Mar 21 2011

Keputihan adalah petanda MANDUL?

Published by at 9:45 PM under It is all about health!

Jangan gelabah. Bukan maksudnya sesiapa yang ada keputihan, bermakna dia adalah mandul. Nanti I jelaskan. Kejap.

Apa itu keputihan? Sang teruna mesti berkerut kerut tak faham. Apa yang putih ni? Bukan susu pekat manis ye. Tapi keputihan adalah cecair lendir yang keluar dari Mrs V (vagina) kita. Vagina orang perempuan lah, kalau kau tak ada benda alah ini kau diam.

Selalu orang tertanya-tanya, normal kah kalau ada keputihan? Atau ini satu jenis penyakit? Sebenarnya ada 2 jenis keputihan yang kita kena kenalpasti. Keputihan yang normal terjadi 14 hari sebelum haid. Waktu itu adalah waktu subur seorang perempuan. Hormone kita melimpah ruah untuk mempersiapkan kedatangan berudu ke dalam telur kita. Kiranya keputihan itu menjadi daya penarik kepada berudu. SEBAB ITU, bau keputihan yang sihat ini tidak busuk. Bau dia macam, erm.. bau yang digemari lelaki? Errrrrrrr.

Keputihan yang tidak sihat adalah keputihan yang terjadi sepanjang masa, gatal-gatal, berbau busuk sampai laki kau pun tak nak dekat, apalagi berudu dia. -_- ITULAH PUNCA KITA MANDUL. Eh bukan kita, sesetengah orang yang mandul maksudnya. Biasanya, permulaan terjadi keputihan tidak sihat ini kerana kelembapan di bahagian princess V kita, sehingga menggalakkan pertumbuhan kulat, virus dan bacteria. Eeeee. Bayangkan cepat, dekat dalam princess V kita tu tumbuh cendawan kulat kulat pokok-pokok. Eeeeeeuw.

Kita tak boleh ambil remeh tentang ini, lama kelamaan, bacteria atau kulat dari princess V kita boleh menyebabkan cancer / tumor/ atau ketumbuhan rahim. Bau keputihan menjadi semakin membusuk, kadang-kadang disertai tompok-tompok darah. Lebih ketara lagi apabila kita melakukan hubungan #$%^& lalu keluar darah dari princess V kita.

INGAT. JANGAN BUAT DUNNO JE DENGAN KEPUTIHAN! SEGERA DAPATKAN RAWATAN!!

Tips menjaga Princess V

  1. Sentiasa keringkan Princess V kita setelah membasuh, sebelum memakai spentot.
  2. Sering shave bulu bulu disitu, sekaligus mengurangkan risiko terperangkap kotoran dan bacteria di sekitar semak samun.
  3. Bersihkan Princess V menggunakan sabun feminine wash 2 hari sekali. Jangan basuh tiap-tiap hari kerana akan membunuh flora normal daerah V kita.
  4. Gunakan spentot yang mahal-mahal sikit. Jangan beli jenis satin sebab akan memberi kelembapan dan panas di daerah princess V kita.
  5. Rajin rajin ganti pembalut wanita kita jika haid.

24 responses so far

24 Responses to “Keputihan adalah petanda MANDUL?”

  1. YiyiPutrion 21 Mar 2011 at 9:52 PM

    Oh sekeri >< Boleh jadi mandul rupanya kalau tak jaga kebersihan Mrs V nih.

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    boleeeeh sangaaat.

    [Reply]

  2. ayinon 21 Mar 2011 at 9:54 PM

    feminine wash apa yg bagus?yg ada sireh ek?

    ya.gunalah spentot mahal untuk V kite.hahaha

    [Reply]

  3. eqaon 21 Mar 2011 at 10:24 PM

    spentot?? haha

    [Reply]

  4. fizaon 21 Mar 2011 at 10:24 PM

    wooo. takot nye. bahaya jugak kan.

