Archive for June, 2012

Jun 16 2012

Awesome Lembayung Senja Photography

Kenapa awesome?
Sebab Lembayung Senja Photography sahaja yang bagi discount untuk bloggers. Mana ada photography lain yang buang cenggini? Ye dak?

Menurut pendapat saya, promotion ini bagus sekali sebab sekaligus dapat menggalakkan para bloggers untuk cepat-cepat nak kahwin sebelum 2013. Semua rasa gelabah nak kahwin segera untuk grab promotion Lembayung Senja semata-mata!  Cepat!!! Jangan lepaskan peluang! Kahwin cepat cepat dan dapatkan promotion sebelum 2013. Tak kesah kahwin dengan siapa pun, grab promotion tu yang lebih penting! Bhuahaha. *Boleh gitu?

I buat entry post ini tidak semestinya I akan berkahwin next year. I stand by je ni mana lah tahu kan kan kan? Sediakan payung sebelum bunyi guruh! Wah, awal betul dah sediakan payung.

Tertarik? Check Facebook Lembayung Senja atau direct ke blog Lembayung Senja

7 responses so far

Jun 14 2012

Do and Don’t for babies!

Buaian untuk baby

Buai? Kenapa ibu suka pasangan buaian untuk baby? Enjut enjut baby supaya baby tido. Kenapa? Entah, I tak ada baby I pun tak pasti. Mungkin mitos dedulu kata, kalau enjut-enjut, baby senang tidur. Cuba kita bayangkan kalau kita tengah tidur, orang enjut-enjut katil kita, main lompat-lompat atas katil spring kita.. terasa nak terajang tak?

Baby kalau boleh terajang, dia dah bangun terus buat smack down sekali. Jangan sesekali kita buai kan baby, especially yang baru-baru lahir merah merah lagi kulitnya. Salur darah dekat baby masih halus, kecil dan mudah rapuh. Dengan buaian akan buat salur darah mudah pecah, menjadi lebih bahaya, salur darah di bahagian otak pecah. Maka terjadi pendarahan otak.

Kita tak tahu bila salur darah baby boleh pecah. Alih-alih baby kejang (fitting) berulang. Lalu tidak sedarkan diri.

Hwaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!

Eh aku pulak yang nangis.

Ubat batuk untuk kanak-kanak

Ingat ya, tiada istilah ubat batuk untuk kanak-kanak. Tidak perlu bagi ubat batuk warna hitam dalam simpanan korang terutama sekali baby kecil yang batuk-batuk uhuk uhuk. Haip, siapa ajar bagi ubat batuk? Fungsi ubat batuk adalah supaya dapat mencairkan kahak kita dan memudahkan kita membuang kahak sekaligus membuang kuman. Tetapi budak-budak mana reti buang kahak? Buat apa bagi?

Dan paling menyeramkan, ubat batuk mengantukkan dan mengkhayalkan. Jika kita hayal, itu tidak mengapa. Tetapi jika baby kita hayal, itu bahaya. Baby hayal atau tidak bernafas sama sekali? Itu susah kita nak bezakan dikemudian hari.

Kejut-kejut tak bangun.

Oh.. baby mengantuk, tadi kan bagi ubat batuk.

Kejut lagi.. tak bangun juga.

Hentak hentak pun tak bangun juga.

Tak bangun juga.

Tak bangun juga.

Sampai bila-bila pun tak bangun.

:'(

Kesimpulannya, perawatan kanak-kanak dan orang dewasa sangat berlainan. Jangan jadi doctor sendiri di rumah. (Tapi kalau memang anda title doctor, tak apalah) Anak sakit, kurang pasti, bawa langsung ke klinik berhampiran!

Cara-cara bancuh susu baby

Eh I bukan nak buat rancangan masak-memasak, cara-cara membuat susu paling sedap untuk baby atau sebagainya. I cuma nak tegur kesalahan para ibu yang kadang-kadang kita tidak rasa itu salah, tapi sebenarnya salah. Selepas membancuh susu, cemana korang goncang?

