Jun 09 2010

Badan sihat dan kuat!

Masa mula-mula kerja dulu, I selalu sakit-sakit. Every end of week mesti sakit. Kira macam, hujung minggu I akan habiskan masa dengan berselubung dalam selimut sebab demam seharian. Setiap minggu macam gitu. Tak boleh jadi ni. So I mula lah hunting supplement untuk daya ketahanan tubuh.

Sejak I makan pil multi-vita-min Spectro dari Solaray, I dah tak sakit-sakit lagi. Bila pergi kerja lebih fresh dan segar. Mengantuk-mengantuk waktu kerja pun tidak lagi. Kalau kita teliti ingredients dia, cukup lengkap dengan vitamins, minerals, electrolytes so kita tidak perlu risau lah dengan kondisi badan kita lagi. Jerawat pun berkurang. Macam I cakap, vitamins kan diperlukan untuk kesihatan kulit?

Eh I promote Solaray ini bukan sebab I masuk contest Solaray tau! Haha. Sebab ada orang tanya I pakai supplement apa untuk kesihatan.

Terima kasih atas pertanyaan.


Boleh beli ini dekat farmasi berdekatan. Makan sehari sekali, pagi hari selepas breakfast!

Kalau ada yang pakai supplement lain, mari la kita share sama-sama! 🙂

Selain tentang supplement kesihatan, ramai betul tanya, I pakai hair tonic jenis apa? Macam mana nak lebatkan rambut? Mari I bagitahu lah di sini secara terang-terang. I pakai hair tonic dari Ginseng! I pernah pakai product luar, tapi I serasi dengan ginseng. Khasiat ginseng ini bagus kerana dapat memperkuat akar rambut dan melebatkan rambut. Boleh bye-bye dekat rambut yang gugur!


Tapi I pakai product Made in Indonesia. Heheeee.
Apa-apa product dari Ginseng tetap bagus.
Pakai setiap hari selepas mandi ye!

Salah satu pertanyaan dari formspring I.

Okay dah nampak gambaran hair tonic I kan?

Kalau tak jumpa dekat Malaysia, pakai apa-apa product dari ginseng pon tak apa.

p/s: Abaikan rambut baru bangun tidur. -_-

26 responses so far

26 Responses to “Badan sihat dan kuat!”

  1. Syafrizalon 09 Jun 2010 at 7:57 PM

    bagus lah kalau dah jaga kesihatan..
    baru bertenaga untuk buat kerja 🙂

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Syafrizal

    Yep2 I kena ambil vitamin baru badan okay.

    [Reply]

  2. lilyon 09 Jun 2010 at 8:20 PM

    thanks for sharing x_x

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Lily

    No biggies 🙂

    [Reply]

  3. azon 09 Jun 2010 at 8:21 PM

    comellnyaaaa muka uuu

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Az

    erkkkkkkkkkk??

    [Reply]

  4. rockefellaon 10 Jun 2010 at 12:15 AM

    oooo kalau rambut gugur kena pakai syampu yg ada ginseng ye? tak pernah try plak. I kalau rambut mula gugur sampai tahap melampau.. jawapnya kena potong rambutlaa… kekekeke

    rambut i kalau panjang je gugur, kalau panjang je gugur, kalau gugur je pjg… nanti try yg ada ginseng plak.. kalau tak mujarab.. try syampu yg ada tongkat ali plak..

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Rockefella

    hah kalau tongkat ali pun tak berkesan, boleh try yang jenis kacip fatimah pulak ye. Hahaha sengalsss ;p

    [Reply]

  5. fendyon 10 Jun 2010 at 8:13 AM

    nasib baik u bgtau bknnya competition…kalau x komfem laaa competition :p..i kdg2 mkn spirulina elken and ester-c elken (yg ni vitamin c eh)..

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Fendy

    Hahaha I dah agak you akan cakap macam tu. Sebab tu cepat-cepat I bagitahu. Eh spirulina and ester C tu bagus jugak kan. I dulu pernah makan spirulina tapi dia sejenis minuman, I tak suka. rasa tak sedap. hahaha.

