Archive for June, 2009

Jun 24 2009

Life like a zombie..

Published by under Don't sue me!

Last night, I was so busy and stress out I didn’t even have time to sleep. Okeylah imagine, in 12hours je ada 5 kelahiran. 3 with normal delivery and 2 with caesarian section (by operation). The rest of the night was a blur!! I didn’t sleep a wink because I was so busy with the patients! Ugh. Kenapa kalau nak melahirkan tu mesti suka malam-malam? Besok pagi siang-siang tak boleh ke?

9.00pm-2.00am : Operation room

image015blog
Before the operation. Kita bius dulu!!

2 patients sekaligus.One with fetal distress and the other one with cephalopelvic disporpotion. Waktu-waktu ini adalah waktu-waktu yang mengantuk gile kot. Plus dengan keadaan bilik operation yang sejuuuuuk sangat. Sleepyhead oh. Saya pula ditugaskan untuk suction darah dan menjahit. Dahla mengantuk, disuruh jahit pula. Memang lintang pukang laaaaa…

2.00am – 7.00am
Diisi pula dengan kelahiran-kelahiran bayi secara spontan. Penat kot. Baru je landing nak tidur, bidan dah panggil. T__T Tapi tak apalah. Tak apa. Tak apa. Tak apalah.

Selepas itu saya kena jaga poliklinik pula sampai pukul 1.30pm. Bayangkan lah muka saya masa tu memang dah macam drakula hiyarkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk!

Tadi ingat nak update panjang-panjang tapi baru sampai perenggan kedua dah takde mood. Tengok gambar sahaja lah ok?


image014blog
Dulu saya takut sangat pegang bayi because they’re so tiny and the tought of accidentally snapping their bones was enough to refrain myself from cradling them in my own arms. Now saya sudah jaguhh menggengong bayi! 🙂 Masa ini bayi tersebut menggesel-gesel dekat susu saya.Nak nenen tapi salah mummy. aha!

image017blogimage016blog
Tido je keje dia.


Haha nasib lah kan kalau dapat doctor dan bidan macam gini. Padan muka. Siapa suruh tido? Saya penat-penat bantu kelahiran dia, dia tido pulak. Amboi-amboi..

Cutest baby of the day

image020blogimage019blog
Mata dia bulat gila koooot! Habis dah saya ambil gambar dia banyak-banyak.


Lately ni hp saya banyak betul gambar bayiiii!


..
.

2.00pm: Obstetric ward

Patient: “Ini doctor yang operate saya tadi malam kan? Terima kasih doc”
Keluarga: “Terima kasih doc!”

Kelakar! Padahal dia tak tau, saya jahit perut dia tu macam jahit butang je! HAHAHAHA.

I wonder how long will it be like this? Physically exhausted. Stress. Workloads. ugh!

31 responses so far

Jun 22 2009

Banyumas is so panas.

Published by under I'm just rambling.

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ
!#$#$@$@$@#$@@#$$@#
AIR-CONDITIONER please!
Ice drinks please!

The whether is so hot and badan melekit-lekit cannot tahan lah!

Roommate saya pula sudah tidur. Aktiviti dia di dalam bilik adalah berbalas-balas sms sambil tersenyum lalu tertidur. Pada keesokan harinya, dia akan berhadapan dengan dokter specialist, ditanya 1001 soalan kepadanya dan dia menjawap dengan muka tanpa perasaan. Persoalannya, bila dia belajar? Eey.. !

Okeylah nak tidur. Hopefully dapat jadi bijak macam dia. Nyte peeps! Till we meet again.

11 responses so far

Jun 18 2009

What am I doing today?

Published by under Don't sue me!

Mungkin seronok bila sudah berkahwin. Lebih-lebih lagi menimang cahaya mata. Tapi, bila dah dapat satu anak, takkan esok pon nak ‘bikin’ anak lagi? Bila dah ada 5 anak, takkan nak tambah 6, 7, 8, sampai cukup pasukan bolasepak? Tapi kalau tak bagi nafkah ke suami, berdosa pulak kan? Jadi itulah kita disarankan untuk melakukan contraception. Ewah sejak bila pandai bermukadimah ni Totin oi!

Contraception ada macam-macam. IUD/ Pil/ Suntik/ Tubectomy dll. Tapi tadi saya melakukan implant. Implant merupakan kapsul plastik yang mengandung hormon progestin, yang bekerja dengan cara mencegah ovulasi dan menghalangi masuknya sperma melalui lendir serviks yang kental. Caranya senang je, kita suntik la bius lokal, lepastu potong sikit bahagian bawah arm, than kita tusuk dengan cowong. After that, put that small tube(implant) under the skin. Selesai!

Erm. sebenarnya tak sakit. Sebab dah bius kan? Tapi mungkin akal dan minda memainkan peranan. Bila kita tengok darah percik-percik sekaligus kita rasa sakit kot! Ahaaaks.

image007blog

image006blog

image010blog

Oh maybe there are some tips to deal with this…

1. Macam biasala berdoa sebanyak mungkin mengikut agama masing-masing.

2. Cuba try pasang earphone dan dengar mp3 lagu-lagu rancak kegemaran anda. Lagu rancak lah bukan lagu menuju kematian. Mesti anda akan leka dan menggoyang-goyangkan kepala mengikut irama.

3. Alihkan pandangan anda daripada tempat operasi. Mata tu jangan la nak melirik-lirik tengok tangan yang sedang di-bedah / dijahit.

4. Fikiran menerawang ke tempat lain. Sebagai contoh, anda sedang memasang implant / IUD. Di fikiran, sudah terbayang, yeay lepasni boleh ber’main‘ bersama husband tanpa halangan! hoorey!

5. Kadang-kadang, doktor akan bertanya soalan-soalan bodoh tapi layankan saja ler. Soalan bodoh itu adalah skill untuk doktor supaya patient cool and calm. Contoh soalan, hie, umur brapa?, datang sorang jeke?, suami mana?, dah berapa lama kawin?,anak berapa?, suami awak handsome lah, boleh berkenalan? eh eh eh melalut-lalut pula doktor ni.

5. Sakit akan berkurang ketika melihat muka doktor yang cantik / handsome. Jadi kemahiran memilih doktor itu penting! 🙂

Note: Kasihan jadi perempuan. Kita yang kena sterile kan diri. Kita yang kena pasang itu pasang ini. Suntik lah makan pil lah supaya tak pregnant. Potong fallopian tube (saluran pergerakan ovum) kita supaya 100% tak pregnant lagi. but hey, ada ke lelaki yang sanggup potong salur dia supaya mandul??

25 responses so far

Jun 17 2009

Berukband

Published by under Spare me 100 bucks!

heyheyhey. I got myself IndosatM2 Broadband. Thank you daddy! 🙂 The modem is tiny. So not bad lah, setidaknya I can access the internet anywhere. Especially bila working outside Jogja kan? Some people say it’s really fast. Other times, it’s as slow as a fully loaded lorry driving up a steep slope. Have yet to test its prowess. Shall do so tonight.


img_1146

Gonna leave Jogja for a month. Off to Banyumas –> Wates –> Cilacap. Gilelah cekal betul menghadapi cabaran demi cabaran. But hey, janji ada internet so that saya boleh bernafas dengan nyaman. Hoorey!

18 responses so far

Jun 16 2009

Protected: Issues

Published by under Wasn't That Funny?

This content is password protected. To view it please enter your password below:

Enter your password to view comments.

« Prev - Next »

| |