Dec 03 2014

Day 2 at Sungai Petani, dah berlapok tapi nak update juga

Hi!

Still cerita Kedah Trip. Nak dengar tak? Kalau tanak boleh tekan button pangkah dekat kanan atas monitor tu.

20141203-042424 pm-59064781.jpg

Muka pagi ni nampak lebih fresh sebab dah bantai tidor kaw kaw. Kami check out dan terus menuju ke rumah pengantin. Kali ni perut lapar gila. Alhamdulillah, makanan orang Kedah sedap sedap! Tak sempat nak ambil gambar makanan dekat wedding sebab terus melahap makan sampai full!

20141207-103614 am-38174622.jpg

Hi, outfit aurora dari H&M.

20141207-103710 am-38230527.jpg

Sampai-sampai je pengantin dah bersanding. The wedding was so simple, tak penuh dengan adat itu ini, so i senang nak redah ambil gambar dengan pengantin. Ignore my tudung yang senget-benget. Biasa la kan dah tipikal style tudung macam ni kalau ada anak kecik? (Saja nak sedapkan hati)

20141207-103936 am-38376668.jpg

Kawan-kawan Ida, all the way from KL! Siap dengan kucing kesayangan Ida pun dia bawak dari KL tau!

20141212-074103 pm-70863229.jpg

Tak puas hati betul dekat booth bergambar ni. Baru je betul-betul kan tudung dia dah snap. Tak ready lagi tau. Gambar entah apa apa jadinya. Aurora pon tak sempat posing. Derang dengki kita kan Rora?

20141212-074356 pm-71036282.jpg

Kenal dari zaman muda mudi sebab masing-masing blogger. Jumpa kita disiniii!!!

20141212-074520 pm-71120963.jpg

Was wearing Adrianna Yariqa Rudolphi Kurung. All available at Grandeur boutique, Bandar Baru Uda, Johor Bahru.

20141212-075033 pm-71433863.jpg

Petang tu terus balik KL. Isi perut dengan air kelapa tepi jalan. Macam tourist sangat sampai apa-apa tepi jangan semua nak singgah. Kekekeeke. Drive santai budget pukul 8 malam dah sampai. Sekali jem macam hape. 12 malam baru sampai. -_- dah macam lebih kurang sesat Terengganu je lama perjalanan tu!

Walaupun macam-macam cabaran dan pancaroba nak ke Sungai Petani, but I like it! I love the moment. Waktu cuak-cuak sebab sesat, waktu muka pontianak check in hotel, waktu tidur pengsan tak sedar, banyak lagi la! My first trip with my babysister Emma Bahrin, InsyaAllah bila-bila kita plan holiday betul-betul. Kalini tak boleh sesat lagi!

Share

No responses yet

Dec 01 2014

Crazy Trip to Kedah

Memang kerja gila sangat. It was planned trip sebenarnya. Tapi menjadi gila sebab tersasar jauh. I tak pernah ke Sungai Petani. And it was my first trip without husband. Selalu pergi mana mana mesti husband follow. Konon  nak berdikari lah ptuihhh.

Pergi dengan my baby sis, Emma. Emma kerja that day, so bertolak ke kedah pun dah malam. Asked Emma frequently, “betul ke nak bertolak malam ni? You ok ke drive malam?” Confident je dia jawap, “Don’t worry I dah pernah ke sana gerak malam, takpe I biasa dah!”

Fine. Jawapan meyakinkan nampaknya. Nak dijadikan cerita, Emma punya phone broadband tiba-tiba kena blocked. Waze tak boleh pakai. Dia nak ambil I dekat rumah je dah sesat. Janji pukul 8 malam tapi 830 tak kunjung tiba. Pukul 9 baru kami officially gerak from KL. Since we all belum dinner, sempat singgah makan dekat Paparich before masuk highway. Makan mee ringan ringan takut mengantuk katanya.

Perjalanan diteruskan. Borak-borak dalam kereta since quite long time tak jumpa Emma, sampai mata start lalok, “Eh you tidur lah. I ok je drive sendiri. I nak pakai handfree layan lagu kuat-kuat” okaaay Emma siap offer suruh baringkan seat. Memang aku tido nyenyak la niiii. Kobis pun dah syiok tido di riba.

