (terasa panas dan terbakar di tempat sulit kita), teruskan meneran pelan-pelan tetapi konsisten, jangan meneran terlalu kuat. Ini dapat mengelakkan daripada kawasan sulit kita terkoyak rabak.
  9. Terus peluk baby saat sesudah melahirkan, dekatkan mulut bayi pada tek-tek korang supaya baby kenal puting mak dia sendiri. Tapi kalau misi/doktor bawa lari baby korang selepas melahirkan, itu maksudnya baby anda ada something wrong lah itu. Be cool, nanti baby dah okey, dia bagi korang balik.
  10. Jangan nak kissing-kissing hubby lepas nak bersalin. Balik rumah boleh buat. Annoying betul, aku nak menjahit tut-tut yang dah terkoyak itu pun tak senang.

Ada siapa-siapa nak share pengalaman bersalin? Marilah!

Share

68 responses so far

68 Responses to “Cara meneran yang betul apabila nak beranak.”

  1. schakeyraon 08 Feb 2012 at 10:13 pm

    berguna, and funny, i like~

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Ehee tq

    [Reply]

    eliyaezlinalias Reply:

    dear,, akk pas link ni to my fren yg tgh tggu hari yea???
    good entry lah!!!

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    okeeee siss

  2. Nadia Yusoffon 08 Feb 2012 at 10:35 pm

    Huhu.. Menakutkan bila baca part koyak tu.. Huhuhuhuhu

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Aha ayat je kasi saspen sikit.

    [Reply]

    along Reply:

    la mcm koyak 1st time masuk koe jgk hehhe

    [Reply]

  3. aliahon 08 Feb 2012 at 11:07 pm

    i really like ur info…

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    tq!!

    [Reply]

  4. puan sueon 08 Feb 2012 at 11:08 pm

    berdebar pulak saya..nk share kt blog saya boleh?.. kandungan saya da 37 minggu

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    boleh2. silakannn.

    [Reply]

  5. mieyaon 08 Feb 2012 at 11:44 pm

    kelakar and scarrryyyyyyyyyyyyy……. :O

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    erkk. apa yang scarynye ni. bukan ada hantu pon

    [Reply]

  6. chempaka auroraon 09 Feb 2012 at 12:20 am

    thanx for da info totin. sgt berguna. kalaulah saya dapat info sebegini 4 tahun yang lalu. pengalaman beranak yang lepas adalah pengalaman meneran yang tidak berjaya. terlalu terpengaruh dengan adegan beranak dalam drama & filem, sudahnya memang kena maki..huhu.

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    ahaa takpa. maki tu pon satu pengalaman jugaa!

    [Reply]

  7. emonon 09 Feb 2012 at 1:52 am

    ko rase….fobia tak, nak bersalin nnt bila tgk org bersalin sakit2 gtu? ke eksaited? haha

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    err. rasa malas nak bersalin. boleh?

    [Reply]

  8. mrs. kon 09 Feb 2012 at 8:17 am

    i dulu czer doc! huhu

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    ele tak power la csarrr. ehehehe

    [Reply]

  9. ojolalyon 09 Feb 2012 at 9:08 am

    pengalaman ojolaly bersalin alhamdulillah dipermudahkan walaupun sebelum tu di uji oleh Allah SWT…2 x push alhamdulillah selesai sudah..apapun respek aa kat totin…menjadi doktor adalah tugas yg sangat2 mencabar….kesian tgk doktor muda selalu dimarah…apapun semua tu part of learning proses …. banyak2 sabar k dak totin….go go chayokk my dear… part paling sakit bagi ojolaly waktu doktor jahit toot kita yg koyak tu…angkat bendera putih …..

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Ahaa tapi rasanya dah lega kot bila anak dah keluar, ingatkan kena jahit ke apa lepas itu dah tak rasa apa dah..

    [Reply]

    along Reply:

    ase mcm sedap je bunyi hehehe

    [Reply]

  10. Rozitaon 09 Feb 2012 at 9:09 am

    hahahah…totin, nnti giliran ko beranak pun jgn jerit2 tau..bikin malu aje dong!

