Apr 26 2010

Apabila pergi shopping

Published by Totin Jamain at 12:31 am under Spare me 100 bucks!,Well-meaning friends.

dan berniat untuk tawar menawar di pasar. Oh pasar borong maksudnya. Sebagai contoh bila bercuti ke Indonesia,  untuk berbelanja kebaya. Menawarlah dengan sewajarnya. Mari I bagi clue menawar.

Tips pertama Jangan pakai baju cantik-cantik. Make-up cantik-cantik. Sekaligus mencerminkan anda seorang yang ber $$. Seorang foreigner. Pakai se-sempoi mungkin. Pakai kain batik sarung lagi bagus. Nampak jawa sikit -_-

Kedua, tawar harga kurang daripada separuh harga yang dijual. Sebagai contoh.. Kalau dia jual harga rp100k, you all tawar rp30k. Ha Ha Ha tak terfikir kan nak menawar serendah itu. Tapi itulah harga yang sebenarnya. Kena tipu saja anda. Apa kelas menawar sekadar beza sikit sikit? Kalau tak berjaya menawar, pura-pura merajuk “TAK JADI LAH BELI. MAHAL SANGAT!” Nanti dia panggil balik. Mesti punya. Kalau dia tak panggil balik, kita patah la balik. Ha Ha Ha.

Ketiga, JANGAN cakap melayu. Jadi tips ketiga, kalau datang Jogja, roger I. Nanti I jadi jurucakap. Biar I yang menawar versi jawa. Tapi dengan syarat, jangan cakap melayu dengan I masa tu. Hah nanti kantoi lah. Kita pakai bahasa isyarat sahaja lah!

Macam tadi, I temankan kawan I, Syazwan Zanini datang dari Malaysia. So I have to accompany him for shopping lah. Merata betul belanja barang dia. Macam macam skill tawar menawar I buat. Tapi kesian betul bila shopping dengan I, sebab I kalau shopping laju gila, zap zap zap aleh-aleh tengok dia dah hilang kebelakang. Hikhikhik.

Okeh Wan, jangan serik datang Jogja! And thanks for the gift! <3 Kalau I pergi France, I bawa you pula jadi translator. Eh eh bila masa la agaknya I boleh sampai France tu. Haih.

Share

10 responses so far

10 Responses to “Apabila pergi shopping”

  1. yuyuneon 26 Apr 2010 at 12:43 am

    wah..wah… nak belajar speaking endon la…

    totin, kalau g bali, best x?

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Yuyune
    BEST GILA! I rindu bali ohhh. Nak pergi lagiiiiiiiiiiiiiiii

    [Reply]

  2. MRULon 26 Apr 2010 at 1:00 am

    ko memnang shopping laju nak mamposss… seb bek ko pasan aku tetinggal kat blakang ms kt bukit indah tu. haha…

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    Mrul
    hahahahaha tula aku shopping laju tapi at least aku still ingat lagi la orang yang bersama-sama shopping dengan aku! hahaaa.

    [Reply]

  3. yuyuneon 26 Apr 2010 at 10:05 am

    jom bulan 6 nih… (kire2 duit gaji)

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    @yuyune: Jooooom!! Tp kene roger I awal-awal. Takot I busy..

    [Reply]

  4. Qishon 26 Apr 2010 at 10:12 am

    sayang..kalau u na balik kl bgtau i na pesan kebaya lawa2 kat u:)

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    @qish:

    Lama lagi syg. I balik for good september ni. Lepastu dah trus duduk msia dah. tunggu september la ok!

    [Reply]

  5. silent reader project totin jamain :Pon 30 Apr 2010 at 12:52 am

    Kalau tak berjaya menawar, pura-pura merajuk “TAK JADI LAH BELI. MAHAL SANGAT!” Nanti dia panggil balik.

    >> kite penah buat mcm tu. kat penang la tapi. memang menjadi gle hahahahaha terus dpt harga yg kite nak hahahaha

    [Reply]

    Totin Jamain Reply:

    @silent reader:

    Ahahaa itu memang skill orang nak tawar menawar kot. Memang skill dah basi tapi berguna!

    [Reply]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply

| |