..

.

Emma drive santai sambil nyanyi-nyanyi riang

.

..

2pm Emma kejut, “Totin, Totin bangun!! Tolong check kan waze, kenapa I rasa kita macam nak dekat Terangganu? “

#$%%#%$^#%#

Hah mata terus segarrr. Tekan waze banyak kali tapi tak dapat detect. Celcom no line. Gigih cari line takde. Ok takpe Emma, kita keluar to next tol and try cari line. Masatu cuak jangan cakap lah. Kiri kanan hutan. Hi-way sunyi sangat. Yang ada lori dan bas yang sama potong sesama sendiri.

We went to exit somewhere and try waze to Sungai petani, Kedah.

8 HOURS 30 MINUTES

WHATTTTT???????? Kitaaaa dahhhh sesatttttttt!!!!!!!! THIS IS LEBUHRAYA PANTAI TIMUR! Terjojol biji mata. Mata terus macam burung hantu terbeliak hilang ngantuk. Keluar jari jemari mengira waktu. “Wait, now is 3am, we still have time for Ida!! Tunggu kami idaa! “ bagus kawan aku ni tak patah semangat. Ida sila nangis sekarang!

Memandu dengan penuh tegar, patah balik KL, dan meneruskan perjalanan ke Kedah. Bila nampak sign board Ipoh, baru tersenyum lebar. That time around 5am. Matahari dah nak terbit, kami masih gigih menuju ke Kedah!

Kami sampai Sungai Petani dalam pukul 9++ pagi . Mujur awal-awal dah book hotel ( actually I book for Friday night. Was mentioned to them, we will a bit late, agak agak dalam pukul 10 malam baru sampai) kah kah kah tapi pukul 10 pagi plak check in. The receptionist tengok kami atas bawah. Fine. Rambut Emma macam terpacak pacak, dengan baju kerja semalam, muka berminyak. Me with aurora yang sememeh abis, tudung berot berot. Pernah tengok cerita hantu kak limah? Ha samelah macamtu.

“Maaf, check in pukul 2 petang”

“No, I nak check in untuk semalam”

Terasa lugu sangat jawapan tu. :(

And we took a power nap for about an hour before preparing for Ida’s solemnization. Nak kata nap pun tak juga sebab Aurora was crying, ajak main la lompat sana sini. Ida said, her nikah was at 2. So we all budget around 1pm kena sampai rumah dia.

Sampai rumah Ida, dia tak bersiap pun, not even wear any makeup.

“Hey kenapa tak ada orang? Kenapa tak siap lagi? Nikah pukul berapa?”

“Lepas Asar”

Muka selambar rasa nak amek muka ida bentang atas katil dan tidur atas muka dia. #$%#$%#  Kalau tau dari awal kami dah singgah Terengganu makan keropok lekor tau takkkk!!!!

20141202-042526 pm-59126955.jpg

Muka penat mata merah tak cukup tidur. make up tebal tebal tutup eyebag. Boleh cover eyebag but eyes still injected . Haha. Yang tengah  je nampak bahagia macam tak ada masalah hidup.

20141203-095339 am-35619941.jpg

With the bridemaids . Ni semua traveling from KL, wah gigih. Tapi rasanya kami yang travel paling jauh kot dari Kuala Terengganu wakakakaka.

20141203-095731 am-35851355.jpg

Congratulations my baby sister, Mikaela Ida. Used to be my biras yang tak jadi, (kihkihkih kelakar). Tapi syukur life much more better now. Dengan pasangan yang lebih membawa ke syurga. Gituuuuw.

20141203-101723 am-37043792.jpg

Gambar group geng whatsapp yang susah betul nak jumpa sebab yang tudung oren tu duduk Kedah. Ada lagi sorang tiada di gambar sebab duduk Canada yang tu lagi lah bila agaknya boleh bergambar reramai.

20141203-101934 am-37174396.jpg

Knowing each other via ….. Er….. Myspace ke? Kah kah kah that’s funny but true! Never ending friendship sampai sekarang.

