May 23 2010

Tips: Mengukur bra sesuai ukuran payudara.

Wah wah 18sx sikit. Adik-adik yang bawah umur, main jauh-jauh ye sayang?

Semalam I berbual-bual dengan kawan I. Dia memang suka share pasal rahsia perempuan. Well, bila kita kawan dengan orang-orang ilmiah ni, banyak benda-benda ilmiah yang kita dapat. Sebab itu mak kita selalu pesan, “Pergi sekolah kawan dengan budak pandai-pandai tau!” Oh begitu alasannya.

Eh I bukan nak bagi tips berkawan. Tapi pernah tak kadang-kadang kita rasa gatal dekat payudara, atau merah-merah macam melecet sekitar bawah lingkaran payudara, rasa sesak dan tidak selesa masa pakai bra! Eh I rasa semua orang tak selesa pakai bra. Tapi kena pakai juga!! Oh kenapa jadi perempuan kena pakai macam-macam?

Okaylah tak perlu merungut lagi lepas ni. Sebab I akan bagi tips cara paling mudah untuk tahu ukuran bra you all. Nanti engkau orang semua tak payah nak pergi try dekat fitting room ¬†masa nak beli bra. Boleh ukur dekat rumah, sampai dekat kedai boleh cepat-cepat cakap dekat Amoi tu, “Saya nak bra ukuran 34C as soon as possible please. Please cepat sikit saya malu ni ramai orang tengok!”

Nama sahaja perempuan. Tapi kita sendiri tak tahu apa itu 34B, 36C ABCD blughhh macam mana nak ukur tu? Sebenarnya ada 2 cara mengukur bra.

  1. Ukuran Lingkar Badan
  2. Ukuran Cawan *Cup maksudnya*

Untuk ukuran lingkar badan, caranya adalah ambil pita pengukur dan lilit badan tepat di bawah payudara. Dekat area tulang rusuk bawah payudara itu. Pakai pita yang inci. Kalau ukuran nombor genap, tambahkan 4 inci. Kalau ukuran nombor ganjil, tambahkan 5 inci. Faham tak? Okay macam ini, kalau ukuran lilit badan dekat pita pengukur menunjukkan angka 28, jadi nanti cari bra ukuran 32. (28+4=32) Tapi kalau ukuran lilit badan adalah 29, jadi nanti pergi kedai cakap dengan amoi nak ukuran bra angka 34. (29+5=34).

Cup ni yang penting ni. Kita perlu tahu cup kita ukuran berapa, barulah payudara kita dapat bernafas! Cara tetap sama, ukur lilit bahagian paling depan payudara.. erm dekat bahagian.. em malulah nak cakap. Bahagian puting paling menonjol itu. Ukur lilit badan tau bukan ukur lilit puting itu wtf? Bundarkan ukuran yang dapat itu kepada nombor genap. Kemudian kira perbezaan dengan angka ukuran lilitan yang kita hitung awal-awal tadi. Contohnya, ukuran lilitan badan tadi = 28. Ukuran lilitan payudara = 30. Jadi perbezaan ialah 2 inci.

Perbezaan 1 inci = Cup Size A

Perbezaan 2 inci = Cup Size B

Perbezaan 3 inci = Cup Size C

Perbezaan 4 inci = Cup Size D

Perbezaan 5 inci =  Pamela Anderson ke ni?

blog

I googled nak cari gambar normal breast. Tapi keluar gambar yang $%^&* pula. Terpaksa I google dengan keywords: Breast Cancer. Hah abaikan ye breast tumor sebelah kiri itu.

Masih ingat tak, I pernah cerita.. Dulu, I jalan-jalan mall kemudian bra I terjatuh lalu hilang tak tahu jatuh di mana. Masa itu time tengah dating cinta monyet zaman sekolah. Singah toilet nak betulkan bra yang I rasa longgar tapi rupa-rupanya dah tak ada. Haha Okay itulah akibatnya jika tidak memakai bra mengikut size yang betul! -_-

Tips Kesihatan

Jangan pakai bra semasa tidur. Nanti husband marah. Eh tak tak, bukan sebab itu. Memakai bra sepanjang waktu dapat menyekat aliran darah sekitar payudara dan sekali gus dapat meningkatkan risiko Breast Cancer.

