Apr 21 2015

Meraikan Bestfriend yang nak kahwin.

Nama dia Nabilla. Waktu dulu dia tomboy. Kami panggil dia Nabill. Bila dia nak kahwin, kami kena panggil dia Bell. Bell adalah sahabat dari waktu sekolah. Dia kata dia nak kahwin. Tak lamaaaa sahaja lagi. Oleh kerana keputusan mengejut dia untuk berkahwin secara tiba-tiba, kami terpaksa juga membuat bridal shower secara mengejut juga.

Routinely kalau antara kawan rapat kami nak kahwin, kiterang akan sepakat buat lil bit celebration before the ring. Yang kelakarnya kami agak sibuk lately ni, masing-masing busyyy sampai last last, “weiii esok weiii bridal shower Bell kita tak prepare apa pun lagi! ”

20150420-1:09:40 pm.jpg

Nampak macam planning penuh rinci tetapi sebenarnya buku ni buat sehari sebelum party. Gelabah. Actually dalam buku ni ada memory dan kenangan kami sesama geng Geng Alien. Cacatan nostalgia termasuklah zaman-zaman transformasi Bell dari perempuan kacak ke perempuan diva. Malam malam tu bongkar gambar lama-lama untuk cari bukti dan kita tampal dalam buku ni. Biasalah buat last minute, bakat kreativiti memang dah takde. Tak sempat nak berkreatip bagai.

Cake!! kami mencari naughty cake. Kami kononnya dah deal sebulan lebih awal dengan baker. Tetapi dia cancel atas urusan tertentu. Jadi gelabah punya gelabah, kami minta bantuan Nieja dan terjumpa baker dari Shah Alam yang sudi buatkan cake nakal untuk kami. Kalini kami order cupcake. Gambar dah bagi siap-siap dan baker tu dapat buat cupcake sebiji dalam gambar. Lagi cantik pula tu!!! (Oh ya,maaf gambar kene blurr bukan main sebab sekarang musim viral. Nanti mula lah nak buat viral dengan cake kami. Haip!)

20150421-1:38:34 pm.jpg

Cadar pengantin tu memang hadiah dari kami untuk bell. Kami dah beli awal-awal sebab memang dari awal berkenan dengan cadar ni! Tatau lah Bell berkenan ke tak janji pada kami cadar ni lawa!!! Semua decorations last minit! Spender seksi gantung gantung tu beli sehari sebelum. Wall decorations tu beli pagi pagi tu, termasuklah petals bunga semua beli pagi-pagi. Haa betapa kalutnya kami pagi itu. Janji nak buat decoratio s lepas Asar, tapi masing-masing datang pukul 6petang. Hahaha!

20150421-3:44:14 pm.jpg

Kami awal-awal dah plan dengan Mak Bell dan future husband Bell. Pukul 8malam konon-konon ayah Bell call suruh Bell dan future husband balik ke rumah dengan segera. Ada benda nak dibincangkan kononnya. Bila sampai rumah, konon-konon future husband nak betulkan lampu di bilik itu. Yeay! berjaya prank kan Bell!

Boleh pulak lepas tu dia lari sebab baju dia tak lawa, tak sempat make up cun melecun katanya. Tak ada baju tema macam kami. Jangan risauuuuu..

20150421-4:06:16 pm.jpg

Kami dah siapkan baju tidur sarung buat Bell. Siap dengan crown lagi! Bell patut bertuah sebab dah sediakan prop macam ni. Tak macam time I kena tu, I pakai baju kelawar je ok!!!!! Hwaaaaaaa kejam.

20150421-4:07:35 pm.jpg

Pyjamas suit I beli murah-murah je tu. Beli pun last minit. Tengok selipar kami yang comel-comel.

20150421-4:11:21 pm.jpg

Gigih mencari selipar comel cenggini. Biasalah bila kita cari tak jumpa. Bila time tak mencari tu ada je depan mata. Sejam sebelum, siap gigih round bandar mencari ni. Ssampai stress bagai. Kami sampai berpecah, kau cari dekat mall ni, aku pergi mall lain. Akhirnya jumpa juga!!

