Archive for August, 2011

Aug 31 2011

Merdeka Raya!

Berhari raya dengan bendera malaysia adalah pengalaman pertama. Raya kali ini tak banyak persediaan sebab I bajet tak cuti aleh aleh bos bagi cuti. Err, sebenarnya bos tak cakap pun boleh cuti tapi I tak datang kerja dengan selamber. Kah kah esok aku kena hentam kaw kaw punya tapi tak apa. Benda sudah berlalu yang penting kita cuti dulu. Esok esok apa yang terjadi kita tak payah fikir lagi.

Trademark raya tahun ini adalah merdeka raya.

Sebenarnya ingatkan nak buat tema baju raya bendera Malaysia tapi takut nanti orang suruh berbaris di tengah padang pula di pagi raya. Jadi kami membuat konsep photoshoot background bendera Malaysia.

Bukan I sahaja tapi semua orang wajib bergambar passport berlatar belakangkan bendera Malaysia. Ini kalau Tunku Abdul Rahman hidup lagi ini mesti dia menangis terharu.

Bezanya raya tahun ini, I pergi solat raya. Ehehe excited pula. Maklumlah sebelum ini tak pernah solat raya. Selalu pagi raya duduk rumah susun kuih dalam balang. Kali ini mama ajak pergi solat raya lepas itu gelabah, mama macam mana solat raya itu? Mama cakap kena takbir 7 kali. Oh saya dah terbayang solat mayat. -_-

Dekat masjid pun boleh camwhore. Tak senonoh betul anak beranak ini. Makcik sebelah dah menjeling tajam seperti mahu menghalau kami keluar.

Eleh relax lah makcik.

Rasanya kalau tak letak watermark, pihak majlis perbandaran dah curi gambar ni buat poster semangat kemerdekaan negara.

Poyo

Tuuuu diaaaa, diva dah start posing.

Heading to beraya tapi tak dapat duit raya.

Pergi beraya, makan kuih raya. Malam-malam dah rasa, hey! Saya lapar. Saya rasa nak makan nasi goreng paprik ke, mii goreng basah ke, I want something other than ketupat rendang! Round seluruh town, tak ada pun kedai buka, except McD and KFC. Alaaaaaaaaaa.

KFC pun KFC lah.

10 responses so far

Aug 29 2011

How is your raya celebration so far?

Saya baru tahu, memasak sambal goreng sekuali lebih penat daripada melakukan abdominal retraction when operating the patients. Operate orang tak adalah sampai mata pijau-pijau seperti memotong bawang. Tak adalah badan berpeluh-peluh sweating sebab memasak. Kesimpulannya, begitu perkasanya kaum-kaum perempuan kerana memasak di dapur memang memerlukan tenaga yang banyak.

Saya juga baru tahu yang memotong bawang banyak-banyak lebih rumit daripada memotong daging manusia. Memotong bawang memerlukan skill yang betul supaya tiada percikan air bawang merenjis ke mata sehingga membuat mata berpijau-pijau. Memotong bawang kena make sure tak terkena jari sebab kita tidak memotong sambil memakai surgical glove dan face mask. Oh hebatnya kaum wanita.

Kuih raya siap disusun di balang. Kuih raya favourite tahun ini jatuh kepada Kuih cornflakes buatan tangan Teacher Asyikin. Sampaikan nak susun dalam balang pon kedekot-kedekot tak mahu susun penuh-penuh sebab takut nanti orang lain makan dan habiskan. Selalunya sudah terbiasa sambil menyusun kuih raya di pagi raya, sambil makan jamah-jamah kuih. Tadi terlupa pula masih berpuasa. Siap termakan kacang semasa masukkan kacang dalam balang. Lepas itu menjerit sendiri.

Bangun pagi hari ini baru tersedar yang tahun ini misi beraya terpaksa berubah. Terpaksa maksudnya hati tidak rela. Tiada lagi misi mengumpul duit raya. Tetapi kena menghulur duit raya kepada adik-adik dan sanak saudara. Peh nightmare sungguh bila mengetahuinya. Tapi sebab hari ini bank terlalu ramai orang, dan tak sempat nak tukar duit raya, jadi saya tak hulur duit raya pun esok. Kih kih alasan munasabah tak?

Okay lah tangan saya sudah sengal sengal mengacau ayam masak kari seperiuk. Hendak pergi eksesais sedikit. Selamat hari raya untuk semua teman teman yang mengenali di Malaysia dan Indonesia! Untuk bloggers dan readers tercinta. Tanpa anda siapalah saya. Chellamak. Sesiapa yang berada di Batu Pahat dijemput datang beraya di rumah saya. Saya cuma available pada raya pertama sahaja. Itu pun kena roger dulu kalau nak datang, entah-entah saya pergi merayap. Kikikih.

Merayap adalah tektik yang paling tepat untuk mengelakkan diri dari hulur duit raya dekat orang. Ehehe.

3 responses so far

Aug 26 2011

Ngabuburit.

Published by under Well-meaning friends.

I prefer panggil ngabuburit, rather than iftar. Ngabuburit adalah bahasa Indonesia yang bermaksud, waktu menunggunya berbuka puasa. Biasanya trend orang Indonesia, kalau nak dekat dekat waktu berbuka, mereka akan melakukan acara ngabuburit seperti buat show outdoor ramadhan ke.. macam-macam lah.

