May 05 2010

Having trouble finding a place of job oh please help me.

Published by at 10:17 PM under Don't sue me!

26247_379189499422_645329422_3769774_128357_n

I akan kerja Malaysia by the end of this year. Around September or Oktober I balik Malaysia for good lah. Bye-bye Indonesia sob-sob-sob. Which mean tinggal 4 bulan sahaja lagi. Sekarang tengah semangat nak pilih hospital mana menjadi idaman kalbu. Sekejap I grouping dulu.

TIADA KEKOSONGAN
  1. Hosp. Kulim Kedah.
  2. Hosp. Kuala Lumpur
  3. Hosp Putrajaya
  4. Hosp Kajang
  5. Hosp Ampang
  6. Hosp Sungai buluh
  7. Hosp Miri, Serawak

Menangis tak berlagu betul bila Hosp Putrajaya termasuk dalam list. Hwa sia-sia betul angan-angan nak kerja sana. Terus tak ada mood nak kerja. Boleh tak I pospone sampai next year baru kerja? Macam mana nak merancang masa depan ni. -_-

AMAT TERHAD
  1. Hosp Raja Permaisuri Bainun *Where the hell is that?*
  2. Hosp Teluk Intan
  3. Hosp Selayang
  4. Hosp Sultan Haji Ahmad Shah, Temerloh
  5. Hosp Serdang
  6. Hosp Duchess Of Kent, Sandakan *Perh nama ala-ala British*

Alamak, Hosp Temerloh pun hampir full. Macam mana ni. Baru ingat nak duduk sana. Eceh mengada-ngada. Serdang dan Selayang pun hampir full ya kawan-kawan. Menangis jom.

TERHAD
  1. Hosp Sultan Abdul Halim, Sg Petani
  2. Hosp T. Ampuan Rahmah, Klang
  3. Hosp Tuanku Jaafar, Seremban
  4. Hosp Tuanku Ampuan Najihah, K.Pilah
  5. Hosp Melaka
  6. Hosp Pakar Sultanah Fatimah, JB
  7. Hosp BATU PAHAT
  8. Hosp Sultan Ismail, Johor

Hwaaaa. Hwaaaa. Hwaaaaa. Okay keluarga boleh menangis. Menangis sekarang! Cita-cita nak duduk rumah bangun pagi dah ada breakfast, pergi kerja, balik kerja dah ada makanan, pakaian dicuci, diseterika, bilik dikemas pembantu rumah bakal tidak kesampaian. Kenapa Hosp Batu Pahat masuk dalam list TERHAD!! KENAPA! T_________T

MASIH BOLEH DIISI
  1. Hosp Tuanku Fauziah, Kangar *Jauh sangat. BLACK LIST*
  2. Hosp Sultanah Bahiyah, Alor Setar *Kedah-kedah I tak mau ye*
  3. Hosp Pulau Pinang *Nanti terjumpa orang berdating makan kueh cekodok tepi pandai Queensbay. Sorry no way.*
  4. Hosp Seberang Jaya *Where the hell is that?*
  5. Hosp Taiping *Tak nak utara boleh tak?*
  6. Hosp Seri Manjung *Dimanakah?*
  7. Hosp Sultanah Aminah, JB
  8. Hosp Tunku Ampuan Afzan, Kuantan *Ahaks.. Pahang! 🙂 *
  9. Hosp Sultanah Nur Zahirah, K.Terengganu *Hosp ni dekat tepi pantai, lepas kerja boleh makan kopok lekor*
  10. Hosp Raja Perempuan Zainab II *Mana ni? Klinik Zainab tau la*
  11. Hosp Umum Serawak
  12. Hosp Sibu
  13. Hosp Queen Elizabeth
  14. Hosp Tawau
  15. Pusat Perubatan UM
  16. Pusat Perubatan UKM
  17. Hosp Uni. Sains Malaysia

Hah dengki betul kan sebab mostly hospital Sabah Serawak yang kosong. Okay memang lah kerja sana dapat extra rm1000. Tetapi halamak tak sanggup lah nak berjauhan lagi. Eceh manjanya bunyi. Pusat Perubatan UM/UKM/Sains Malaysa itu menarik juga. Tapi I rasa banyak saingan kot. Dengan student-student sana lagi. Nanti kantoi lah I yang lembab ini. -_- Hosp Sultanah Aminah bukan lah keberatan sangat. Kawan pun ramai disana. 10 minutes je from my house. Dapat duduk rumah I di JB juga kan? Tetapi I tak kuat stressfull kerja dekat sana. Hwaa matilah. Matilah.

