Archive for the 'Best Wishes!' Category

Nov 29 2016

Aurora’s 3rd Birthday

Assalammualaikum,

Alhamdulillah, berjaya buat majlis sambutan hari lahir Aurora In’aqsa yang ke 3 pada 1 October 2016 yang lalu. Wakaka 2 bulan berlalu, baru sekarang sempat update blog. Tahniah kerana anda semua tabah menanti update dari blog ini. Masa awal-awal selesai sambutan hari jadi tu, gigih bercita-cita nak terus update dekat blog. Kononnya balik rumah terus update. Tapi terperam tulis title entry je sampai ke sudah. Nak tak nak kena menulis juga, nanti ada lah juga kenangan buat Aurora. Bila dia dah besar, dia tau yang mommy dia tak pernah lupa untuk sambut hari ulang tahun dia.

Checklist Birthday Party Aurora:

TEMPAT

14568163_10154555916442641_9181466128761899137_n

Sebenarnya plan nak buat birthday party Aurora pun last minit. Memang kebetulan kami sekeluarga ke KL minggu tu, jadi preparation pun buat seminggu sebelum. Nak buat sendiri memang tak sempat lah. Zaman teknologi ni kita google, instagram, search mana yang patut. Minta quotation semua tempat yang suggested for kids birthday party. Nak cari tempat yang boleh siapkan semua termasuk katering, decorations and ada game.

Banyak juga buat survey.. mula-mula tertarik nak buat dekat Jungle Gym. Tapi tempat banyak penuh. Memang rata-rata contact semua dah fully booked. Maklumlah masatu tengah cuti umum Awal Muharam. Survey punya survey, akhirnya dapat tempat buat dekat Bubbles & Beans, Ayer 8, Putrajaya.

Apa yang best dekat Bubbles & Beans :

  1. Jarak dekat dari rumah abang Totin di Bukit Jalil.
  2. Affordable price, murah dan berpatutan sangat!
  3. Pilihan makanan simple.
  4. Banyak game disediakan – giant bubbles, non motoric bicycle, train, ect
  5. Layanan diorang memang tiptop.
  6. Sound system disediakan.

14517606_10154555899402641_6271519043526731986_n

Antara game yang disediakan, Giant Bubbles. Majlis belum start lagi, Aurora dah berpeluh basah kuyup main bubbles.

14364644_10154555912317641_8952106393379564787_n

Paling best, B&B provide train ni. Ada 3 kali trip, semua boleh naik baik dewasa mahupun kanak-kanak. Rugi siapa tak naik. Train ni sepatutnya bawa pusing keliling tasik tu, tapi sebab timing event pun buat tengah hari matahari terpacak , memang panas lah kalau ke tasik, train pun jalan ekat-dekat corridor and outdoor yang dekat sekitar B&B sahaja.

Apa yang tak best:

  1. Ruang party kecil.
  2. Decorations yang disediakan tidak menarik.
  3. Waktu yang fix. Actually sebab kami lambat booking, waktu yang available cuma pukul 11am-2pm sahaja. Dan lepas tu mereka kena prepare untuk next birthday party pukul 4pm. Tak syiok sebab kelam kabut dah kena balik sob sob.

14523274_10154555911122641_7511167813048849473_n

Kecik je tempat ni, nasib tak ramai sangat yang datang. Jemputan tak sampai 50 orang pun dah sesak. Kalau jemput sebatilion mau semua makan bersila kat luar agaknya.

2. TEMA

Haa ni satu masalah besar. Tema berubah-ubah setiap kali tanya Aurora. Mula-mula dia nak tema Barney balik, tapi tak setuju sebab last year dah Barney. Lepastu dia kata nak tema Little Pony, kemudian aleh-aleh minta tema Mr Bean (????), last dia minta tema Hello Kitty. So dah malas nak tanya lagi, terus decide tema Hello Kitty. Bila dah tempat semua, dia boleh mengaruk nak tema My Little Poney balik. Malas nak layan.

2. DECORATIONS CANDY TABLE

14522724_10154555899657641_7669950320530453114_n

Untuk decorations for candy table/ cutting cake table, memang pihak B&B ada sediakan, tapi Totin tak berkenan. Tak memenuhi citarasa. Cheh ni birthday sapa ni kita pula yang over. Survey punya survey jumpa lah instagram @sheparty_creative ni. Nasib dia sanggup accept order last minit kita. Buat pun last minit jadi budget pun last minit. Harga berpatutan dan puas hati sangat. Daripada decorations sampai lah ke candy and cupcakes, semua sedap-sedap!