20150421-4:13:10 pm.jpg

Acara pertama adalah makan!! Sebab kami dah kebulor! Untuk mudah kemas rumah orang, kami order Dominos Pizza je, senang makan, senang kemas. Sebenarnya bukan nak makan sangat, kami lebih kepada nak berborak mengimbau kenangan silam!

20150421-4:14:43 pm.jpg

Acara seterusnya adalah Questionare Buat Bell. A day before, kami dah jumpa future husband Bell dan tanya semua mengenainya. So kalini kami buat questionare nak tengok betul tak jawapam Bell and her future husband. Game ni jadi lebih best sebab Bell dan bakal suami ni baru kenal tak sampai 3 bulan. Mereka ni family planning. So memang tak tau sangat antara satu sama lain. Haa mengekek Bell nak menjawapnya. Yang kiterang plak sibuk kacau konsentrasi Bell. Kekekeke.

20150421-4:18:03 pm.jpg

Game ni paling kelakar dan penuh gelak tawa. Ni idea Pareq kah kah kah saja nak mention biar orang tak anggap pareq bajet skema. Nama game ni Pecker. Ntahh kiss the pecker ke apa tah. I lukis gambar body sahab with kertas mahjong besar besar. Pareq kata private part lukis besar-besar. Dekat situ kita bulatkan which is the targer area. Ok saja i mention sekali lagi pareq yang kata. To make sure yang you guys semua masuk dalam kepala yang ini semua idea pareq. Kekekeke. Lepas tu tampal dekat dinding. And Bell kena pakai penutup mata ni dan kami bagi lipstic tebal-tebal dekat Bell. Lepas tu kami akan bagi direction kepada blindness Bell untuk kiss the wall. Tengok la which part of body yang Bell kiss. Just imagine that is her future husband body. Lawak gila game ni. Thank you pareq sebab bagi idea main ni 1jam sebelum event. Mana tak gelabah i nak lukis bagai. Tak de gambar sebab it’s too censored. Sorrryyy. Make sure you’re matured enough, kalau nak main game ni ok?

Dan yang paling penting kena sporting!!

20150421-4:25:27 pm.jpg

Pregnancy test tu tujuannya adalah untuk check Bell and make sure, sebelum bernikah, UPT kena negative!

Haaaaahaahaaa.

20150421-4:27:00 pm.jpg

Sesi wajib kami adalah sesi bergambar. Sahabat dari Tingkatan Satu Temenggong Ibrahim Girls School. Nasib baik girls school, kalau tak, tak pasal-pasal ada sahabat lelaki join bridal shower ni -_-

20150421-4:27:39 pm.jpg

Amboi diva sangat pose kau ni Bell.

20150421-4:31:43 pm.jpg

Kami yang dah tua bangka tapi berangan comel.

Sebenarnya kali ni celebrate kurang sorang. Sorang sahabat kami terpaksa pergi kem induction last-last minute. Takpe lah, you anggap jekla bunga bertaburan ditengah-tengah tu you ye, Syaff?

K byee!!

Share

No responses yet

Apr 15 2015

Grandeur Event for Puteri Sarah

I memang ada habit suka update cerita lama walaupun benda tu dah berlapok. Puteri Sarah Liyana memang I dah lama kenal, tapi dekat facebook je lah. Selalu stalk dia punye cerita dari zaman remaja sehinggalah dewasa chewah dah dewasa nampaknya kita.

Bila dia approach I nak join Grandeur, baru lah berkesempatan jumpa dia. So, 4 April yang lepas, Grandeur pun buat event untuk Shara By Puteri Sarah Exclusive day. Hari di mana Puteri Sarah datang bawa stock baru koleksi Shara dan kami buat simple event termasuklah meet and greet, shawl tutorial dan discount day sekali! Haa Grandeur nak tunggu ada event macam ni baru nampak storm sikit. Hari tu memang agak riuh rendah sebab staff kurang. Alahaii sorry laa mencari staff part time tak kunjung tiba. Siapa nak kerja part time dekat Grandeur sila hantar email ke hello.grandeur[at]gmail.com ok? Eh tetiba promote benda lain. Ok sambung balik cerita.

