Archive for October, 2010

Oct 22 2010

Birthday Princess

Pernah tak kita merasa macam princess kadang kala. Tak apa, sekali sekala perasan pun tak apa. Macam gitulah yang I rasa bila birthday celebration 17 Oktober yang lalu. Firstly and most importantly, I just wanted to say a huge thank you for making the best Birthday celebration imaginable. Sayang korang semua! For those yang susah payah buat decoration before the party memang sangat dihargai. Untuk pihak team Restoren Frames Reminisce, Sunway Pyramid, terima kasih tidak terhingga atas layanan yang tip top! Kawan-kawan yang datang, semua sporting belaka. Maaf sangat tak terlayan I rasanya. Saya sayang kawan saya mwah pipi kiri mwah pipi kanan.

Semua orang dah bersedia nak tengok gambar?

IMG_4276_副本blog

Orang kuat tiup belon gantung-gantung riben sejak pukul 3 petang

DSC05243_副本blog

Terima kasih pasukan peniup belon!

Banyak juga rintangan nak menghias Frames. Dengan belon hilang lah jadi terpaksa beli lagi. Rushing mengejar masa sehingga kami tak sempat lunch pun. Pukul 4 petang kena rush ambil cake dan cupcakes di 2 tempat berbeza. Memang rushing habis.

Majlis bermula pukul 8malam. (Tapi dekat invitation poster pukul 7 malam) Alah biasa lah janji melayu. Oh ye, I left my camera at home!! Frustated and angry at myself for such a stupid thing I did. Nasib baik I jenis muka tak tahu malu, semua camera orang I sumbat masuk.

PA160674_副本 blog

Antara yang terawal hadir, my junior masa sekolah TIGS tersayang. Tak, lelaki itu bukan sekolah TIGS. Tepuk tangan dekat dia sebab dia lah chief chef Frame Reminisce yang tersangat banyak membantu kami menjayakan party!

PA160682_副本 blog

Cupcakes ini adalah sponser dari Wondermilk! Banyak cantik sponser kau ingat kau diva?

IMG_4349_副本 blog

Siap bergambar untuk sesi tandatangan. Macam artis pula (memang artis pun).

PA160686_副本blog

Cute couple, adik Ida and Ash. Sampai orang bisik-bisik ‘Mereka itu japanese ke?’ Ececeh comel.

PA160689_副本blog

Saya dah jumpa Hayat! Saya dah jumpa Hayat! Wokeh excited sebab baru first time jumpa Cikanot’s boyfriend. Muka sama kan-kan-kan!

PA160777_副本blog

The Girlfriends. Erm. Tapi mungkin ada seorang itu macam ada masalah identiti sedikit.

Gambar ini sesuai untuk buat contest, Mencari lelaki yang tersembunyi.

IMG_4422_副本 blog

Kalau melantak, mesti muka nak serious. Kita makan dulu sebab perut lapar. Lepas makan baru boleh potong kek!

PA160705_副本blog

Sambil dihiburkan dengan persembahan Rody dari kumpulan Kristal dan Afiez dari kumpulan Newboyz. Kalau tak kenal kumpulan Kristal dan Newboyz boleh terjun bangunan sekarang juga.

PA160719_副本blog

Dan persembahan dari pasangan adik beradik Rody dan Adda (vocalist kumpulan Butterfly). Tak kenal boleh google sendiri lah. Malas nak layan.

PA160801_副本 blog

Serta alunan violin yang paling mantap sekali daripada birthday princess.

MARI MUNTAH RAMAI RAMAI.

IMG_4448_副本blog

Sesi mentiup lilin sambil nyanyi lagu “Happy Birthday To You”. Berdebar-bedar ni!

Masa ini kena control sedikit sebab mata semua menumpu ke arah kita. Haha.

IMG_4451_副本blog

Lilin belum tiup, sudah kena tembakan paradigma.

PA160766_副本blog

Okay tak apa. Nasib baik cuma menembak cacing cacing pink serta rambu ramba. Nasib baik bukan tepung dan telur busuk. Haha tengok Cikanot dekat sebelah dah gelabah sebab jadi mangsa tembakan juga.

PA160789_副本blog

Acara tari menari after party. Acah je. Entah kenapa la budak ini, mabuk minum orange juice kot.

PA160715_副本 blog

Kalau buat party, jangan lupa buat guest board untuk signature. Barulah Ingat Daku Dalam Doamu.

Artis mana lah yang tandatangan panjang gila nak mampus itu -_-

IMG_4528_副本blog

Thanks my great friends for putting this together!!!! (Minus beberapa orang yang dah balik cepat-cepat)

Enjoy the video…

Nampak sangat gelabah. Orang suruh wish, I pergi cakap “Thanks for coming” -_-

Awesome experience!!! It was the best birthday celebration of my life siapa tak datang memang rugi! Siapa yang datang pun akan rasa nak celebrate birthday sekali lagi.

p/s: Gambar yang banyak, tunggu upload di Facebook!