Keputusan buat masa ini. Heh dah macam main Who Wants To Be A Millionare. Anda yakin dengan jawapan anda?

Pilihan 1: Hosp Batu Pahat *Kita try je mana tahu dapat?*

Pilihan 2: Hosp Sultanah Aminah, Johor Bahru *Instict I rasa akan dapat hospital ini.*

Pilihan 3: Have no idea. Tolong bantu please!

78 responses so far

78 Responses to “Having trouble finding a place of job oh please help me.”

  1. SyaFF HebaTon 05 May 2010 at 10:26 PM

    try la melaka….
    untung2 leh serumah umah sewa nnt. tak ke heaven tu?

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Syaff
    Heaven la sangat. Nanti silap-silap you halau I keluar rumah sebab tengok I stress macam nak gila kerja hosp melaka. One of the stressful hosp in Malaysia oh -_-

    [Reply]

  2. sofiliyana anison 05 May 2010 at 10:27 PM

    weeeee…totin….semoga dpt kat jb…akak kat bandar br uda…boleh ngedate hahahah

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Anis
    Haaaah macam sempat je nak date kan kalau dah kerja. You datang hosp I la bawa bekal bagi I makan. huu sedihnya ayat.

    [Reply]

  3. wenkton 05 May 2010 at 10:28 PM

    i doakan u dapat HUSM kubang kerian.hhaha

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Wenkt
    HWAA TAK NAK DUDUK KELANTAN. JAUHHHHHHHHH.

    [Reply]

  4. Boyon 05 May 2010 at 10:29 PM

    queen elizabeth la.. bunyi mcm glamer

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Boy
    Tula kan nama rox tu. Macam mencabar je duduk Sabah!

    [Reply]

  5. niejaon 05 May 2010 at 10:32 PM

    Hosp Raja Perempuan Zainab II kat kelantan.
    Hosp Sultanah Nur Zahirah, K.Terengganu <– nant i pon bleh
    join u makan kopok lekor. haha

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Nieja
    Haha tula I dah tengok hosp tu tepi lautttt stress2 boleh terjun laut lepak Redang.

    [Reply]

  6. astalavistaon 05 May 2010 at 10:33 PM

    yan… mai la penang… dok island bestt
    aku pn dh lama x jumpa ko… hehee
    mai la sini…. jdk gadis pulau !!

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Astalavista
    Adoiii I tak pandai loghat2 ni. Kang kat sana jumpa patient loghat satu kerja pula nak belajaq ckp utaraaaaa.

    [Reply]

  7. aiza89on 05 May 2010 at 10:37 PM

    alaaaaaaaaaaaa..nak keje kat Hospital Sultan Abdul Halim, sungai petaniiiiiiiiiiiii..awat terhadddddddddddddddddddddddddddddd

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Aiza:
    Time aiza kerja nanti kosong la kot. ni kan depends per year. setiap tahun punya keluar masuk. Kenapa nak kerja sana. Ada satu doctor india kat situ garangggggggggg gilaaaa mcm nak lempang. hahaha

    [Reply]

  8. HSon 05 May 2010 at 10:43 PM

    hmmm for me keje ni u yg kena tentukan,myb u kena tnye yr parents..ikut kn i mmg laa i nk u dekat dgn i..but i kena laa faham..if pilihan pertama pun ok:)..i pun ramai kwn bdk JB..heehehe..love u cyg:)

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    HS
    Ok maybe memang I apply JB la. Jimat sikit. Lepasni you kena pindah Jb ok! Hahahaha kesian tak pasal-pasal you pula kena berenti kerja. kahkahkah kidding lah. Kita tengokla macam mana nanti. Mana tahu tahun depan Hosp Putrajaya dah kosong siapa tahu?

    [Reply]

  9. ain hatikristalon 05 May 2010 at 10:44 PM

    pegi pusat perubatan UKM..nanti sy nak dptkan rawatan drpd anda..hahaha!!

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Ain
    Hahahaha tak sangka ada juga nak dapatkan rawatan I. adoii menyeramkan oh baik jangaaaan.

    [Reply]

  10. didieyon 05 May 2010 at 10:52 PM

    hspital bainun tu kat Ipoh lah 😉

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Didey
    Oh yeke? hahaha mana la I tahuuu

    [Reply]

  11. Mikaela Idaon 05 May 2010 at 11:03 PM

    jangan keja PPUM. benci tempat itu. hahahhh

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Ida
    kenapa? Tak best ke? Baru igt nak keje situ gak.

    [Reply]

  12. schakeyraon 05 May 2010 at 11:31 PM

    Hospital yang under Uni tu cam best, tapi siyes I know nothing bout that sebab saya cuma tau tentang skool hehehe..

