Jul 15 2010

Keajaiban kecantikan.

Published by at 12:40 AM under How to look beauty?

Di formspring, orang tanya I product apa yang paling berkesan untuk menghilangkan jerawat sampai I dah penat nak jawap. Nah, I tak akan bagi product yang you olls boleh dapat di pasaran, tapi I bagi product dari hospitals atau klinik kecantikan. Eceh. Eh, boleh juga beli di pasaran. Maksud I boleh dapatkan di pasaran farmasi berdekatan. Tak dijual di kedai runcit Hoe Aik atau pasaraya Parkson Ria. Eh mana pergi pasaraya tu? Ada lagi tak ek? Dah lama tak nampak pasaraya Parkson Ria.

Retin A ni ajaib. Dia mempunyai kehebatan yang dapat memperbaiki blood supply dekat kulit kita dan meningkatkan turnover of dead skins kita. Ok yang penting sekali maksudnya kita akan nampak muda sentiasa. Tak ada garis garis kerut di muka! Kau jangan ingat baru umur 20tahun tak ada garis garis di muka? Cuba check sana. Tak nampak? Pergi ambil kanta pembesar.

Hah sebut pasal jerawat. Retin A sangat berkesan untuk jerawat. Sebab apa? Sebab Minah Retin ini mengurangkan blackheads di wajah kita. Siapa ada jerawat yang timbul itu, sapu je ubat ini, kering terus. Terus terbantut pertumbuhan jerawat itu.

Kalau nak beli Ratin A, dia ada macam macam %

Retin A 0,025% : ini untuk general skin improvement. Pakai sehari-harian

Retin A 0,05%: Lebih digunakan untuk menghilangkan kesan kesan penuaan.

Retin A 0,1%: lebih kepada masalahΒ jerawat!

Kalau baru first time nak pakai Retin A, I sarankan pakai 0,1% dahulu. Kemudian kulit dah licin, baru turunkan pakai 0.05% atau 0,025%.

Ingat, beli dekat FARMASI, bukan dekat kedai RUNCIT.

I punya special sikit. Sebab I bancuh and minta ubat sendiri.

p/s: Lepas ini I akan bagi rahsia ubat menghilangkan kutil, rahsia ubat menghilangkan jeragat, rahsia ubat pelindung UV. Okay bukanlah rahsia apa pun but it’s all about medicine. Stay tuned!

85 responses so far

85 Responses to “Keajaiban kecantikan.”

  1. hazmanon 15 Jul 2010 at 12:48 AM

    yeyyyyyyyyyyy..esok nk beli laaa..hehehe

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    ehehehe muka awak dah licin. bwerkkk

    [Reply]

  2. Mikaela Idaon 15 Jul 2010 at 1:22 AM

    lepasni ada org akan serbu farmasi lak beli benda ni pastu letak kat belog dia..eh ehh

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Hahahahahaha. takot org2 buat tips sendiri je tulis kat blog dia. eh eh ehhh ups.

    [Reply]

  3. xazryxon 15 Jul 2010 at 2:11 AM

    woo .arap2 mujarab la .hehe .

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    cuba la try. tapi kalau muka terus merah2 tu maksudnya ubat ni tak cocok dengan kulit kita. kena stop dengan segera.

    [Reply]

  4. _FIN_on 15 Jul 2010 at 8:39 AM

    haiiitt… yang ‘pakai sehari-harian’ tu leh pki kat seluruh muka ehh?

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    hiyep. memang pakai untuk seluruh muka. and % die rendah sikit.

    [Reply]

  5. farahon 15 Jul 2010 at 10:25 AM

    berapa harga ubat ni..boleh hilang bekas jerwat y hitam2 tu tak

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    boleh rasanya. tapi kalau untuk acne scar tu nanti I bagitahu ubat yang lain. Tunggguuuu

    [Reply]

    farah Reply:

    owh y bekas jerawat tu y hitam2 tu kan…tu tak perlu retin ni eh…sbb muka i ade y hitam2 tu je

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    kalau untuk bekas jerawat tu lebih kepada serum. nanti I jelaskan next. tapi kalau nak try cream ni pun bole. Tak ada side effect pon.

  6. diraja22on 15 Jul 2010 at 11:21 AM

    ee.. comelnya muka ana..

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    erk? siapa? mana ade post entry pasal muka siapa siapa ni…-_- blur kejap

    [Reply]

  7. ikokoon 15 Jul 2010 at 2:41 PM

    Parkson Ria, er.. kata mana je ada sekarang ek? Huu…

    Hoe Aik, memang wujud dan sangat umph sebab bukak awal, tutup lewat.