26 responses so far

Oct 14 2010

Happy born day to me!

Terima kasih tidak terhingga kepada semua yang memberi ucapan hari lahir. Sungguh ku terharu. uhuk uhuk *kesat hingus* Untuk yang terlupa nak wish itu tak mengapa, saya maafkan. Di kesempatan ini saya ingin mengucapkan ampun maaf kalau ada salah silap selama 21 tahun saya membesar. Sesungguhnya yang baik itu datang dari Tuhan dan yang buruk itu datang dari diri saya sendiri.

Ecewah sejak berumur 21tahun ini penulisan menjadi semakin matang la konon-konon.

tom copy

Pengsan jom.

DSC05193_副本

Wish-wish juga, nanti 16 haribulan jangan lupa datang ke Frames Reminisce, Sunway Pyramid, I belanja cake! Tapi kalau ramai sangat, dapat celet cream cake pon jadi lah kan? kan? Semua orang jemput datang, jangan lupa pakai uniform putih. Kalau tak ada, boleh pinjam coat doctor I.

party no small

Oh lupa lagi nak bagitahu. Sekarang, siapa nak no pin I dah boleh minta. I tidak akan emo-emo lagi dah. Betul I promise.

DSC05196_副本

Patah tumbuh hilang berganti

Terima kasih. 🙂

p/s: 21 tahun hangguk mu.

33 responses so far

Oct 11 2010

UTHM convocation kepanasan day

Published by under Well-meaning friends.

Berpanas hujan berembun, tak pernah ku hiraukan. Eh macam kenal je lagu itu.

Convocation adalah majelis membaling topi leper berbulu sambil melompat. Very the typical lah! Kenapa ya mesti macam itu? Kenapa kita tak merangkak ramai-ramai ke? Sujud ramai-ramai ke? kenapa kena melompat? Ish Totin ni suka fikir bukan-bukan. Malas nak layan.

Melihat orang convo terasa best. Lagi-lagi bab memilih nak membeli bunga. Rambang mata. Nak ini. Eh nak itu. Eh ini. Eh itu. Semangat sungguh. Dulu masa I convo, dapat bunga kecil je. I pun tak tahu kenapa yang jual-jual bunga dekat luar dewan semua jenis sekuntum mawar merah. Hek ele. *Tiba-tiba mengadu kisah sedih ini kenapa?*

DSC05155_副本 copy

Bersama budak-budak convo. (Nampak sangat tak kenal siapa) Kawan punya kawan. Tapi untuk bergambar bersama kena lah buat-buat kenal.

Untitled-1

Hidayah bersama pasukannya. (Bila kenal, kena lah mention nama) Best sungguh bila jadi budak engineer, macam sekuntum bunga dikelilingi kumbang-kumbang gatal. Tak payah fikir nak cantik-cantik pergi kelas. Sebab kita seorang sahaja cantik. Confirm itu sangat pasti!

DSC05175_副本 copy

Biasalah, jakun.

DSC05151_副本 copy

Amboi-amboi.

Budak ini memang tak boleh bawa pergi majlis lah.

Jom tido! Esok pagi-pagi I nak pergi karaoke. Best kan hidup menganggur cenggini?

26 responses so far

Oct 10 2010

Biar beribu batu, kita pasti bertemu..

Published by under Please don't give up!

My feeling right now are unbelievably hard to describe and put into words. Sad to leave my Indonesian friends behind, but happy to move back to my hometown for good. Perasaan sekarang mellow-mellow sedikit.

4492_99127117640_606177640_1750251_7588397_n copy

4462_96948942640_606177640_1720982_5769629_n copy

Mari kita review sedikit setelah 6 tahun kehidupan di Jogja. 6 tahun bukan sekejap. Kalau ada anak, dah masuk tadika dah dia. The first 3 years were hard on me. Sebab I dalam fasa nak berdikari, mengenal orang, mengikut rentak orang sekeliling, fasa mencintai medicine, dan fasa kena buli -_-. Masa itu hari-hari centang kalender, bila nak habis-bila nak habis-bila nak meninggalkan tempat ini. Tidak rela hidup disini lagi!

Tapi betul lah. Tuhan itu selalu dengar doa kita. Bagi kita tabah, bagi kita kenal erti hidup. Kita tak boleh patah semangat, sebab dugaan yang kita dapat itu semua satu pengalaman masa depan kita. Lama-lama baru I rasa dunia ini adil. Sehinggalah Tuhan akan bagi I sahabat suka duka. Bagi rasa kejayaan, kegembiraan, kebersamaan, ketulusan, cinta……. erm.