20150415-12:34:07 pm.jpg

Setiap kali kalau ada event, memang kami sediakan makanan. Simple je. Kuih dan roti jala. Paling senang nak makan dan yang penting sekali, senang nak kemas!

20150415-12:35:58 pm.jpg

Puteri Sarah datang lewat 30minit sebab sesat barat katanya. Orang Johor yang dah lama tak balik Johor nampaknya. Tengok tu sampai bersila dibuatnya mereka menanti artis yang tak kunjung tiba.

20150415-12:37:17 pm.jpg

Haa ni lah rombongan mereka. Dia datang bersama mommy dan dua sahabat schoolmates lama dia dekat Jb. Masing-masing pakai baju koleksi Shara By Puteri Sarah.

20150415-12:39:34 pm.jpg

Si Puteri Sarah ni agak kalut sebenarnya. Kelakar pun ada. Sesi shawl tutorial dia pun penuh dengan kalut dan gelak ketawa je. Yang penting dia memang sempoi. Ingatkan tak ramai yang datang tapi alhamdulillah, ramai yang berminat dengan koleksi Shara by Puteri Sarah ni!!

20150415-12:41:50 pm.jpg

Ni peminat tegar Grandeur. Rasanya kalau ada event dekat Grandeur, mesti diorang datang! Sportingggg sangattt!!! Thankyouuu tauu.

20150415-12:42:50 pm.jpg

Gambar kita kena candid, sabar jekla. Masa ni si kubis minta di dokong sentiasa. Biasa lah tu, time tengah busy time tu lah dia mengada ngada haihhh.

20150415-12:44:21 pm.jpg

So yeaaa, ini lah koleksi terbaru dekat Grandeur. Shara by Puteri Sarah. Ada abaya, skirt, pallazo, top dan hoodie shawl. I dah rambang mata nak beli pallazo, top, err shawl juga. Haaa bahaya betul lah kalau semua vendor ada koleksi best ni!

Pada sesiapa yang tak tahu butik Grandeur ni dekat mana, mana lah tau sebelum ni memang tak pernah jejak kaki langsung dekat totinx.com kan? Butik Grandeur terletak di Bandar Baru Uda, Tampoi, Johor Bahru. Senang jee, dari Jalan Skudai, nampak Jakel dekat sebelah Plaza Angsana. Masuk ke area belakang Jakel. Dekat sana ada banyak butik, cari Minaz butik. Kedai kami berhadapan Minaz Butik, atas Haseena Stevia.

Untuk peminat fanatik Puteri Sarah yang tak puas tengok gambar dekat sini, boleh add facebook Grandeur and tengok dekat album situ ye. Thank you for reading!

Share

No responses yet

Apr 07 2015

Travel trips murah-murah dengan Dreamtrips!

Assalammualaikum,

Setiap orang dekat sini mesti suka travel kan! Tipu lah tak suka. Semua suka cuma duit dan waktu je tak berkesempatan kan. Lagi-lagi bila GST ni semua benda nak naik termasuklah harga flight, duit minyak, duit hotel, duit nak shopping pun naik! ( takkan bila dah travel tak beli apa-apa plak)

Sebenarnya travel ni bagus juga, selain dapat release tension, dapat lah merapatkan lagi hubungan family tu. Macam I ni kalau tak pergi travel, memang jarang nak jumpa husband. Masing-masing sibuk dengan hal sendiri. Sebab tu every year mesti at least sekali dua kena pergi travel.

Dari kecil I berangan nak pergi overseas. Tapi Indonesia je over the sea yang pernah I sampai! Sob sob sedih! Selain harga ticket yang tinggi, kos holiday dekat negara lain pun tinggi disebabkan faktor matawang. Betul tak?

Tak payah risau, I dah jumpa solution! Dahla dapat harga traveling yang murah, siap bagi kita debit card untuk withdraw duit shopping. Memang menguntungkan. Sambil travel boleh tambah side income. Siapa tak nak side income, betul tak? Mata terus berpinar-pinar tak tau nak pergi mana. Semua murah!!

20150330-9:16:48 pm.jpg

Cakap je nak pergi mana? Semua destinasi ada. I pilih random yang mostly orang nak pergi. Rambang mata tak? Ni bukan trip biasa sebab kita akan dilayan macam VVIP. Siap ada yang jemput kita pakai kereta mewah dari airport. Ingatt, ini bukan trip biasa!!!

