Jul 22 2010

Lagi lagi tips, lagi-lagi tips.

Published by at 11:27 PM under How to look beauty?

Sunblock itu penting kah? Penting lah ngok. Mungkin orang akan cakap, alah saya tak mahu putih. Saya menerima kulit saya apa adanya. Saya tak perlukan sunblock. Haip. Salah tu. Sunblock bukan mengelakkan kulit gosong (hangus terbakar), tetapi sunblock atau pelindung matahari ini digunakan untuk mengelakkan kulit kita dari terkena sinar matahari. Ya Iyalahhh!

Haha okay semua berkerut je baca intro. Persepsi salah, penggunaan sunblock bukan sahaja untuk mencerahkan kulit kita tetapi mengelakkan kulit kita daripada cepat berkerut, jeragat, kulit kusam, seterusnya mengelakkan cancer kulit! Jangan pandang remeh!

Kadang-kadang kita tak tahu apakah sunblock terbaik buat muka. Boleh ke lotion sunblock itu dipakai di muka? Jawapannya BOLEH. Tetapi nanti muka akan berminyak-minyak dan sticky macam gitu. Euww. Melekit!

Face Sunblock Cream memang banyak. Tapi untuk adik-adik sekolah, takkan nak minta mak belikan face sunblock cream dari Clinique dengan harga RM100++ padahal isi dia cuma sunblock yang sama dengan apa yang diberi oleh doktor kulit? Kalau dekat sini, I beli dengan harga Rm18.

IMG01127-20100722-1845_¸±±¾

PARASOL SPF 33

FACE SUNBLOCK CREAM

Selain sebagai krim pelindung cahaya matahari, Parasol mempunyai Aloe Vera dan Vitamin E. Dapat melindungi kulit dari cahaya matahari dan sekaligus menjaga kelembapan kulit sehingga tetap lembut, halus, dan tidak kering. Ayat ketat sahaja. Nampak sangat copywrite daripada kotak bungkusan. -_-

Okay yang paling bestnya, Parasol ini dapat dijadikan sebagai make-up base. Warna dia yang cokelat ala-ala warna kulit kita dapat dijadikan sebagai ala-ala liquid foundation gitu. Hah, sangat sesuai dipakai sehari-harian!

45 responses so far

45 Responses to “Lagi lagi tips, lagi-lagi tips.”

  1. ayinweeweeton 23 Jul 2010 at 1:00 AM

    xsticky mode ke?everyday kene pakai ek?i pakai ms g beach je.tu pn kdg2 lupa.i pakai banana boat tu.ok kah?

    hahaha pttlah i ireng smcm je,.ngee~

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Ha’ah la kalau sunblock kena la pakai everyday. Kalau pergi pantai tu and berjemur tu pakai spf yang tinggi sikit. Banana boat? I tak sure la sunblock tu. Kalau kena dgn kulit, okla tu.

    [Reply]

  2. Suraya Ghazalion 23 Jul 2010 at 12:48 PM

    beli dekat farmasi jugak ke?
    nak cubalah!

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Yep farmasi berdekatan. Berjauhan pun boleh. :p

    [Reply]

    Suraya Ghazali Reply:

    terima kasih doktor totin yang kelakarrr!!!

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Sama sama.. 🙂

  3. azzon 24 Jul 2010 at 8:38 AM

    we love totin’s tipsss!!!! we need tippsss tiiipppsss!

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Eh sukanya dia..

    [Reply]

    azz Reply:

    tips dari doktor barulah org percaye

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    ;p

    Totin Jamain Reply:

    Thank you..