We went back to hotel around 7 something. Emma terus nak tidur sekejap. Just take a nap katanya. Malam sikit nak bangun, mandi, dan keluar pergi makan cha kuew tiaw depan hotel.

……
….
..
.

Tapi kami bangun pukul 10 pagi, itu pun Aurora kejut. Bangun bangun cari chakuewtiaw kakakkaa. Emma tido sangat sleeping beauty dengan makeup tak tanggal, jam masih di tangan.

I sambung next entry for Ida’s wedding reception.

Thanks for reading!

Siapa gelakkan kitorang siap!

Share

One response so far

Nov 21 2014

Jangan kata jangan!

Published by Totin Jamain under Ladies & Gentleman!

Kita selalu cakap “JANGAN” dekat anak kita. Perasan tak? Sikit sikit jangan. Sikit sikit jangan. Tapi kalau kita perasan, benda jangan tu lah yang kita nak buat. Contohnya, Jangan buang sampah di sini. Haaa dekat situ lah orang buang sampah. Kan?

“Jangan malas makan ubat, nanti doctor cucuk!”

“Jangan nakal, nanti Ibu rotan!”

Antara dua contoh jangan yang kerap sangat kita dengar. Especially bab “nanti doctor cucuk!” Kalau budak nakal dekat klinik je mesti dengar para mommy jerit, “NANTI DOCTOR CUCUK!” Heyyy jangan cakap begitu! In their mind set, mereka akan fikir doctor sangat buas dan kejam. Dan sampai ke besar mereka akan fikir, pekerjaan doctor adalah mencucuk orang. Padahal banyak lagi kerja aku ni bukan sahaja mencucuk tapi menyiat daging, menggunting, menjahit, mengorek dan membersihkan luka. Eh bukan maksudnya suruh korang bagitahu anak anak korang, Jangan nakal nanti doctor jait, gunting, cucuk dan siat siat. Hahahaha tidak! Tapi cuba tukar ayat yang ibaratkan kami sahabat mereka. ” Doctor kata kalau kita makan ubat nanti kita cepat sihat, dengar cakap doctor ye” instead of mengugut anak, kita gunakan kata-kata baik dan jelas. Secara sekaligus anak akan fikir, “Doktor totin ni baiklah, doctor nak kita cepat sembuh!” Eh bukan doktor totin je, doktor mana mana pun. Kekeke.

Contoh kedua, “JANGAN NAKAL, NANTI IBU ROTAN!” Tapi anak tetap nakal juga. Seolah olah tak takut dengan ugutan ibu tersebut. Kenapa? Sebab ibu tak rotan pun! Rotan pun entah-entah budak tu tak tahu apakebenda. Sebab rotan memang tak wujud di rumah pun ( ada ke orang simpan rotan lagi? ) Itu seolah-olah memberi ugutan palsu dekat anak, dan anak tahu ibu menipu sahaja. Tak pasal-pasal anak kecil dah cop kita penipu. Apa ibu kata tak betul dan tak pernah ibu lakukan.

Haa scary tak. Budak budak ni tengah berkembang, banyak benda sebenarnya dia fikir dan mempengaruhi perkembangan dia. Mulai sekarang, jom kita perbetulkan bahasa kita untuk didikan anak-anak. Sebelum kita cakap tu kita fikirkan dulu impak pada tumbesaran anak-anak kita. Jangan main semberono je.

Ni untuk peringatan diri sendiri juga.

20141201-081420 pm-72860936.jpg

Ye, itu nama sebenar saya.

K bye.

Share

No responses yet

Nov 17 2014

Anak cepat jalan tak semestinya anak cepat pandai.

Published by Totin Jamain under ET Junior

“Anak saya 8bulan dah pandai jalan”

“Anak saya setahun dah berlari dah”

“Apa? Dah setahun tak jalan lagi ke? Mesti dah besar dia slow sikit ni”

Sorry I tak interested nak tahu. Kui kui. I admit my kobis quite slow in development. Not that slow actually, still follow the chart. Tapi malas betul nak dengar bila sang ibu dok compare kan proggression anak.

