Jan 14 2011

Dulu-dulu: Cita-cita nak jadi pelukis.

Published by at 8:33 AM under I'm just rambling.

Masa menggeledah dalam lemari baju, I terjumpa hasil-hasil karya waktu sekolah dahulu-dahulu. I ni memang suka sangat melukis, mewarna, menghasilkan karya seni waktu zaman sekolah. Subject Pendidikan Seni adalah subject favourite I. Ingat lagi, Pendidikan Seni Tingkatan 1 dulu diajar oleh cikgu yang garang dan suka mengkritik lukisan orang di hadapan kelas satu persatu. Dia akan review satu persatu di awal waktu pembelajaran. Kawan-kawan semua menyampah sebab derang selalu kena kritik. Tapi I paling suka part itu sebab nanti cikgu akan puji lambung lambung sampai semua orang tepuk tangan. *Eceh proud proud.

Masa sekolah rendah, memang zaman paling gemilang. Bakat I dikesan pihak sekolah apabila masa umur 10tahun, I menang Johan Pertandingan Dermawan Muda, tajaan dari SchwanStabilo, alah yang pensil warna itu. Jadi hadiahnya adalah, jeng jeng jeng, rm500, 1000 batang pen (akan diberi kepada sekolah dan diagihkan kepada semua pelajar), dan bernilai ribu ringgit kepada pihak sekolah (tak ingat berapa).

Pen yang diagihkan itu unik sedikit sebab ada tulis fullname Totin dekat pen itu. Siapa dulu Sekolah Rendah Tengku Mariam Batu Pahat mesti dapat pen ini. Haa siapa simpan lagi? Masa itu nama meletop sangat. Macam artis gitu you. Jalan-jalan dekat sekolah mesti adik-adik tegur nak jadikan akak angkat. Akak akak serbu nak jadikan adik angkat. Petuih. Bawah meja ada surat. HAHA tak boleh blah.



Profile diri pernah masuk akhbar DIDIK tahun 1998.

Dan boleh kata setiap minggu perhimpunan mesti nama Totin disebut sebab menang pertandingan melukis sana sini, konon konon macam menaikkan nama sekolah lah konon-konon. Hadiah, pingat, memang dah banyak sangat dapat sampai sekarang tak tahu mana pergi -_-


Pertandingan Melukis Pendidikan Peringkat Kebangsaan di SMT Sungai Petani, Kedah.

Tengok tu pakai baju biru pekat bermakna masih sekolah rendah.ย Peserta termuda, baru 10tahun. Dah lah dipaksa kuarantin 1malam tidur dekat hostel sekolah itu kau bayangkan. Umur 10tahun kena paksa tidur hostel pula. Malam-malam nangis, kena buli dengan akak-akak tak kenal siapa. Esok mama datang time contest berlangsung. MAMA DATANG DARI JOHOR KE KEDAH. Sayang mama.

Dulu hebat gila main warna guna crayon. Kira nya I pencinta crayon. Kalau contest, bukan pakai 1 crayon tapi macam macam combination siap ada bag melukis khas, meja melukis khas, semua khas. Ini semua hasil daripada anak didik Michael Academy of Arts, Batu Pahat. Kiranya kalau dekat negeri Johor, bila hebat melukis je mesti juri-juri akan tanya, “Anak didik Michael ye?”

YESSSSSSSSSSS. ๐Ÿ™‚

Sekolah menengah, I masuk aliran Sains. Tak ada matapelajaran Pendidikan Seni. *Kecewa. Tapi sebab sayang dan terlalu cintakan berus lukisan, I amek SPM subject Pendidikan Seni, belajar sendiri beb. Tegar betul diri ini. Biasalah zaman sekolah dulu kan trend nak kumpul result banyak-banyak A. Nak tunjuk dekat kawan-kawan result aku 10A result korang 9A je. kehkeh. Bajet paling tinggi lah tu tapi bila buka tv ada budak dapat 21A. FINE.

Ini semua hasil karya I dulu, korek-korek lalu terjumpa.


Ada kesalahan dari segi penulisan poster sebab sepatutnya tak boleh pakai tulisan cenggitu.


Kalau tak salah lah ye, ini lukisan waktu percubaan SPM.

Tajuk: Tersesat di dalam hutan.

Haha hentam je tajuk tapi ala-ala macam gitu kot.


Yang ini pula soalan Pendidikan Seni SPM. Biasa soalan dah dapat 1minggu sebelum. Jadi awal-awal dah practice 10kali sampai perfect.

Tajuk: rumah usang peninggalan lama.

Adik-adik yang ambil subject Pend. Seni untuk SPM tu boleh tiru gambar ni kalau dapat repeat question.


Paling tak hebat melukit potret hitam putih pakai pensil. Tak kira lah pakai pensil ke pakai crayon ke watercolor ke, kalau disuruh melukis potret mesti menggigil. Alhasil, tengok tu muka bapa kemerdekaan kita nampak chubby, misai nampak kaku, cermin mata terpele’ot. Nak kutuk lah tu.

