Archive for the 'Oh the delicious, nyummy!' Category

Dec 14 2015

Del’s Kitchen and it’s super delicious food! [food review]

Lama dah tak review kedai makan. I ni nampak je kecil tapi bila bab makan bukan main. Kalau boleh hari-hari nak reward diri sendiri dengan makanan sedap. Tapi sebab kekangan waktu, weekdays memang busy memanjang, weekend selalu ke JB uruskan hal butik. Jadi weekend lepas sempat la merasa di Del’s Kitchen. Lama dah terasa nak makan sini, tapi asik lupa je. Kedai dia betul-betul tepi jalan area Danga Bay sana. Boleh nampak banglow kedai-kedai makan sebelah kiri jalan, kalau dari arah Skudai.

Restaurant ni nampak cozy, selesa dan sesuai untuk bersantai. Mula-mula ingat cuma ada western food je, sekali ada macam-macam termasuklah makanan ala arab macam kebab, makanan malaysia, and all. Side dishes pun berderet.

Dari tepi jalan arah Skudai akan nampak sign ni, memang memangil-manggil je untuk singgah tau!

Saja pilih makan dekat luar, sebab bila bawa Aurora ni dia suka merayau-rayau. Kalau belah dalam restaurant agak sempit dan ramai orang. Tak selesa especially kalau mood Aurora kacau, bila dia dah mengamuk boleh bergeger semua nanti.

Ni pula suasana outdoor. Nampak tenang dan nyaman. Ingatkan bila makan bawah pokok ni banyak nyamuk, nasib baik tak ada nyamuk. Selesa la senang cerita nak huha-huha pun tak ada masalah. Aurora mula lah tak senang duduk bila nampak baby dekat meja sebelah tu. Sibuk dia nak mengacau baby tu.

I cuma makan Laksa Penang. Terasa nak tradisional sikit malam tu. Sebenarnya dalam kepala nak makan Laksa Johor, tapi tetibe confuse laksa Johor dengan Penang apa beza. Jadi hentam sahaja lah order Laksa Penang. Sedap! Rasa dia lain dari laksa biasa. Resipi ada letak nenas sekali dalam laksa tu, a bit masam manis. Anyway, husband suka laksa ni sebab banyak sayur-sayuran yang pelbagai which is I don’t like it! heheee. (Alamak kantoi pula doktor tak makan sayur)

Asam pedas ni boleh tahan kick. Pedas dan pekat! Cuma ikan dia bagi sekor jekla. Untuk I yang kebulur selalunya tak cukup. Kena order 3 4 set ni. ekeke tapi nasib baik dah order Laksa Penang juga, so ok lah kongsi-kongsi. Kuah asam pedas ni hirup sampai licin. Memang rugi nak tinggalkan walau setitik pun.

Salad ni husband yang makan. Kakakah nampak tak betapa healthy food nya makanan husband berbanding wife dia yang makan macam monster. Yang ni harga cuma RM8.50 sahaja ok! Satu bowl besar! Nampak happy face dekat muka husband maksudnya dia kekeyangan keriangan menikmatinya! Kalau mencari salad yang fresh, sedap dan murah, boleh makan dekat sini ok?

Mushroom soup for Aurora. Ni Aurora makan sendiri sampai habis licin. Mommy nak rasa ciput pun tak dapat ok? Tak sempat nak buat review, dah licin dah mangkuk tu. I assume as sedap gila lah kot! Sebab Aurora jarang makan boleh habis licin pinggan tau!

Ni minuman yang I order. Ni bukan milkshake bagai ok. Kan I cakap I order yang klasik je tak terasa nak minum minuman hebat. Ni cuma ice blended milo tapi sedaaaaaaaaaaaap gilaaa. Pekatt dan terbaikkk!!!! Patutlah dekat menu dia dah tunjuk simbol recommended walaupun cuma air milo sahaja.

Kalau tengok dari luar, ini lah Del’s Kitchen. Asalnya mungkin sebuah rumah banglow yang diubah suai menjadi restaurant!

Yang datang Johor, tak tahu nak dinner dekat mana, boleh bawa family datang sini ok?

No 2, Jalan Tudor Drive, Opp Danga Bay

Johor Bahru

07-2072245

call kalau sesat!

Tarian ulik mayang dari Aurora!