Iya, mostly para ibu akan gunakan jari telunjuk, tutup puting susu, kocok-kocok-kocok-kocok ( sambil nyanyi ku tak mahu cintaku dikocok-kocok ahhhhh -Inul version), kemudian hulurkan pada baby. Lalu baby pun minum susu, sroooottt- sroooooot -srooooot

Sedapnya mummy buat cucu cayaaa…

Kata baby tersebut.

Beberapa jam selepas itu, baby didapati cirit birit, muntah muntah beberapa kali.

Ceh tiba-tiba macam sketsa pula. Kenapa cirit birit? Sebab jari telunjuk yang ditutup untuk dibuat kocok-kocok itu sebenarnya KOTOR. Banyak kuman lompat-lompat. Lupa ke sebelum tutup puting susu tu engkau orang ada kurek muntot sket sebab gatal? Heh. example je tu.

Jadi apa gunanya penutup botol yang korang dah cuci dan rendam dalam air panas lama-lama untuk buang kuman kalau tak digunakan? Tutup dulu botol susu itu, baru lah kita kocok-kocok sepuas hati.

Part 1 ni I bagi 3 example benda yang rutin para ibu lakukan, kadang-kadang kita tak perasan perbuatan itu sebenarnya membahayakan anak kita sendiri. Nanti kalau ada terlintas lagi, I tulis part two, three, dan seterusnya.

Mohon share this post. Thankyou.

Thanks for reading.

Cium sikit.

:*

21 responses so far

Jun 13 2012

What Jo spent on her kidsFood: Nappies and wipes: Medicines and

Published by under I'm just rambling.

By ‘working out’ our faces essentially using the benefits of massage to exercise the muscles underneath the skin’s surface we can reportedly detoxify the skin, increase circulation and oxygen flow, and create more volume to diminish lines, helping to fight the skin thinning and muscle atrophy that naturally happens as we age (which starts as early as our mid twenties!). The classes also claim to optimize our skin’s performance to make the products we already use work even better. (On that note, see these Anti Aging Solutions That Have Nothing to Do with Products or Surgery.)So, what exactly did this workout a guided 15 minute exercise to help train my face muscles entail? Making lots and lots of strange faces, basically.

micro neddling These are often “triggered” by what seem like ordinary interactions with other people. Someone with borderline personality disorder doesn’t deal well with stress. If you have it, you’re probably also restless, impulsive, and unable to focus.. Apps downloaded from external sources are a serous challenge for Android devices. Many Android apps can be found on the internet as cracked versions that everyone can download and install. These apps can contain viruses that use known security vulnerabilities on your device. micro neddling

facial roller Plus there’s a push to get rid of Windows completely. Maybe by the time the 2020 (roughly) next console release comes Valve will plunk down a “REFERENCE” SteamOS machine that developers can optimize for. Even then, it would only eat into the HTPC market, plus it would be competing with HTPC’s setup for Kodi/Plex. facial roller

skin roller Jo Bubb, 29, is a part time carer from Birmingham and mum to Abbie, nine, Chloe, seven and Rosie, two. Her husband Michael, 42, is a workshop controller.What Jo spent on her kidsFood: Nappies and wipes: Medicines and toiletries: Childcare: (Rosie’s playgroup)Activities: (Drum lessons, dance lessons, karate)Clothes: (School uniform school shoes other Outings: (rollerblading, gym trip, visit to botanical gardens on Mother’s Day)School trips: Treats: (books Club Penguin website tuck shop money sweets magazine swimming certificate Presents and cards: (For two birthday parties)Transport: (bus and petrol for kids’ parties and activities)TOTAL Jo says: “This was a very typical month for us and I can’t believe how much I spent on the children I thought it would be half that and I’m going to try and cut down on some of their after school activities.Like most families, money is tight. I’m surprised how much I spent on food but I do like to make sure it’s good quality. skin roller