Apa-apa lah tapi masa melukis ini umur 15 tahun.

Kau boleh?


Dan juga menulis tulisan sambung sambung untuk task Pendidikan Seni tingkatan 2. Kawan-kawan ingat lagi tak?

Ps; Tapi aleh-aleh sekarang jadi doktor pula. Kemana hilangnya berus lukisan ku?

65 responses so far

65 Responses to “Dulu-dulu: Cita-cita nak jadi pelukis.”

  1. Cimoton 14 Jan 2011 at 9:00 AM

    alolololo comel je gambar kat newspaper tu. tak berubah muka. ๐Ÿ™‚

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Hahaha slekeh abis gambar tu

    [Reply]

  2. cinoion 14 Jan 2011 at 9:09 AM

    oiii gila laaa youuu!!!! pandai melukis rupanya.

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    ahaha tak gila tak gila.

    [Reply]

  3. aiza89on 14 Jan 2011 at 9:15 AM

    kita sama kak yan! still remember the pen! pen kuning ada tulis nama tuuuuuuuuuu. AHAHHAHA. kita anak didik pakcik Michael! AHAHAH

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    celettt sikittt
    anak murid cikgu michael memang hebat2!

    [Reply]

  4. cikanoton 14 Jan 2011 at 9:28 AM

    oit ape nama cikgu tu…cikgu halina? eh tu cikgu bio…tapi punggung dia yang mantap tu….ooo u suka la dipuji melambung2….i yg tak reti ni…dikutuk giler2 kot….ingat lagi dia suruh lukis daun tu….penat i lukis urat2 daun tu sekali dia ckp ” ni sape punya daun yg mcm ikan buntal ni!!!” T_T

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    cikgu halila kot.hahahahaha adoi comel je cikgu tu kalau kutuk mesti kaw2 ahahaa

    [Reply]

    cikanot Reply:

    haah la cikgu noor halila…i lah mangsa kutukan kaw kaw tersebut hahahah

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    hahahaha takpe takpe tu suatu kenangaan!

    aiza89 Reply:

    eh, cikgu halila bukan cikgu muzik ke ngn puan lim? ehhehe.

    Totin Jamain Reply:

    erk. tatau lak cikgu halila ajar muzik gaks. rasanya yakin kot nama dia mmg halila.

    poyosz Reply:

    tibe2 mnyampuk…a’ahla…cikgu halila…yg matenye tu ala2…………. eh…astagfirullahalazim…dose2…kutuk cikgu plak…ptutla seni aku slalu dpt C jek ngn die…paling baik pn B…cehhh…yg ngn pn.lim ajr muzik tu cikgu raihana kot…

    Totin Jamain Reply:

    HAHAHAHAh cikgu halila semua mesti ingat. glamours oh cikgu itu.
    eh baru ingat cikgu raihana tuuuu! yes yes cikgu muzikkkk

  5. mrs kon 14 Jan 2011 at 9:31 AM

    pergh.. kagum giler doww…

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    relax relax bawa bertenang.

    [Reply]

    Mikaela Ida Reply:

    u ckp ngn sapa ni? haha

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    ah ah kenapa?

  6. Mikaela Idaon 14 Jan 2011 at 9:32 AM

    sekolah sapa la tuu smtsp tuuuu. kakakakakakakaa

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    HAHAHAHAHAHAHAHAHA dia kan idola I!
    LOL

    [Reply]

    Mikaela Ida Reply:

    tunggu la entri seterusnya dia pun pasti korek2 cari lukisan lama2 balik. hahaha. best la u pandai lukis. i pandai tekap je. hueheheee

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    HAHAHAHAHAHAHAHHA nanti dia gelabah lah cari bakat lama dia apa.

  7. ayuon 14 Jan 2011 at 10:18 AM

    wow! berbakat giler..!! =) skrg tgn kaku tak kalau nk lukis balik?

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    tak tahu la. tak pernah cuba. rasanya boleh lagi kot. sikit2

    [Reply]

  8. Khumaera Ismailon 14 Jan 2011 at 10:54 AM

    comel pic kecik-kecik.. =)
    salam kenal..

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Hie, salam kenal juga!

    [Reply]

    Khumaera Ismail Reply:

    dear totin..mane tau name husben sy? hihihi~

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    My batchmate sayangkuuu. tanyalah dia kenal totin tak. ahhaha.

    Khumaera Ismail Reply:

    hahahaha~ malunyeee…
    dia nakal ta kt sane? hehe…korang dah posting, kan?? cian dia sowg2 sane..huhu~

    Totin Jamain Reply:

    TAKKK. DIA ADA GENG. SEBAB I PON LUNTANG LANTUNG TAK POSTING LAGI.
    ehehehehe asek merayap je ni bila lah nak start posting ni.
    ekekeke.
    dia baaaaikkk sangat. tak pernah cakap dengan dia pun sebab dia tunduk bila jumpa perempuan. ;p

  9. Fon 14 Jan 2011 at 11:19 AM

    hahahaaaaaaa muke dari kecik pai skunk same je….hahahaaa yg pakai tudung tu!!!!! x leh blah! nerdy! yes! nerdy! hahahaaaaa

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    woi sekarang totin nerdy jugak tau. akakkakaka

    [Reply]

  10. ejonon 14 Jan 2011 at 11:39 AM

    wow. gila cool

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    saya cool je tak gila pon!