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    ahahahha time kita beranak, nak beranak jauh jauh tak ada siapa tahuuuuuu. hahahaha

    [Reply]

  11. minahon 09 Feb 2012 at 9:19 am

    memang betul tips yang diberi oleh totin ni..
    sbb masa I bersalin dulu pun perkara yg sama dimaki oleh misi-misi & doktor-doktor..
    tujuan supaya proses bersalin jadi lebih mudah..
    kan, totin kan?kan?

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    yeah pandaiii.

    [Reply]

    Junior Reply:

    Saya dulu ada pengalaman bersalin dpt doktor lelaki yang soft dan baik, tapi bila anak ke-2 dpt dktr wanita, layanan dan cara dktr lelaki lebih soft dan cara pendekatan yg digunakan tak perlu maki hamun semua, tapi psikologi yang bernas, mengapa kalau dktr wanita mesti nak marah2 dan jerit2. kan bagus andai diberikan motivasi dan dialunkan ayat2 al-quran. sekadar pandangan. setiap wanita sakit bersalin berbeza yg belum merasa tidak tahu yng mengalami sahaja memahami.

    [Reply]

  12. Yoton 09 Feb 2012 at 10:34 am

    waaaaaa seram pulak baca. tapi memang info yang berguna nih. *bookmark*

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    silaaa bookmark untuk masa depan. :)

    [Reply]

  13. SYANIon 09 Feb 2012 at 11:07 am

    Alhamdulillah saya tak pernah kena maki masa kat labour room. Cuma 1 mistake yang saya buat ialah mengeluarkan suara ketika meneran. Memang sakit tekak & takde suara lepas bersalin dibuatnya…

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    ahaa kalau jerit2 memang menghilangkan suara dan tenagaa

    [Reply]

  14. Zueon 09 Feb 2012 at 11:28 am

    hmm…anak baru nk masuk 2 thn..tp sakit nk bersalin tu masih terasa lagi…air ketuban dah pecah, masuk labr room dari kul 10pg until 6.30 ptng…tp jln stil 4cm…dr trus prcd utk ceaser coz lama sangat dah…bawah kena seluk, atas kena belah…hmmm…dua2 dapat rasa…alhamdulillah semua berjalan lancar..

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    anak dah besar tu. tanak rasa lagi ke pengalaman camni? ehhee..

    [Reply]

  15. angel_baikon 09 Feb 2012 at 11:47 am

    Tak sanggup nak baca sampai habih..

    tatuttttttt…. :(

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    erkkkk

    [Reply]

  16. suria idrison 09 Feb 2012 at 12:43 pm

    sy xda peluang nk push2 ni..c-sect dua2.. nnt dr. totin citer plak cr bersalin c-sect kt sini ye.. anyway TQ so much for info sume ni.. suke sesgt :)

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    errr nak cerita pasal c-sec rasanya tak tahu nak cerita apa. sebab tak rasa sakit apa-apa.

    [Reply]

  17. eiraon 09 Feb 2012 at 2:02 pm

    totin, macam biasa, ira share ehh ;)

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Sila bayar rm2 untuk duit tabung. eceh gurau.

    [Reply]

  18. honeyon 09 Feb 2012 at 5:52 pm

    cuma sikit tips nk share buat adik2 yg akan melahirkan bila sakit byk2 zikir insya Allah dipermdhkan Allah, jgn jerit2 ya nanti memalukan diri sendiri k..Alhamdulilah dulu w/pun msh muda saat melahirkan x plak kena mrh2 or maki sbb takut pnya pasal fkr nk kena guntinglah so zikir je smpi xsmpt nk msk labor room last2 bersalin kt atas troley he2

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Alhamdulillah. bestnya dipermudahkan!

