Archive for December, 2012

Dec 26 2012

Singapore’s wedding!

Published by under Best Wishes!

I went to Singapore last weekend. Damn hectic jalan jammed gila. Christmast Eve maa, what did you expect? But luckily I tak drive. I postcall balik kerja tido sahaja along the journey. Ngeh-ngeh. Aleh-aleh dah sampai Punggol, Block 206A. Tepat signboard depan mata. Terror en driver (abang) cari jalan.

Love the pelamin. Very simple and nice!

It was such a blast especially when mama kenalkan me to all my singaporean’s cousin. Rasa macam wow ramainya cousin aku yang tersembunyi. I selalu tak dapat ikut mama balik singapore, especially during hari raya waktu ziarah menziarah. Jadi memang tak kenal saudara langsung.

The pengantin is mama’s sister punya cucu. Iaitu, anak kepada sepupu I. err ataupun anak saudara I lah kan? Whatever! Last I met her when she was 4years old kot. Ingat lagi dia tembam-tembam comel sangat mulut becok speaking je memanjang. Imagine lah masa itu I dalam umur 6 tahun, environment pon jawa, cakap jawa sahaja. Jumpa cousin speaking terus rasa dia macam cakap bahasa Alien. Bhuahaha.

Dulu dia suka lari-lari dekat corridor apartment tingkat 15 (you know lah kan dekat Singapore rumah semua atas awan) I punyalah jalan merangkak-rangkak gayat tengok bawah, budak ni siap main kejar kejar lagi.

Well, I rasa dia dah tak ingat I lagi dah. Budak comot yang usha pelik dekat dia waktu kecil-kecil.

Persembahan from my auntie’s(in purple baju kurung) marhaban group. Tapi diorang tak bermarhaban, diorang macam menyanyi berdoa ke apa entah lah. Selain dari mereka, ada juga persembahan lain macam nyanyian-nyanyian agogo, the sepupu semua karaoke. I’m not get involve sebab malu, kau datang negara orang kau jangan nak ngada-ngada sumbangkan suara bangkai.

The special part is about the fooooood! Cheh tulis fooooood panjang-panjang menunjukkan excited sangat nak bagitahu. Make sure before you attend wedding in Singapore, perut mesti kosong! Sebab the wedding for sure akan dilimpahi dengan makanan yang bukan sahaja nasi minyak tapi segala jenis makanan lauk pauk kuih muih. Remind me of Ramadhan buffet.

I eat soto, jelly-jelly, kuih muih. Sengaja tak ambil nasi minyak nak ubah selera. And ini adalah part 1. Part 2 ada.. part 3 pun ada..

Haip! Bila nak diet?

Overall, tak jauh sangat beza bersanding di Malaysia and Singapore. Start with si perempuan selaku tuan rumah menunggu si lelaki datang. Si lelaki datang dengan paluan kompang. Singapore tak ada adat pagar-memagar macam Johor ye. Terus dengan bersanding, menepung tawar.

I thought the pengantin will stay atas pelamin lama-lama. So bila mama ajak bergambar, I said later.

Nanti lah mama, marilah kita melantak makanan puas-puas dahulu nanti makanan abis. Pengantin tak akan habis dia tetap berada disitu juga.

Oh sekali tiba-tiba pengantin bangun. Kompang berbunyi lagi. Eh apasal? Lalu pengantin pergi meninggalkan pelamin, meninggalkan perkarangan, lalu pergi jauh. Dan jauh.

Mama, pengantin pergi mana?

Kat sini lain sikit. Dia pergi bertandang rumah suami pula rasanya.

Oh sampai hatiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii.

Eh rasanya belum tepek gambar sendiri.

With Ecakcadre, sepupu kepada pengantin. Merangkap anak saudara saya.

Haip, kau panggil aku makcik, siap kau. Haip.

No responses yet

Dec 22 2012

Makeup jualan datin mamamins!

“Tolong mama promotekan barang make up mama dekat blog?”

