Archive for the 'Ladies & Gentleman!' Category

Dec 08 2016

Fanpekka AEON TEBRAU

Assalammualaikum,

Saya tiba-tiba rajin update. Biasalah setiap kali hujung tahun je jadi rajin update. Kenapa? Sebab hujung tahun adalah tahun untuk renew hosting and domain. Waktu ini baru tersedar kepentingan update blog. Kalau tak update, rugi je bayar blog setiap tahun. Syndrome rajin update ni datang hujung tahun-awal tahun je. Lepas tu hilang dah. Kahkah.

Kali ini nak update pasal FANPEKKA AEON TEBRAU. Siapa pernah pergi? Katanya Fanpekka ni adalah yang pertama di Malaysia dan dibawa khas dari Finland. Totin memang suka spend time dengan Aurora especially masa weekends. Yelah, waktu tu je yang kita ada masa dengan anak. Weekdays memang busy kerja. Balik pun dah lewat malam. Untuk parents, memang recommended sangat untuk bawa anak-anak pergi tempat ni. Banyak pekdahnya.

Bila orang tanya, FANPEKKA ni macam KIDZANIA eh? hemmm. Beza sebenarnya. Pertama beza harganya. Kah kah kah. Fanpekka ni murah je, cuma RM50 untuk kanak-kanak dan RM11 untuk dewasa. Untuk whole day, boleh keluar masuk. tempatnya besar juga, tapi tak sebesar KIDZANIA lah boleh pengsan kita kalau main kat Kidzania tu. Untuk kanak-kanak kecil macam Aurora ni lebih berbaloi pergi Fanpekka je instead of Kidzania. Dulu bawa Aurora ke Kidzania dia tak faham apa membazir je rasanya. Dekat sini, ada banyak aktiviti and for me it’s really good! Memang bagus untuk ajar anak lebih fokus dan untuk pembelajaran anak.

 

img_20161126_144536

Nampak tak dia punya playground area. Aurora tak berapa interested dengan aktiviti lasak panjat-panjat tu semua. Masa datang tu dia terus naik gelongsor and silapnya masatu Aurora pakai gown. So skirt dia buat kaki dia melecet dekat gelongsor. Terus dia tanak main situ dah. Sebab kita masuk pun kena bayar, dengan Totin sekali redah main gelongsor. Boleh tahan cerun slide dia. Kita pulak yang menjerit over. Maklumlah zaman kanak-kanak dulu takde tempat cenggini. kekeke.

img_20161126_144150

Bila kaki dah melecet, dia main bola-bola dekat bawah ni je. Pengajaran lepas ni kalau nak bawa anak main playground jangan lah pakaikan skirt cenggini. Kena cari seluar panjang yang tebal. Actually ni dah second time, dulu tangan aurora melecet bila main slide, kalini kaki pula. kulit dia memang lembut sikit, bergesel sikit dah melecet.

img_20161126_130006

Ala-ala Kidzania juga, sebelum masuk ada passport untuk diisi. Tapi fungsi passport ni macam tak macam kidzania yang boleh claim hadiah kalau tak salah. Stamp kat sini just untuk menunjukkan dah berapa kali kita datang Fanpekka ni.

img_20161126_133337

 

Aurora suka main dekat tempat acah-acah bekerjaya ni. Macam-macam zone pekerjaan ada dekat sini. Stall nye pun kecik-kecik je tak besar. Memang sesuai untuk age 3-8yo. Ngam ngam kedai ni tinggi Aurora, memang dia suka lah. Tak pasal-pasal kita kena acah-acah jadi customer dia.

img_20161126_133633

Nak beli ice cream pun kena beratur. Ramai betul staff kedai ni. -_-

img_20161126_132821-1

Makcik Florist ;p

img_20161126_133812

Si pembuat pizza.

Baru tau uniform penjual pizza memang macam lab coat eh?

img_20161126_153051

Salah satu cara nak suruh Aurora balik. Kalau tak jenuh nak memujuk dia suruh balik. Akhirnya umpan dia untuk main train dekat luar Fanpekka. (actually it’s still under Fanpekka but outsite the play area.) So boleh keluar dari kawasan tu. Senang sikit nak suruh dia balik. Happy semacam dapat naik train. Atok dia melayan, mommy tak kuasa. kekeke.

img_20161126_131849

Haa best kan? Untuk kita yang kepenatan menunggu, boleh try makan dekat restaurant dalam tu. So sambil anak main, kita makan lah apa lagi. Kekeke.. Western food, harga standard lah harga western juga. :p Tak sempat nak amik gambar time makan, dah kelaparan masatu.