    [Reply]

  19. aijaon 09 Feb 2012 at 10:42 pm

    Saya selamat bersalin pada 31 dec 2010 kat hosp batu pahat. Kelakar gak bile teringat balik pengalaman tu. Time tengah sakit tu rasa macam nak terbuang air besar…. cepat2 call doctor bagitau nak BO. doctor suh angkat punggung then letak bed pan. tetiba ilang pulak rasa nak meneran… rupa2 nya contraction jer :p
    Oh yer.. masa tgh contraction kan kita rasa mcm nak teran, tapi misi bgtau kat saya selagi VE tak bukak 10cm jangan teran. kenapa ek???
    Setiap kali contraction datang, saya baca surah yunus then doa moga dipermudah and dipercepatkan bersalin.
    And syukur gak sebab doa saya untuk dapat female doctor termakbul. Everything were conducted by female staff.. kecuali masa nak pasang branula.. ade 2 male HO yang buat…. hensem plak tu :p

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    AHAHaaa HO HBP memang handsome handsome yang perempuan cantik2 belaka ewaaah. Memang kita tak bagi teran lah selagi tak sampai 10cm esp untuk anak pertama takot nanti bengkak dekat situ, makin susah la nak keluarkan kepala baby tak pasal-pasal kene sedut pakai vacuum.

    [Reply]

  20. cikanoton 10 Feb 2012 at 10:03 am

    ok i jadi takot plak..huwaaaaaaaaaaaaa..eceh kawen pon belum ade hati nak cuak agagagaga…

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    erk. awalnya dah takot. takpe takpe perancangan itu penting!

    [Reply]

  21. intanon 10 Feb 2012 at 10:35 am

    u r so funny totin! aahaha i was laughing and laughing! yes, pengalaman akak 29 hours sakit bersAlin. but the doctor was so patient tggu je akak..all ur tips mmg betul..yg pnting jgn angkat punggung da yg paling pnting is, it is okay utk rasa sakit bersalin sbb semua dosa 2 kita akan gugur sekali..no epidural girls if not necessary…sakit bersalin is a extraordinary experience…sentiasa insaf kalau ingat sakit tu..selawat sentiasa masa nak meneran it is way better than menjerit jerit.

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    yeeaa, betul sis. selawat banyak2 untuk kurangkan sakit!

    [Reply]

    merlin Reply:

    kdg kita x sedar pun yg kita menjerit sebab dah sakittttt… oh berdebarnya.. saya dah 36weeks, anak ke3 ni… org kata anak ke3, mesti dah senang sebab dah ada laluan. ye ke?
    i dont think so la. sakit bersalin tu tetap sakit. hopefully segala urusan saya ini dipermudahkanNya

    [Reply]

  22. Fation 10 Feb 2012 at 12:04 pm

    ahahahhh!!!! bess ok baca pesanan informal terus dari dokter mude neh!
    nak share jugak, tepek kat blog ehhh, totin :P

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    sila sila. memang untuk dishare pun!

    [Reply]

  23. 'uyunon 14 Feb 2012 at 1:43 pm

    Salam. yan, hahahha ;p.. good2! anyway, thanks Dr! ;)

    [Reply]

  24. Yaqeen Ahmadon 14 Feb 2012 at 2:04 pm

    Hehe… Tips yang terakhir tu, kelakarlah!~ 1st experience bersalin… Hurm… 7 jam 3 cm, 1 jam 5cm, 1 jam 9 cm, terus gunting dan lahir Fatih Isqandar. Total 9 jam selepas 3 hari di hospital, dan 1 bulan di kampung menunggu waktu nak bersalin sebab constraction awal. Apa sebabnya ya? Saya tidak tahu…

    As my 1st experience, memang minta maaf pada akak-akak misi yang baik hati sebab saya lupa untuk tarik nafas, angkat punggung, termuntah, ter… dan ter… Semua sebab menahan sakit yang berkali ganda daripada senggugut. MasyaAllah, Allah berikan nikmat sakit yang tidak diduga.

    Berkali-kali selepas bersalin saya memanjatkan doa kepada Allah agar tidak serik untuk bersalin. Dan jika Allah tarik nyawa saya pada waktu itu, saya berdoa sangat agar masukkanlah saya dalam golongan yang syahidah.