14495377_10154555899782641_8339508049548754998_n

Cupcake can brownies tu semua dia provide. Memang sedap!

3. BIRTHDAY CAKE

14495376_10154555899987641_584891420556341630_n

Untuk birthday cake Aurora, Totin tempah dekat instagram @wahdi_le.chouette.macaron . Memang dah lama survey cake dia ni. Sebelum ni pernah attend birthday party cousins, rasa tak puas makan cake dia, sedapppppp sangat. So kali ni memang decide nak tempah dengan Wahdi. Harga cake ni RM200. Tapi jangan risau, memang sedap menjilat jari. Decorations sangat kemas, memang Totin sengaja minta colorful, tak nak typical hello kitty pink cake. Too childish. And paling penting, rasa cake memang puas hati. Ada 3 lapis dalam tu, choc-redvelvet-vanilla, masa menaip ni pun menjejeh air liur terkenangkan rasa cake yang syahduu sangat. Nak kena tunggu birthday Aurora tahun depan untuk order lagi cake ni. Order selalu bankrupt kang. T_T

4. Mr. Clown

14457372_10154555913547641_7534729612241035565_n

Memang teringin sangat nak panggil clown datang. Sukaaaa tengok clown. Kan dah cakap birthday party ni macam mommy Aurora yang syok sendiri. Kah kah kah. Banyak juga contact clown sana sini, semua fully book. Baru tahu pekerjaan jadi Clown ni laku rupanya. Agak-agak dah takde kerja nanti nak jadi clown jekla. Bukan orang kenal pun bhuahaha. Okay, untuk servis clown, Totin pakai @papa_clown. Boleh check dekat instagram dia, bukan sahaja ada badut service, dia boleh buat event planner, maskot, magic show dan macam-macam pakej lagi. Kalini kami ambil pakej simple je untuk clown and balloons tu je. Nak suruh buat game and magic show tak perlu kot sebab masa sangat tidak mengizinkan. Yang datang ni bukan papa_clown, mungkin anaknya T_T. Tapi takpe best juga bro clown ni, layankan je balloons segala bentuk yang kami order. Bukan budak-budak je yang excited, mak bapak budak pun over ok.

14446196_10154555910452641_1621017243686927440_n

Budak-budak, mak bapak budak semua excited.

14495473_10154555913577641_865249788063353224_n

Balloon bentuk sesungut pun ada.

14457276_10154555907237641_7331682246382502616_n

Overall, majlis berjalan lancar. Thankyou so much yang datang! Sorry banyak-banyak pada siapa yang Totin lupa jemput, nama pun last minit, memang main jemput siapa yang terlintas dikepala sahaja. InsyaAllah 2017 , ada rezeki lebih, Aurora buat sambutan lagi. Since 1 October 2017 jatuh pada hari Ahad (Johor bekerja) Totin belum decide lagi nak buat 30 Sept atau 7 Oct 2017. Save dua date ni awal-awal ok.

14520389_10154555914197641_5265252328137303496_n

Birthday Girl dah mengamuk. -_-

One response so far

Jun 06 2016

Selamat Berpuasa!

Assalammualaikum,

Buat apaaa tuu? Dah siap sedia nak berpuasa ke belum? Pada Totin, berpuasa kena siap mental dan fizikal kerana makanan yang sedap-sedap dalam wishlist kena make sure dah settlekan dulu sebelum berpuasa. Kalau tak nanti berputih tulang pula.

Ni antara makanan favourite yang wajib masuk dalam menu sebelum bulan puasa. Antara dessert kegemaran! Memang terliur nak makan ni. Panna Cotta ni paling sedap pernah makan. Dekat restaurant BigFood JB. Dia tak muak, dan mengenyangkan! Percayalah dessert ni totin boleh makan dan habiskan sorang-sorang. Oh Totin ni memang gila dessert, bagi lah pencuci mulut manis-manis cenggini memang Totin habiskan. MasyaAllah insaflah wahai Totinjamain.

Burger!!!! Yeerrr makan burger di bulan puasa agak memusykilkan. Bila masa pula nak makan burger time puasa kan? Mesti tak sempat. Jadi Totin dah selamat belasah beef cheese burger dekat one of my favourite burger stall. Bergebu nama stall tu. Stall biasa tepi jalan, terletak sebelum simpang masuk Taman Bukit Perdana, Batu Pahat. Haaa dia punya homemade patty burger dia memang sedap! Korang cuba lah, sempat lagi nak beli malam ni! heheee. Satu burger ni harga RM6 kot. Mahal kemain tapi cuba lah rasa. Mesti tak menghampakan!

