Jun 06 2010

Cara memakai lipstik dengan betul.

Published by Totin Jamain at 6:21 pm under How to look beauty?

Ramai orang tidak tahu cara memakai lipstik dengan betul. Maksud I, bukanlah nak pakai lipstik untuk ke fashion show atau dengan make up berat, nak pakai lipstik untuk seharian sahaja pun sudah salah. Kadang-kadang kita pelik, kenapa warna  lipstik di bibir kita cepat hilang, kenapa bibir selalu kering dan lipstik jadi merekah-rekah dibibir, kenapa pula lipstik yang kita pakai tak nampak natural macam amoi dekat sebelah ni?

Haa. I baru tahu kebanyakkan kawan-kawan I salah pakai lipstik. Baru I tahu, ramai yang tak tahu cara memakai lipstik dengan betul. Okay jom, mari I ajar!

1. Pertama sekali, kita pakai lipbalm pada bibir. Cari lipbalm yang bervitamin sekaligus dapat menyihatkan dan mengelakkan bibir kita dari kering. Dengan pakai lipbalm ini pun dapat melapisi bibir kita daripada bahan kimia pada lipstik yang kita pakai nanti.

2. Tara, yang kedua adalah.. Memakai Lip Gloss. Lip Gloss akan membuatkan bibir lebih bling-bling bercahaya. Boleh comparekan bibir I bahagian bawah dengan bahagian atas yang belum pakai lip gloss. Iyaaa. Pakai Lip Gloss dulu ya kawan-kawan! Bukan pakai lipstik dahulu. Sebab apa? Sebab nanti kita boleh comparekan hasilnya, mana lebih bagus dan lebih natural. I pakai lip gloss cikai sahaja dari Sari Ayu Martha Tilar. Tak perlu mahal-mahal. Yang penting hasilnya.

3.Kemudian baru lah kita apply lipstik pujaan hati. Yang ni I pakai jenis Maybelline Glimmer Pink. Jangan lupa ye, setiap orang mempunyai warna bibir yang berbeza. Jadi kalau nak beli lipstik and nak tahu lipstik itu sesuai dengan kita atau tidak, cuba terus test di bibir. Bukan colat-colet dekat tangan kita. Tak sama ye hasilnya nanti.

4. Pakai Lip Gloss dahulu baru pakai Lipstik, hasilnya lebih natural. Nampak lebih asli, lembab dan lebih bling-bling. Yang penting, lebih tahan lama!

Bibir dah cantik. Siapa nak kiss?

Haaaip!!

Share

33 responses so far

33 Responses to “Cara memakai lipstik dengan betul.”

  1. tokabauton 06 Jun 2010 at 6:29 pm

    Tolong pakaikan gincu pada Tokabaut=)

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Tokabaut

    Mari I pakaikan! :)

    [Reply]

  2. meimeihatipecahdahtakdebloghahahaon 06 Jun 2010 at 6:40 pm

    another tips
    apply concealer or foundation on your lips before pakai lipstick
    tahan sampai ke malam y’all!
    i ske letak foundation je then pakai lip balm or lip gloss je
    gile natural and sexy!
    tp ade org tak suke kaler pucat mcm tu but i suka!

    btw, lame tak bace blog u totin
    gile pinkkkkkkkkk

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    @mal:

    Haah! Betul betul. Sebab I ajar just specific bibir, I lupa pasal foundation tu. Memang kalau I nk kluar, time pakai foundation tu kita tempek dekat bibir skali untuk tahan lama. Ala takde la pucat sgt, lawankan dgn lipstic yang cerah sikit la nanti hasil dia lawaa jgaaak.

    Hey apasal u takde blog lagi ahhh. Rinduu tulisan youuuu -_-

    [Reply]

  3. Lalaon 06 Jun 2010 at 6:50 pm

    cool !! thx 4 da info !