Semalam I ber-ngabuburit bersama Aliens. Tapi Cikanot tak dapat join sebab stilll stuck in KL. Err, actually Cikanot balik BP hari Jumaat and we all plan nak berbuka puasa bersama pada hari Sabtu. Tapi I oncall hari Sabtu pula. Tahi betul lah. Hari Ahad, Pareq dah balik beraya rumah husband dia. Jadi season pertama keluar berbuka tanpa Cikanot. Sabtu ini derang keluar berbuka tanpa Totin pula.

I suka gambar ini sebab muka Eekin macam ikan buntal yang cute gila, Syaff yang macam menari ulek mayang di belakang, Pareq yang ketawa riang macam garfield. I yang vain macam biasa tak payah cakap lah.

Meja penuh. Masing-masing rotate pinggan masing-masing. Hey, kau ambil makanan apa tu? Bak sini bagi aku rasa.

Oo, semua pinggan kosong letak dekat meja I lepas itu waiter nak angkat pinggan pon terkebih-kebil melihat monster makan begitu banyaknya.

Dr. Farrah Dayana (Pareq) and Teacher Asyikin.

Subhanallah bulatnya saya.

Konon-konon Cikanot ada sekali.

Kiterang siap spacekan kosong supaya senang nak add on Cikanot dekat tengah tengah.

Entah bila lagi dapat kumpul cenggini. Masing-masing dah bekerjaya. Sudah berkeluarga. Esok lusa nak ngabuburit bawa askar masing-masing. Eeeee I can’t imagine that! Mesti masa itu perbualan dah berubah menjadi,

Hey nakalnya anak kau sama macam perangai kau!

Apasal anak kau clumsy sangat, sebiji macam kau!

Hey kenapa anak kau gatal kecik-kecik dah ngorat anak aku, mesti kau yang ajar ni!

Mesti korang akan cakap;

Hey Totin, baiknya anak kau. Sopan je sama macam kau.

Ok bye.

12 responses so far

Aug 24 2011

Kiterang tak gaduh lah.

rotikaya.com

Ceritanya begini, masa mula-mula I nak buat celcom postpaid, dia nak tolong I dapatkan nombor yang cantik-cantik. I okey sahaja lah lagipun I busy on weekdays, memang tak ada masa langsung untuk ke celcom center. Tak tahu pula nombor ini atas nama dia. Jadi masalah dikemudian hari. -_-

Sebenarnya touching juga lah sebab kita cakap elok-elok minta tolong terminate kan nombor celcom kita ini. Bukan apa, nombor celcom ini atas nama dia, susah kita nak berurusan bayar bil setiap bulan. Susah nak tukar plan celcom, susah buat itu ini. Kalau dia yang bayarkan bil tak apa juga ku rela. Eheheh gurau.

Tapi bila kita cakap elok-elok dia tak layan pun kita cakap apa. Dia nak sentap sentap kenapa bukannya masalah besar sehingga menggugat jiwa dan raga? Dan kejadian berlaku di waktu pukul 6 petang dekat dekat nak berbuka, di mana waktu kelaparan paling maksima. Otak tidak dapat berfungsi dengan baik akibat efek daripada hypoglycemia yang berlaku. Haa, waktu itu kalau sesiapa cari pasal memang I sembur. Errr, sorry.

To make it clear, dia memang kawan saya. Kami memang berkawan. Tak ada beza dulu dan sekarang. Mungkin dulu mesra, sekarang tak mesra? Er, tak perlu pertikaikan lagi tentang per-kawan-an kami. Tak ada masalah antara saya dan dia. 🙂

Jangan memandai memandai cakap kami pasangan kekasih.

Bf saya cool, tak apa.

Kasihan Rodi jadi susah nak ngorat perempuan kang jatuh saham dia. ;p

25 responses so far

Aug 21 2011

If you see me at work, this is what you will see.

I go kerja everyday without make-up. Or you can see me after post call, like seriously muka macam pembungkus tempe. Serabai abis. Sorry lah nak pakai contact lens dekat hospital, I prefer using specs bingkai tebal muka nerd nerd sedikit pun tak apalah, pakai specs 5 saat sahaja compared with wearing contact lens ambil masa more than 10 minutes.

Oh lagi satu, I hate my hair actually. I took almost 15 minutes to siputkan rambut yang panjang ini. Tak boleh pergi kerja dengan rambut terjurai-jurai. But I sayang gila nak potong. How meh? Siput pun siput lah, later tergerak hati baru potong.

Sebenarnya stethoscope pink itu bukan dari Littmann. Littmann is the most popular stethoscope on earth, paling bagus lah orang kata. That pink stethoscope I bought from Indonesia, masa medical student dulu. I love the color. Tapi sebenarnya bila I check check patient pakai stethoscope itu, bukannya I dengar sangat. Entah apa aku dengar entahlah. Kokak punya stethoscope. So if you see me using that stethoscope sambil check-check patient, I berlakon je tu. Kah kah. Teruknya aku ni.

Nak lempang boleh? I love acting like a professional doctor tapi sebenarnya amende entah aku pun tak tahu.

Disgusting nya muka cenggini.

Lagi satu boringnya jadi doctor ini adalah kita kena jadi full time learner. Malas lah dah tua-tua cenggini kena membaca lagi. And continously sampai mati. Sebab medical thingy akan sentiasa updates every year by year. Oh bosan. Kenapa lah dari dulu tak jadi kerani ke, hari-hari duduk depan komputer taip taip oh nikmatnya hidup cenggitu.

Haip tak boleh mengeluh.

Ketawa selalu tanpa sebab. Rahsia awet muda.

Hakikatnya sudah tua berlapok tidak laku-laku lagi.

Petuih.

22 responses so far

Next »

| |