Archive for January, 2010

Jan 20 2010

Berubat percuma? Yeay!

Published by under Don't sue me!

Siapa tak mahu dapat ubat percuma? Ubat zaman sekarang bukan murah. Demam Selesema sahaja dah dekat Rm80. Ini chance untuk anda. Chances chances. Siapa tak datang tadi memang rugi!

Cabaran demi cabaran. Oh bukan senang mahu ke desa. Kenderaan tak boleh masuk ke dalam. Ada 2 pilihan. Mahu naik perahu. Atau jalan berkaki ayam meredah lumpur?

Berkaki ayam? Euwwwwwww. Kami kan pintar, bungkus kaki dengan plastik. Tapi tak berapa pintar, half way sahaja ada yang sudah berkaki ayam juga sebab plastik bungkusan tercabut ditelan lumpur. Sia-sia berlagak pintar. Eh tapi I berhasil. Kaki I bersih dari cacing-cacing kerawet! Yeaw.

Kerana terpaksa mengangkat kotak-kotak berisi ubat-ubatan, kami memilih untuk berjalan kaki. Haa kalau naik perahu, ubat jatuh masuk sungai.. sia-sia tujuan kami. Eh lihat itu, boleh tahan juga kasut buatan kami :).

DSCN3081_¸±±¾blog

Memberi pengubatan percuma memang seronok. Lebih-lebih lagi kepada penduduk desa. Excited betul mereka. Pagi-pagi sebelum subuh dah beratur ambil giliran. Kadang-kadang tak sakit, tapi pura-pura sakit.
DSCN3098_¸±±¾blog

Adik sakit apa?
Minggu lepas saya demam..
Sekarang demam lagi?
Tidak..
Jadi?
Em.. mana tau esok-esok demam lagi.

Oh hebat betul dia mempergunakan kami. Tak apa. Tak apa. Layanan tetap layanan.

DSCN3107_¸±±¾blog
Okay adik-adik, tuan-tuan dan puan-puan, layanan sudah tamat harap maaf. Kami semua perlu berehat. Doktor sudah panciiit.

When we got there, I feel in love with villages. I like working in rural areas, it is quite different. Bila kita di tempat macam itu, kita rasa dihargai sangat-sangat. Check blood pressure sahaja  diucap terima kasih banyak-banyak macam berzikir 40kali. Terharu. Well, I plan to work in rural areas where there is much shortage of doctors. Someday. Sabah or Sarawak.. maybe? *Eceh.

22 responses so far

Jan 18 2010

Larangan bergambar. Jangan! Jangan!

Published by under I'm just rambling.

Sekadar gambar hiasan

I selalu berpesan kepada kawan-kawan I, jangan ambil gambar waktu azan maghrib di tempat-tempat gelap yang tidak sepatutnya. Nanti dekat gambar tu ada hantu. Mereka ketawa terkekek-kekek. Hey betul lah. I cakap betul. Nanti gambar keluar hantu, ayo tata yo.

Kerana ada kisah disebaliknya, terjadi 5 tahun lalu. Begini kisahnya..

Pada suatu hari, (eh dah lama tak pakai perkataan macam karangan dulu-dulu), I pernah bergambar di bawah pohon bambu di tepi pantai. Pantai mana itu rahsia nanti engkau orang terus tak nak mandi dekat pantai itu. Waktu bergambar tepat pada azan maghrib. Tiba di rumah, sewaktu transfer gambar.. I nampak “anonymous” dalam gambar tersebut.

Untuk mengelakkan orang lemah semangat buka-buka blog I tiba-tiba kena rasuk ke apa, I sorokkan gambar itu dekat sini. Okay klik sini. Klik sini kalau rasa nak tengok sangat.

..

.

Walaupun muka I macam tahi (like shit) tapi tak apa nak juga kongsi gambar ini. Oh jangan keliru pula. I yang di depan. Bukan yang di belakang! Yang depan tau! Yang depan peluk batang pokok tu! Cakap banyak kali biar tak salah pandang.

I tak pasti I pernah cerita ke belum pasal gambar ini. Tapi tak apa I nak cerita juga. Sebenarnya ada cerita di sebalik gambar ini. Biarlah menjadi rahsia kami sekeluarga. Ecewah.

..

.

Okeh sekarang kawan-kawan I dah percaya kenapa tak boleh ambil gambar waktu maghrib.

44 responses so far

Jan 17 2010

Hargailah kamera web anda.

