Jun 17 2011

Tips menghilangkan tahi lalat tanpa operation!

Published by Totin Jamain at 6:31 pm under How to look beauty?

Banyak-banyak tahi, tahi apa yang tak najis?

Betul, tahi lalat! Walaupun tak najis, tapi kadang-kadang kita nak hilangkan juga. Kita rasa tahi lalat kita annoying kalau tiba-tiba tertempek dekat tempat yang tidak sepatutnya. Tak guna punya lalat. Suka berak merata-rata. Eh eh tak, jangan salah faham ye adik-adik. Takut salah tafsir pula. Tahi lalat bukan diberakkan oleh lalat. Ia adalah sejenis tumor jinak pada kulit.

Sekarang ini dah banyak cara untuk menghilangkan tahi lalat. Laser sana laser sini. Asalkan ada duit, semua boleh buat. Tapi masalahnya, bagaimana kalau tidak ada duit? Kais pagi makan pagi, kais petang makan petang. Takkan nak kumpul duit semata-mata nak buat operation buang tahi lalat? Lalat dengar pon boleh ketawa terkekek-kekek.

Jangan khawatir. Jangan Khawatir. Ada cara untuk menghilangkan tahi lalat tanpa sebarang operation! Penggunaan duit sedikit sahaja. Lalat takkan ketawa punyalah. Gerenti.

Bahan-bahan yang diperlukan. (Eceh, macam nak memasak pula)


Kapur Sirih

Sabun Cream

Cara-caranya.

1. Baca Bismillah. Hehe, Iyalah, setiap perbuatan kita mulakan dengan bismillah.

2. Celet sedikit kapur sirih dan sabun cream dalam sudu makanan. Adukkan sehingga sebati. Eh, dalam bekas kecil apa-apa pun tak kesah. Yang penting sikit sahaja. Kau nak sapu tahi lalat bukan nak buat masker wajah. -_-

3. Guna cotton bud / pencungkil gigi untuk mencoletkan campuran tadi ke atas tahi lalat dan ratakan sekitar tahi lalat itu. Make sure it’s tahi lalat. Bukan daki di badan. Kekeke.

4. Tunggu sampai kering.

SAMPAI KERING. Maksudnya tak ada istilah cuci setelah itu. Biarkan sahaja ia menempel. Proses pengeringan mengambil masa lama, dan akan terasa perih. Bila perih. Kau jerit je. Tak payah buat apa-apa. Beauty is pain kan? So yeah, keperihan yang dialami tersebut timbul kerana akar-akar pada tahi lalat seolah-olah terangkat dan mati. Nanti tahi lalat akan terkelupas sendiri.

Mostly, orang kata tidak meninggalkan bekas luka. But sometime akan meninggalkan parut bekas tahi lalat tetapi akan hilang juga, cuma ambil masa sedikit lah. Take times lah beb, kata nak cantik? Tetapi hakikatnya, I tak pernah cuba. Dapat tips daripada rakan-rakan skin doctor dari Indonesia!

INGAT.

Jangan buat-buat lupa.

Cara ini hanya untuk tahi lalat biasa (tumor jinak). Jika anda dapati tahi lalat anda basah, mudah berdarah, gatal atau sakit, segera dapatkan rawatan di doktor berhampiran. Jangan pandai pandai nak letak kapur sirih lah, kapur kasut lah apa. Haip!

Untuk lebih selamat, tidak digalakkan tahil lalat pada wajah. Kulit wajah terlalu sensitif. Perlu lakukan rawatan atas nasihat doctor.

Selamat Mencuba!

Share

75 responses so far

75 Responses to “Tips menghilangkan tahi lalat tanpa operation!”

  1. hanaon 17 Jun 2011 at 8:04 pm

    tq so much for the info! seriously i baru nak request kat u pasal cmana cara yg selamat nak hilangkan tahi lalat ni. tapi i confuse, cara ni utk tahi lalat hidup ke mati? i ada problem tahi lalat mati kat muka la.. tapi sebenarnya x sure tahi lalat or jeragat. macam bintik2 hitam tu. baru ada before ni xda problem ni. boleh try guna cara ni jgk ke eh? pleasee answer me. tq doc ;)

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Eh eh. Kalau dekat muka better jangan guna cara ni. Apatah lagi kalau tak sure itu tahi lalat atau jeragat. Nak kena jumpa doctor and confirmkan dulu apa, kena tau skin types dulu. Kalau bab kulit muka ni bahaya sikit takut ada side effect mcm2 so better jangan pakai cara ni.