 

Sekarang ni tengah cuti sekolah kan? Kalau datang Johor Bahru selain ke Legoland, Hello Kitty Town, Angry Bird park JBCC , boleh datang ke Fanpekka AEON tebrau ni ok?

 

 

2 responses so far

Jun 27 2016

#GRANDEURRAYA2016

Assalammualaikum,

Daripada sebelum event nak update blog, nak invite uolls datang event dekat Grandeur tapi tak menyempat. Sampai lah event dah tamat, baru berkesempatan nak update. Tak apa lah I anggap sahaja uolls semua follower my instagram ok? So meaning uolls memang dah tahu, I and #grandeurteam ada menganjurkan Jualan Murah Tengah Malam Grandeur pada Jumaat, 24 Jun lepas!

Sorry kalau yang dah terlepas. Event ni sekali setiap tahun.  Boleh datang tahun depan ok?

Macam setiap tahun, setiap kali bulan puasa, I memang memberi perhatian penuh pada baby Grandeur. Masa ni terpaksa stop business lain. Kena all out untuk Grandeur especially for sale event. Dari advertising, marketing, preparation semua I arrange  dari awal bulan. Nampak macam mudah tapi sale strategy memang I aan buat I pening kepala. Nasib baik team memang sangat membantu.

Masa ni butik masih buat preparation. Customers dah ramai menunggu susun kerusi menanti penuh kesabaran, Terharu pula.

Door open tepat jam 9 malam. Alhamdulillah kali ni lebih teratur compare dengan last year. Kalau tahun lepas kami tak dapat buka pintu serentak atas bawah. Emcee pun datang lewat, tak dapat nak countdown. Kalini kami dapat countdown sama-sama, shopping sama-sama untuk Grandeur atas dan bawah. Doorgift dapat bagi dengan lebih adil.

Kalau ada yang menegur I tapi I buat muka macam tak berapa nak kenal tu harap maaf yer. Kadang-kadang memang tak perasan. Kadang-kadang kepala alok. 2 malam tak tidur nak settlekan event. Mata sebenarnya dah rabak habis. Tapi sebab excited event punya pasal, memang stay sampai 4 pagi demi Grandeur.

Adrianna Yariqa antara vendor pertama yang buat happy hour malam tu. Bukan main meriah lagi customers dapat borong Adrianna Yariqa dengan harga super murah. Menyesal betul bila tak dapat beli hari tu tau. Terima kasih tak terhingga juga untuk team Adrianna Yariqa yang sama-sama datang memeriahkan sale event malam tu!

Antara selebriti yang sama-sama memeriahkan event malam tu. Thank you Mamat Sepan yang datang sama-sama lelong baju melayu The sultan by Mamat Sepah. Sesiapa yang tak sempat datang malam tu, still boleh dapatkan di Grandeur Boutique. Kalau lambat nanti size habisssss!!!

Vendor owner Harfah pun datang. Thank you! Tak sempat nak jumpa. I tak perasan, tengok gambar baru tahu. Hahahaa sadis sangat kan. Busy tak sempat jenguk butik bawah. I banyak habiskan masa dekat Grandeur Exclusive first floor malam tu, maklumlah Aurora mengamuk buat hal sahaja. Bila dekat butik atas, senang nak monitor Aurora, dia susah sikit nak keluar masuk.

Bila OwlByNd buat happy hour! 30minit je wehhhh! harga kemain murahhhh!! Rugi besar siapa tak datang sale malam tu.

Setelah buat survey, didapati hampir kesemua yang pulang mendapat sebuah shopping bag Grandeur. Oh ada yang bawa sampai dua tiga buah bag pun ada.

Kalau masuk sini mesti rambang mata kan? Sempat lagi nak datang Grandeur sebelum raya! Butik Grandeur buka sehingga malam raaaayaaa!! Yehaaa!

Alhamdulilah, event went well. Terima kasih tidak terhingga buat kesemua #GrandeurAngels !!!! Semua team Grandeur memang awesome!! Semua dah menjalankan tugas dengan sangat sempurna! Respect sangat! Kita semua sama-sama penat, susah senang sama-sama. Salah silap harap dimaafkan. Ini lah muka-muka belakang tabir yang menjayakan #GradeurRayaNightSale 2016 ni!

Semua staff Grandeur pakai Alma Kurung Moden OwlByNd, sesiapa yang berkenan dengan outfit kami malam tu, boleh dapatkan di Grandeur Excusive first floor ok?