Share

60 responses so far

60 Responses to “Tips: Mengukur bra sesuai ukuran payudara.”

  1. zahrion 23 May 2010 at 11:53 pm

    camna bra ko leh ilang? hahahaha

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Zahri
    Dekat Summit Parade. hahaha.

    [Reply]

    mrs x Reply:

    time nk ukur,kne pkai bra ke?

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Tak perluuu!!

    wanie Reply:

    macam mana???tak paham..

  2. ery fariehaon 24 May 2010 at 12:10 am

    hah?
    bra jatuh? ait, cemane blh jatuh?
    huhu~

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Ery Farieha

    Hahhaahaa sebab I ada habit suka pakai bra longgar-longgar! ;p

    [Reply]

    abgZ Reply:

    hai

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    :)

    [Reply]

  3. yuyuneon 24 May 2010 at 12:35 am

    lawak okey:D
    camne bra jatuh pon tak perasan~

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Yuyune

    Itula pasal. Ala masa kecik kecik tak pandai pakai bra lagi! ;p

    [Reply]

  4. Boyon 24 May 2010 at 12:48 am

    too much info.. pengsan

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Boy

    Hadoi bila bagi info banyak pengsan pulak. Bila tak cukup info teriak teriak minta info!

    [Reply]

  5. Mikaela Idaon 24 May 2010 at 1:41 am

    hahahahaha ok lawakkk

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    @ida:

    Ahahaa ida expert bab2 ni.

    [Reply]

  6. ejonon 24 May 2010 at 8:59 am

    longgar2 ni bahaya sikit

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    @ejon: kenapaaa? Cheh tetau jeee.

    [Reply]

  7. mamaon 24 May 2010 at 9:35 am

    pandai anak mama cari bahan2 keperempuanan…

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    @mama:

    Hee kawan e yang bgtau..

    [Reply]

  8. waneyon 24 May 2010 at 10:06 am

    haha xbLey bLahh. jgn pkai bra masa tidor nnt suami marah. adoih. guling2 gelak. hahaha

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    @waney:

    Haha haruslah. Kalau dah ada suami kenalah bukak. :p

    [Reply]

    Nellie Reply:

    kenapa nak kena buka jugak???sori ler sebab saya tak tahu…

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    tayah pon xpela.

  9. cinoion 24 May 2010 at 10:32 am

    ahahahah bra jatuh xleh blaaa. dush..
    ok. baik! saya ukur skrg! eh tak, lepas blk dr kerja nnti.

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    @cinoi:

    Ahaha tu memang kenangan betul la bra jatuh! Ok balik rumah sila ukur!

    [Reply]

  10. ayin weeweeton 24 May 2010 at 11:13 am

    sangat kelaka..hilang ek?agak2 ada orang buat pengumuman tak jumpa bra tercicir…hahaha gile ah..hehe

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Ayin weeweet
    ahahhaaaa kalau ada pon memang sumpah I tak mengaku lah sambil berkata ‘eh siapa pula yang jatuh bra tu. ee tak senonohnya!’
    hahaha.

    [Reply]

    Nellie Reply:

    pastu macam mana nampak la ehm…??

    [Reply]

  11. ailylon 24 May 2010 at 1:18 pm

    HAHAHAHAHAHAHA.
    kelakar. Eh pamela Anderson punya saiz berapa ek? Tak tahu la :-D

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Ailyl
    tatau lah. Takde size kot. Dia tempah sendiri dekat taylor.

    [Reply]

  12. noraon 24 May 2010 at 2:17 pm

    giler tak leh belah bra hilang…choii
    hahahaa….

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Nora
    Hahhahahaha diammmmm!!

    [Reply]

  13. dylla fadzilon 24 May 2010 at 7:27 pm

    bra ypu size apa? nnt boleh bagi hadiah bra. comelllll jaaaa. hahahah.
    ooopppsss 18sx haha

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Dylla
    upsss. I suruh orang ukur, sebenarnya I sendiri tak ukur lagi. Maklumlah size pamela anderson katakan.