Published by under Camera whore genes!

I akan menangis kalau benda-benda ini rosak:

1. Lattop

2. Kamera

3. Handphone.

Okay kedudukan handphone jatuh ke tempat no 3 sebab I rasa useless sikit handphone buat masa ni. Terakhir dapat panggilan tanggal 10.1, dari ayahanda. Hah kesian kan, tidak ada siapa yang sudi telefon? Boleh campak handphone sekarang!

Kelmarin, kamera I rosak. I menangis berlagu-lagu keroncong. Eh tak adalah. I kecewa kerana gagal memelihara kamera dengan baik. Mana lah mampu nak beli camera baru kala ini. Macam mana nak mengambil gambar di saat-saat melakukan aksi aksi menarik di tempat kerja? Macam mana nak ambil gambar saat berjalan-jalan bertemu Ariel Peterpan?

Snapshot of me 8

Kamera zaman sekarang ini manja betul. Jatuh sikit dah pecah. Sekarang sudah cacat.

Padan muka.

Lama-lama I dah boleh terima kenyataan. Buat masa ini tak perlu kamera. Kita steady dulu hidup tanpa kamera sebulan dua. Tunggu April. Yes April. April balik Malaysia boleh paw camera baru. Hoyeh.


Tak apa tak apa. Kamera rosak tak apa. Kan ada webcam. Masih boleh camwhore dengan webcam. Hah pathetic betul.


Take 1 : Err. Still cute and pretty. wtf?


Take 2 : Alamak, tembam!


Take 3 : Muncungkan sikit mulut biar tak nampak tembam. Yes, berhasil!

Heh sampai [Take 5], skrin engkau orang boleh meletup.

I’m searching for my new camera. Any suggestion? I know nothing about cameras. Much less DSLRs. Murah-murah sahaja tak apa. Yang penting……….. Okay teka yang penting apa?

Apa?

Ha betul.

YANG PENTING

PINK!

P/s: Sengaja letak gambar besar-besar provoke siapa-siapa yang sudi belikan.

24 responses so far

Jan 15 2010

Ini bukan piano, ini B-I-O-L-A!

Published by under Rock and roll!

I love violin and orchestral music as much as I love guitars. I ingat violin itu sulit. Yelah, kena kepit-kepit dekat leher sampai teleng. Tapi rupa-rupanya, violin jauh lebih mudah daripada guitar. Okay untuk perempuan I sarankan lebih baik kita menggesek violin daripada memetik gitar. Tak ada lah jari kasar-kasar kan? Buat sementara ni I letak guitar jauh-jauh dulu. Hey violin hey hey I’m in loveeeee!

I memang suka belajar. I rasa rugi betul kalau kita lepaskan peluang untuk belajar. Tak semestinya jadi doktor kena menghadap buku and medical updates. Hey kami pun ada hiburan lah!

IMG_2914_¸±±¾blog

Kami semua bercita-cita untuk membuat sebuah kumpulan orchestra doctor muda. wtf!


Excited nak belajar lagu-lagu orchestra terkenal tapi di ajar lagu-lagu keroncong Indonesia. Oh terima kasih tidak terhingga.

IMG_2923_¸±±¾blog

Setiap kali success main 1 lagu mesti akan melonjat-lonjat teruja. Bila muka serious seperti gambar di atas, tu maksudnya tak success lah tu! Haha.

Any violinist out there?

16 responses so far

Jan 13 2010

Surely truly madly deeply I love beach sooo much.


Balik-balik muka yang sama kan? Ni sebenarnya sambungan cerita dari Green Canyon. Kami terus ke pantai untuk makan seafood dan bersuka bernyanyi riang ria.

Ini Dr muda Dea kami import dari Nusawungu. Hah jauh tu 2jam ulang alik amek budak ni datang tempat kita orang. Eleh ada Bf boleh lah. Eleh eleh.

Dating jauh-jauh boleh tak? Orang nak nyanyi ni tak boleh concentrate lah.

Okay dah boleh dengar suara I berbahasa Indonesia. Baru sedar suara sendiri buruk dan tak senonoh. Tak seksi rupanya suara aku.

I ada 1001 kenangan dengan pantai. I love sangat I tak tau kenapa. Especially when the noon downs and the twilight comes. I like the color of the sky transitions from light-blue to yellow, then turns to dark-blue. Okay terpana.

14 responses so far

« Prev - Next »

| |