Archive for May, 2012

May 31 2012

Adik saya.

Published by under Where the heart is.

N: Mama ni kenapa pegang saya! Saya dah ambil air semayang!

M: Laa, kalau mama pegang tak apa lah. Tak batal.

N: Eee!! Aritu cakap tak boleh pegang perempuan!

M: Kalau ahli keluarga tak apa lah! Kak E boleh, Tok chah boleh, makcik boleh..

N: Ooo. Kalau macam tu boleh pegang bibik lah?

-_-

Susah nak curi curi masa update blog sekarang ini. Busy with babies.

Anak-anak tiri ramai betul nak kena layan sekarang ni. Memang menguji kesabaran.

4 responses so far

May 31 2012

She’s considered taking out private loans so that she can

Published by under I'm just rambling.

“It’s the Cub fans. I can’t tell you how many fans have told me that their dad took them to games and told them how their grandfather took him to games and his great grandfather took him to games. Cub fans are Cub fans for life. A simple cleaning with bleach and water removes only the mold on the surface of the wood but has no affect on the roots of the problem areas. You should hire a professional mold remediator to treat the wood and any other affected area of your home. If left untreated, mold and decay can lead to major structural damage..

cheap nfl jerseys Loud: “Lord. My liver is hurting, we’re living in a motel, we’ve had our car repossessed, we have no money for rent or food, I’ve tried. Telahun Birhe took out a $10,000 federally subsidized loan to pay for her first year of college. She’s working three part time jobs with plans to pay off half of that loan this year. She’s considered taking out private loans so that she can focus more on her studies, but she is worried about lasting debt.. cheap nfl jerseys

wholesale jerseys from china What’s he’s really talking about is the resiliency Cheap Jerseys free shipping, the cyclical nature of our economy, its ability to withstand the kind of damages that a bloated government does. Now, remember, the government will always continue growing. To him, that is an economy. wholesale jerseys from china

cheap jerseys “I don’t think it’s difficult because Mr. Snider was all about hockey, and he loved the Flyers, and that is what he wanted,” he said. “He stuck with us through everything this year. Anna Jones, a former Marketing student, realised she had made the wrong decision. “I think I knew even before I went to university that it wasn’t for me. I was more comfortable with the idea of getting an internship or going to work, but pressure from my parents and sixth form teachers made me feel as though getting a degree was the only option to get a career.. cheap jerseys

wholesale nfl jerseys The number of violent incidents on the Metro system is very small, especially when compared to the total number of riders using the Metro system each day. While Metro operates a safe transit system, we are not immune to crime occurring in the region. On average, we have nearly 850,000 boardings a week on the Metro system which includes MetroLink, MetroBus and Metro Call A Ride.A man wanted in connection with a car crash that killed a Chester, Illinois police officer is now in custody.St. wholesale nfl jerseys

wholesale jerseys Events like these are fun, relaxed and successful and there to be enjoyed by all. The primary purpose isn’t for photo opportunities for little Jimmy and Ms K’s piggy backing on others efforts. It’s not about them at all, it’s about building and creating a community spirit wholesale jerseys.

No responses yet

May 28 2012

Tips menghadapi anak kejang.

Jangan pandang remeh ye, mungkin kita tak alami sekarang, tapi esok lusa? Nanti bila tiba-tiba anak kejang / sawan, terus menggelabah tak tahu nak buat apa.

Kejang demam atau sawan sewaktu demam terjadi apabila anak kita demam, kemudian tiba-tiba badan dia jadi keras dan kaku, bebola mata melirik ke atas, kadang-kadang keluar air liur, anak jadi tidak ber-respons. Waktu cenggini mula lah si ibu…

“Cepat kita tiarapkan dia!!”

“Amik sudu, letak dalam mulut!! nanti lidah dia tergigit!!”

“Apa kita nak buat ni? Apa kita nak buat niiiii”

Haa. Waktu macam gitu mulalah nak buat cenggitu. Jangan dengar petua nenek moyang kita. Tak betul. Jangan sesekali masukkan sudu, kain atau apa sahaja gigitan ke dalam mulut anak kita. Cara itu bukannya mencegah mulut anak tergigit, tapi boleh jadi lebih teruk daripada tu. Kalau sudu patah dalam mulut cemana? Kalau salur bernafasan dia terganggu cemana?

Okey, ini adalah tips ringkas ketika anak terkena kejang demam.