Tempe tahu goreng Dewan Jubli Intan, BP. Wahh ni orang BP wajib makan ni! Keturunan kalau dah jawa tu memang tak boleh dipisahkan dengan tempe tahu. Ditambah pula dengan sambal kicap kacang yang makcik dewan jubli ni buat memang menjilat jari! Siapa yang tak pernah try better try! Orang bukan tekak jawa pun boleh mengaku jawa secara tiba-tiba.

Di kesempatan ini Totin nak minta ampun maaf dari hujung rambut sampai ke hujung kaki, kalau ada salah silap. Selamat menunaikan ibadan puasa untuk seluruh umat Islam. Semoga amal kita diterima Allah. Baju raya kalau belum beli jangan lupa datang ke Butik Grandeur, Bandar Baru Uda, Johor Bahru ok? (sempat lagi nak marketing) Hehe.

No responses yet

Nov 12 2015

Grandeur First Anniversary!

Alhamdulillah,

1 November 2015 lepas genap Grandeur Umur 1 tahun. Kalau nak diimbau kembali setahun lalu, malam sebelum butik dilancarkan kami masih penat stock in barang. Settlekan semua sampai pukul 4 pagi baru tidur. Gigih! Launching Event mata bengkak tak cukup tidur tapi di cover dengan makeup marvelous, nasib baik! Tanpa pengalaman langsung dalam selok belok perniagaan butik, main lenjan je tau! Tak sangka semuanya membuahkan hasil. Wakaka apasal ayat macam karangan PMR ni?

Bagi mengucapkan rasa syukur, kami buat sedikit kenduri dan doa selamat pada 30 October  2015. Ramai tetamu datang, yang terharu nya semua datang berpakaian mengikut tema hitam-kuning. Bukan ada kenduri je, kesemua vendor kami pun sama -sama meraikan Anniversary ni dengan bagi harga jualan murah dari 30-1 November ! haa selalu sale sehari je ni sampai 3 hari harga runtuh tau! Siapa tak datang serbu hari tu memang rugi! Harga sikit punya murah sampai dengan I sekali ikut shopping! (Bila nak kaya ni kalau sendiri jual sendiri beli? kakkakaka)

Kesemua tetamu yang datang akan dapat free mystery gift box ni. Apa ada dalam tu rahsiaaaa!!  Nama pun misteri kan?

Antara sebahagian tetamu yang hadir. Hampir kesemua berpakaian hitam kuning kecuali yang berbaju biru itu, Ish anak siapa lah tu tak datang ikut tema. Nak kena ni!

Seperti biasa, kalau ada majlis-majlis keramaian macam ni, Aurora memang akan buat perangai dia. Dia akan mengamuk dan berkepit sahaja dengan I. Bajet macam semua orang nak datang dekat dia, nak dukung dia lah tu. Kuat perasan tau dia ni. So, sepanjang majlis memang banyak dihabiskan dengan mengurung Aurora bersama ke bilik stor butik belakang, untuk elakkan bising dan ganggu majlis. Sabar je lah.

Bergambar ramai-ramai itu wajib. Tapi sebab terlalu ramai sampai sebahagian tak dapat masuk dalam kamera. Jadi tak dapatlah akak-akak belah kiri gambar ni untuk enterprem dalam blog totin. Wakakaa. Konon macam blog ni acah-acah famous la.

Yang ni confirm masuk blog ye. Auntie ayam goreng tu antara regular customer Grandeur Boutique tau! Sekali dia shopping lengkap untuk anak beranak dia semua! Thankyou auntie. Bulan ni ada koleksi terbaru dari OWL BY NORA DANISH tau! Dah beli belum? (sempat lagi buat marketing)

Team Grandeur yang sama-sama membantu malam tu! Thanks!

Nampak tak muka I yang paling tak sabar nak telan cake. Nampak simple je cake ni tapi sedappppp gilaaaa ohhhhhhh!!!

Kalau nampak cake je, mesti dia kata itu birthday cake dia. Ok layankan je lah ye.

Selesai sudah majlis kenduri doa selamat Butik Grandeur. Memang impian mama nak buat kenduri ni sebab sejak Grandeur dibesarkan jadi dua tingkat, belum pernah buat kenduri untuk butik bahagian bawah. Alang-alang tu buat lah waktu ni. Sambil shopping-shopping Grandeur, sambil kenduri dan makan-makan. Berkat sikit kalini.

