Archive for March, 2012

Mar 30 2012

Recycling is no joke!

Published by under Ladies & Gentleman!

Why recyle? Why! Tell me Why!

  1. Recycling conserves resources – Bila recycle, at the same time the materials are converted into new product. Jadi sekaligus menyelamatkan bumi kita. Cuba kita bayangkan kalau pokok ditebang banyak banyak untuk membuat buku anak-anak sekolah kita?  Apa jadi dengan bumi kita?
  2. Recycling saves energy – recycled materials considerably less energy kalau nak dibandingkan dengan menghasilkan product baru. Kan lebih jimat?
  3. Recycling helps protect the environment – reduces greenhouse gas emission, yang dapat menipiskan lapisan ozon negara kita. Kalau lapisan ozon semakin menipis, lagi sekali nak tanya, apa akan jadi dengan bumi kita?

Ingat, moto kerajaan kita? (bukan motosikal ye?)

FIKIR DULU SEBELUM BUANG

Disebabkan dah berbuih-buih orang jelaskan tetapi rakyat kita termasuk diri sendiri (tepuk dada sendiri) pun tak sedar-sedar juga, nampak tong tiga warna ini tetapi main sumbat sahaja sampah di mana mana tong, kadang-kadang campak sampah dari jauh macam main bola keranjang nak tunjuk kehebatan lah konon. Jadi Recycling campaign sponsored by F3 Capital akan diadakan pada 14th April 2012 ini! Yeayy, mari kita ramai-ramai ke sana dengan harapan kita sedar betapa pentingnya kitar semula ini supaya alam sekitar tetap terpelihara!

•       DATE: 14th April 2012

•       TIME: 10.00am – 03.00pm

•       VENUE: univ360 Showroom, Serdang

Anda inginkan Pizza percuma? Iyaa, pizza! Datang ke Recycling campaign, bawa barang barang untuk di recycle dan anda akan mendapat ganjaran, iaitu pizza percuma! Sesuai untuk orang-orang kedeks macam aku ni. Bhuahhaa. Ada 14 hari lagi untuk kita kumpul tin-tin kosong di tepi jalan, dan ditukarkan dengan ganjaran pizza percuma. Boleh buat party pizza beramai-ramai! Yeaay! Sambil berkempen, sambil makan pizza!

Kalau ada exbf yang tak boleh pakai pun boleh dibawa sekali, mana tahu kita dapat kitar semula? Tak gitu?

Tak rugi meluangkan masa beramai-ramai ke sana. Bawa bersama anak-anak kecil, atuk, nenek, abang dan kakak. Beri mereka kesedaran, sampah bukan perkara main main. Ingat, everyone have do their part. Recycling help make the world a better place!!!

Okey guys, Take a look at the videos of the other finalists on America Recycles Day’s 2011.

Requested blog entry from,

Social Media Team, proPassion Communications
Taylor’s University

5 responses so far

Mar 28 2012

Kak Amelia’s birthday!

Published by under Best Wishes!

Happy belated birthday kak Ame! Actaually I completely forgot about her birthday. Busy dengan oncall, balik kerja pukul 11malam, nak dekat pukul 12malam the other day baru I wish. Haha tak guna punya future adik ipar.

So I managed this, her simple birthday celebration at RedBox, The Gardens. Nak kata family celebration pun tak juga sebab tak cukup semua. Mirul and Ibal still stuck in Philiphines. Bila nak balik entah derang ni? Anne dekat Russia, July baru balik. Qim, our new family member(Ibal’s gf), dekat Jogja. Awww rindunya Jogja! Eh sebenarnya dekat Solo but Jogja and Solo is just around 30mins so I anggap macam Jogja lah. Solo tak hebat macam Jogja. Eh tak pasal-pasal.

Merapu sampai ke Jogja pula.

Okey kawan-kawan, be prepared for diarrhea of photo!

The sisters. Kak Ame and Tqa (Mirul’s Gf) !

Kekurangan Anne and Qim .

Tak best-tak best, later kita kumpul ramai ramai the whole family pula, lepastu camwhore sampai pengsan.

The Husnis’s Family!

The shortest is the youngest. Ok bye.

Happy birthday Kak Ame, my future sis-in-law yang paling awesome sekali!

Stay cute and pretty gorgeous as always!

I have not been going to karaoke for quite some time, so imagine my excitement lah. Memekak dan melalak tanpa menghiraukan kilat sabung menyabung di luar sana. 4 hours of crazy singing. Kak Ame pun terperanjat tengok I singing till my troat burst. Sorry telah merosakkan gegendang telinga korang.


The birthday ice-cream cake from Baskin Robins, Emmet belanja. Thank you the boyfie, awak memang hebat dan tahu je saya suka pink. Eh kenapa tak pasal-pasal ikut citarasa I pulak ni?

Cake ini memang sedap sangat, tapi sebab ice-cream cake, bila syok-syok menyanyi aleh aleh jenguk dekat cake dah melting. Tidakkkkkk.

Hello my almost handsome boyfriend.

Berlagak Diva.

Typical shoot. Kalau tak bergambar depan tulisan REDBOX macam tak sah.

Terjumpa awesome cousins at Zara. Eceh awesome sungguh sampai memekak dekat Zara sungguh tidak professional. Jadi lebih baik kita memekak di luar Zara sahaja. The cousins sebelah rumah yang sudah lama tak jumpa tapi mengada-ngada nak jumpa dekat shopping mall lah apa.

Sabrina, Kak ana and Nabila.

6 responses so far

Mar 20 2012

Period pain! Tolonggggg!!