GRANDEUR BOUTIQUE

32, JALAN PADI EMAS 1/4

BANDAR BARU UDA,

JOHOR BAHRU

Instagam: @grandeur_my

Facebook: Grandeur

No responses yet

Jun 07 2016

Raya with OWLBYND!

Published by under Ladies & Gentleman!

Dapat jemputan event ni pun last minute. Bagitahu dress code pun last minit. Lepastu boleh pula buat andaian sendiri, haa ni mesti simple event je kot! Maybe just a hi-tea event. Tak payah lah pakai glamour sangat. Pakai je apa yang ada tu. Schedule pula a bit tight masa tu. Pagi ada business appointment at KLCC. Memang a bit rushing nak ke Flora Terrace lepastu. Jem sikit. Nasib baik sempat.

Memang sampai-sampai je ramai orang. Terus malu nak masuk. Alkisahnya Totin pakai baju putih cardigan H&M kids size 12tahun wakakaka. Teruk betul perangai, pergi event boleh pakai baju kanak-kanak. Nak enterframe lebih-lebih pun malu. Muka memang tak makeup langsung masyaAllah. Kami sebenarnya tengah lapar gila, tak lunch. Sampai-sampai terus menuju ke buffet makanan! Cuma ambil seberapa banyak yang boleh! HAHAHA. Seat yang ada table dah penuh. Kena duduk seat tak ada table. Jauh pula dengan table buffet. Memang tak dapat nak tambah makanan. Makan pun kena kontrol sikit sebab baju putih. Kang keceret terperecik sambal-sambal dekat baju buat jatuh maruah je nanti.

Nora Danish is very friendly. Dia dari dulu memang tak ada sedikit pun perangai sombong dia. Sempat lah duduk sembang-sembang dengan kami sebelum event start. Gambar ni husband candid. Muka tengah macam tempebelacan. Tengah gosip rancak kononnya! Ni yang tak suka bila husband ambil gambar bukan nak cakap 1,2,3!

Event ni santai sebenarnya. Nora as emcee yang memperkenalkan kesemua koleksi raya #RayaWithOwl ni. Kesemua penggambaran koleksi ni dilakukan di Iceland. Ya Allah cantiknya bila tengok video Nora terus terasa nak book Dreamtrip Iceland! heheee.

Semua fashionshow ni dijayakan oleh instafamous yang menggayakan pakaian #RayaWithOwl ni. Tak berapa kenal dorang ni actually. Cuma cam AfifahNasir je. Semua muda-muda cantik berseri.

Semuaaaa koleksi lawa! Tengok ni terus confirm nak pakai baju raya OWLBYND untuk tahun ni. Tak ada nak fikir–fikir lagi dah. Sempat juga belek-belek material. Alamak memang jatuh cinta pandang pertama! Tak sabar nak beli buat pakai raya pertama!

Printed Shawl Raya tu harga  RM189. WOW mahalnya. Itu response orang. Tapi bila Totin try pakai, wow! memang berbaloi dengan harga. Material tiptop tak mengecewakan langsung. Kalau Totin tipu memang Totin tulis totin tipu. Tapi ni memang best! Maxi dress yang Nora pakai pun best. Harga cuma RM169, material sangat flowy! Terus Totin grab satu buat koleksi dress kita!

Haaaa siapa nak beli baju ni? Kita sedondon di pagi raya! Better preOrder sekarang dengan butik grandeur (order.grandeur@gmail.com) sebab stok limited! Hot items sangat ni dah tak banyak tinggal! Harga baju kurung OWLBYND rata-rata RM229 sahaja. Shawl printed yang Nora pakai tu RM189! Beli sedondon cantik tau!

Ohya, kesemua koleksi-koleksi OWLBYND ada di butik Grandeur, Bandar Baru Uda, Johor Bahru. Butik terletak di hadapan Minaz Boutique, di sekitar belakang JAKEL. Orang Johor semua boleh dapatkan di butik Grandeur ok? Apa?? Jauh? Tak sempat datang butik? Jangan risau, email dan bagitahu koleksi mana yang anda mahu ke order.grandeur[at]gmail.com ok? Follow INSTAGRAM @grandeur_my atau FACEBOOK GRANDEUR OK?

One response so far

May 31 2016

Ruang Untuk Disewa, JOHOR BAHRU!

Published by under Ladies & Gentleman!