20150407-1:34:46 pm.jpg

Ni antara team dreamtrips I yang selalu bagi guideline macam mana nak dapatkan travel trips termurah dan side income at the same time. Diorang ni semua doctor okey! Haa siapa kata doctor’s life is boooring. Sebab boring lah kitorang explore dengan traveling trips! Betul tak?

20150407-1:37:22 pm.jpg

Kenapa I cakap I dapat side income from Dreamtrips? Sebab company bagi I debit card untuk withdraw money! Duit ni memang I saving untuk shopping time holiday! Hahahhaarrrr.

20150407-1:39:38 pm.jpg

Haa bukti untuk berjaya. Percaya tak?

20150407-1:41:13 pm.jpg

Even Shilla Amzah pun join dreamtrips! Orang sekarang semua merancang untuk traveling kan! Kalau nak tau further details pasal dreamtrips ni, boleh email I kat etotinx[at]gmail.com or wechat: totinjamain ok?

Share

No responses yet

Mar 27 2015

Olive Musiccafe, Nong Chik, Johor Bahru

Johor Bahru memang banyak kedai makan. Kalau datang JB, jangan lupa explore kedai makan JB tau! Selain Martabak Cheese, Nasi Ambeng, Kacang Pool, dekat JB ada cafe dan restaurant yang tak kurang hebatnya!

Kalini nak kenalkan korang Olive MusicCafe, terletak di Area Nong Cik, belakang Big Food Cafe. Cafe ni lebih sesuai untuk peminat music macam I ni! Sebab setiap hari pukul 8 malam akan ada live band. Haaa bila sebut live band je mesti terfikir tempat ni hingar bingar kan? Takk jangan salah faham. Tempat ni sangat cozy dan selesa. Kita bawa baby pun tak yah risau sebab Aurora sangat enjoy dan tak mengamuk dengar music kat sini.

20150325-2:11:03 pm.jpg

Piring hitam tu alas pinggan dia. Style kan.

Setiap kali pergi restaurant/ cafe, I suka spot check toilet. Toilet melambangkan kebersihan dapur.

20150325-2:12:36 pm.jpg

Toilet dekat sini sangat bersih, harum semerbak. Siap sediakan sanitizer. InsyaAllah dapur dia pun bersih macam ni. Terus rasa yakin nak makan dekat sini lepas singgah toilet bersih macam ni.

20150325-2:13:57 pm.jpg

Hari tu I teringin nak makan laksa sebab bosan dengan western food. Laksa dia not bad juga, cuma kalau ada pitis lagi sedap!!

20150325-2:15:06 pm.jpg

Burger ni sebenarnya besar, husband pun tak abis makan. (Aku lah tong sampah nya) Harga pun berbaloi. Memang puas hati makan kat sini.

20150325-2:16:32 pm.jpg

Yang istimewa nya dekat sini mestilah sebab live band! Tak ingat la plak apa nama band yang perform malam tu. Aurora sampai asik nak kedepan je tengok abang abang ni main music. Mengamuk tak nak balik sebab taksub dengan band ni.

20150327-8:40:16 am.jpg

Kebetulan masa datang sini, ada baby celebrate birthday. Meriah dengan belon! Haa baby pun celebrate birthday dekat olive tau. So jangan risau, memang selesa tempat ni.

Next time nak makan sini lagi and try all the foods and dessert! Wah rakus semacam!

Share

No responses yet

Mar 25 2015

Malaysia Trauma Life Support

Busy month for me. Memang kerja merantau sana sini. Meeting, attachment, course. Masuk klinik pun jarang-jarang.

