Archive for April, 2013

Apr 23 2013

Kembang Melati

Published by under Where the heart is.

Berbulan-bulan menunggu untuk dapatkan si Kembang Melati. Dari tahun lepas memang tertarik nak beli kucing British Breed. First time jumpa kucing jenis ni dekat Petshop Uptown tapi owner dia tak mahu jual. Buat pameran sahaja. Pasrah. Terus aim kucing jenis ni sampai ketemu!

Geram tak? British breed ni shorthair cat. Tak macam kucing parsi yang bulu panjang-panjang tu. I memang nak cari yang shorthair sebab husband ada allergy and  history of asthma. So, macam tak elok pula bela longhair cat. Basically, warna asal dia memang kelabu. Original breed. Kalau dah kahwin dengan kucing lain jadi warna lintang pukang itu maknanya sudah tidak asli lagi.

Akhirnya ada satu owner petshop dekat JB yang sudi menjual British breed shorthair. Tapi dengan syarat, tunggu lagi beberapa bulan sampai kucing tersebut beranak and dia akan jual babynye. Yeay! Dapat baby! Selepas 3 bulan baru kucing tu bersalin. Kemudian bukan boleh terus dapat, kena hold dulu, tunggu sampai kitten tu dah putus susu. Bila dah putus menetek dari maknya, owner tu suruh hold lagi 2 minggu. Tunggu sampai kitten tu boleh berdikari. Mak aih lecehnye.

15 April 2013 baru boleh dapat si Kembang Melati dengan harga rm1800. For me, reasonable price for British Breed. Kalau beli yang besar sikit dah rm4-6k tak mampo den!

Kembang Melati sangat aktif. Berbeza dengan sifat kucing parsi yang pemalas kuat tido, kalau si Kembang sangat lincah sampai nak pegang pun susah. Kejap je dia duduk dekat riba kita lepas tu dah hilang panjat sana panjang sini.

Since Kembang ni still consider as paediatric lagi, jadi kena minum susu every morning for growth and development. Susu ni memang for kitten ye bukan beli susu Dumex. Jadi memang kena label susu ni betul-betul takut pagi-pagi aku plak yang minum susu itu. I rasa dia masih kurus dan kurang gemok. Maybe sebab the owner dah tahu I memang nak beli Kembang, jadi penjagaan terhadap Kembang masa infant pun kurang.

Ni pula makanan si Kembang Melati. Currently kembang makan Royal Canin jenis Kitten. Cat food jenis Royal Canin ni ada macam2 level untuk Kitten, Paediatric, Adult, cats with diabetes or renal disease dll boleh google sendiri. Harga dalam rm75++(pack regular)

Kembang lentok sendiri lepas penat bermain.

Kembang Melati dah buat full physical examination dekat Hari Pet Clinic dan mendapat her first vaccination for Chlamydia vaccine. For pets, vaccine ni untuk prevent any respiratory infection. Next vaccine si Kembang sebulan akan datang .

Untungnya kerja doctor ni, boleh dapat 50% discount masa physical check up and vaccinated untuk si Kembang Melati ni. Daripada rm300, I bayar rm150 sahaja. Kata doctor tu, sebab kita sesana doctor, bidang kita sama, jadi boleh dapat discount. Wow begitukah!!

Untuk orang Batu Pahat yang nak dapatkan rawatan untuk pets dia, boleh datang ke Hari Pet Clinic & Surgery yang terletak di Taman Batu Pahat,  bertentangan dengan Pelican Hotel. Dekat 10 tahun lebih dah kitorang selalu pergi clinic ni kalau kucing ada sakit dan masalah. Sekarang Hari Pet Clinic ni dah ada macam2 survice including USG, X-ray, Surgery, hotel penginapan dengan harga rm20 semalam pun disediakan!

Okeylah, satu persatu I cerita pasal si Kembang Melati.

Ada sesiapa dekat sini pemilik british breed cat tak?

2 responses so far

Apr 09 2013

What a life!

Ada anonymous tanya saya soalan begini.

Kenapa ye, bila dah kahwin je terus you jadi jarang update blog. Banyak sangat ke tanggungjawab dekat suami?