Masa mama kata nak buka space hall dekat JB, saya lah orang pertama yang berkerut tanda tidak setuju. Tidak faham konsep yang mama maksudkan. Daripada buka tempat begitu baik buat cawangan Grandeur ke kan? Penat mama explain konsep yang mama nak tu, tapi tetap juga tak faham. Tapi sebab mama yang nak, terpaksa setuju tanda support. (The power of mom)

Bila semua dah jadi, dah start renovate sikit-sikit, dah nampak gambaran sikit. Sikit je. Still tak masuk dalam kepala juga. Sehinggalah dah siap total. Dah masuk kerusi meja, baru faham apa yang mama maksudkan. Ini rupanya yang dia mahu. Ohhh. kalau begini rupanya saya setuju lah. Kakakah dah siap baru setuju.

Kadang-kadang anda antara kita nak buat kumpul ramai-ramai nak buat kelas, nak buat seminar, nak buat meeting kecil-kecilan bersama kawan perniagaan, party/sambutan harijadi, studio photoshoot, nak buat bengkel atau apa-apa program tapi tak ada tempat nak buat kan? Nak cari tempat bukan senang. Betul tak? So lepas ni tak payah pening-pening kepala lagi, sebab me and mama ada sediakan ruang khas untuk disewa. Insyaallah ruang ni boleh buat apa-apa yang awak inginkan tu.

GRANDSPACE nama diberi. Adik angkat kepada Grandeur. Tapi konsep tiada kena mengena dengan Grandeur. Ini bukan butik. Ini tiada hubung kain dengan fashion. Ini hanyalah sejenis ruang kosong untuk disewa sahaja. Lokasi tempat ni di Taman Anggerik Emas, belakang Taman Impian Emas, Skudai Johor. Boleh start bagitahu dekat kawan kawan office, jiran tetangga semua ok? Bagitahu boss kalau bilik meeting takde, boleh sekali sekala buat meeting dekat sini! InsyaAllah perkhidmatan tidak menghampakan.

Yang ni ruang besar. Lebih kepada kapasiti orang yang ramai antara sehingga 100 orang.

Yang ni ruang untuk kelas. Lebih kecil dan sesuai untuk kelas-kelas kecil. Buat masa ni Grandspace ada menyediakan kelas mengaji dan tadabbur Al Quran secara percuma. Memang dah lama mama nak buat amal untuk kelas mengaji percuma ni. So ini adalah sebahagian daripada tujuan asal Grandspace ditubuhkan. Untuk menjadi ahi boleh hubungi kami ok? Tak kira semua golongan usia pun boleh.

Macam mana nak contact kami? nak buat tempaham? nak join kelas mengaji? Contact 0197262321 ! Sekarang kami bagi harga promo pembukaan! Boleh tempah space sekarang!!

Ramai-ramai jangan lupa follow instagram @grandspacejb dan facebook Grandseminar Johor Bahru ok?

No responses yet

Dec 06 2015

Alfatihah Tunku Abdul Jalil Iskandar Sultan Ibrahim

Alfatihah, 5 Dec 2015

Mana nak dapat anak raja yang sanggup bekerja sebagai penjaga zoo, sama-sama mencuci kandang haiwan dalam zoo. Anak raja yang sentiasa bergaul mesra dengan rakyat, sentiasa senyum mesra menyapa rakyat walaupun dia dalam kesakitan. Mana lagi nak cari anak raja yang sanggup mencemar duli belajar kisar ABC di gerai kaki lima. TJ walaupun berdarah mulia masih mampu menunduk, mampu merendah diri.

Terima kasih Allah kerana meminjamkan kami seorang putera raja yang baik budi, dalam sakit masih upaya memberi semangat, dalam lemah masih memberi kekuatan. We love you Tunku Laksamana.

Rakyat turut berdukacita.

Alfatihah..

Dalam semua tribute dan kenangan TJ, paling terkesan dengan video TJ bergurau dengan Matron HSAJB. Nampak sangat bersahaja dan mesra je dia dengan staff hospital.

Kelakar, matron tu melatah bukan main. TJ ketawa sakan.

Baru je beberapa bulan lepas sibuk dengan penubuhan Yayasan Kanser Tunku Laksamana Johor. Sempat lah TJ datang tengok booth  Yayasan Kanser  masa Kembara Mahkota beberapa bulan lepas. Punyalah hati mulia sampai TJ nak buat yayasan ni untuk membantu pesakit-pesakit kanser yang tidak berkemampuan.

Harini seluruh rakyat Johor berkabung day 1.

Damailah Tunku disana.

Alfatihah..

No responses yet

Next »

| |