    Thanks sebab share pasal Retin-A ni, seriously sedang mencari.

    Taknak menukar dari Whitening set Loreal ke untuk reduced wrinkles by Loreal..

    Selalu bape RM ye untuk satu Retin-A ni?

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    barang loreal pon ok je. cuma retin A ni basic product kira mcm dlm loreal tu mesti die bancuh retin A jugak.

    Ikutkan harga retin A ni murah je. Kalau beli dekat klinik tmpt I kerja kat sini, tube besar (dalam gambar packet biru tu) dalam rm35, kalau yang I bancuh kecik tu cuma dalam rm8 je. HAHAH. Tapi bila sampai dekat farmasi jadi mahal la. Amek untungg. Sebab tu nanti nak beli ubat tu beli dengan I ok? HAHAHA belum pape dah promote!

    [Reply]

    nieja Reply:

    oke i beli ngan u je la lau murah.
    haha.. sok mlm nak pegik klinik
    arwah papa i.. cr ubat ni kot2 ade
    untung xpayah beli πŸ™‚

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    ahaaa klinik tu ada lagi ke? aa senang la you nak amek ubat apa2!

    nieja Reply:

    ada lagi. πŸ™‚
    and masih beroperasi

    Totin Jamain Reply:

    oh ada doktor ganti eh?

    ikoko Reply:

    hah.. sebenarnya ingatkan cik main2 je pasal bancuh2 ni, cambest nih. huuu.

    eh.. Retin-A tu memang nama bahan eh.. ingatkan nama product. ahaha..

    ok ok. thanks byk eh cik totin, atas info. suka baca formspring anda, sgt! πŸ™‚

  8. dylla fadzilon 15 Jul 2010 at 4:53 PM

    parkson ria 20langkah dr rumah i wujud lagi. ahahaha. zaman 20tahun lepas punya. LOL

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Dkat batupahat dah takde dah. Wah wujud lagi parkson rupanya. Zaman dulu2 suka pg parkson! Ahahaa

    [Reply]

  9. hayadon 15 Jul 2010 at 8:08 PM

    wahh.. I like this entry, hehe. nnt cerita lg psl ubat/supplement utk kulit ni tau. hehe.

    esok nk bgtau kt sorang student akak tu lah. mak ayah dia pharmacist. ada farmasi sendiri. beli dr diorang je lah. hehe.

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Hwah bole ngecek2 discount dgn student sendiri! Nanti I update lagi pasal ni.. Tunggu satu2 duluuuu! Eheh

    [Reply]

  10. ruzyon 15 Jul 2010 at 11:57 PM

    wow..bestnye..x saba nak tunggu beauty2 tips lagi dari Dr Totinx yang cantik ni πŸ˜‰
    nak tau cream untuk ilangkan parut lama ciken pox boleh?? :'(

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Tips menghilangkan parut memang ada dalam list. Nanti I post entry bout that. tunggguuuu

    [Reply]

    ruzy Reply:

    Thanx doc !!! πŸ™‚

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    ya welcome πŸ™‚

  11. Kak Anaon 16 Jul 2010 at 10:24 AM

    wahhh..cam besttttttttttt..nk beli laaaa kat totin…..bolehhhhhh????

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    beliiiiii. memang untuk dibeli ni!

    [Reply]

    aieyra Reply:

    nk beli jugak yg bancuh punyer πŸ™‚
    camne care2 nk beli nih

    [Reply]

  12. Kak Anaon 16 Jul 2010 at 10:30 AM

    Hye, Doc Totin…kak Ana nk tnye la..kalU ubat tUk tUtup pori2 terbuka ada x? Boley bagi tips?

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Ohhh okay nanti kita jelaskan kat next entry!

    [Reply]

  13. sition 16 Jul 2010 at 10:54 AM

    totin, ak pon gune yg retin A nih..aku ye prob jerawat sangat kritikal, alhamdulillah, skang dh ok..

    hihi….doxycyclin + retin A + bekam lintah => alhamdulillah…hihihi

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    kalau pergi treatment dengan doctor memang akan bagi antibiotic (doxycyclin + retin A) kalau bekam tu traditional punya so kita takdelaa.

    [Reply]

  14. yuzieon 16 Jul 2010 at 11:57 AM

    uikksssss… dop sabornya nk tggu apakah rahsia itewww….

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    tungguuuuuuuuu.