Thanks for reading!

p.s: Nak suruh Totin review? boleh email ke etotinx[at]gmail.com

2 responses so far

Dec 03 2015

Meatballs Ikea sedap sangat ke?

Last Friday membawa mama pergi Ikea Cheras. Sebenarnya malas nak pergi sana waktu-waktu baru buka ni, tak lalu nak meredah sesak ni. Tapi permintaan mama kena turuti. Kang kempunan Ikea pulak dia kang.

Ingatkan jammed aleh aleh eh tak pula. Parking lot pun banyak kosong. Maybe masa kitorang datang tu pagi lagi, Ikea pun baru nak mop mop lantai. Lagipun Friday kan warga bandaraya kerja. Kosong sikit lah. Bila tak ramai sangat orang ni lah yang lemah aduhai ni. Makin banyak ler mak aku shopping nampaknya. -_-

Kobis memang suka berjalan. Takde hal punya kalau bawa dia berjalan tempat sesak ke apa. Janji pergi mall dia okay sahaja. Kecik-kecik dah menunjukkann tanda-tanda kaki shopping. Haaduiii.

Oh sebenarnya tak nak cerita pasal Ikea tu. Secara umumnya semua orang tahu Ikea adalah satu tempat khas untuk kita berangan dengan hiasan rumah dan bilik kita. Berangan je yang boleh kan. Berangan itu kan free. Tak kena bayar GST. hehehe So bila dah penat berangan, kami pun pergi makan di tempat yang kononnya the most meat ball in town. Secara jujurnya ini baru kali ke 3 kot makan meatballs Ikea. Bukan tak suka, tapi malas nak beratur panjang. Tak faham betul kenapa sampai beratur sikit punya panjang hanya kerana bebola daging ini. Feeling dia macam makan bakso je sebenarnya.

Walaupun Ikea hari itu tak berapa nak sesak seperti hari cuti, tapi dekat foodcourt Ikea ni tetap juga ramai makhluk. Tetap juga kena beratur sekilometer panjangnya. Dengan bawa Aurora yang mengamuk menjerit “LAPAAARRRRRRRRR. NAK MAKANNNN” bergema satu hall tu. Dia punya tahap kesabaran lain macam sikit lagi-lagi bila dah penat dan lapar. Nak beratur pun malu.

So on that day, I bought 20pcs Ikea Meatballs, cream soup, 5 chicken wings dengan cheese cake badam dia tu. Ni semua gara-gara dah beratur panjang, takkan nak beli soup untuk Aurora je kan? Mesti lah beli segala macam. Total dekat 40rm juga termasuk air. Erkk kenapa macam mahal ye? Rasa macam tak banyak je beli.

Yang budak kecik dekat belakang tu dah tak ingat apa sebab dah lapar sangat. Mommy seperti biasa dengan rutin hariannya, selfie dulu sebelum bergambar.

20pcs harga RM18. For me, the taste is normal. Rasa meatballs memang macam gitu kan? Sedap sebab I memang suka makanan kurang sihat begini. Tapi meatballs begini sebenarnya boleh dapat di mana mana sahaja, masak dekat rumah pun boleh (kalau aku pandai masak lah, masalah sekarang tak pandai masak la pula) hehe. Untuk beratur ramai ramai hanya kerana meatballs ini memang tidak kot untuk I . I beratur kerana lapar bukan kerana meatballs hehe.

Tapi this slice of cake ini memang sedappppppp. Sedapppp yang rasa menyesal tak beli lebih dan tapau bawa balik. Nak beli balik kena beratur semula pula. Manis-manis cenggini memang I suka, lepastu berebut dengan Aurora.

Meals yang I beli tu semua I makan, termasuk lah 5 chicken wings. Ingatkan nak suruh mama makan chicken wings tapi terlupa mama memang tak makan all this kind of unhealthy foods! bagus-bagus tak sia-sia jadi mama seorang doktor. Wakakaka. So mama memang memerhatikan sahaja kami anak beranak makan. Mama dah kenyang shopping rasanya tu. Makanan tak penting baginya. Hehehekkk

Masa jalan-jalan Ikea terjumpa my long lost baby sister, Aidatulsofea tengah kerja dekat kids department. Dekat 5 tahun tak jumpa dia! Last jumpa dia masa baru baru abis sekolah. Nasib baik dia cam lagi dan tegur I dulu. Kalau nak I yang tegur orang minta maaf laa, memang I tak perasan punyaaaa. Tak ada kecekapan untuk mengecam muka orang. So kalau korang jumpa I tepi jalan jangan ingat I sombong pula tau. I memang blurrrrrr. Kadang u all dah tegur pun I buat buat kenal kekekeke sebab nak tune balik ingatan lama tu memang slow. (adoi terlebih hafal nama ubat agaknya aku ni)

Tu je lah nak share. Anything health info yang korang nak tahu, or nak I bagi opinion through my next entry, boleh tinggalkan comment dekat bawah ni ye? Kalau free I update blog lagi!