    Sedeys, sebab selalu gambar2 yang U publish tak kuar, sebab aper tah.. nampak gambar, kuar mata je.. huhuhu~~

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Schakeyra
    under Uni memang best. Tapi kalau hebat macam you takpela. I ni dahla cepat down. Nanti nak kene bersaing dengan student2 pula mesti dperbodohkan di depan students -_- adoiii tak kuatnya cheh belum apa-apa dah terbayang horror. Eh kenapa tak keluar gambar?

    [Reply]

  13. dkon 05 May 2010 at 11:32 PM

    aiseh..kajang dh full ke…
    i byk btul kenal doktor2 dr hos kajang..
    hosp. serdang kenal 1 MO…
    hosp. selayang pun ada…
    try aa selayang..hospital x berapa kerajaan sgt…
    mcm swasta skit~~ cun

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    dK
    hemm yekeee? I macam prefer serdang actually. Selayang tak tau tak pernah tengok pon. Nanti I try usha-usha.

    [Reply]

  14. yuyuneon 05 May 2010 at 11:52 PM

    pilihan ketiga…. ppum je la… @ hosp. penang.. kot2 u bley terjoin skali makan cekodok.. ye x? ahahhaa~

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Yuyune
    Hahaaa ppum boleh lepak midvalley hari-hari. Bankrupt I lama-lama. Hosp penang jekla ek skali skala makan cekodok tepi pandai ok jugak? Haha.

    [Reply]

  15. yuyuneon 06 May 2010 at 12:36 AM

    hhaha..ckp pasal bankrupt, depan ofis i dah bukak empire shopping gallery… hahha.. mari same2 bankrupt! 😀

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Yuyune
    Empire shopping galerry tu jual apa? Shopping complex ke? Okay jom bankrupt! Nikmatnya hidup bankrupt!

    [Reply]

  16. dylla fadzilon 06 May 2010 at 1:05 AM

    jeles u dah boleh keja. i still kena study perah perah otak. jelessssssssssssssssssss okayyyyyyyyyyyyyy.

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Dylla
    heh. lek lek lek. I dekat 18tahun belajar. You still umur muda lagi so tak apa belajar dulu ye. Nanti dah kerja ha menangissss engkauu seksa merana #@$@#%@#

    [Reply]

  17. yuyuneon 06 May 2010 at 1:16 AM

    nikmat yerrr…… boleh pape sepanjang zaman.. ahaha

    shopping complex baru bukak kat area subang.. tapi xleh nak compare snwy pyrmd lg… tapi tu je yang dekat pon… 😀

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Yuyune
    eh yeke? dekat mana tuuu? Ok jom nanti I balek kita serbu. ahahaaa

    [Reply]

  18. dylla fadzilon 06 May 2010 at 1:57 AM

    i kena internship 3bulan start 24th may. gila tak ready nak keja. dah la 21 years of life tak penah keja pun.

    tapi kalau dapat gaji xpa la jugak nak sanggup kan. hahaha. knp la hospital sultan abdul halim tu TERHAD. stress i. dah la tu plg dekat ngn rumah. grrrrrr

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Dylla
    you apply mana intern nantiiii????? Eh dah intern ke cepatnyaaa. Tulaaa susahnya nak dpt tmpt skrg ni. Malaysia macam kekurangan hosp je. heh heh.

    [Reply]

  19. SyaFF HebaTon 06 May 2010 at 5:26 AM

    hahaha.. xdenye i nk halau u kua laa….
    kalo u stress2, i masakkan makanan sedap2 utk u mkn smpai kembung.
    i pun slalu je stres2. then kalo u pun balik2 keje trus stres, kite buat la keje jahat nk hilangkan stress tu~
    mcm x biase pulak~ hahahaha~ :p

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    @syaff:

    Bestnya la kan kalau macam tu. Lepastu you dah habis study, you tinggalkan I stress sorang2. Baiklah!

    [Reply]

  20. mrs kon 06 May 2010 at 6:25 AM

    ohh.. berkhidmat utk rakyat johor yer…

    tak dapat la u sambut 2nd baby i..kekekeke
    spital putrajaya dah penuh

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    @mrs k:

    Tengah pregnant lagi eh sis? Check up slalu kat hosp pjaya ke? Yep2 maybe berkhidmat utk org johor laah 🙂

    [Reply]

  21. fendyon 06 May 2010 at 8:04 AM

    xmo try hosp tentera??hospital angkatan tentera tunku mizan dekat wangsa maju seksyen 2..but im not sure civilian boleh ke tak? tapi mostly die nye nurse i tgk byk civilian..