    [Reply]

    hana Reply:

    alaa yeke.. xda suggestion lain utk kulit muka? hehe pe pun thanks!

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    suggestion untuk muka, jumpa doc muka. kita laserrrr. eheheheekkk

  2. farhanaon 17 Jun 2011 at 8:11 pm

    akak,mn nak dapat sabun cream?…

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Itu cream detergent ke yang buat cuci pinggan mangkuk tuuu.

    [Reply]

  3. niejaon 17 Jun 2011 at 8:40 pm

    chox la suke duk buang
    tahi lalat dia tapi
    i x sure dia pakai ape..
    ubat gtu kot.. sapu kat tahi lalat
    then 2 3 hari gak kot br ok

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Chox pakai apa? Nak tau gakssss

    [Reply]

    nieja Reply:

    ubat tu dlm botol kecik gile.
    pstu mcm putih2 gtu.. ape benda ntah..

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Ahaa susah i nak tauu camtu.

  4. silent reader project totin jamain :Pon 17 Jun 2011 at 10:49 pm

    aloo baru ingat nak try kat muke

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Ehee tak berani lah I nak bagi buat kat muka.

    [Reply]

  5. honeyamouron 17 Jun 2011 at 11:02 pm

    haip..baru nak buat kat muka :( tp takot la…

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Actually tak ada pula cakap tak boleh buat dekat muka. Cuma I rasa baik jangan. Macam tak tahu keberhasilannya macam mana.

    [Reply]

  6. syima5424on 17 Jun 2011 at 11:09 pm

    halaaaaa.. baru ingat nak tanya leh wat kat muka ke last2 ada pesanan terakhir. hadoi. tak suka la tahi lalat ni -,-

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    kalau kat muka memang better jumpa doc dulu la before buat apa apa. kang pakai tips ni aleh aleh bukan tahi lalat je hilang. dengan muka muka sekali hilang. ;p

    [Reply]

  7. mat ghodion 17 Jun 2011 at 11:44 pm

    hahahahaahah! saya ade tahi lalat baru kt tapak tangan!

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    try la buang. ehehee

    [Reply]

  8. annaon 18 Jun 2011 at 9:36 am

    sabuh cream tu cam Axion tu ke? heheehh

    [Reply]

  9. ayinon 18 Jun 2011 at 10:47 pm

    totin.nk tips utk hilangkan dark line atas bibir.buruk gile.scrub pn mcm xjalan :( BTW, im not smoker hehehe

    [Reply]

  10. fendyon 20 Jun 2011 at 12:00 pm

    tq tq..nk share ok? jap khawatir ke khuatir? konfius jap

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Ahaa i pakai bhs indo, khawatir. Tatau lak malaysia lain. :p

    [Reply]

  11. aion 22 Jun 2011 at 9:03 am

    dear totin,

    sori. question saya xde kene mgena dgn tahi lalat ni. i nak tnye tntg skin bleaching cream kt post u yg dulu2… nak cari skin bleaching tu kat area batu pahat ni, kat mana yea?

    [Reply]

  12. pyejalon 05 Jul 2011 at 12:46 am

    saya juga penyimpan tahi lalat berjaya. seangkatan dgn syarifah aini..
    tapi tahi lalat ada maksud tersendiri sebenarnya. :)

    baca sini untuk entri terkini:
    ”pyejal weblog”

    [Reply]

  13. wawaon 15 Aug 2011 at 10:09 am

    mana nak dptkan sabun cream tu ?

    [Reply]

  14. eyzanon 29 Aug 2011 at 1:17 pm

    wow excited la mau cuba…tp 2 sabun cream sbun apa ah??sbun cuci pinggan ka?mcm axion??

    [Reply]

  15. eyzanon 29 Aug 2011 at 8:25 pm

    n brpa kali sehari mau sapu tu kapur?? >_<

    [Reply]

  16. analilyon 26 Oct 2011 at 11:42 am

    i try wt kt muka..ok je..berkesan tp make sure tol2 atas thi lalat tu..minimakan dri trkena kulit..sbnrnya campuran tu sbbkn kulit cm trbakar dats why la thi lalat leh hilang..so be careful pd yg nk try.. gudluck!!

    [Reply]

    zara Reply:

    sabun cream tu macam mana?

    [Reply]

    sabreena Reply:

    analily,brape ari tahi llat 2 leh tggal…???

    [Reply]

  17. Shilaon 29 Nov 2011 at 4:48 pm

    Kalau cream tu cam mane lak???