Yang tak pernah datang lagi butik ni, jangan buat buat tak tahu jalan pula. Butik ni senang je. Keluar tol skudai Johor Bahru, terus ke arah Danga Bay, sebelum Bandar Baru Uda, nampak Plaza Angsana sebelah kiri, nampak Jakel, terus ke belakang Jakel. Butik di belakang Jakel, berhadapan butik Minaz dan Zawara. Waze je Jakel Johor Bahru.

Jangan cakap sesat. Tipu!

No responses yet

Jul 25 2015

Protected: Aidilfitri 2015

This content is password protected. To view it please enter your password below:

Enter your password to view comments.

May 08 2015

Bell’s solemnization.

Yes, I suka bila ada geng sekolah kahwin. Lagi suka bila disuruh jadi bridemaids! Buat apa nak gentar kalau setakat jadi bridemaids, angkat dulang hantaran just for a while? Seberat mana dulang itu pun daku sanggup! Sebab apa??

  • Sebab dapat outfit free. Baju and tudung free.
  • Yang kedua dapat enterprem dalam album gambar pengantin banyak banyak termasuklah dapat berpeluang join outdoor photoshoot secara percuma!

Wah pakej tuu. Bukan senang nak dapatkan pakej macam ni kalau tak ada yang kahwin memang mengidam la aku nak berphotoshoot bagai kan?

Macam entry yang lepas, bachelorette Bell dilakukan seminggu sebelum pernikahannya. Sekarang dah nikah dah mereka, Alhamdulillah.

20150508-5:45:17 pm.jpg

Lagi satu syiok nya jadi bridemaids dapat bahang acah acah pengantin baru bila dapat pakai inai lukis free di tangan. Hahahahaa bila lagi nak acah-acah macam ni kan? Inai ni kitorang pilih sendiri. Tension je pengantin bila album inai tu kami yang kongker! Bukannya tolong pengantin pilihkan corak tapi kitorang pilih untuk diri sendiri! kekekee.

20150508-5:52:23 pm.jpg

Kain ni diberi oleh si pengantin sebulan sebelum majlis. Hebat betul, kelam kabut kami mencari taylor. Nasib baik my personal taylor sanggup melayan kerenah ku untuk design begitu begini. Shawl kami dari @houseofjazaba boleh beli di butik @grandeur_my Bandar Baru Uda! haha sempat lagi promote!

20150508-5:54:34 pm.jpg

Gambar pengantin diketepikan sebab pengantin sedang bersiap. Yang menyebuk di belakang buat huru hara bilik pengantin sibuk berselfie dulu. Konon-konon kami penenang darah gemuruh pengantin la tapi I rasa pengantin macam makin stress je dengan keberadaan kami. Kekeke ampunnnnn. Dulu I kahwin uoll buat camtu gak kan? Kekeke.

20150508-6:48:54 pm.jpg

Nampak bukti tak? Pengantin tengah bersiap, yang belakang-belakang tu menyebuk. Waktu waktu begini gambar pengantin tak penting, sebab pengantin ada personal photographer sendiri, kami yang tiada siapa siapa ini haruslah selfie sendiri. Tengok muka pengantin sungguh menyampah katanya.

20150508-6:51:44 pm.jpg

Dalam banyak-banyak hantaran ( okey I baru sedar yang I terlupa ambil gambar kesemua hantaran pengantin) I paling suka kuih tart berbentuk buah-buahan berwarna warni ni. Memang mengiurkan. Kalau anak I nampak ni confirm hantaran dah jadi minus sedulang sebab kuih ni dah dikerjakan dulu.

20150508-6:54:03 pm.jpg

Haii Bell, just nak inform yang kitorang dah kerjakan dulu cokelat hantaran dari pihak lelaki untuk ko tu!! Hahahaha tu lah masa I kahwin dulu habis macaroons hantaran I korang kerjakan.

20150508-7:06:05 pm.jpg

Pengantin gatal. Kah kah kah photographer pening kepala nak shoot gambar pengantin sebab masing-masing bengong. Maklum la derang ni tak bercinta, kekok nak bermesra, semua buat hal bengong masing-masing. Ni gambar paling menjadi kot? (Credit photographer: FareedZain Photography)

Amboii nak bermesra jangan depan kami. Anda takkan aman! Ahaha. (Credit: Fareedzain Photography)

Thank you bagi kami free photoshoot cantik cantik cenggini! (Credit: Fareedzain Photography)

20150508-7:13:08 pm.jpg

Selamat pengantin Baru, Bell!
Selamat menempuh ombak rumahtangga!

(Sebelum laki ko peluk, baik I peluk dulu!)

Byee. Esok nak pergi majlis bertandang Bell plak! So dah boleh agak kan next entry pasal apa?

No responses yet

Next »

| |