Adakah period pain mengganggu anda? Period pain atau senggugut dalam bahasa cik kiah or dysmenorrhea dalam bahasa perubatan adalah perkara lumrah setiap wanita. Orang kata small matter gitu! Kita kan hebat, every month akan mengalami sakit gulik-gulik tapi steady je. Yang menjadi persoalan ramai, period pain pain ini bahaya kah?

Sebenarnya ada 2 jenis period pain. Primary dan Secondary.

Primary: Sakit normal yang tiada kaitan dengan kelainan pathology badan, terjadi 2-3 tahun setelah first period kita, dan mencapat puncak sakit saat kita berumur 15 hingga 25 tahun. Biasanya terjadi 24jam sebelum period dan berakhir dalam sehari selepas period. Time ni lah kita akan merasa macam rahim kita bercontraction, sakit sampai ke dalam perut, dalam peha, pinggang sehingga sesetengah akan mengalami mual-mual, pening, muntah-muntah, diarrhea.. hormone rasa nak mengamuk, ah itu kuasa kita untuk mengamuk sesuka hati, istimewanya perempuan. Kau orang lelaki kena faham itu. Kau tak faham, kau diam.

Eh panjang pulak definition yang I bagi.

Secondary: Sakit yang tiba-tiba muncul saat usia lebih 20tahun yang terjadi dalam 2 hari atau lebih sebelum sehingga 2 hari selepas period bermula. Sakit yang teramat sangat sehingga tak boleh nak buat apa lagi dah, terkulai layu gitu. Biasanya penyebabnya berkaitan dengan kelainan organ seperti endometriosis,cyst, tumor, adenomyosis, polyp, myoma, eh banyak lagi kalau sebut pun bukannya korang faham.

Senang cerita, if you think the problem could be serious, have persistent cramping or extremely heavy bleeding, jumpa saya! Eh tak, tak. Pergi consult with your medical professional. Saya tak professional.

How to reduce period pain?

Tuam dengan air panas. Kalau tak ada bendalah dalam gambar ni, boleh masukkan air panas/hangat dalam botol dan tuam tepat ke arah perut yang cramping. Takpun, a hot wash cloth or even a warm blanket pun berkesan. Cara ni macam effective as over-the -counter pain killers.

Ambil posisi menungging sehingga rahim akan tergantung. Cara ni akan buat kita lebih relax.

Healthy diet! This includes plenty of fresh fruit and vegetables. Elakkan daripada minum alcohol, kopi, ice-cream atau chocolate waktu sesungut. Eh salah. Senggugut. Sebab makanan cenggitu dapat meningkatkan kadar hormone estrogen sekaligus memicu pengeluaran prostaglandin. Senang cerita, period pain akan jadi lebih sakit dan menderita.

Minuman jus dan supplement sebenarnya bagus especially yang mempunyai kandungan Vitamin E, Vitamin B6, ataupun Omega-3. Ataupun minum minuman hangat yang mempunyai calcium tinggi. Susu cap teko pun jadilah.

Tak salah sebenarnya kalau nak ambil ubat-ubat penghilang rasa sakit (analgesic) yang dijual di pasaran. Pil panadol warna warni itu. Menarik dan tertarik tetapi sebaiknya selagi boleh tahan, kita tahan. Yang penting, jangan ambil ubat ini lebih dari 3 kali sehari! I selalu ambil ubat bila tengah kerja and betul-betul tak dapat berfikiran relevan sewaktu kerja. Kita kena kuat dan perkasa, jangan terlalu bergantung pada ubat.

Just in case period pain anda sangat severe, (secondary period pain), baru lah kita syorkan ambil hormonal birth control. It contain hormones which prevent ovulation and at the same time will reduce the severity of your cramping. Remember ye, once kita dah ambil contraception pil cenggini, hormone kita akan terabur sikit and menses cycle akan kucar kacir. Kalau betul-betul tak ada indication for this pills, better don’t.

Mukadimah terakhir, marilah kita sama-sama mengamalkan pola hidup sihat untuk menyamanan hidup kita bersama.

Live healthy for a better life ahead!

15 responses so far

Mar 14 2012

Cuci The Musical, Expensive but worth it!

Cuci The Musical “Last Kopek”. I assume it as last episode lah kot. Haha Last Kopek tu amende weh tak faham.

Actually kali ini nak pergi pun tak ada siapa nak melayan. Tapi dia terpaksa melayan sebab I ugut nak kenyit-kenyit main mata dengan orang lain kalau I pergi sensorang. Haa tahu takot.

Typical.

I got the ticket, I got the ticket! Bangga riang dan ria.

Hoaaa, damn macho man!

I’m laughing here with you. HAHAHAHAHA

moaaaaaaaaaah.

Tak menyempat nak cover cover cun gadis ayu depan mamat ni, ketawa terkekek-kekek tak hengat punya!

You better don’t go with your crush. Or untuk first date ke better don’t! Nanti Nabil buat lawak, kau ketawa menyembor terus  partner kau turn off.

Hello partner saya, turn off tak?

Showtime from 8.30pm – 12.30pm. Ada breaktime 15minit, curi-curi ambil gambar. Sampai lupa nak terkencing. Had an aching bladder. Tahan ke? Bhuahaha adalah dua tiga titik. *Ups!

Eh, why does my face look so eodema?

Seat kami sangat strategik. Jamain bought the tickets and choose the seats for us.. Thankyou!

I’m impressed with the hall.

They made us laugh quite a lot with the jokes and all. Bravo to the team!

Tadaa and Goodnight. Super sleepy I tell you oh. Post call, balik kerja terus rushing waktu untuk theater ini. Ajaibnya tak tertidur waktu theater. Kalau tengok wayang, selalu je tertidur. Maknanya?

I had an expensive eye. wtf.

4 responses so far

Mar 12 2012

Motif?

Published by under Wasn't That Funny?

5 responses so far

Next »

| |