  4. shaon 25 Jul 2010 at 2:24 AM

    tapi kan doc, saya ada dgr kawan ckp kalau pakai sunblock pastukan sunblock tu macam kita sapu tak rata, nnti kulit kita jadi cam colour tak even sebab ade part yg protected from the sun, ada yang tak. betul ke betul ke betul ke? :))

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Tak pernah pula I dengar orang mengeluh macam tu. Biasanya orang akan sapu on all over the face and neck lah. Tak mungkin orang sapu hidung sahaja, pipi tak sapu. Or mybe kdg2 org sapu face but lupa for their neck.Kalau sapu mcm tu mmg akan jadi tak rata. But if just sikit sikit tak covered I think it won’t effect sangat.

    [Reply]

  5. sakura hikarion 25 Jul 2010 at 4:34 AM

    tips2 totin best..tp kan sy xpenah la beli benda2 cam ni kat farmasi.. camne nak beli? nak ckp kat sapa? ke ade je kat rak… heeee..soalan bodo kan?

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Agak sengal juga la soalan. Mestila cakap nak beli cream bla bla bla. *stated nama cream tersebut* takkan la nak beli cream tapi cakap nak beli teh tarik. -_- hihiii

    Biasanya dia simpan dlm rak yg dekat counter kot. Sebab dia dikira ubat. Tapi tak sure.. Kdg2 die letak kat rak biasa je sebab ni ubat takde effect samping pun..

    [Reply]

  6. ayinweeweeton 25 Jul 2010 at 6:02 PM

    dr totin.krim ni bole buat muke sticky x?sbb muka i mmg jenis minyak.sesuai ke pakai cream based?i nak cr la esok klu mcm ok.hehehe mana tau dpt putih mcm u.wink wink~

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Tak rasa berminyak langsung. Dia ala ala macam liquid foundation sikit tapi khas untuk UV. try la dulu! 🙂 jangan lupa pakai dekat leher jugaa.

    [Reply]

    ayinweeweet Reply:

    totin.too bad.theres no parasol in kluang.hampeh!!semua farmasi i pergi cari.tp muka2 masing2 mcm,’parasol?apakah?’ oho.last2 beli sun sense.australia punya produk.hokhok
    bole dpt 2 parasol.hahaha

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Haha you bagitahu pharmacist tu apa punya kolot parasol pon tak tahu. Lepastu jangan lupa tinggalkan link blog I kalau nak tau apakah parasol. Lol. Kawan I duduk KL ade je parasol ni. Tapi dia beli dekat pharmacy hosp kalau tak salah. Sun sense I tak sure. Tak penah usha isi dia apa..

  7. hayadon 26 Jul 2010 at 11:17 PM

    nak g carik…nak g carik! 😀

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    cari jangan tak cari! 🙂

    [Reply]

  8. […] malam hari dah pakai melanox, siang hari pakai sunblock ini pula. Atau apa-apa sunblock yang bersesuaian dengan kulit anda. Kan I dah pesan sebelumnya, sinaran […]

  9. Zzon 31 Jul 2010 at 12:24 PM

    Salam… best baca tips dr u, sgt practikal… sebenarnya SPF berapa yg elok tuk kulit?? the higher the better ke? dulu selalu jgk pakai sunblock banana boat yg SPF130 tp now mcm nak try parasol ni pulak…;D

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Untuk spf seharian, jangan pakai tinggi2 sgt. Spf 30 tu dah ckup dah. Spf 15 pun ok je.Biasanya spf50 and above digunakan waktu tengah sports ke atau pergi berkelah di tepi pantai ke barulah boleh pakai tinggi-tinggi.

    [Reply]

  10. qiqion 28 Oct 2010 at 4:45 PM

    hye doc ! nice blog u have. hehe. b4 i pakai sunblock from AG2000. best sangat. sunblock tu pon boleh dijadikan make-up base macam parasol ni. tapi i pakai utk 3 bln je sebab mahal sangat. lepas tu i beli product lain la. tapi bila pakai rasa sticky. so, rasa benci sangat. nasib jumpa blog doc. nak tanya, u jual sekali ke sunblck ni?

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Yes I jual. Boleh check facebook: formspring totin jamain
    … untuk nak order.