    [Reply]

  11. ailyl rozannaon 14 Jan 2011 at 12:02 PM

    pehhh totin kekecik muka innocent je! kahkahh

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    cis korang berdua sepakat menertawakankuuuuu!

    [Reply]

  12. dylla fadzilon 14 Jan 2011 at 12:39 PM

    ah-haaaa. dah dtg kedah eh kecik kecik dulu heheeee.

    ps: sekarang berus lukisan jd berus make up ;P

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    hahaha tula pasal berus lukisan jadi berus makeup pulak skrang niii

    [Reply]

  13. nadnodon 14 Jan 2011 at 1:32 PM

    kagum sangat dengan totin ni ๐Ÿ˜€ plus plus gambar time kecik sangat comei omei. mesti rindu kan zaman sekolah :’) tak sangka turns out u jadi doktor kan ๐Ÿ™‚

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    aaaaaa bestnye zaman sekolah sekolah. tu lah sekarang ni jauh bidang sungguh.

    [Reply]

  14. nurainon 14 Jan 2011 at 1:39 PM

    comel nye totin mse kekecik!!
    haipp! kenape censored nama hoi?
    next time jumpe tunjuk ic nak tengokkK!!
    ;p

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    erkkk selekeh macam tu boleh kata comel. tudung selalu celet celet sambal kicap sebab makan gelojoh.

    [Reply]

  15. Clara Emilyon 14 Jan 2011 at 2:14 PM

    muka dr kecik smpai besar mmg x berubah la.

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    ahahaha kecik dulu hitam berkilat hoiii

    [Reply]

  16. cik idaon 14 Jan 2011 at 2:56 PM

    cun giler ah! tak sangka pelukis dah jadi dokter…^_^

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    sysss janganla cakap kekuat.

    [Reply]

  17. ettyon 14 Jan 2011 at 7:03 PM

    1.hikhikhik.. dari kecik sampai beso same je muke akak…

    2.lukisan lawa sangat..

    3.hampir tertonggeng akibat gelak yang melampau apabila terlihat lukisan tunku tuh…

    salammmzzzz…

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Haip tak sama. kecik dulu hitam legam selekeh pula.
    lukisan lawa, saya pun lawa *tiba-tiba
    hahaha ampeh kau gelakkan lukisan tunku ituuuu

    [Reply]

    etty Reply:

    tunku tu mmg ade double chin ek??? huhu…

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    shadapppppppp
    hahaha

  18. Sheeraon 14 Jan 2011 at 10:54 PM

    cerita lah cmne boleh jadi artis. agagaga

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Shadap youuu

    [Reply]

  19. meimeion 15 Jan 2011 at 8:54 AM

    wahhh..terer nya melukis ! cik doktor nih..Huahhaha

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    tu duluuuuuuuuuuuuuuuuuu.

    [Reply]

  20. waneyon 15 Jan 2011 at 10:27 AM

    perghh totin neh serba boleh noh,

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Tenkiu tenkiu nak sign ke? ahahhaa

    [Reply]

    anie wakaka! Reply:

    autograf…lau lawa ur sign boleh gak..
    hihi gurau jew.

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    hihii bole2 mari. hahaha

  21. fendyon 17 Jan 2011 at 12:06 PM

    caya la totin..dr serba boleh

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Wiwiiiittttt! Ashraf muslim eceh

    [Reply]

  22. Whateverlife! » Mari mewarna.on 28 Mar 2011 at 9:43 PM

    […] by Totin Jamain at 9:43 pm under I'm just rambling.,Where the heart is. ShareRemember bakar terpendam I tak? Yea yea yea tak ingat. Logik juga, siapa lah aku ni yang kau nak ingat […]

  23. The NuruLon 28 Mar 2011 at 10:45 PM

    waaaa…kreatif gila u

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    alaa cincai je ni

    [Reply]

  24. anie wakaka!on 24 Sep 2012 at 3:02 PM

    totin you ni!
    I jelez ngn u,u tau x!
    u pndy mewarne…
    yang potret tu lawa gilax10000000
    love u hasil karya….
    hmmm…boleh jdi PELUKIS n PEWARNA terhebat ni cmn uncle uneh uh..
    tpy Irse u lagi hebat dri uncle uneh!

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    uncle uneh tu sapa?
    ahaha blur kejap
    dulu memang la cita2 nak melukis je sepanjang masa
    once dah masuk medicine memang dah xpegang pewarna apa pun
    uhuk uhukk

    [Reply]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply

| |