microneedle roller Looking out or looking in http://www.microskinroller.com/ needle face, windows reveal a lot about a building.Their size, detailing, mouldings and coverings all tell a story about when and where a place was built and on the West Coast we like them big and uninterrupted, says designer Kelly Deck, of Kelly Deck Design.”An enormous part of the architecture of the West Coast is the consideration of the view,” says Deck. “Which, of course, means being able to see the view, which means big windows.”The trends of the 1950s, where mid century architecture embraced large expanses of glass that opened onto exterior living space, have become much more mainstream, says Deck.”I think we have become more focused with indoor outdoor living,” she says. Her clients often request big expanses of glass, in sliding or accordion style doors.”More and more people are moving away from having any detail on their windows, and just want to see as much outside space as possible.”Also popular, says Deck, are kitchen counters that go through a structure (wall), with a retractable window creating an indoor outdoor bar.Deck is currently putting windows 5.4 m (18 feet) high in a home with a 6 m (20 foot) ceiling. microneedle roller

derma roller How to get the look: Get King’s blonde gray with medium golden blonde lowlights throughout your hair. Then ask your colorist to finish the look with a golden gloss to tone any remaining grays. Finally, either air dry your hair or use a diffuser attachment on your blow dryer to finish the style derma roller.

No responses yet

Jun 13 2012

It wasn’t fair having chicken pox at this time! *musical cry*

Published by under Wasn't That Funny?

Sebab kena chicken pox. (Sambungan previous entry)

Yes, I’m vaccinated. Complete 2nd dose gitu. Bangga sangat. Bila patient chicken pox datang ward, attend cepat-cepat.

“Totin, you haven’t get chicken pox. Let me clerk that case!”

“It’s okey, IM VACCINATED!”

Bangga betul jerit sampai satu ward dengar. Bangga sebab dah kena vaccine. Amek kau.

Tak kelakar ok bila kena chicken pox time houseman. Bila kena chicken pox a week before wedding reception abang sendiri. Kah kah kah tak kelakar tapi kenapa ketawa?

12 responses so far

Jun 12 2012

Wa-Na weddings! : Part 1

Published by under Where the heart is.

Oh it’s the very typical post. Lagi-lagi bila masuk musim cuti sekolah. Buka blog siapa-siapa pun mesti tulis pasal attend wedding here and there. Musim orang mengawan memang begitu. Tetapi it’s untypical to me kali ini. Sebab wedding bukan wedding orang luar tapi wedding abang sendiri.

Dan lebih untypical lagi, orang selalu tulis blog sebab pergi attend wedding. Tapi I tulis blog sebab tak dapat attend wedding abang sendiri. Kahkahkah padan muka siapa suruh kerja dekat tempat kerja yang 24jam tak pernah ada istilah “Hospital tutup hari ini”, weekdays je hospital buka for patients.

-_-

“Abang dah selamat jadi suami orang, sekali lafaz”

Received bbm message from mama. Always update kemeriahan from there, Terengganu. Syahdu pagi raya pon tak se-syahdu begini. Kalau nikah dekat sebelah hospital ke boleh curi-curi lari sekejap tapi dekat negeri Penyu. Paling tekanan, scedule menunjukkan I oncall pada hari tersebut. Rasa macam kerja ikhlas tak ikhlas je bayangkan kita berhempas pulas kerja tak makan minum, mereka makan nasi dagang bersuka ria menyambut menantu. Haih dugaan.

Yer, besar betul script. Begitu mudah dan berkesan kalau membaca lafaz pakai script.

Kalau baca script pun sampai 5 kali ulang lafaz, terus tak nak mengaku abang!

Hehe. takdelah.

Rombongan biru adalah rombongan Johor!

Ikut warna bendera kononnya.

Next week majlis di Johor pula. Kali ini kalau tak dapat cuti juga, siap-siap nak hantar surat ke pihak atasan! *protes* Mari melaram untuk majlis di Johor! Melaram? Kenapa tiba tiba rasa macam kecewa balik. Kenapa?

Okey see you next post!

12 responses so far

« Prev - Next »

| |