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    @fendy:

    Oh kalau utk 2tahun pertama kerja kt mlysia xbole sbrg hosp la. Kena kerja dkt hosp dlm list tu je. Sb cuma hosp tu je yg bertanggungjawab membantai doc2 baru. Eheee klau hosp tentera tu utk budak2 scholar tentera kot. Ntahla tak sure.

    [Reply]

  22. yuyuneon 06 May 2010 at 9:08 AM

    kat depan wisma consplant jer…

    sekarang byk hosp swasta la.. ape kate u jadi penganggur terhormat dulu.. nanti hosp shah alam nak bukak, mesti nak gune ramai dokter

    beb, u xleh mintak IJN ker?

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    @yuyune;

    I bole apply hosp dlm list tu je. Sb baru nak kerja kan so xle la sebarangan. Hosp swasta apatah lagi, nama pon I pakai duit government kenala berkhidmat under govern. IJN?? Wooooo tunggu I dpt title specialist jantung barula boleee. Ahah so not me lah nak amek jantung! No no no way.

    [Reply]

  23. cinoion 06 May 2010 at 9:42 AM

    waaa..hosp duchess of kent, tmpat lahir i!!!

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    @cinoi:

    Macho gila nama hosp tu. Ahaaha

    [Reply]

  24. schakeyraon 06 May 2010 at 10:16 AM

    tak kua gambar maybe sbb i pakai berukben, so kelajuan die melalui, beruk, baru sampai kat i..

    hebat cam i, cegu cabuk jer.. hehehhe lenla doc, ad kelas… ala, sama jer, once dah dok kat tempat kije, suasana kije dye akan bentuk kita jadi macam mana orang lain bekerja~

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    @schakeyra:

    Ala kerja apa2 sama je. Stress ttp ada. Cuma macam mana kita handle all of those things la kan.

    [Reply]

  25. schakeyraon 06 May 2010 at 10:16 AM

    tabx for kunjung balas~

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    @schakeyra:

    Kdg2 mmg I berkunjung ksana juga.

    [Reply]

  26. noraon 06 May 2010 at 10:58 AM

    PPUM dekat ngan opis i..dekat ngan midvalley…giler best…hahaha…

    hospital tawau la..padahal i pun takde kat sn….but myfren last year plak tak dpt kat hospital tawau sbb takde kekosongan..pastu dpt kat Labuan…huhuhu….

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    @nora:

    Your fren doc ke? Asal xde dlm list plak ek hosp labuan? Hwah gila jauh. Ppum pun mcm best. Cabaran juga tu duduk kl, outcome nanti mesti banyak. Semak la kepala duduk tgh2 kota.

    [Reply]

  27. dylla fadzilon 06 May 2010 at 12:13 PM

    doctor, i bukan doctor la. so second year dah intern la. i mintak hospital kat pathology lab ja. mak n ayah kalut suruh apply i pun apply la. tapi memangdangkan hospital sultan abdul halim mcm terhad ja, so i apply metro specialist hospital la pulak. ahahaha. try. LOL

    tapi i takut keja hospital. takut kalau kena naik lift sorang kat hospital T_____T

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    @dylla:

    Lah igtkan apa. Pelik je naik lift plak alasannya. Tp mmg scary jugak la. Lift dkt hosp I siap cermin kiri kanan. Kalau sorang2 naik lift pkul 2 3 pagi mmg meremang jugak la tp menyanyi2 dalam hati buat tatawu sajaaa.

    [Reply]

  28. mamaon 06 May 2010 at 9:38 PM

    tahniah smoga dpt kat jb…dapat kumpul ramai2…dpt makan ramai2 kalau penat keje mama tlg pujukkkkkkkkk

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Mama
    Apa la mama ni tahniah tahniah ni belum tau dapat mana dah tahniah. ehehhee. Tula moga2 tak dapat jauh2 laaa hwaaaa tak sanggup dah duduk jauh lagi. 🙁

    [Reply]

  29. SyaFF HebaTon 07 May 2010 at 12:09 AM

    lerkkk…xde la camtu.
    tp kalo u kat tmpt lain pun same jugak gak?
    adehaii~

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Syaff
    sebab tu nak duduk bp jeeeeeeeeeeeeeeeeee. T_T

    [Reply]

  30. SyaFF HebaTon 07 May 2010 at 6:41 AM

    kene ke mintak kerajaan jugak?
    kalo hospital swasta x leh ek?

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    @syaff:

    Tak bolehla. Syarat bekerja kt msia mcm tula semua.