  1. Relax! Be cool. Don’t panic! Just remember, kejang demam is normal for children less than 6years old. Normal! Tak perlu takut. Tak ada effect apa-apa dekat otak anak.
  2. Bawa anak ke tempat selamat. Iyalah, kalau anak tengah kejang dekat bilik air, takkan ko nak biarkan dia kejang berenang-renang dalam bath tub pula. Bawa ke tempat lapang, yang tiada barang merbahaya di sekitar.
  3. Longgarkan baju dia. Bagi keselesaaan sikit.
  4. Miringkan anak ke kiri. Pertama kali kita selamatkan pernafasan dia. Kenapa kena miringkan? Kalau kita biarkan dia terlentang, lidah boleh menutup salur nafas jika lidah jatuh kebelakang. Bila kejang, semua muscle jadi uncontrol, so kita tak tahu apa akan terjadi.
  5. Tengok jam. Kenapa tengok jam? Apa kaitan jam dengan kejang? Ehee, I suruh tengok jam dan waktu, berapa lama anak kejang. Kalau lebih daripada 5 minit, terus bawa ke hospital.
  6. Jangan letakkan ubat buntot (ubat turun panas) atau apa-apa ubat dalam buntot sewaktu kejang. Tapi kalau doktor yang letak, tak apa. Doktor ada kelebihannya. Ewah.

Piye toooo!!!

Lagi satu, jika anak sudah terjadi kejang atau pernah kejang demam, next time bila anak demam, kena standby ubat demam di rumah. Sebab kejadian akan terjadi berulang-ulang setiap kali anak demam. Make sure bila demam, jangan sampai suhu tinggi sangat. Rajin-rajin tuam anak dengan air sejuk.

Kebutuhan itu maksudnya ‘keperluan’. Bukannya ‘butuh’ seperti yang anda gambarkan itu.

Meanwhile I dekat Paediatrics Department, kalau ada sebarang pertanyaan tentang budak-budak, masalah anak, boleh lah bertanya. Kita sama-sama share. Jom.

6 responses so far

May 20 2012

Daku mandul kah?

Sudah bertahun-tahun menikah, tetapi si buah hati tidak kunjung tiba. Adakah ini berkaitan dengan pasangan kita tidak subur atau mandul? Kita kena cakap pasangan kita yang mandul, kaum perempuan tak boleh kalah! Ewah.

Relaks lah. Jangan gelojoh sangat. Kalau baru sebulan kahwin, itu tidak dikira masalah kemandulan. Infertility terjadi apabila korang telah melakukan hubungan @$#%# tanpa pencegahan kehamilan secara konsisten *ehem-ehem* selama 12 tahun atau lebih. Infertiliy terbahagi kepada dua, eh gaya macam cikgu mengajar pula.

Primary: Pasangan yang telah lama menikah tetapi belum memiliki anak.

Secondary: Pasangan yang pernah ada anak, lepastu dah susah nak dapat anak dalam masa yang lama. Penat dah bersungguh sungguh tunggang terbalik setiap malam, tak ada juga rezeki.

Faktor penting yang mempengaruhi kesuburan!

  1. Usia puncak kesuburan kita adalah 21 hingga 24 tahun untuk perempuan, dan 24-25tahun untuk lelaki. Alamak. I dah umur lanjut ni, habislah kesuburan ku semakin merundum. Hopefully akan dapat future husband yang kuat berusaha, *tak pasal-pasal.
  2. Frekuensi hubungan $%%^#$. Logiklah, berdasarkan hukum hipotesis.
  3. Lifestyle. So kalau husband korang itu kuat merokok dan tak pasal-pasal menuduh korang yang mandul, pergi cakap dengan dia, tak sedar diri. Sperma kau yang cacat dek kerana nikotin yang kau sedut.
  4. Diet. Makanan haruslah seimbang, especially protein and vitamin.
  5. Stress juga dalam mengganggu hormone cycle dan kualiti sperma kita. Eh tak. I takde sperma.