    (^_^)v Terasa lagi ngilu bila akak misi menjahit………~ Izyan, selamat maju jaya dalam menjalankan tugas!

    [Reply]

  25. melation 15 Feb 2012 at 6:50 pm

    Totinnnnn!!! thnks share kat sini..now dh 39week..xsabar nk jmpe totin kat LB…errr..xsabar nk bersalin..hik3…..nak request Totin jd doc sy nti blh? nk tangan comel totin seluk tut sye…xmau tgn doc laki…seram! huhu……due sya 21hb feb..kalau 21hb xbersalin gak,27 masuk wad..

    [Reply]

  26. ayinon 28 Feb 2012 at 11:41 am

    good info…da share kt fb…skrg tgh menunggu hari..37w..mcm na bawak article u masuk lam LR as note…takut luper..hehehe..walaupon ni anak no 2…tpi still nebes lah….

    [Reply]

  27. hunnyon 08 Mar 2012 at 10:26 pm

    bagus la totin..sy ni prgnant 1st baby so mmg bdebar2 la..skrg dh 33 weeks so dh xlama dh ni..saya akan cuba ikut tips ni..thanx alot..

    [Reply]

  28. nurlyssaon 20 Apr 2012 at 9:30 pm

    hehe, kelakarla..tp info yg sgt bguna utk akak yg 1st time nak bsalin ni…da share di FB, thanks ea..

    [Reply]

    jangmonoi Reply:

    sya sdng mgndung ank ptma msuk 8bln lbih da..nk tnya sakit bersalin tu yang mana pat yg paling sakit sngt..tyme kpla bby kuar ke tyme tggu rahim trbuka

    [Reply]

  29. rynaon 18 Sep 2012 at 5:38 pm

    ooo camtu ke cara nak teran..
    kena praktis dari sekarang nie…
    tq totink..!!

    [Reply]

  30. adriana ilyanion 20 Sep 2012 at 2:59 pm

    masalah saya bila berjalan terasa sakit kt tepi2 kemaluan kita tu,terpaksa jalan slow2 kdang2 kena pegang kt kemaluan tu baru blh jalan…..sakit mcm sakit urat menarik je…adakah tu juga tanda nk bersalin…kadungan saya dah 36 minggu…masa 28minggu dulu ada kuar air jernih byk smpai mengalir kt peha…sejak dari tu air kuar sikit2 dan skrg air dh tk keluar dah…cuma sakit2 kt bhgian tepi kemaluan je….blh tlg jwab tak??????????

    [Reply]

  31. kieraon 12 Oct 2012 at 12:47 pm

    mohon share yaa , sangat menarik .. :)
    wohoo , time nak bersalin dulu ,
    terjerit-jerit lhaa juga,
    doc suruh senyap buat tatau,
    yg tak tahan , masa perut tengah mengeras ,,
    air tut tut pon terkeluar .
    time tu dah tak rasa malu haihh !\hihihihi

    [Reply]