    [Reply]

    alin Reply:

    cik totin, sy nak beli jugak..
    sgt stress dgn jeragat di muka..

    [Reply]

  11. elon 07 Jan 2011 at 9:26 PM

    Dr. sunblock nie bpe ringgit?
    produk untuk treatment jerawat yg sy pakai skrg ade moisturiser yg ade protection dr uv..
    so sunblock nie kne pki lg ke?
    waktu ble plak nak pki?lps ke sblm pki moisturiser?

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    sunblock cream ni rm35
    sebaiknya pakai. sebab mosturizer dengan sunblock ni fungsi dia lain.
    pakai mostu dulu baru pakai sunblock. pakai sunblock pada lapisan paling atas

    [Reply]

  12. MTMon 11 Jan 2011 at 3:36 AM

    hye doc…i pkai sunblock laroche posay…betui ka eja ni…anyway, ok ke ea sunblock ni? ape beza chemical sunblock and physical? and which 1 you recommend ye? and soalan last….last ni..janji…i selalu tak tahu berapa byk nak guna sunblock for my face. kdg2 trse sikit sgt..so i letak lagi..lepas tu trase byk sgt pulak.haish…berapa byk ye sebenarnye? tq very much in advance!

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    sunblock tu berapa spf? actually rasanya semua sunblock fungsinya sama. cuma tergantung chemical subs dalam tu sesuai ke tak dengan kulit kita. sebab setiap orang kulit tak sama, kita orang asia, tak sama dengan kulit mat saleh tuu.
    guna sunblock tak payah banyak2. cukup selapis je ratakan.. pakai 5 minit sebelum keluar rumah.

    [Reply]

  13. noron 19 Jan 2011 at 11:42 AM

    salam doc..nak tanya ya klu yg bekerja opis dan kuar umah pagi2 subuh sblm sun kuar dan pulang ke rumah bila bulan dah pun kuar..kena pakai sunblock gak k..tq

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Sebaiknya pakai, kita tatau bila sinar matahari tu ada. Samaada scr direct or indirect.

    [Reply]

  14. qil_hoshion 11 Feb 2011 at 5:48 PM

    um0r 16 ta0n ley kai x??c0z.,blk skul selalu jln kaki.,muke p0wn da hangus

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Boleeee sangat

    [Reply]

    yaty Reply:

    hai ..dr sy yati blh tak sy bli cream parasol dgn dr..n retin A

    [Reply]

  15. cahayaon 16 Feb 2011 at 3:32 AM

    takde effect pape ke??
    boleh bli ktne??

    [Reply]

  16. shaneon 04 Mar 2011 at 4:16 PM

    Hey…cream ni ada lg?

    [Reply]

  17. mrmnjon 06 Aug 2011 at 11:25 PM

    nak order laa.. mcmna ye??

    [Reply]

  18. wawaon 29 Feb 2012 at 7:34 PM

    nak crik kat mane!! dh 3 farmasi p serbu xdak jugak
    wuuu!!!
    nk g kem nanty mka burn!!!

    [Reply]

  19. kiki jiyaon 07 Mar 2012 at 2:59 PM

    kalau kita pakai benda niy nanti kita punya muka jd berminyak ? betul kea ? berminyak cane ?

    [Reply]

  20. masaon 17 May 2012 at 3:47 PM

    Slm. camne dgn cream jenama mellashine 4%..selamat tak digunakan? Tq doc..

    [Reply]

  21. Reenon 02 Sep 2012 at 11:58 PM

    Salam doc, saya pakai sunblock vaseline. Hmm selamat tk?

    [Reply]

  22. yatyon 02 Apr 2014 at 10:27 AM

    hai..dr sy nk tanya ttg cream spf tu blh sy bli dgn dr.

    [Reply]

  23. faraon 04 Oct 2015 at 11:43 AM

    assalam dr .

    cmne saya nak beli sunblock ni ye ? sy duk jb .. any idea mne nk bli .. plis2

    [Reply]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply

| |