    [Reply]

  18. MrRunAnahrafon 29 Nov 2011 at 7:27 pm

    Nk tnye..klau tahi lalat rata & leper berkesan x gne cara ni?

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    tak pasti. so far mereka kata berkesan.

    [Reply]

  19. amie afiqon 17 Dec 2011 at 12:57 pm

    nk tnyer .
    lau pakai kapur sirih dgn abu arang bley ker ????
    sebab owg ckp tu pon petua nenek …???
    harap balas …=)

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    tak sure. tak pernah try.

    [Reply]

  20. amie afiqon 19 Dec 2011 at 12:37 pm

    sabun cream tuh ,,
    sabun mandi ker , sabun axion yg cuci pinggan tuh ?
    n mmg xley sapu at muke ker ??? =(

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    try tempat lain. tatau kesan apa kat muka sebab kulit muka lebih sensitive

    [Reply]

  21. mamamiyaon 28 Dec 2011 at 8:17 pm

    sabun tuh sabun apa??

    [Reply]

  22. idaon 28 Dec 2011 at 9:40 pm

    hi thanks sharing bagi hilang tahi lalat..tapi masalah saya ni tahi lalat saya adalah lekat di kulit punya…boleh juga ke nak hilangkan??

    [Reply]

  23. mayaon 31 Dec 2011 at 10:06 pm

    kalau tahi lalat dkt dlm mata mcm mane?plez bantu

    [Reply]

  24. syailaon 05 Jan 2012 at 12:49 am

    selalunya brapa hari akan sembuh…?

    [Reply]

  25. sabreenaon 23 Jan 2012 at 9:46 am

    sy dh try bt kt mke,bru jer smlm try,skrg dh kring skit…
    hrp2 mnjadi la..insyaALLAH…AMIN……..

    [Reply]

    ieyda fyya Reply:

    kak, xde kesan sampingan ke klau nak gne kat muke?? x gatal2 ke?

    [Reply]

  26. amon 15 Feb 2012 at 9:57 pm

    ada thi llat kt hdung tpi bkn yg hdup.sbb size dia still mntain
    .bleh ke gna cra ni akak?

    [Reply]

  27. stefannyon 24 Feb 2012 at 11:16 am

    kalo tahi lalat di dagu boleh di hilangin pakek sabun colek + kapur sirih .. ? Ty ..

    [Reply]

  28. Hanafi100on 29 Feb 2012 at 6:06 pm

    Kalau tahi lalar yang mati ngn kecik kt muka boleh hilang tk gune cara ni?

    [Reply]

  29. yabedabeduon 16 Mar 2012 at 3:33 pm

    boleh hilangkan tahi lalat mati ke ?

    [Reply]

  30. nAMOon 23 Mar 2012 at 4:13 pm

    sy dah cuba..alhamdulillah.. menjadi..mmg ada tinggalkan kesan sikit la..dan..kat muka in progress..sy amik ms 4 hr..2 mlm tu sy mmg letakkan, mlm ke3 sy rest..sbb lupe letak..then mlm ke4 lepas mandi, da leh tanggalkan.. tekejut jugak.. =)

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    wow bestnyeee tahi lalat da ilanggg

    [Reply]

    ingin_tahu Reply:

    nAMO..
    sabun creme tu u gune sabun ape ek??
    n macam mn hasil kat muke?
    ok x..i cb..lepas tu..pedih..
    br semalam je i cb..huuu

    [Reply]

    Greenlady Reply:

    tak perlu guna sabun cream pun tak pe.. guna sabun buku macam fab tu pun boleh..

    [Reply]

  31. blackaceon 30 Mar 2012 at 9:31 pm

    kalo pakai kat tahi lalat y rata boleh ker berkesan eh? cth die rata ngan kulit pls reply yer…

    [Reply]

  32. john steadyon 19 Apr 2012 at 5:42 pm

    klau amik kapur sirih sapu kt tahi lalat lepas tu amik sabun ltk kt thi lalat blh x??x pyh nk nk ltk dlm bekas or sudu….

    [Reply]

  33. rushon 30 Apr 2012 at 11:32 pm

    sy dah buat..tp bile sy buat jd hitam besar pulak…saya cabut kn kapur ni bile da kering..tahi lalat saya kecil je tp bila letak kapur dgn sabun ni bila kering jd besar pula…macam mana ni?sy tkt tompok hitam ni x hilang je…risau…psl help me… :(

    [Reply]

    Greenlady Reply:

    tunggu sehingga tompok hitam tu betul2 dah kering.. kalau boleh jangan makan makanan berkicap.. kalau tompok hitam tu tak hilang2.. senang je.. gune bawang putih.. gosok tempat tu setiap hari sehingga hilang..