Aurora banyak mulut. Talkative sangat. Umur dia sekarang 1 tahun nak masuk 2 bulan tapi baru dapat kaki. Baru jalan kedek-kedek lepastu jatuh. Bangun semula, jalan lagi. Jatuh lagi. Tapi terap mahu bangun. Yeahh you can do it!

I admit that certain babies, progression dia cepat. 1 tahun dah lompat lompat lari lari lintang pukang. Tak apa. It doesn’t mean that budak yang berjalan cepat itu adalah budak yang belajar di sekolah cepat tangkap dan dapat periksa nombor satu. No. Tak ada kaitan. Growth and progression baby tak melambangkan anak bijak atau bodoh. Kalau growth and development anak slow sangat, dah sampai range in yellow chart, kita risaukan pasal kesihatan baby tu, not even worried pasal periksa nombor 1 ke tak.

Some research said, kepintaran anak di bendung waktu primary school. So tak ada kaitan, “anak saya umur setahun dah pandai jalan, dah besar nanti mesti bijak”

20141117-065955 pm-68395700.jpg

Masani dekat surau, kobis pakai kasut bunyi bunyi. Masa orang sembahyang, dengar la kasut dia twet twet twet twet, jatuh.. Bangun semula, twet twet twet.

20141117-070117 pm-68477152.jpg

Susah betul nak ambil gambar, dia akan jalan dengan kaki yang bersepah-sepah tapi tak apa, confident tu yang penting. Satu rumah dia keliling buat tawaf. Jatuh bangun semula. Saya tahu Aurora nak buktikan dekat auntie-auntie yang mulut celupar bagitahu siapa lambat jalan maksudnya dia lambat dalam pelajaran. Eeee nak kena ni!

Share

No responses yet

Nov 15 2014

GRAND OPENING GRANDEUR!

Assalamualaikum,

Akhirnya rajin juga nak update pasal Grand Opening Grandeur, 1 november lalu. Walaupun dah cerita basi, tapi tak apa kene tulis juga sepatah dua kata buat kenang-kenangan.

Alhamdulillah semuanya berjalan seperti yang dirancang. Ada sikit-sikit je kecacatan event tapi sempat dicover oleh family yang banyak membantu dan emcee event yang awesome! Event start lewat sikit, dalam pukul 11.30am , atas sebab sebab tertentu (aku tak siap lagi kah kah kah)

Tak sangka kawan kawan, saudara mara banyak bagi support. Masa mula-mula start event takut juga takde crowd, tapi bila emcee kami havoc sangat buat event jadi sangattt meriah! Thankyou so much! Emcee memang awesome. Untuk pengetahuan korang, emcee kami masa majlis tu adalah orang yang sama jadi emcee masa wedding I dekat Glulam dulu. I just love the way he presence,cara cakap dia  and  all lah, nampak natural dan slamber! Ya Allah best sangat!

My guest media, Shearasol and Aidasue datang dari awal event sampai habis. Thankyou so much dear! Aida memang kawan lama dari zaman muda mudi. So takde lah kekok sangat nak berbual dengan dia. Memang kepoh kami berborak. Habis semua rahsia aku dia bocorkan kat shea. Bhuahaha. Shea is a very nice girl! Sangat ramah, senang nak mesra dengan dia. No wonder sekarang dah jadi host for tv programme. Jujur, mula mula ingat dia kecik comel je. Sekali jumpa tinggi lampai, malu aku yang kemetot ni. Kah kahh

Mula-mula kami invite VIP untuk launch kan butik. Tapi dia tak dapat datang. Lepastu hentam jekla, kitorang beli ribbon sendiri dan potong sendiri. Kekekekee. Mama yang potong ribbon tu, I kan low profile, sorok belakang hikhikhik.

An hour after that, Raja Nadia Sabrina, the famous lifestyle blogger, datang with her husband. She’s so fabulous! Lawa gila. Bila dia lalu je macam nampak shining kelip-kelip dari jauh. Senyum sentiasa. She is very nice tau, masa nak deal dengan dia for this event, tak demand langsung! (Cause I expect dia sangat double standard) aku ni suka judge orang by instagram. Ish teruk betul.

