Archive for October, 2010

Oct 30 2010

Vulcanic Ashes!!!!

Published by under I'm just rambling.

Yogyakarta now is covered with Vulcanic Ashes!!! Terasa macam salju pula. BBM I berbunyi ping pong ping pong sejak tengah malam tadi apabila Gunung Merapi meletus lagi. Rumah I terletak 20km dari puncak gunung Merapi. Buka tingkap sudah nampak merapi berkepul-kepul bersama awan panasnya. Jam 3.30am semua suruh lihat keluar, HUJAN ABU!! Coolness. Kuasa Tuhan memang sangat cool. (Walaupun seram juga). Subhanallah.

33450_452828569891_549559891_5397874_5294953_n

Credit to : Afief PS

74483_452828884891_549559891_5397892_3619466_n

Credit to : Afief PS

DSC05490_副本 copy

Semua orang menconteng conteng I love you, You love me. Err, I nak tulis apa ye..

DSC05492_副本 copy

Tulis nama sendiri pun cute juga.

DSC05493_副本 copy

Snowyyyyyyyyyy lah konon-konon. Tapi busuknya bau sulfur kau tak tahu.


Lava dan hembusan asap vulkanik dari kawah Gunung Merapi, pagi tadi. (AP Photo/Binsar Bakkara)

Supposedly Ayah, abang, adik adik kecik semua datang Jogja hari ini tapi flight ditunda just because of this volcanic Ashes. Alaaaa :'(   ……… Merapi jangan meletus lagi……….

Please pray for our safety.

Pray for Indonesia!

16 responses so far

Oct 29 2010

Dengan ini, saya sumpahkan kau menjadi doktor!

Published by under Please don't give up!

Eh bukan cenggitu lah. Acara Oath Taking Ceremony diadakan sangat formal dan penuh tatasusila sampai terketar-ketar nak ke depan. Cara bergerak kedepan untuk berikrar pon kena ikut style yang ditetapkan. Hah gelabah.

Ikrar dokter:

Saya, di hadapan Dekan Faultas Kedokteran Universitas Gadjah Mada, sebagai dokter dengan ini menyatakan bersedia sumpah dokter sesuai dengan agama kepercayaan yang saya anut sebagai berikut:

Demi ALLAH, saya bersumpah, bahwa:

Saya akan membaktikan hidup saya guna kepentingan kemanusiaan.

Saya akan memelihara dengan sekuat tenaga martabat dan tradisi luhur jabatan kedokteran.

Saya akan menjalankan tugas saya dengan cara yang terhormat dan bersusila sesuai dengan martabat pekerjaan saya sebagai dokter.

Saya akan menjalankan tugas saya dengan mengutamakan kepentingan masyarakat.

Saya akan merahsiakan segala sesuatu yang saya ketahui kerana pekerjaan saya dan kerana keilmuan saya sebagai dokter.

Saya tidak akan mempergunakan pengetahuan kedokteran saya untuk sesuatu yang bertentangan dengan perikemanusiaan sekalipun diancam.

Saya akan menghormati setiap hidup insani mulai dari saat pembuahan.

Saya akan sentiasa mengutamakan kesehatan penderita.

Saya akan berikhtiar dengan sunguh-sungguh supaya saya tidak terpengaruh oleh pertimbangan keagamaan, kebangsaan, kesukuan, perbedaan kelamin, politik kepartaian atau kedudukan sosial dalam menunaikan kewajiban terhadap penderita.

Saya akan memberikan kepada guru-guru saya penghormatan dan pernyataan terima kasih yang selayaknya.

Saya akan perlakukan teman sejawat saya sebagaimana saya sendiri ingin diperlakukan.

Saya akan menaati dan mengamalkan Kode Etik Kedokteran Indonesia (Malaysia juga)

Saya ikrarkan sumpah ini dengan sungguh-sungguh dan dengan mempertaruhkan kehormatan diri saya.

DSC05446_副本 blog

Mama tak sempat lihat me on stage sebab flight mama sampai lambat. Ayah tak dapat datang sebab tak ada cuti and my lil brother gemok tengah exam sekolah. But who cares, this is for both of you, Dr. Totin Jamain.

P1010545_副本blog

Kawan penyimpan mohor besar diraja. Eh merapek lagi. Sahabat penyimpan rahsia besar saya. Eceh. Ni gameli tercinta, waktu bekerja mesti dapat pasangan dengan dia. Alah, nanti nak housemanship dengan awak juga, boleh? *mengada*

DSC05467_副本blog

Make up artist dan photographer peribadi. Terima kasih tidak terhingga!

36157_1446802775518_1396621748_30978011_5662844_n_副本 blog

Haa penat kau senyum sampai ke petang untuk bergambar!

23 responses so far

Oct 28 2010

Restoran Rody Kristal Corner (RRKC)

Bila perut lapar, kita mesti akan hadapi masalah mencari kedai makan. Tak akan hari-hari nak makan kedai yang sama sahaja? Apakata kita cuba try dekat Restoran Rody Kristal Corner, yang baru sahaja beroperasi sebulan dua yang lalu. Haa, jangan ingat Rody Kristal pandai menggoreng gitar sahaja, dia pandai menggoreng masakan juga. Eceh, itu tidak pasti. Yang penting, segala masakan di restoran ini adalah hasil kerja tangan keluarga Rody.