I is don’t know what to answer. Tanggungjawab suami? Bhuaha boleh tergelak pabila suami ku membacanya. Honestly aku tak buat apa-apa pun sebagai seorang isteri kepada suaminya. Selain daripada mengemas bilik dengan baju kotor suami dimasukkan ke dalam bakul kotor. (lalu bibik yang tolong basuhkan baju). Menyedukkan lauk /nasi ke atas pinggan suami (itupon kadang-kadang terlupa sebab dah lapar sangat, bhuaha), tetapi lauk dan nasi itu dimasak oleh bibik. Errr. Mengurut badan suami jika dia kata sakit sakit badan tapi tak sampai 1 minit lalu aku pon tertidor. Errr haih haih.

Nasib baik dapat suami yang tak kesah dan memahami ku dari sebelum kahwin. Kalau tak mesti dia mengalami kekejangan hidup.

Blog dan kehidupan suami isteri, for me tak ada kaitan. As I tell you, dengan suami pon tak sempat nak bagi perhatian sepenuhnya sebab bebanan kerja yang teramat sangat. Rasanya hidup diisi dengan kerja-tidur-kerja-tidur. Kalau sebelum ini bila busy akan cakap life is like –kerja-makan-tidur-kerja-makan-tidur. Sekarang makan pon dah susah. Sighhhhhh

Oh oh I miss my colleague, zaman department yang sudah-sudah. After post call still boleh menular pergi breakfast jalan-jalan seludup keluar hospital.

Ini masa menular petang-petang kerja sebab nak pergi baazar Ramadhan untuk berbuka puasa di ward. Konon hebat la dapat menular, sekali jumpa boss dekat baazar. -_-

Oh member dekat belakang tu rasanya dah dekat 4 bulan kot tak jumpa dia. Masing-masing busy dengan department masing-masing.

Bye, nak siap-siap pergi kerja. What a life!

One response so far

Apr 07 2013

Where the lineups for game tickets were a football field long

Published by under I'm just rambling.

They performed together every Friday night and Sunday afternoon, their stage being that relic and rusty old barn on Kitchener St. Where the lineups for game tickets were a football field long and the smell of Export A unfiltered cigarettes mixed with nostril tingling aromas of popcorn and greasy hotdogs affirmed that you, in fact, were about to be entertained royally by a band of teenagers. They came together from varied backgrounds and upbringings.

Cheap Jerseys free shipping Back in June, producer Mike Dean said the second set was on its way, but Hova and were both extremely busy in 2013, with new albums, tours and fatherhood. And Kanye seemed to put a damper on any immediate plans for a second Throne set in a November interview with Philadelphia Power 99. Constantly working, West said of himself and Jay Z. Cheap Jerseys free shipping

Cheap Jerseys china I can’t think like you because you’ve been performers who on this and that and that you present I crippled my heart. And I kind of case before actually cook something even though the recipe is there I may not follow it only because I don’t have ingredients or because I want something else and in this case falling into place. Regular always write offs with how things the phones because pilots fights its simplest aspect of not so much as well. Cheap Jerseys china

wholesale jerseys Le joueur obtenu en retour, Lars Eller, est un solide espoir. Il peut aussi jouer l Bon passeur, il est trs cratif et le talent lui sort par les oreilles. Mais son jeu reste polir. Today, the 24/7 media has revealed a lot of that. What I wanted to do was get to the core of what it means to be an NFL player what did the players love about the game and the business, what did they hate about that. The members of the 2006 Denver Broncos really opened up to me in ways we don’t read in the mainstream media, in ways I think that will be revealing to readers.. wholesale jerseys

cheap nfl jerseys I was lonely there at the beginning. My brother and sisters, older than me, had dispensed with the furniture, but there was something extraordinary about living in that narrow little house where sea salt crusted the windows and the moonlight wholesale jerseys, reflected on the open sea, looked solid enough to walk on. A couple of years later, when we had to vacate, it was painfully hard to leave.. cheap nfl jerseys

Cheap Jerseys from china Solidarity implies a unity within a group that enables it to manifest its strength and exert its influence as a group. Unity implies oneness, especially of what is varied or diverse in its direction or clarity. Unity describes the inner relationships of individual parts making up the whole Cheap Jerseys from china.

No responses yet

| |