61790_1526363753618_1070378266_1472040_6628165_n_副本 copy

Peluk tubuhku usapkan juga air mataku
Kita terharu seakan tiada bertemu lagi

DSCN2710_副本

Bersenang-senanglah
Karna hari ini yang akan kita rindukan
Di hari nanti sebuah kisah klasik untuk masa depan

DSCN2978_副本

Bersenang-senanglah
Karna waktu ini yang akan kita banggakan di hari tua

IMG_2955_副本 copy

Sampai jumpa kawanku
Semoga kita selalu
Menjadi sebuah kisah klasik untuk masa depan

IMG_2972_副本

Mungkin diriku masih ingin bersama kalian
Mungkin jiwaku masih haus sanjungan kalian

IMAG0258_副本


Selagi ada waktu,
Selagi ada rindu,
Biar beribu batu,
Kita pasti bertemu.

Saya tak suka cakap panjang-panjang. Sebab words can’t describe any. Mempersembahkan Tribute C1-09 (My young doctor’s group name). While everytime saya ingat mereka saya jadi sedih. Because I believe, takkan ada rakan sebaik mereka. Takkan ada pertemanan setulus mereka. :'(

Dan sepuluh tahun akan datang, adakah mereka masih ingat saya lagi. *TISSUE PLEASE!!!!!*

Kadang-kadang tak faham, kenapa setiap fasa perkenalan mesti diakhiri dengan perpisahan? Kenapa mesti berpisah di saat kita saling memerlukan? Alaaaa :'(

Notes: Teman-teman, ntar klo aqu ada masalah pasien, aku konsul ke kalian ga papa kan? Semoga menjadi dokter yang sukses buat semua teman-teman koas UGM! Yang pasti, jangan lupa aqu ya…. :'(

Ini baru review tentang rakan-rakan doktor. Belum masuk kawan-kawan modeling, photographers, kawan shopping, kawan memekik telolong, non-medic friends eh banyak lagi. Saya kehilangan semua. Tidakkkk…. T_T

*Nak tissue lagi?*

20 responses so far

Oct 07 2010

Tips: Rambut beruban? Tidak!!!!!!!

Published by under I'm just rambling.

uban

Bila kita cabut uban je orang akan kata nanti uban makin banyak. Tapi kenapa mesti uban? Kenapa tak ada istilah, bila kita cabut rambut hitam yang sihat, nanti rambut hitam sihat kita bertambah banyak? Okay kenapa? kenapa? Cepat fikir!

Tak tahu kenapa. Blughhh!

Itulah orang. Kalau benda tak betul cakap, mesti jadi turun temurun. Tapi kalau I cakap, tak ada siapa nak dengar. *Helleh emo tiba-tiba. Sebenarnya kita tahu tak kenapa rambut kita tiba-tiba beruban? Kita bukan macam nenek kita. Kita muda lagi. Kenapa dah beruban ni?

Sama macam kulit kita. Yang bagi warna dekat rambut kita dalah pigment melanin. Makin banyak melanin dalam kulit kita, makin gelap kulit kita dan makin hitam rambut kita. Betul tak? Cuba fikir balik, minah salleh (Bukan Minah Binti Salleh, ye!) semua kulit putih tapi rambut dia mesti perang perang macam gitu kan?

Salah siapa? Mereka dan keluarga mereka. Hehee main main pula dia ni.

The problem is, why do you have white hair in a young age? Ini kerana sel melanin di kulit kepala kita migrate ke tempat lain ataupun menjadi tidak aktif. Tapi kenapa menjadi tak aktif? Well, I think it has something to do with DNA. Okay kejap, maybe I should explain a little further. Macam gini, genetics tu maksudnya dalam keturunan kita ada bakat untuk mendapat uban. Bakat dah ada, cuma belum diasah sahaja. Semakin awal kita mengasah bakat, semakin berbakat lah kita mendapat uban. So, macam selagi kita pandai prevent diri kita daripada beruban, kebarangkalian kita mendapat uban pada umur muda itu kurang.

Jadi, kalau kita dah tahu mak ayah atok nenek moyang kita berambut uban, kita kena stand by menjaga kesihatan rambut dari sekarang!

  1. Eat a nice healthy, balanced diet. Kurangkan cikedis-cikedis. Banyakkan vitamin b12 to stop your grey hair errr not really lah but it might! Who knows?
  2. Exercise secara rutin. Senang cerita amalkan cara hidup yang sihat. Tidak merokok, tidak beralkohol.
  3. Prevent stress! Sebab once kita stress, pembentukan sel melanin akan terbantut!
  4. Untuk melancarkan peredaran darah di kulit kepala, I sarankan rajin buat hair massage / creambath! Yes, it works! Kalau nak lebih traditional, massage kepala dengan minyak zaiton atau perahan lemon.
  5. Jangan lupa bagi vitamin pada rambut! Tak mahal, 10 kapsul tu dalam rm2 je kalau tak salah. Pakai dekat kulit kepala seminimal mungkin. Tak perlu banyak-banyak.

Setahu saya, there are no any treatments other than to dye your hair. Mungkin seiring berkembangan teknologi nanti, akan ada treatment menambahkan pigment melanin? Siapa tahu?

n606177640_642096_6069

Sebenarnya rambut saya pun ber-uban. Hihihi.

16 responses so far

« Prev - Next »

| |