Assalammualaikum.

2 responses so far

Jun 28 2015

Kacang sedap Kacang licin! Makan sedap, sampai licin!

Siapa peminat kekacang dekat sini? Kalau dulu masa remaja remaja mama selalu bising jikalau makan kacang, nanti berjerawat katanya. Sehingga lah nak makan kacang pun kena berjaga-jaga. Tapi sekarang I tak percaya lagi. Sebab Aurora kuat makan kacang. Tak jerawat pun?

Pernah try kekacang Wany’s tak? Rasa dia memang wow! Dah makan sekali pasti nak lagi! Very addictive!

20150628-6:58:19 pm.jpg

Amboi jujurnya nama kacang ni. Nasib baik memang sedap! Kalau tak sedap dikira menipu di bulan puasa. Berdosa hukumnya! Yang ni kacang goreng, kriuk kriuk memang garing.

20150628-7:00:21 pm.jpg

Tengok teksturnya dah tau sedap. Ok fine dah terliur dah ni! Rasanya a bit spicy, just a bit. Tak pedas sangat sebab Aurora pun tahan je makan kacang ni. Makan kacang yang ni memang menghauskan. So dinasihatkan kena standby dengan air masak. Pekena dengan air masak sejuk, lagi sedap! Walaupun haus, makan kacang ni memang tak akan berhenti.

20150628-7:01:12 pm.jpg

Kacang licin ni memang sesuai dengan namanya yang membuatkan orang nak makan sampai licin. Tagline kacang ni, dipanggang, tanpa minyak, tanpa lemak trans dan tanpa MSG! Jangan takut nak habiskan kacang sampai licin sebab gerenti tak merosakkan tubuh badan.

20150628-7:04:15 pm.jpg

Kacang ni tak berminyak langsung. Rasa dia ada manis manis madu. Senang cerita memang sedappp! Sesuai buat hidangan hari raya. Selain kuih raya, kena ada kekacang juga betul tak?

20150628-7:18:40 pm.jpg

Bukti yang masa tengah ambil gambar  ni, Aurora sibuk celup tangan dia nak amek kekacang ni. Tak menyabau betul dia ni.
Harga sebalang kacang ni cuma RM15. Boleh tempah dengan Puan Kacang – 012-7151998 . Cakap je helo kacang kacang saya nak kacang!!!!

Ingat tau, hubungi Puan Kacang – 0127151998 !

Tunggu apa lagi, call lah sekarang!

No responses yet

Mar 27 2015

Olive Musiccafe, Nong Chik, Johor Bahru

Johor Bahru memang banyak kedai makan. Kalau datang JB, jangan lupa explore kedai makan JB tau! Selain Martabak Cheese, Nasi Ambeng, Kacang Pool, dekat JB ada cafe dan restaurant yang tak kurang hebatnya!

Kalini nak kenalkan korang Olive MusicCafe, terletak di Area Nong Cik, belakang Big Food Cafe. Cafe ni lebih sesuai untuk peminat music macam I ni! Sebab setiap hari pukul 8 malam akan ada live band. Haaa bila sebut live band je mesti terfikir tempat ni hingar bingar kan? Takk jangan salah faham. Tempat ni sangat cozy dan selesa. Kita bawa baby pun tak yah risau sebab Aurora sangat enjoy dan tak mengamuk dengar music kat sini.

20150325-2:11:03 pm.jpg

Piring hitam tu alas pinggan dia. Style kan.

Setiap kali pergi restaurant/ cafe, I suka spot check toilet. Toilet melambangkan kebersihan dapur.

20150325-2:12:36 pm.jpg

Toilet dekat sini sangat bersih, harum semerbak. Siap sediakan sanitizer. InsyaAllah dapur dia pun bersih macam ni. Terus rasa yakin nak makan dekat sini lepas singgah toilet bersih macam ni.

