Archive for September, 2015

Sep 23 2015

Screening Kesihatan satu rumah ke satu rumah.

Published by under Don't sue me!

Nampak sangat tak ada idea nak bagi tajuk apa dekat entry ini. Bedal jeklah.

20150921-3:59:18 pm.jpg


Untuk bekerja di hari minggu adalah sesuatu yang tidak happy sebenarnya. Apatah lagi kena buat screening dari rumah ke rumah untuk pemantauan penyakit. So untuk mengatasi masalah ketidak happy an tersebut, I akan pakai cantik cantik ala ala macam berhari minggu! Happy kan diri untuk bertemu patient! Haa nampak tak saya ni berjiwa bangsa!!

20150921-4:04:33 pm.jpg


Masing masing happy nak bekerja di hari minggu! Semangat ini yang saya terapkan di Klinik. Pergh ayat bukan main!

20150923-3:14:38 pm.jpg


Secara amnya, kami akan cover satu kampung untuk setiap minggu. Insyallah by end of year dah boleh cover seluruh kawasan klinik. Kami datang dari rumah ke rumah. Muka tak malu macam buat bancian. Setiap keluarga kami periksa daripada basic tinggi dan berat badan sehingga lah ke tekanan darah, check kencing manis, kolesterol, xray jika diperlukan dan kesemua screening termasuklah TB screening.

20150923-3:17:48 pm.jpg


Seronok bila buat screening macam ni. Secara tak langsung dapat dekat dengan patient kita sendiri. Kalau tak buat screening macam gini sampai bila pun I tak familiar dengan kawasan tempat kerja. At least lepas ni kalau jumpa dekat klinik dah boleh ingat, ohhh makcik ni yang rumah dia atas pokok tuu. Ok itu contoh.

20150923-3:19:43 pm.jpg


Tak minta pun. Kadang kadang ada rumah patient yang siap sajikan kami makanan. Alaa jangan la cenggitu malu tau!

20150923-3:20:46 pm.jpg


Penghuni rumah termasuklah kucing pun I periksa! Hehehe ok acah je.

20150923-3:21:51 pm.jpg


Muka dah penat nak vroom vroom balik. Penat jalan kaki panas terik lepastu lupa pula kawasan kampung , pandai betul boleh pakai heels kan? Nasib tak terjelepuk tengah jalan. Oklah next time kalau kami datang rumah nak buat screening jangan lupa buka pintu tau!!!

One response so far

Sep 22 2015

Pa&Ma Oktober

Assalammualaikum,

Saya keluar magazine lagi! Thank you kak Nor sudi buat slot artikel totin lagi! Artikel kali ini nak menjawap soalan orang ramai yang selalu runsing bila tak keluar period selepas melahirkan! Gelabah tak. Jangan gelabah dulu, baca dulu Majalah Pa&Ma edisi Oktober!

20150922-8:17:38 pm.jpg

Muka depan warna purple, gambar baby comel ni tengah pose! Kalau tak kerana patient bagitahu dekat MA klinik, I sendiri tak tahu kot pasal artikel ni. Betul-betul terlupa!

20150922-8:19:58 pm.jpg

Kalau nak tahu kenapa ada sesetengah ibu yang mengalami gangguan haid setelah melahirkan. Kena baca ni! Tak payah runsing lagi bila dah setahun tak datang haid ok!

20150922-8:21:21 pm.jpg

Kalau rajin boleh close up dan baca dekat sini je.

20150922-8:23:09 pm.jpg

Selain artikel ni, ada banyak lagi artikel bermanfaat yang boleh dibaca. Especially topic “Ops masa bersalin telah tiba” haa sesuai untuk mommy yang belum pernah ada pengalaman melahirkan!

2 responses so far

Sep 08 2015

Fly with Totin Jamain !!!

20150908-8:40:50 am.jpg

When people ask me, what is that blue sign mean? It’s all about changing!!

Changing your life from nothing to everything!

Weh bosan kot if you stay your life like that macam gitu je sampai bila? I am a doctor, i ada bannnyaaaakkk commitments. If now I ada hutang like thousands ringgit, can I says that another 2 more years I boleh settlekan all my hutang?? I don’t think so. Maybe hutang makin beranak pinak. Betul tak?

I love doing what I want. Yes, I love being a doctor. Tipu lah kalau I cakap I tak suka langsung jadi doctor. Dari kecil bila orang tanya cita-cita nak jadi apa, jawap spontan nak jadi doctor. When I got the title, insyallah I akan buat yang terbaik. Itu tanggungjawab. But I’m tired of doing locum here and there. Pagi pergi kerja tengok orang sakit, malam pergi locum and doing the same thing, tengok orang sakit juga. Spend time dengan anak pun kurang. In case anak sakit, you think you can just cancel ur locum sesenang macam tu ke? Kalau tak jumpa pengganti? Haa kita rawat orang lain sakit, padahal anak sendiri sakit tak dirawat. It’s pain and really pain. Now i’m locum freeeeeeee. Malas nak buat lagi!!!

I love fashion. I love shopping. Shopping and fashion I combine kan untuk jadikan satu fun in my life. I opened a boutique, Grandeur Bandar Baru Uda, JB in November 2014. Alhamdulillah! Now tak payah risau mana tempat shopping fashion yang paling mudah dan terkini. Semestinya dekat butik sendiri. I boleh dapatkan semuaaaaaa muslimah outfit from head to toe!

Besides that, I also love traveling. Siapa yang tak suka travel kan?? Bila dah kerja kerja kerja, kita pun nak retreat dengan traveling. Kan?? Cuma waktu dan $$ jadi alasan. Travel tu ibarat macam buang duit simpanan kerja selama ini, betul tak? Now no mooooreeeeee!!! Kan I cakap, bila I suka sesuatu, I will find out the best way to get it. I love business, I love traveling. So why don’t I do business related with traveling! Haaa now I just launched this business and I work for it! Siapa ada same interest dengan I, angkat tangan cepat!!! I nak cari business geng yang boleh sama-sama buat business I. And don’t worry I and my friends will help youuuu! Takde business experience pun takpe i don’t mind, I promise I WILL HELP YOU. Janji u all ada minat sama dengan I. Jommmm fly with me! We fly and we earn money!

20150908-9:51:14 am.jpg

Ni masa kitorang pergi training. Nak buka business mestilah kena pergi training. Tak kan lah nak main harunggg jee betul tak? So trust me, I dah well prepared nak ajak u all fly with me!!!

20150908-11:10:38 am.jpg

Wechat me: totinjmain or email me at etotinx[at]gmail.com . But I prefer wechat boleh kita borak-borak serious dengan awak! Heee nam.pak tak muka kita tengah serious ni.

No responses yet

| |