    [Reply]

  31. mrs kon 07 May 2010 at 8:31 AM

    hahahaha…
    2nd baby yang akan datang tapi taktau lagi bila…
    hehehehe…klu check up kat klinik putrajaya jer..
    kalau ada spesel kes baru refer ke spital

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Mrs K
    lah ingatkan dah ada isi dah. Hadif dah besar tu dia mintak adik! ;p Eh sis you duduk putrajaya ke?

    [Reply]

  32. didieon 07 May 2010 at 9:46 AM

    Totin,Hospital Majung dekat ngan Lumut…kalo nak bercuti ke Pangkor dah dekat dh…why dun u try je Hospital Johor n HUKM…..ala,dgn ada cabaran la br besh babe….

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Didie
    lumut tu dekat perak kan? Eh rasanya ada sepupu I doctor dekat situ. Tula I rasa nak try berani mati je kerja Hosp johor or hukm or ppum. uhhh tapi kalau nak lebih mencabar, nak try queen elizabeth ah! ahaaaks

    [Reply]

  33. didieon 07 May 2010 at 11:03 AM

    yup,dekat Perak….ala,mana hospital pun sama je babe….tp i tkt kalo u ke sana,x sampai seminggu u dah blk sini je….x pun,blk sini kitorg terpegun dgr u ckp Sabahan…hahahhaha….

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Didie
    tula yang i takut. Kadang2 I ni nekad sikit. Kang bila tak kuat, terus packing barang balik bp. hhahaha.

    [Reply]

  34. ikokoon 08 May 2010 at 2:53 AM

    wahhh.. totin.. cepatnya ek masa berlalu..

    congrates tau sbb dah nak jadi doctor tul2 ni..

    good luck tau~ semoga dpt jd doctor kat hospital batu pahat..

    🙂

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    @ikoko:

    Amin amin amin!:)

    [Reply]

  35. nashrexon 08 May 2010 at 7:10 AM

    amik je manjung. sama tmpat dgn kak niza. HAHAHAHHAA

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    @nashrex;

    Tula kan. Senang dapat recomendation nak sambung specialist nanti! Ahahaa

    [Reply]

  36. Bruceon 19 May 2010 at 11:05 PM

    wahhh.. totin.. cepatnya ek masa berlalu..

    congrates tau sbb dah nak jadi doctor tul2 ni..

    good luck tau~ semoga dpt jd doctor kat hospital batu pahat..

    🙂

    [Reply]

  37. Adamon 29 May 2010 at 12:18 AM

    HI.

    Try apply kat Hospital Sultanah Nur Zahirah, KT.
    Kawan sekolah I dulu doktor bedah kat situ,tp kalu x silap this month last day die keje situ.Die nak pg buat specialist rasenye.
    So,maybe ade kekosongan.
    Then,bleh lah hari2 makang kepok lekor …:)

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Adam
    ahaaa besttt hosp tu. I pernah la pergi. Eh actually pergi batu buruk kan lalu depan hosp tu. hahahaa. Ada kawan juga dekat situ tapi KT jauh la dengan johor. nanti homesickkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk. -_-

    [Reply]

  38. Adamon 29 May 2010 at 2:34 PM

    Hi.

    OK.Kalu homesick mmng xbleh buat ape kan.
    X pun u tunggu lagi setahun,then apply kat new hospital kat Selangor, Hospital Shah Alam.
    60 % in progress construction die,then hospital ni mmng super cool gile,besar yng amat.dari luar mcm hotel je.
    Tp semue ni just suggestion,cume satu je,jgn terlalu memilih.pengalaman kerje is most important,I fikir.

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Adam

    yes I tak memilih tempat sangat. I mean I tak kesah hosp tu buruk ke kecil ke baru ke lama ke. Yang penting I tanak tempat yang stressor tinggi sangat. Yelah I perempuan kot banyak nak uruskan kalau dah bekeluarga. ecececeh.

    [Reply]

  39. Adamon 29 May 2010 at 9:05 PM

    Great !
    Then good luck k.

    [Reply]

  40. ValdezConstanceon 21 May 2011 at 3:56 AM

    I had a desire to start my own organization, however I did not earn enough of cash to do this. Thank goodness my close friend told to take the loans. Therefore I received the secured loan and made real my desire.

    [Reply]

  41. Butik Blouse Malaysiaon 21 Jan 2014 at 10:08 AM

    Cam comel jer blog nie… cam cantik jer blog nie…
    cam infomatif jer… Yer la memang pon… tahniah tuan punya blog..
    🙂

    [Reply]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply

| |