20150325-2:13:57 pm.jpg

Hari tu I teringin nak makan laksa sebab bosan dengan western food. Laksa dia not bad juga, cuma kalau ada pitis lagi sedap!!

20150325-2:15:06 pm.jpg

Burger ni sebenarnya besar, husband pun tak abis makan. (Aku lah tong sampah nya) Harga pun berbaloi. Memang puas hati makan kat sini.

20150325-2:16:32 pm.jpg

Yang istimewa nya dekat sini mestilah sebab live band! Tak ingat la plak apa nama band yang perform malam tu. Aurora sampai asik nak kedepan je tengok abang abang ni main music. Mengamuk tak nak balik sebab taksub dengan band ni.

20150327-8:40:16 am.jpg

Kebetulan masa datang sini, ada baby celebrate birthday. Meriah dengan belon! Haa baby pun celebrate birthday dekat olive tau. So jangan risau, memang selesa tempat ni.

Next time nak makan sini lagi and try all the foods and dessert! Wah rakus semacam!

No responses yet

Feb 22 2015

Food review: OKONOMI SUSHI

I bukan penggemar Shushi. Kalau husband ajak makan shushi, euw a BIG NO! Bukan tak pernah makan. Beberapa kali juga makan shushi tapi rasanya tetap tak menarik perhatian. Tekak tetap rasa sambal belacan lagi enak. Maklumlah orang jawa, kemana-mana mencari masakan jawa juga!

Hari raya Tahun Baru Cina, I ke Publika dan kami makan di OKONOMI shushi, a place where you can make your own shushi!!! Haaa macam ni baru lah memenuhi tekak masing-masing!

20150220-070608 pm-68768458.jpg

My first try is FIRECRACKER. Pedas seperti namanya!! Rasanya ini lah pertama kali makan shushi yang sedap gilaaaaaa dan diterima tekak!!!! Memang sesuai dengan tekak orang jowo macam I ni.

20150221-092209 pm-76929204.jpg

Gigitan terakhir buat rasa nak menangis. Sedap sangat, sampai tak sanggup nak menerima kenyataan itu adalah gigitan terakhir. Kekekeeke hyperbola sungguh ayat ini.

20150221-092708 pm-77228745.jpg

Yang ni pilihan husband, The Health Nuts shushi roll . Salmon yang disalut brown rice beserta kuah kacang. Husband memang poyo tekak jepun jadi pilihannya ala jepun kekonon. Amazing nya tekak I masih boleh telan lagi salmon mentah ni.

20150221-093031 pm-77431389.jpg

Yang ni Aurora pilih. Chicken Teriyaki ni manis sesedap rasa, tak pedas. Portion ayam pun besar! Tapi Aurora makan 1% je selebihnya mommy dia telan. Haa bayangkan kembungnya perut lepas makan shushi ni. Melepek kekenyangan!

20150221-093312 pm-77592104.jpg

The only things yang tekak still can’t accept it. Green tea. Sebab saya suka manis (bila nak berubah agaknya). Aurora bijak, dia tahu air ni pahit sikit, dia minum cream and choc atas tu je, lepastu terus celet celet dekat tudung mommy. Grrrrrr

Tapi kalau korang memang peminat Green Tea, dekat Okonomi ada pelbagai topping Green Tea yang boleh buat meleleh air liur!! Sebenarnya Green Tea ni antara minuman  sihat dan bagus untuk kesihatan. Especially bab detox body. Wa memang tabik untuk sesiapa penggemar healthy drink Green Tea ni!!

Credit to: Isaactan.net

The price is very reasonable. Sekitar RM13-RM30+ , berbaloi sangat-sangat dengan portion yang besar dan sedap tu!!

Semestinya akan datang sini lagi. Kalau datang ke Publika, wajib singgah sini tau!! Kedai dia dekat Solaris, Dutamas. Outside Publika. Bawah kedai The Red Beanbag. Okonomi buka hari-hari sampai 11malam, tak payah risau ok?

For more info boleh follow instagram mereka: @Okonomifoods

atau follow Facebook untuk tahu resipi terbaru dan latest update mereka:  Okonomi Publika

Siapa nak pergi makan sana, jangan lupa ajak I sekali tau!!

No responses yet

Next »

| |