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    @lala

    Ya welcome :)

    [Reply]

  4. ataon 06 Jun 2010 at 6:54 pm

    huhu,agak2 kalu laki yang ikut normal x??
    hua3…

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    @ata

    Ahaaa cuba try. Nanti I bagi feedback balik normal atau tidak! :p

    [Reply]

  5. hudaon 06 Jun 2010 at 7:18 pm

    huwa~ xpenah mekap.

    rupenye banyak mende gak nak kene tau dlm grooming2 neh. ayak~

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    @huda:

    Orang perempuan, kena lah tau basic macam gini..

    [Reply]

  6. astalavistaon 06 Jun 2010 at 9:23 pm

    oitt!!! gigi cantek!!

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    @az:

    Saya buat iklan bibir lah bukan gigi! :p

    [Reply]

  7. nanaon 06 Jun 2010 at 11:01 pm

    ooo. cmtu ke. x suka sgt pkai lip gloss sbb rasa mcm melekit

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    @nana:

    Memang mula-mula pakai or jarang pakai rasa tak selesa la. Lama2 okay je kalau dah biasa.

    [Reply]

  8. mrs kon 07 Jun 2010 at 8:24 am

    best la tips ni..hehehe

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    @mrs k:

    Ahaa ni pengetahuan je ni.

    [Reply]

  9. fendyon 07 Jun 2010 at 8:39 am

    afiff suruh doc totin kiss dia..haipp!!!

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    @fendy:

    Hwah kalau afiff suruh kiss skrg jugaaaa I kissss. Hoaaa comelnya diaaaa

    [Reply]

  10. yuzieon 07 Jun 2010 at 11:18 am

    beh arrr tips nihh..

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    @yuzie:

    Ahaa sila amalkann ye :p

    [Reply]

  11. noraon 07 Jun 2010 at 2:12 pm

    i tak pki lip gloss..coz lip balm i dh nmpk shine2..huhuh…
    bagus…rajin tul bg tips kat org2 kat luar..:)

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    @nora:

    Wahh lipbalm apa yang glossy tuu? I kalau malas pun memang tak pakai lipgloss la. Tengok mood jugak!

    [Reply]

  12. khairunnisaon 07 Jun 2010 at 11:03 pm

    nice tips..tp i xsuka pakai lip gloss..lps ni try pakailh..hehe..tp nak tau gak colour lip gloss mcmana yg ok?

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Khairunnissa

    Lipgloss tu color apa2 pon bole. Tak penting pon. bukan effect pon warna dia. nanti pakai jadi transparent juga.

    [Reply]

  13. noraon 08 Jun 2010 at 11:37 am

    i beli maybeline..die takde la kilat…but die punye balm tuh nmpk shine..so kadang i tak pki liptik pun…itu pun dah pink2 n shine2..hahahhaa

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    @nora:

    Ahahaa aah kalau buat biasa2 stakat pergi kerja je I memang la tak pakai gloss. Pakai balm je dah ok.

    [Reply]

  14. ikokoon 09 Jun 2010 at 6:05 am

    Puss Puss… uhuk :P

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    @ikoko

    Hah ni kenapa pulak ni?

    [Reply]

    ikoko Reply:

    uhuk.. puss puss… try search kat google. :P

    ok dah search…

    http://www.urbandictionary.com/define.php?term=puss+puss

    uhuk..

    takde ah.. sebenarnya teringat video clip lady gaga… ada perkataan “puss puss”
    :)

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    @ikoko:

    Haha sempat lagi selitkan unsur-unsur lagi gaga.

    Totin Jamain Reply:

    @ikoko:

    Haha sempat lagi selitkan unsur-unsur lady gaga.

  15. Anna Syafaon 02 Aug 2012 at 3:23 pm

    Halo Admin totinx.com,

    Kami dari Vemale.com, situs wanita grup dari KapanLagi.com.
    Apakah kita bisa kerjasama untuk bertukar link?

    Anda bisa menampilkan link Vemale.com di totinx.com
    Untuk posisi link-nya, kami berharap link dari Vemale.com diletakkan di sidebar kanan * *

    Dan kami akan menampilkan link totinx.com di halaman Vemale.com: http://www.vemale.com/body-and-mind/cantik/

    Terima kasih atas kerjasamanya :)

    – Humas Vemale.com

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    okey setuju!

    [Reply]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply

| |