    [Reply]

  15. silent reader project totin jamain :Pon 17 Jul 2010 at 2:59 PM

    Lepas ini I akan bagi rahsia ubat menghilangkan kutil, rahsia ubat menghilangkan jeragat, rahsia ubat pelindung UV. Okay bukanlah rahsia apa pun but it’s all about medicine. Stay tuned!

    haaaaaaaaa hoyesh hoyeshh nak yang iniiiiii

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Hehee tunggu. Nanti kalau sempat I update! πŸ™‚

    [Reply]

  16. aziraon 01 Aug 2010 at 7:01 PM

    dr totin. nak tnya, cm i ni kan, kulit muka kasar. macam kulit oren gtu. nak tgk cermin pun rasa menyampah. kalau mekap baru leh hide sume tp xnk bergantung kat mekap slama2 nye. nk mcm kulit dr totin. lol. btw retin a ni nak pkai bila? after basuh muka? after moisturizer? lg satu i ada bc komen dr org2 yg guna retin a ni kata kulit ada mengelupas. takut jgak kalau muka da xmcm org. n kalau kulit muka cm kulit oren cm i ni bleh improve ke condition nye?

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Untuk kulit mulus, tunggu entry blog minggu depan kot, I ada tipsnya. Kalau tak minggu dpn, hujung minggu ni. Semua dah scedule dlm post blog tp I lupa bila.

    Retin a pkai lepas cuci muka, kalau nk pkai mosturizer, pakai mosturizer dulu baru retin A. Retin A ni wrna kuning2 sket, sesuai dipakai wktu dirumah shja.

    Memang mula2 pakai retin A, kulit menggelupas. Ini untuk buang sel kulit yang lama dan gntikan kulit yang lebih putih and mulus. Mula mula je macam tu, bila dah menggelupas, dia xkan gelupas lagi tp nanti kulit jadi lebih ok.

    [Reply]

  17. niaon 03 Aug 2010 at 10:20 AM

    doc……tis cream actually works! me likey! likey!
    i dah beli…dah pakai…n jerawat makin kering n hilang…sukeeeeee! πŸ˜€
    thank u ya…..so the very the much!
    muahs!!!

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Yeeaaaa promote dekat orang tauu! ;p

    [Reply]

  18. shimon 07 Aug 2010 at 8:41 PM

    hi!!

    I tgh guna retin-a sejak 4 weeks yg lalu. doc ampang pu3 yg recommend kn. in the morning i apply erythromycin and nite b4 tdo i guna retin-a 0.01. Alhamdulillah masalah jerawat ni da kurang. no more jerawat yg besar and degil tu lg but sometimes ade jerawat kecil2.

    i blog hopping sana sini smpailah jumpe ur blog ckp psl retin-a. since u’re doc kecantikan ni i nk tanye la, bole ke i apply mederma sambil guna retin-a utk hilang scar scar jerawat ni. now die da 50% cerah da parut2 tu jus i nk speed up kan guna mederma smpai parut2 tu hilang b4 raya ni πŸ˜‰ ye la nk raya kn, x sanggup la org tgk muka i ade parut2 w/o make up πŸ˜‰ i penah try bio oil, but the next few days jerawat naik plak kt area apply tu.

    hah, at the same time i guna guna range clinique anti blemish. i x penah pkai sun block cos i takut nnt naik jerawat cos muka i agak sensitive wlaupun i mmg ada sample clinique bg πŸ˜‰

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Sebenarnya kalau nak speed up hilang jerawat tu, lebih baik pakai retin a. Retin a effect dia lebih kuat. Tapi kalau jerawat memang dah total hilang, boleh hentikan pakai retin a, ganti dengan mederma. Sebab kadang2 bila effect ubat kuat, bole merosakkan kulit kita juga. Takut jadi makin tipis..

    Atau kalau rasa nak tengok effect dua2, pakai mederma siang hari pun bole je. Malam hari pakai retin a..

    [Reply]

    shim Reply:

    thx doc! u mmg da ppt la bkk clinic sendiri. i suke sume ur tips its magical!

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Amin amin. Doalan impian saya ya. πŸ™‚

  19. ladyhearton 23 Aug 2010 at 5:58 PM

    seriously, ley beli from u ker? if ley, pm me ur price + postage fee.. to my email address…

    thanks!

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Boleh. Tapi bukan sekarang.tunggu nanti I keluarkan list harga and how to order. Bulan 10 baru bole dapat product. Kena tunggu I balek malaysia lah soalnya..

    [Reply]

  20. ladyhearton 24 Aug 2010 at 9:21 PM

    oh.. in that case… u r in Indonesia, right now? ley blikan skali minyak rambut / syampu / hair tonic yg u der suggest tuh x… yg ginseng something… can’t remember the product name or the brand name.