  32. Ibu Syahmi Asyraafon 09 Nov 2012 at 2:04 pm

    Wee alangkah besh nye lau dpt info ni b4 kte bsalin dlu.. xtau pn..now syahmi dh nk kt 2taon pon.. experient bsalin..takot sgt.. Yaallah..tuhan jela yg tau btape seksa nye tyme 2.. sehari semlm dok kt wad menahan saket.. jln bru bukak 3cm.. msuk hospital Sultan Ismail dpt wad yg hujung2 lak 2..xde owg,, kne dok sowg2 je.. tyme 2 dh xkire takot dh.. melalak je dok tahan saket.. kol 2pg bngun g mndi nk elangkn sket knonnye..huh.. asek kne seluk jela kuwa msuk blik doc.. nk kt 10 doc ade yg seluk..mken saket dibuatnye..hukk.. kte kne kembar darah 2yg saket sgt.. lau air ktuban xlar seksa sgt.. darah nye kuwa setitik je..dye nye saket,, Subhanallah.. Then nseb baik la ade doc 2 cm ngntok kot.. dye nmpak dh 7cm.. lincah2 sorong katil anta g labour room.. smpai kt c2.. ade doc sorg ni bsing2.. bru bukak 4cm daa..haha.. pakkal nga saket, lau x dh gelak kn da.. xpasal2 nurse ngn doc yg check td kne mrah an.. den, doc masuk ubat cm pakse bsalin je.. byangkn dr kol 2pg smpai kol9.30pg bru ley branak.. cm dh xde tenage dh nk meneran..ngn xmkn n minum pape pn dr mlm td.. tau x yg beshnye doc yg smbut kte 2 nga pregnant.. besa gk prot dye.. seb baek la xtertendang prot dye lau x xpsal2 ngn dye2 terbranak kt c2..huhu..dye pn xlarat nk smbut kte ag.. muke pe ag..mmg ketat jela kn.. cm doc pelatih je.. ade ke dye jahit kte nye dr kol 09.30pg smpai kol 12.30tgh hari.. bpe jam dok kangkang je.. krem tros..mmg rabak r.. pas2 tnye jahit bape dye ley wt bdow je an.. den dye bley xsure n confiden ngn pe yg dye jahit 2..pas2 leh nk tnye kte bleh x lau nk bukak blek jahitan td 2.. Yaallah cm nk maki hamun je doc 2.. kte dh dok ngankang bpe jam dh an..dye bley nk jahit blek,, mmg xlar.. kte mrah je doc 2..seb baek lar smpai skrg xde pape yg blaku.. tp saketnye terase ag cm ngilu je lau cangkung,, huh..mmg serik r nk bsalin kt hospital 2 ag..huh..btway, Alhamdulillh walaupun sukar n agk besa ujian yg kte lalui.. Doa kte dimakbulkn..Allah still prmudahkn sgala nye..Slamat sumenye.. Org ckp lau saket sgt nk branak maknenye dose2 kte dh diampunkn.. kte ibarat cm baby yg bru lahir pas bsalin..Alhamdulillah..hehe=) pasni lau branak yg ke2.. nk ekot info Dr. Totin lar.. mtak2 dipermudahkn..amin.. but still fobia nk pegnant ag..huhu tatooootttttt..=’(

    [Reply]

  33. cicion 05 Feb 2013 at 1:03 pm

    thanks for ths tips =’) another 4 month . ya Allah takutnya. nak nurse manja manja boleh tak T_T mesti I jerit kuat kuat nnt. =/ lepas tu nanges2. kompem lah I kena marah sebab banyak songeh. ahahahah semoga semuanya berjalan lancar. aminn =)

    [Reply]

  34. Jubah Dresson 17 Aug 2013 at 2:40 am

    Admin… pohon share kat fb boleh ?

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    silakann

    [Reply]

  35. nhia nuiion 09 Oct 2013 at 11:53 am

    bagaimana sich upaya meneran itu ???
    tolong donk di jelasinn >>

    [Reply]

  36. tiatyoton 13 Nov 2013 at 8:21 pm

    Wah kan bagus kalau jumpa article ni sebelum bersalin ;(

    Ni tak, google cara nak keluarkan earwax baby, keluar article ni ;(

    Boleh promote dekat kawan kawan ni! :)

    Nak tanya..kenapa kepala bayi saya ada caput ek? padahal dia tak kena vacuum pun..sebab kita tak sabar sabar nak teran ke jadi macam tu?

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    caput tu normal untuk baby. caput tu terbentuk sewaktu tekanan mengeran yang buatkan kepala baby terbentuk mengikut pintu lahir kita. sebab tu waktu vacum, caput lebih jelas kelihatan sebab tekanan vacumm lebih tinggi.

    [Reply]

  37. wanion 25 Feb 2014 at 4:28 pm

    first time i baca bahan yang boley buat i tak meremang pasal beranak..good job Totin!!!

    [Reply]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply

| |