Errrkkk. Bluur kejap. Bila masa pula mama jual make up? Okeh mama penjual make up rupanya sekarang ini. Hari-hari sibuk kerja sampai tak sedar boleh dapatkan barangan makeup yang best best dari mama. Senang aku senang. Bankrupt mama bankrupt!

Untuk mengelakkan mama bankrupt dapat anak cenggini, apakata korang semua tolong mama. Kita shopping barang makeup dari mama. Tak menyesal. Betul.

Salah satu barang yang wajib ada dalam handbag korang.

Miss Rose Creamy Eyeliner.

Sebelum ini I ada suggest korang pakai creamy eyeliner ini. Iya, bagus tapi kadang-kadang susah nak keluar warna hitam itu. Kena sental sikit. Tapi tidak pada eyeliner ini. Dari Arab juga tapi kualiti lebih sedikit. Tak menyesal pakai.

I jenis bila dah pakai sesuatu barang, I malas nak ganti ganti lagi. Especially make up. So bila mama suruh try miss rose, malas betul nak try. Akhirnya I try dah tergoda pula. Lalu aku rembat satu dari mama. Keh keh keh.

Cuma rm10 sebatang!

Lihat, tiba-tiba mata terbojol menyerlah.

I suggestkan pakai eyeliner ini di bawah mata, sebab ini jenis crayon. Kalau atas mata boleh pakai yang jenis  pen eyeliner, lebih mudah dan tak comot lomot.

Real Pen Eyeliner Chanel (Paris)

Untuk atas mata, boleh pakai jenis pen eyeliner. Yang ini mama jual 25 hengget sebatang. Beli eyeliner di pasaran yang mahal-mahal pun tak akan dapat real black color cenggini. Kalau nak simple, pakai eyeliner basic tak pakai eyeshadow pon dah cukup menawan!

Miss Rose professional Make Up.

Bagi yang mencari eyeshadow pallate, I suggest dapatkan missrose eyeshadow palate ini. Tertarik dengan bekas dia, especially yang warna pink itu! Satu pallate ada 80 pilihan warna. Mama jual harga rm180 sahaja!

Tapi ada juga yang jenis 3D!!

3D Compact Wet Eyeshadow

Yang ini bila kita pakai, mata kita ada combination warna yang menarik. Ada 40 pilihan warna dalam 1 pallate. Harga cuma Rm60 !!

Total pakai semua barang ini, hasilnya jadi cenggini,

Teka umur mama berapa?

Mama make up lebih mengancam.

Saya angkat tangan serah diri.

Semua stok barangan make up mama dapatkan dari Dubai. Untuk yang berminat untuk dapatkan barang-barang makeup tersebut, boleh contact mama through facebook, pm or sms. Atau add sahaja facebook mama, ada macam-macam lagi jualan mama, bukan make up sahaja! 🙂

http://www.facebook.com/emins.sulaiman

No responses yet

Dec 20 2012

Effect steroid ke atas diriku.

Kalau korang medical student, korang akan belajar sampai satu part, effect ubat steroid akan menyebabkan kegemukan, muka mengembang, moon face jadinya.

Banyaknya ubat aritu, ditambah dengan comment yang dah memberi kata-kata semangat ke arah kegemukan aku mendatang. Chaits.

Masa I sakit mata hari itu, I kena makan steroid. Dalam seminggu I makan steroid, alamak alamak I ingat fact dalam buku tu acah je. Takkan makan seminggu terus mengembang?

Sekali amek kau.

Patutlah Emmet panggil I, si tembam bermata sepet. Ingatkan dia sengaja dengki-dengki sebab jealous aku ni slim dan mata besar sebenarnya eleh jealous lah tu nak ejek ejek kontra konon.

Terperanjat masa kawan upload gambar ini time wedding Aween. Selamat pengantin baru Ameen and Syawal! Eh sempat lagi wish.