    I seyes nak beli nie..

    produk tok rmbut yg u suggest tuh + retin A 0.1% size besa laa ek dear…

    hee

    sanggup tunggu…

    thanks!

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Okay okay. Nanti bila list dah keluar, ingatkan I balik tentang ginseng tu..

    [Reply]

  21. ejaon 11 Oct 2010 at 3:54 PM

    doc..,..i pkai retin jns gel..juz ltk kt tmpt2 jrwt je…i nk tnye…if i stop gne retain o.o1%,gnt ngn retain yg mne ek?tuk wt kulit lbh licin…tuk penuaan tu means tegangkn kulit ke?nw i da order ngn u pribio c n melanox..so..i nk tau step yg tol…if i de pribio c,melanox whitening,retain,sunblock,mederma..so tuk siang i paut pakai pe n mlm pakai pe tuk ilngkn jrwt,licnkn kulit…ble da byk2 i jd pening…

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    kalau stop 0.01% bole pakai 0.025% untuk umur muda tapi kalau dah ade kedut2 pakai ang 0.05%
    Step yang betul,
    cuci muka dengan facial foam –> probio C–> melanox –> sunblock (Siang)
    cuci muka dengan facial foam –> probio C –> mederma (malam)
    Retin A pakai bila berjerawat atau bila diperlukan je

    [Reply]

  22. ejaon 13 Oct 2010 at 5:28 PM

    so if pmples de nek skit2,i ley gne retain 0.025 la ek?n step yg trakhr ke apply retain?

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    pimples naik, apply retin a 0,1%. Kalau dah okay, baru 0,025%.

    [Reply]

  23. dodidododon 11 Dec 2010 at 7:22 PM

    doktor totin if sy baru umur 16 and takde masalah pimple boleh ke guna retin a ni?? agak-agak akan ada side affect tak? saya just ada blackhead and kulit kusam je. thank you tototototin

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    err kalau tak ada prob pimple tak payah pakai retin A kot. dah elok muka kalau pakai retin A nanti kulit jadi makin menipis. kulit kusam boleh apply melanox premium cream.

    [Reply]

  24. elizaon 13 Dec 2010 at 7:02 PM

    dr… i dh beli retin a tpi 0.05… die kte elok tuk buang jerawat jgk… tpi dr tulis 0.05 tuk kesan penuaan.. sbb farmasi nie x jual retin a 0.1… x pe ke gne 0.05 tuk jerawat???

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Tak apa. okay je. beza nya cuma effect dia kurang sikit berbanding 0.1%. Kesan tetap sama cuma lambat sikit.

    [Reply]

    eliza Reply:

    ok.. tq.. i ade jgk tnye parasol cream dkt farmasi.. but dr tu x taw parasol… farmasi sni x jual kut parasol… then die suggest brand eucerin… btw… ur blog n info sgat2 berguna… thanx dr.. may god bless u always.. πŸ™‚

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Parasol memang keluaran indonesia. Tak ada jual dekat sini. Brand apa2 sebenarnya sama effect ada UV cuma bagusnya parasol ni tak melekit2 dan boleh jadi macam foundation base. pakai parasol lepas itu kita apply make up jadi tahan lama.

  25. elizaon 14 Dec 2010 at 10:36 AM

    owh.. ptut lah cri2 x jmpe… nk order dekat dr tgok dkt fb mcm dh hbis stock je 2nd batch… klu ade lgi parasol dr tlg bg taw sye yea… nk beli.. hehe thanx dr!!!!

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Parasol memang dah abis stok. Nanti apa apa hal I inform dekat fb.

    [Reply]

    eliza Reply:

    orait..thanx.. i dah LIKE ur fb.. nice to chat wit u πŸ™‚

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Heehee no biggies dear!

  26. elizaon 18 Dec 2010 at 7:46 PM

    dr.. my sister nk tnye, dia dh dah beli retin0.1%… tpi nk tahu 0.1 nie boleh sapu seluruh muka or dekat tempat jerawat sahaja??? sehari boleh sapu berape kali…
    i pakai 0.05 dah nmpk kesan die.. muka i dah mula mengelupas n jerawat dah mula kecut… I pakai pagi dan malam seluruh muka.. betul ke cara die??
    and barang u hantar tu i akan reply dkt email u dis monday.. sbb kakak i pegi sekolah isnin nie.. anyway… THANK U SO MUCH!!!

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    sebaiknya sapu jerawat je cukup. kalau sapu seluruh muka kang menggelupas satu muka. lagipun effect dia dekat tempat jerawat je. so kira membazir je sapu banyak2.