    [Reply]

  34. Greenladyon 24 May 2012 at 11:51 am

    Sy pernah cube.. memang boleh buang DANN memang perih, dah la tahi lalat sy tu besar.. hehe.. sy guna kapur + sabun fab yang keras tu.. Tapi bile dah buang yang besar, pandai beranak pula tahi lalat tu.. cis memang tak gune punye lalat berak merate kekekeke…

    cube la jangan tak cube, tapi tahi lalat yang oversize tu yang siap ade bulu tu, lebih baik minte nasihat yang pakar.. risiko tanggung sendiri beb!..

    [Reply]

  35. opieon 19 Jun 2012 at 11:50 am

    nak tny…memang akan jadi tompok htam besar ke?i dah bubuh and membesar tompok hitam tu..should i wait and sapu hari2?bnd tu akan mengelupas sndri yeh?

    please reply miss totin cute :)

    [Reply]

  36. syahirahon 11 Jul 2012 at 5:24 pm

    kalau nk guna sabun pencuci muka bleh kew ?
    and 1 lagi ..klu nk guna sabun buku ape ape pon bolehkan ?

    [Reply]

  37. lola kialaon 23 Aug 2012 at 4:47 pm

    kalau tahi lalat hidupboleh guna tak?

    [Reply]

  38. lalat punya tahion 17 Sep 2012 at 5:27 pm

    apakah cara yang lain untuk menghilangkan tahi lalat?

    [Reply]

  39. izzaqon 04 Dec 2012 at 5:24 am

    berapa minggu nk ilang thi lalat tu

    [Reply]

  40. faezahon 04 Jan 2013 at 7:30 pm

    mcm mne nk hlangkan tahi lalat kat bwh mata ni..??

    [Reply]

  41. AfiqZulfadhli(HAMBA ALLAH)on 26 Jan 2013 at 6:20 pm

    assalamualaikum.sabun cream yang macam mane ye.apakah sabun cream yang kakak guna

    [Reply]

  42. xstulon 13 Feb 2013 at 9:14 pm

    klau tahi lalat tepi mata nie mcm mane..leh hilang gak ke..?

    [Reply]

  43. sition 02 Mar 2013 at 11:01 pm

    kalau tahi lalat rata di bibir mulut, boleh tak guna cara ni?

    [Reply]

  44. milaon 25 May 2013 at 11:19 am

    salam…den ade pgalamn buat ni..adeh xsmpai 5mnit de p basuh muka..masyaallah mcm kna siat kulit pastu asam limau perah tas tu.,.den xbuang pon xpela..hehe gpun kecik aje

    [Reply]

  45. ainon 04 Jun 2013 at 11:51 pm

    saya pernah buang tahi lalat kat kedai gunting rambut di tg. malim. antie tu letak ubat apa ntah warna putih. kering sampai 4 hari. then tanggal sendiri

    [Reply]

    ain Reply:

    ingatkan tahi lalat tu terua hilang. rupanya mengeras macam liquid kat atas hidung pulak tu. malu sgt masa nak jalan blk ke rumah. tapi sekarang tahi lalat tu dah hilang dan tak tumbuh lagi. tahi lalat saya semakin besar di hidung sbb tu saya buang.

    [Reply]

    HASHIM Reply:

    SYE TERUJA LA BACA COMMEN AIN ..TAPI BLEH BUAT KAT SEMUA KEDAI RAMBUT KE
    ?

    [Reply]

  46. zaion 05 Jun 2013 at 12:35 am

    saya cuba pakai kapur sirih + sabun axion…. tapi tak rasa perih pulak. salah sabun ker?

    [Reply]

  47. orgon 13 Oct 2013 at 11:59 pm

    my mom kata tak bagus guna kapur sirih. nnti jadi hitam
    so i tk buat guna kapur sirih, i guna bawang putih
    first time i try ni

    [Reply]

    tim Reply:

    so camne? jd x? nak try jg tp takut jadi makin besar o_0

    [Reply]

    kesian..... Reply:

    ape jd?

    [Reply]

  48. kesian.....on 09 Dec 2013 at 5:16 pm

    ade contoh bentuk thi lalak yg buleh gune cre nie tak ? hehehe

    [Reply]

  49. jejel.on 14 Dec 2014 at 3:44 pm

    kalau boleh tahu, sabun cream tu yang mane?

    [Reply]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply

| |