Ni salah seorang model fashion show kami, dari  Singapore yang pakai koleksi dari Adrianna Yariqa. Lawa and style sangat dress ni rasa nak beli buat pakai untuk diri sendiri! Fashion show kami simple je. Well actually I expect just red carpet and model jalan atas carpet je, tanak buat lelebih, tapi derang bagi platform bagai. Wahh best-best tetiba rasa nak bercatwalk sekali. Eh eh. Over tau!

Spotted my model, Affynur wearing dress from Outerlook for Grandeur. Kalau tertarik,boleh datang butik! Ewah sempat lagi promote!

Model untuk simple fashion show kami. Semua ni memakai pakaian dari sebahagian vendor kami. Dua dari kanan tu budak-budak sekolah lagi. Baru form 4 kalau tak salah. Alahai kecik-kecik lagi dah terror pose. After launch and fashion show, kami invite all our media guests untuk naik ke butik. Masa ni buat kejutan for Raja Nadia, cause i noticed her birthday also on 1 november. Pagi pagi dah pesan husband belikan cake dia tau!

Before the surprised. Semua staff stop kerja kejap, beratur tepi pintu dan buat ala-ala kedai blackout. (Masa ni Rnadia and all the media baru nak masuk butik)

20141112-070445 pm-68685882.jpg

Surpriseeeee! Muka dah blur-blur kena surprised, comel je. Tapi maintain sopan. Kalau aku dah confirm jerit2 cam monyet. Tu lah beza nya Raja Nadia dan Totin Jamain. Kah-kah..

20141115-065258 pm-67978987.jpgAfter bring them to explore the boutique, tengok satu satu vendor slots kami, my favourite actor and singer yang cute miut pun datang, sangat comel sampai sesat-sesat dia nak cari boutique.

20141115-074520 pm-71120098.jpg

Thank you for coming. Meriah gila diorang ni. LJ datang sorang-sorang, baby dia tinggal dekat hotel. Baru je ingat nak cubit-cubit pipi baby sofea.

Nama adik ni Elsa, terus Liyana jasmay suruh adik ni nyanyi lagi Frozen. Sporting je dia!

Kenapa tak banyak gambar husband? Sebab dia kerja belakang tabir je untuk event ni. Segan katanya nak enterprem. Sebenarnya dia frust sebab Naelofa tak jadi datang opening. Kekeke.

Masa ni tengah duduk relax, sharing each other pasal apa-apa yang boleh di share. Rnadia share a lil bit bout her new brand, Aere. Aidasue, pasal kerjaya dan life dia. Shearasol sempat share pasal tv host programme dia. Liyana Jasmay sangat cute cerita semua benda termasuklah pasal baby dia dan jamu dia makan!Hahaaa.

Crowd? Jangan cakap. Im happy for the whole day. Alhamdulillah, memang ramai. Kelihatan seorang staff sedang berusaha menenangkan crowd yang ramai. Ecewah.

Staff yang jaga kaunter kesihan betul. Dia tak tahu apa-apa event yang berlaku kat luar. Sampai dah balik baru tahu, “Eh kak banyaknya orang bagi bunga dekat luar ni, saya tak tahu apa-apa” Alahaii. Memang staff yang jaga kaunter I tak bagi ganti-ganti orang,  takut sistem kelam-kabut nanti.

Ni Mira, founder House Of Jazaba, datang dari Cheras. Siap bagi hijab tutorial lagi untok customers Grandeur! Rugi nya siapa tak datang aritu!

20141115-102418 pm-80658393.jpg

Gambar semua gold staff Grandeur! Ni lah semua yang membanting tulang menjayakan dari persiapan sampai lah ke opening boutique. 2 orang permanent staff, Ainon dan  Wanie. 2 orang sahabat saya, Yun dan Nana. Seorang anak buah, Nadia. Gold adalah uniform rasmi butik Grandeur!

InsyaAllah, Grandeur akan kerap buat event dalam 2 bulan sekali. Next event maybe nak buat hijab tutorial. Doakan kejayaan butik Grandeur ok? Kalau datang Johor, jangan lupa singgah!

Share

2 responses so far

Next »

| |