    [Reply]

  6. Muslihon 10 Jun 2010 at 6:36 PM

    Lelaki bleh mkn solaray tu? bape hengget eh? huhu

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Muslih

    eh boleh la. Sejak bila lah vitamin ada ikut gender. I tak sure lah I beli dekat rm100 dapat 3 botol kot. Lupaaa.

    [Reply]

  7. SyaFF HebaTon 11 Jun 2010 at 3:14 AM

    i mkn supplement gak. baru2 ni je.
    tp susah la nk maintain. i nih jenis x rajin mkn supplement, especially pil.
    tau kan i nih ssh sket ngan pills. haha~
    tp kalo berkaitan ngan drinks, maybe i bleh maintain kot. mcm herbal tea i tu~ hehe~ :p

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Syaff

    adoiii you ni dah besar2 tak reti makan pillllllllllllllllll
    padahal pil la sedap. kalau ubat cair2 tak best. pait!

    [Reply]

  8. fairyon 17 Jun 2010 at 10:57 PM

    Hi totin. Tq for sharing. Sy pun ada mslh keguguran rambut. Skrg ni tak jumpa lagi product rambut yg ada unsur ginseng tapi sy ada jumpa multi-vitamin yang ada extract ginseng.:p Agak2 boleh ke vitamin itu membantu rambut sy tdk gugur?

    [Reply]

  9. cMaon 28 Jul 2010 at 12:27 PM

    salam,

    Hi Totin, baru dlm 2 minggu terbaca blog ni, tp suka baca mostly tips2 health n beauty ni.. sangat suka n berterima kasih ya.
    ermm pasal hair tonic tu sy bertudung, rambut gugur kaw punya! last time pakai dua jenis hair tonic tak berkesan sangat so berhenti.. since yg Totin pakai tu berkesan tapi takde kt M’sia kan, macam mana kalau kirim dgn Totin dr Indon nnt harga letak lah postage plus 20% untung ok dah tu kan.. i’m all fired up to have your kind of hair tonic, i swear! cari2 yg lain, tak jumpa yg bekenan so jd malas cari tp rambut dah teruk ni.. bole kan bole kan.. 😀
    lagi satu kalau herbal hair tonic sama ke fungsi dia dgn ginseng?
    makasih ya doc. heee

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    herm. I dah pernah nak kirim barang ke malaysia. But seriously mahal. Macam harga postage lagi mahal dari harga barang so memang not worth it lah. Apa apa solution pun kalau nak kirim barang dekat I, kena tunggu I balik malaysia lah. Anyway, ginseng is one type of herbal kan? Kalau tak salah lah. Cuba lihat kandungan herbal hair tonic tu dulu. I kalau beli apa apa I lihat isi kandungan dia dulu samaada bagus atau tidak..

    [Reply]

  10. ayuon 26 Nov 2010 at 4:32 PM

    i rasa..i kena amik suppliment tu..
    since keje ni..
    selalu demam..
    kalah aircond.

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Boleh beli dekat farmasi. Makan laa, bagus!

    [Reply]

  11. annaon 12 Jan 2011 at 11:42 PM

    Totin, macam mana cara nak guna tonic ni?spray kat kulit kepala ea?

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Sapu dekat kulit kepala lepas shampoo , basuh dan keringkan rambut.

    [Reply]

  12. dienaon 23 Mar 2011 at 8:30 PM

    Hi doc…
    nak tau capsule shell solaray tu halal ke x…?
    xde halal jakim pn.. huhuhu was2 nih..

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    halal. jangan risau.

    [Reply]

    diena Reply:

    ok thanks… yayy!

    [Reply]

  13. inaon 30 Mar 2011 at 1:15 PM

    aii doc…

    sampoo, u pakai jenis apa yek???

    [Reply]

  14. MARYAon 25 Nov 2011 at 3:16 PM

    huhu..i dah beli multi vitamin solaray ni td.RM 110 dapat 2 botol (ada 100biji per botol) tp bkn semua farmasi ada.farmasi favourite i pun xde..cari kat farmasi dlm tesco tebrau baru ada….tu pun niatnya nak cari brg lain kat tesco..hehhe..baru nak try

    [Reply]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply

| |