Penyebab Infertility pada LELAKI

  1. Anatomi: Kelainan letak lubang kencing, tiba tiba tersembunyi celah mana entah? Batang paip yang kecil, tiada testis, dll
  2. Gangguan fungsi: Impotensi (tolonggg saya punya tak boleh erect!), retrograde ejaculation (asal tak boleh keluar ni? asal ni, tersumbat ke apa?)
  3. Gangguan spermatogenesis: berudu kurang, cacat, tak sihat, tak reti berenang
  4. Others: hernia, immunology, jangkitan kekuman

Penyebab Infertility pada PEREMPUAN

  1. Vagina: vaginismus (kejang otot vagina), infection, jangkitan kuman, keputihan?
  2. Cervix: Popyp (tumor jinak), stenosis (kekakuan mulut rahim), lendir rahim yang tak berkualiti
  3. Rahim: Myoma (tumor otot rahim) ,endometritis, endometriosis, err susah nak nak terangkan pekebende tu senang cerita ada kelainan dekat rahim.
  4. Saluran Telur: menyempit, ada roadblock sehingga telur kita dan berudu pasangan tak dapat bersatu.
  5. Kilang telur (Ovary): Tumor, cyst, menstrual problem

Okey dah nampak complicated. Dah nampak muka bosan semuanya. Begitulah I akan mengantuk apabila buka medical books dengan term dan sebutan pepelik cenggitu. Tak apa, I akan buat semua orang faham dan mudah untuk mengatasi masalah dan sekaligus merialisasikan impian anda semua.

Cewah.

First sekali, suruh suami buat pemeriksaan sperma. Sebab itu adalah pemeriksaan yang paling murah dan mudah. Bukan kita hendak menuduh mereka, kita kena lah bijak memilih pemeriksaan yang mana penting dahulu.

Caranya mudah sahaja. Sebelum pemeriksaan, suami hendaklah tidak melakukan hubungan #@$@$ dengan anda selama 3 hari. Eh, maksud I dengan siapa-siapa sahaja lah, bukannya suruh dia berhubungan dengan perempuan lain pula.

Selepas menahan selama 3 hari, baru lah kalian berdua berhubungan dan ambil sampel air mani nya untuk pemeriksaan.

Menurut WHO, air mani yang sihat adalah.

Likuifaksi 30 minit

Volume > 2mL

Concentration >20juta/mL

Jumlah sperma 40 juta

Pergerakan sperma >50%

Bentuk sperma >30% normal

Sel darah putih <1 juta/mL

pH 7.2-7.8


Eh, sample air itu kena hantar lab. Biar derang yang interpret. Bukan korang letak atas pinggan lepas itu teliti ramai-ramai pakai kanda pembesar. Itu bengong namanya.

Selepas lakukan pemeriksaan ini dan jika hasilnya suami anda sihat walafiat, barulah kita menuduh si isteri pula. Penyakit isteri sangat complicated, jadi apa-apahal si isteri kena pergi jumpa doctor, lakukan scan, teliti dan kaji segala sebab kesuburan.

Yang penting, jangan berputus asa. Segala masalah ada penyelesaiannya!

4 responses so far

May 18 2012

Tulis nota pakai Samsung!

Published by under Spare me 100 bucks!

I selalu ada masalah berbelanja. Bila sampai ke satu tahap ingin membeli, rasa nak beli sangat-sangat. Semakin hari semakin parah. Menjejeh je air liur untuk membeli. Tapi bila tiba-tiba esok lusa bangun tidur, eh dah lupa. Dah tak rasa nak membeli. Hasutan syaiton hilang mungkin kerana mendapat perlindungan Illahi?

Baru-baru ini Samsung ada buat promotion dekat Pavillion, lebih kurang 2 bulan lalu. Eh bukan baru namanya dah lama rupanya.

Ramai berpusu-pusu. I suka pergi tempat cenggini sebab ada benda free! Yeah takkan nak lepaskan peluang. Tapi sayangnya tak ada Galaxy Note free pula!

Sanggup beratur panjang untuk mendapatkan hasil karikatur daripada Samsung Galaxy Note! Power sangat ke Note ini sampai terrel lukis gambar I? Ee tak percaya lah. Kenapa perlu beli Galaxy Note untuk melukis karikatur? Ele, lukis jeklah dekat kertas?

Terbukti. Walaupun mata I sebelah besar sebelah kecil macam digigit tebuan, ternyata Galaxy Note memang dapat melukis dengan pelbagai tona warna. Dan yang penting sekali, dapat mug FREE muka sendiri.

Masa itu tak berminat pun dengan Galaxy Note. Plus my papabear pun pakai Samsung so buat apa nak beli? Rembat jeklah dia punya. Tapi semenjak ini…

Sampai hati kau keluarkan warna pink pula. Kau suka habiskan duit gaji aku!

Aku marah ni! Marah ni!

Sekarang dah terbayang-bayang sepanjang hari.

Perlindungan Illahi tak dapat lagi..

10 responses so far

Next »

| |