Tapi bila I datang restoran ini, masalah yang lain pula timbul. Masalah tak tahu nak makan apa sebab semua lauk pauk sedap-sedap belaka. Susah betul nak buat pilihan.

33763_1490203253376_1182828641_31253757_6708666_n_副本 copy

Bertempat di Taman Bukit Belimbing, Balakong. Berdepan dengan Highway The Mines. Dari tepi highway dah nampak kedai oren-oren.

67269_1490204893417_1182828641_31253768_3942014_n_副本 copy

Menu Special: Nasi ayam madu (bakar) Sarawak

Breakfast menu: Roti canai, Bihun, Mee, Kue Tiaw Goreng.

IMG00538-20101022-2045_副本 copy

Persembahan acoustic setiap malam minggu. Boleh volunteer siapa nak perform pon tak apa.

DSC05376_副本 copy

Siap ada effect angin gitu. Restoran ini ada khidmat wifi free jangan main-main. Ala-ala Starbucks lah konon-konon.

Tak ada gambar makanan sebab nampak makanan sahaja dah teruja sampai terlupa.

Jangan lupa datang ye! Kalau minat Rody, boleh salam dengan dia. Kalau dia tak ada, boleh salam dengan mak dia, ayah dia, adik dia, sanak saudara dia, pekerja-pekerja dia, siapa-siapa je lah kat situ.

14 responses so far

Oct 26 2010

Pre-birthday celebration

Sebelum ini tentang my real birthday celebration at Frames Reminisce. A night before the day, ada pre birthday celebration dengan Nieja. Kita memang suka combine birthday kita sebab kita berdua si Libra yang comel. Tapi sebab Nieja sombong sedikit orangnya, dia tak sudi nak datang birthday party I, jadi dia buat party sendiri untuk kita berdua.

Location: Semenyih? Sepenyih? Semonyeh? Entah mana entah lupa nama tempat ini. Yang penting dekat Shah Alam.

IMG_4203_副本 copy

Thank you Nieja. Cupcakes yang sangat comel.

PA150629_副本 copy

Bila cupcakes cantik mesti end up dengan tak makan pon! Haha.

Nak makan sayang, nak makan sayang. Last-last orang lain yang habiskan.

PA150641_副本 copy

Kadang-kadang, persahabatan tak akan dapat dipisahkan selagi ada kejujuran dan kesabaran dalam diri kita.

DSC05207_副本 copy

Ramai kan! Ni yang I suka kawan-kawan Shah Alam mesti sentiasa bersatu kita teguh, bercerai kita roboh.

IMG-20101014-00009_副本 copy

Nieja sangat comel-Nieja sangat comel

I bagi Nieja melaram dulu my party hat.

Yelah, dia kan tak sudi datang party saya. Bagi lah dia pinjam party hat sekejap.

Hihi Peace!

21 responses so far

Oct 24 2010

Blackberry TORCH! : A must have for blackberry lovers!

WHY? Sebab setelah mencuba kedua jenis blackberry (with Onyx), Torch jauh lebih canggih dan mencuit hati. It’s a hard time believing that my previous 9700 Onyx was anything special yet kehkehkeh. Torch is the best all around device I have used. Dengan autofocus camera 5MP, an excellent picture quality antara alasan kukuh kenapa Torch canggih. Antara gabungan Storm + Onyx jadi tak payah nak pening kepala nak guna touchscreen or the slide out keypad. And a LARGER SCREEN too! User friendly dan puas hati punya.

DSC05440_副本 copy

Just because saya jujur orangnya, I’m going to tell you the disadvantages of using Torch.I faced the big problem in battery life. Yelah, a blackberry’s battery life is one of the most important considerations. Baru tekan sikit-sikit je battery life dah berkurang. Mungkin sebab Torch sangat canggih dan power sekali sehingga kuat makan battery? maybe?

Tak apa, Torch still the best, stand by lah extra battery or portable charger, apa susah?

DSC05442_副本 copy

How can you not love this phone?

Second problem adalah apabila kita jalan all around the world, eh tipulah itu. Bila kita cari blackberry Torch accessories around Kuala Lumpur, at the center of blackberry semua tak ada lagi. They were like “Hah? Nak cari casing Torch? Tak pernah dengar pon.” Ada pula yang cakap “Blackberry Touch (not TORCH) itu blackberry Storm ye?” Aduhmaakkk. And finally I found Popmyberry at ss15 itupun setelah 2 kali round tak jumpa-jumpa sesat-sesat. Ingatkan Popmyberry penyelamat, rupanya all Torch Accessories sampai Malaysia next month. Sekian, I love Yogyakarta! (tiba-tiba).

Tak apa, Torch still the best, tunggu lah next month, apa susah?

Third problem, TAK ADA. Yes TAK ADA. The torch is the one and only handheld that has everything you need, anytime you need it and however you want to do! Blackberry will always be my favourite! Beli Blackberry Torch lebih smart daripada  iPh*uhuk-uhuk*one4.

DSC05443_副本 copy

What was you waiting for? THE TORCH!

18 responses so far

Next »

| |