    [Reply]

  14. yunon 25 May 2010 at 7:44 am

    oh patut laaa aku punya tak membesar sbb takleh bernafas upenye tido tak bukak bra…baeklahh -_-

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Yun
    lah ko bawak tido keee? haaaahahahaa patutlaaa. cheh ceeh salahkan itu pulak kan!

    [Reply]

  15. dylla fadzilon 25 May 2010 at 8:29 pm

    pamela anderson tu bra x yah nak ukur sendiri. tukang jahit yg ukur. so x yah susah susah ukur ekk. HEHEHE

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Dylla
    Hahhaha dia ada tukang jahit langganan kot yang dah tau ukuran dia!

    [Reply]

  16. Nabila-Jon 26 May 2010 at 1:51 am

    I LIKE THIS POST A LOT YAN! very informative. THANK YOUUU :)

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Nabila-J

    aha baiklah baiklah. Nanti aku buat post macam ni lagii!

    [Reply]

  17. yuzieon 26 May 2010 at 10:12 am

    tip yg bagus…tq2

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Yuzie

    yeeeer. welcome yuzie! :)

    [Reply]

  18. aku 90on 12 Jun 2010 at 3:30 pm

    thnx atas maklumat yg d berikan..:) i like…

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Aku 90

    welcome :)

    [Reply]

  19. babyon 23 Jun 2010 at 4:23 pm

    klu ukur lingkar bdn 34, n ukur cup 34.. mcm mna? apa saiz nyer err?
    leh bantu x?

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    hah?? Itu maksudnya tak payah pakai bra lah kan?? sebab tak timbul apa-apa pun? grrr

    [Reply]

  20. Derion 31 Aug 2010 at 10:12 am

    wadeh…
    kloatane q salah masuk blok hehehe….

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Hahahaha mang sbnarny mo nyari bahan apa?? Ahahaha

    [Reply]

  21. cik nk membesaron 10 Nov 2010 at 10:37 pm

    org ckp kalu pkai yg ad wire x elok… betol ke?

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Sebenarnya pakai bra itu tak elok. tak kesah wire ke apa ke. Sebab menganggu peredaran darah di payudara kita.

    [Reply]

  22. minion 30 Nov 2010 at 8:45 pm

    ntok ukuran cup n ukurlilit tu sy xd beza pn..so how?

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Erk. maksudnya tak ada breast ke? mustahil tak ada beza.

    [Reply]

  23. lalaon 29 Dec 2010 at 5:59 pm

    cup a n cup c yang mna satu besar n yg mna satu kcil??

    [Reply]

  24. fizaon 12 Apr 2011 at 11:33 am

    ukuran bwh breast 26 inci, ukuran cup pd 30 inci. Jd perbezaan 4 inci. Er x kn pd saya cup D??????

    [Reply]

  25. aurelyaon 20 Apr 2011 at 11:45 pm

    ehh , you rase 34C besar kea ? or okay jea ? ehe , confuse now !

    [Reply]

  26. eeeon 30 Apr 2011 at 11:56 pm

    sy penah ukur so belila ikut ukuran tp rase cam kecil… camne err leh bntu???

    [Reply]

  27. jiehaon 25 May 2011 at 2:15 am

    xpaham lah cm ne kiraan saiz tu yang untuk cup tu nk tengok perbeza dari ukuran lingkar badan yang dah di campur atau belum??

    [Reply]

  28. de0ron 09 Aug 2011 at 4:13 pm

    quite interesting inf0rmation….
    huhu……like this….
    pas ni smua nya dah tau…x yh la malu g nk g bli bra….
    adududu..
    (^_~)

    [Reply]

  29. SYAon 18 Sep 2012 at 2:02 pm

    baru jer habis duit rm100 beli bra audrey kat pacific…huahuahua..supposedly 75D..but beli 75C…oh no…..bahaya tak tuk breast kalu cup beza D kepada C????

    nak tuka, pacific bagiker…oh tidak…

    [Reply]

  30. Ijaon 22 Dec 2012 at 9:18 am

    Kalau ukuran bwh dada kena tmbh dgn 4@5 utk jd kn no gnp dan ukuran buah dada pun kena bundar kpd no gnp, kompem la beza dia no gnp gak..xkn sume org cup b n d je kot..

    [Reply]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply

| |