Tapi sekarang tidak lagi ye. Once I stop amek steroid, muka kembali normal. No wonder lah ada patient I sanggup berhenti ambil steroid and refuse untuk compliance on medication sebab dia kata nanti gemok! Tak mahu gemok!

Baiklah. Sekarang saya faham.

Ada sesiapa pengguna steroid tak dekat sini?

No responses yet

Dec 18 2012

Babies accessories!

Published by under Spare me 100 bucks!

Jom kita tolong mommy blogger kita ini untuk beli barang-barang baby dengan harga borong. Yea, kalau korang join dia beli barang baby, sama-sama dapat harga borong. Takde siapa rugi, semua untung.

Tengok semua barang yang dijual, cuteeeeeeeeee sangat. Nak beli nak beli. I nak beli tapi baby tak ada lagi, macam mana?

Rabbit Hat n  Scarf – RM18.00
Retail Price : RM35.00
You Save : RM17.00

Itulah untungnya beli borong. EEE comelnyaaaaaaaa. Kalau I baby I dah merengek rengek nak minta hat n scaft ni!

Peh baby ni memang nak kene belasah ni buat muka cute pula nak kena ni!

Harga baby hat ini cuma rm15. Jimat rm4!!!

Stokin cute ni harga cuma rm12 per pair. Geram sangat adoii.

Fisher Price Precious Planet Deluxe Musical Activity Gym – RM170.00
Retail Price : RM349.00
You Save  RM179.00!!!!

Masuk dalam “Must buy list” kalau I ada baby. Kalauuuuuuuuuuuuu.

Ni baru sikit, banyak lagi barang baby yang super cute di sana. Jadi for all mummies out there, siapa yang ada baby and nak baby dia extra cute dengan accessories yang cute cenggini, boleh contact mummy Umairah and sama-sama shopping barang baby secara lelong dengan dia! Tarikh tutup before 31st December ye.

No responses yet

Dec 16 2012

Sarapan pagi

Kalau yang tak tahu dan bangun pagi masih ragu-ragu nak makan mana untuk sarapan pagi di Batu Pahat, mari sini I nak suggestkan semua kedai sarapan pagi paling sedap!

Kedai Makan Nabil!!

Yeay suka-suka je aku letak nama tu. Nabil ini geng Aliens . Punya lah sadis dekat 10 tahun berkawan, baru kali ini pergi breakfast kedai dia. Dah lama tahu dan sedar kedai dia memang terkenal di sekitar Batu Pahat tapi I tak pernah try. Plus tak berapa familiar dengan area pasar.

Kedai Nabil terletak di Jalan Pasar, bersebelah corner lot kedai Sri Cahya. Ok kalau dah Jalan Rahmat tu, akan nampak kedai Sri Cahya lalu belok ke kiri untuk ke pasar, maka Kedai Nabil terletak betul-betul bersebelahannya. Disebabkan kedai itu tak ada signboard dan I tak tahu nak panggil apa, so kita panggil Kedai Makan Nabil!

Makan dekat sini, kalau tak beratur dulu tunggu turn tempat duduk memang tak sah. Seat tak pernah nak kosong.

Tu dia, satay untuk sarapan pagi. Mana nak cari satay pagi-pagi kalau tak di kedai Nabil. Nama pun kedai sarapan pagi, kalau datang terlewat sedikit pukul 1o ke atas, satay dah habis. Kecewa punah ranah.

Sarapan yang disediakan selain satay, cuma ada jual soto. Itu sahaja trademark jualan di kedai Nabil. Satay dan Soto. Ada Mee soto, mee hoon soto, kue tiaw soto, atau lontong soto.  Soto bercicahkan sambal kicap hanya ada di Johor!

Tu dia tokey kedai Nabil sedang berkungfu.

Jadi kalau datang Batu Pahat, jangan lupa singgah bersarapan di Kedai Makan Nabil!

Hai Nabil, I dah promote ni, esok I nak breakfast free.

K bye!

2 responses so far

Next »

| |