I baru balik Malaysian Trauma Life Support ( MTLS ) . Kalau nak tau, course ni bukan macam kursus biasa selalu buat yang setakat datang , makan, dengar, tersenguk-senguk, zzzzz. Kursus kali ini memang mencabar sebab ada praktikal dan exam. MTLS tu apakebende? Ok yang tak ada pengetahuan kesihatan memang blur apa tu MTLS. Ni berkaitan Trauma Life Support. Maksudnya, course ni untuk mendidik paramedik dan doktor untuk hebat dalam menangani kes trauma atau accident.Kalau nampak orang accident jatuh motor tepi jalan, kepala berdarah, kaki patah, nafas tercungap-cungap, apa pertolongan yang you all nak bagi???? Haaa pertolongan kene buat dalam kurang dari 5 minit sebelum kematian sel otak. So program ni mengajar kita bertindak pantas, cekap dan tepat membuat keputusan! Chewahh

Instructor dan facilitator semua yang mantap-mantap. Kebanyakkannya adalah doktor pakar dan boss yang famous di Johor dan Malaysia. Ada sesetengah tu yang I jumpa pun dah dapat aura menggigil dan terketar-ketar. Dulu dorang pernah cover hospital tempat I houseman, time dia datang je I lari tunggu dalan toilet sampai dia balik. Kakakaka buruk betul perangai aku ni patut la sampai sekarang tak pandai-pandai.-_-

Bukan doktor sahaja yang join kursus ni. Selain doktor ada juga MA dan staff nurse dari bahagian kecemasan, pejabat kesihatan dan hospital swasta negeri Johor.

Basically, course selama 3 hari. Start dari 7.45pagi. Tepatttt! Bukan macam janji melayu pukul 8.30pagi pun tak start lagi. As what I said, instruktor memang tegas , sebab I jenis cepat terkucil, pukul 6.45 pagi dah sampai hospital tau. Lepas tu study dalam kereta. Gila skema aku ni teringat zaman housemanship.

2minggu sebelum course, kami dah diberikan satu buku untuk study. Memang kena study serba sedikit kalau tak nanti confirm terpinga-pinga masa lecture tau. Lecture memang membina. Sangat bestttt!!!!! Dan amazing nya korang tak akan rasa nak tersengguk sengguk pun! Maybe sebab faktor I duduk depan sekali (kan dah cakap sebenarnya I ni skema) dan I punya mind set, ada exam, kena Lulus!!!!! Tak lulus malu woooo.

20150327-3:50:02 pm.jpg

Gigih study dekat klinik time tak de patient. Kalau bawa balik rumah alamatnya buku kena koyak dengan Aurora.

Sebelah pagi adalah lecture dan sebelah petang adalah sesi praktikal oleh facilitator yang tak kurang hebatnya! Kagum ternganga tengok diorang demo and perform. Lepas tu of coz kene buat sendiri. Memang terkial kial aku. Basically practikal session ada 6 bahagian. Hari pertama pasal airway management, intraosseous iv, chest tube proc, iv access. Hari kedua belajar xray, cara communication ambulans yang pakai “roger rogerrr bola satu bola satu” self respondens, dan immobilization. Kitorang practise dengan kambing tau. Real punyaa oke. Yang tak best nya masa latihan sangat kurang, nak practice puas-puas pun tak dapat. Hari ketiga dah exam! Bonus untuk doktor kot sebab semua procedure tu rata-rata doktor dah pandai buat. Tinggal cuak nak exam jekla sebenarnya!

Exam terbahagi kepada 2. Teori dan praktical session. Orang lain takut teori, tapi I lebih takut practical. Maklumlah darah gemuruh ni memang jenis susah nak kawal. Dia punya debaran macam OSCE zaman medical student dulu. Kekeke. Ada 3 session. First pasal airway. My question is 24yo male, accident jatuh motor, datang dekat kecemasan hospital. Basically kena buat semua lah step by step. Daripada awal awal pasang OPA sampaila oxygen desaturate dan kene intubate. Second session pasal Circulation, bagi IV access dan pasang chest tube. Last sekali dapat scenario pemuda jatuh motor tergolek tepi jalan. Kita jadi first responder yang nampak mangsa tepi jalan. Haaa nasib baik lakonan menjadi dan semua praktikal session lulus.

20150325-1:55:41 pm.jpg

Alhamdulillah, hasil usaha pulun study, dapat juga sijil ni. Lepas ni aim ATLS plak lah. Kakakaa ok poyo betul.

Ps: habis je kursus ni makin banyak plak kes accident datang klinik. Haduiii saja je nak kita real practice kan?

Share

No responses yet

Next »

| |