    [Reply]

  27. farahon 28 Dec 2010 at 9:54 PM

    totin..makan doxycylin banyak2 tak bahaya ker?

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    BAHAYA. Sayang dekat ginjal kita.

    [Reply]

  28. Ayumi Chanon 23 Jan 2011 at 11:24 PM

    salam cik totin… (^^,)
    sy dah pernah guna retin a(gel) ni as treatment for moderate acne vulgaris, suggest by dermatologist hkl but sy tak teruskan coz nak pakai retin a bukan main tonyoh je kan… banyak pantang larang betul tak… erm…nk tanya why kita tak boleh sapu kat hidung? i mean kat batang hidung pun tak boleh ekk..ye ke or sy yg salah faham… answer please…tq..
    pssttt…love ur blog!

    [Reply]

  29. adahunnyon 19 Mar 2011 at 4:46 AM

    hye doc. hope u still can notice this.

    i nak tanya, mana lebih elok dalacain T or retin-A ?

    coz i used dalacin T, my skin sensitif skit. I guna dalacin tuk ilangkan jerawat for almost 3 years. masa awal2 guna dulu mmg sgt cepat kesannya, tap skarang ni agak lambat sket. mebi sbb kulit i dah immune ngan dalacin. bleh bagi pendapat tak should i try retin-A or not?

    [Reply]

  30. iqwaon 06 Apr 2011 at 11:00 PM

    Saya serious nak beli dis product dr awak.. ade jual x? pls pm me.. iqwa_jamal@yahoo.com

    [Reply]

  31. maron 06 May 2011 at 7:44 AM

    dr,sy nk tny.
    retin A tu nama product ke?
    kalau nk beli,peg farmasi then cakap nk retin A.cmtu??
    dr xjual ke?
    nk try beli la.
    sbb sy muka sy selalu nik jerawat,
    abes jerawat ni,naik jerawat lain lak.

    [Reply]

  32. nadyaon 10 Jun 2011 at 11:39 AM

    hye, sorry sebab lambat baca blog you.
    I nak tanya you jual lagi ke yang retin A ni?
    kalau you still jual, how can I order dari you?
    thanks. πŸ™‚

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Dah tak jual dah..

    [Reply]

  33. alyiaon 13 Jul 2011 at 11:06 AM

    dr…ble farmasi kat tmpat sy tinggal ni x dak la plak jual serumn retin A nh…mcm mana yerk…nk beliiii niiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

    [Reply]

  34. Alisyaon 28 Jul 2011 at 12:59 PM

    Hi,

    Ada apa-apa cream untuk menghilangkan Lingkaran bawah mata ???

    [Reply]

  35. sponggyon 24 Sep 2011 at 12:55 PM

    saya bru 15. boleh ke saya pakai? ade side effect x?

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    boleee:)

    [Reply]

  36. Whateverlife! » Hapuskan jerawat!on 14 Dec 2012 at 1:21 AM

    […] lama tak bagitahu korang rahsia-rahsia ubat kecantikan. Kalau sebelum ini, I suggest korang beli Retin A untuk ubat jerawat. Tapi sekarang ramai mengeluh sebab I dah tak jual product, so nak dapatkan […]

  37. bashiroh zakariaon 04 Feb 2013 at 10:00 PM

    doc.. nak tnya.. sya sekarang pakai dalacin-t.. which one lagi ok antara delacin-t dengan retin-a?? or boleh tak pakai dua2?? means maksud sya siang pakai delacin-t, mlm pakai retin-a?? boleh ke doc.. tolong doc jawab.. n sometimes sya ade pakai makeup.. tapi sya ade bce kalau pakai delacin-t jgn cmpur dengan makeup.. boleh ke kalau pakai delacin-t pastu tunggu kering then pakai makeup?

    [Reply]

  38. adult stories pron adult searchengineson 14 Apr 2013 at 4:18 AM

    Thanks for finally talking about > Whateverlife!

    [Reply]

  39. anneon 27 May 2013 at 12:45 PM

    saya guna retin a 0.05% sebab kat pharmacy xde 0.1%.bole ke untuk jerawat?sekarang pon sy ada makan antibiotik tetracycline (doc kat klinik kasi) .tapi bole tak sy nak makan pil hormon diane35 untuk stabil kan horrmon.bole tak?bahaya?

    [Reply]

  40. kuliah malamon 13 Jul 2013 at 1:39 AM

    Keep Spirit. selamat berpuasa. Mari sedekah. Mari kuliah. For share info that : Factor of success is T = Talent, A = Attitude, S = Skills, K = Knowledge. Congratulations successful…keep sharing.. .thanks youu..

    [Reply]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply

| |