    [Reply]

  5. fieqilahon 21 Mar 2011 at 11:54 PM

    beduru? ehh berudu.

    i loikeeee.. HAHA

    [Reply]

  6. Sophie Al-Yahyaon 22 Mar 2011 at 12:21 AM

    thanks for the info Dr. Totin!

    takut nak pakai feminine wash. selalu rasa kering lepas pakai. huhu..

    [Reply]

  7. The NuruLon 22 Mar 2011 at 12:57 AM

    hoih spentot? adoihhhhh lawak gila totin. lama tak dengar perkataan tu.

    eh kadang kadang setahun 2 3 kali kena keputihan tak normal cuak. masa awal awal 20an dulu (siot lah bunyi macam dah tua) pernah jugak tak normal dia jadi gatal, berbau. ngeri lah. lepas tu cepat cepat cuci dengan feminine wash tu.

    [Reply]

  8. addaon 22 Mar 2011 at 10:22 AM

    huarghh . takut nyaa . prevent is better than cure . so, kena prevent benda tuh jadik .

    P/S : baru adda tahu yang feminine wash bole guna . before nih tak berani sbb dengar org cakap tak elok , nanti boleh bunuh bacteria baik kan 🙂

    [Reply]

    adda Reply:

    nak tnye boleh , feminine wash jenama ape yg boleh dipercayai ek ? hihi . bagitahu dekat email or shoutbox ea ? thanks 🙂

    [Reply]

    ibu Reply:

    sya guna lactacyd…yg lain x berani sbab penah cuba…tp gatal2 lepas pakai
    so sekarang jadi pengguna setia lactacyd…

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    oh i tak pernah guna pon tu. okeey eh?

  9. Fon 22 Mar 2011 at 11:33 AM

    berudu terbau yang digemari lah…..

    [Reply]

  10. dandelion kisson 22 Mar 2011 at 12:38 PM

    ish, bahaya sampai cenggituh…?
    huk huk huk…

    [Reply]

  11. ainon 23 Mar 2011 at 3:29 AM

    penah terbaca gak pasal masalah keputihan nie..
    ade satu pernyataan tu..bila seseorg ade masalah keputihan nie berjumpa dgn doktor,doktor akan bagi ubat ape tah..antibiotik kot,dlm bentuk pil atau krim tapiiiii lepas SEMINGGU or SEBULAN,masalah nie dtg semula…sebab ubat tu bunuh bakteria baik pd miss v..
    so,cmne nak rawat sampai betul2 baik ??

    masalah nie bukan org yg dah berkahwin je kan?
    anak dara yang masih SUCI pon ade gak masalah nie..tah ape puncanya tatau lahh..

    [Reply]

  12. ainon 23 Mar 2011 at 3:31 AM

    pad herba baik utk mizz v..hehehe..sy pakai pantiliner herba itu skg tiap2 hari..mahal,tp takpelah,untuk diri sendiri..ngeeee ~~

    [Reply]

  13. milah ;)on 25 Mar 2011 at 8:23 PM

    salam ;D hee
    nak tanyeeee..
    kalau lah kan kite penah kena keputihan yang terjadi sepanjang masa, gatal-gatal, berbau busuk tuuu..
    pastu sekarang dah takdee.
    is it fine ?

    [Reply]

  14. SCCon 26 Mar 2011 at 8:30 PM

    well,,nice info la totin..

    owh,jadi, kalau kite buat hubungan masa keputihan subur tu, maknenye peluang untuk pregnant tinggi lah kan?

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    tepattt sekali!

    [Reply]

  15. mooon 15 Jun 2011 at 2:17 PM

    br tau pa kputihan tu…mnta izin..leh tak mbil info ni..nak letak kt my blog..TQ..

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    bolehh! 🙂

    [Reply]

  16. nidaon 28 Jun 2011 at 12:49 PM

    family saye pon panggil mende alah tu spentot. ahahahahaha
    u’r funny..

    [Reply]

  17. rynaon 18 Sep 2012 at 11:02 AM

    totink minta izin mau share di blog saya

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    silakan. memang untuk di share!

    [Reply]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply

| |