Aug 01 2015

My new toy

Published by Totin Jamain under How to look beauty?

Akhirnya dapat juga beli Clinique Sonic System. Selalu menjeling je nak beli tak kesampaian. Semalam dah alang-alang facial soap Clinique habis, terus beli macam macam. Gaya macam awal bulan, gaji baru masuk. Padahal tak sedar sebenarnya gaji masuk lambat! Makan pasir hujung bulan!

20150801-12:32:29 pm.jpg

Harga RM368 . Tapi kalau beli dekat Pacific Mall, boleh tolak voucher. Yang bestnya Clinique store Pacific Mall BP suka bagi free gift, terus dapat macam-macam set makeup Clinique. Jimat jimat!

Sejak dua menjak ni, especially lately ni memang rajin pakai make-up. Bila nak clean up makeup tu, rasa susah sangat. Nak kena dua kali wash pakai fasial foam baru puas. Tu pun kadang-kadang bila kesat lagi pakai cleaner still ada foundation yang melekat.

Itu lah kegunaan cleansing brush ni. Dia boleh removes all impurities, buat kulit lebih healthy and sekaligus mengecilkan pores. Bila segala kekotoran hilang bersih, pores pun boleh mengecil. Maklum lah dah tua ni, segala bentuk penjagaan kena dibuat. I’m scared of wrinkles, pores, kulit kusam, jeragat and whatsoever.

20150801-12:37:18 pm.jpg

Cara penjagaan pun senang. Cleansing brush ni waterproof. So no worries. Boleh kena air. Just the charging base kena letak jauh dari air. Lagipun bukan selalu charge.

Cara nak apply pun senang. Lepas remove makeup eye area, ambil facial foam, I guna Clinique Facial Soap Mild lepastu mcm biasa letak air sikit dan wash your face. Moistened your skin jangan guna brush masa skin kering nanti irritate plak kulit tu.

Brush dia ada 2 color tone. Green and white. Yang white untuk massage circular motion around cheek area and yang green tu for massage up and down around T zone. Tak lama pun buat ni dalam seminit siap!

Lepastu wash balik muka. Cuba rasa skin tone kita, mesti rasa lebih segar and yakin bersih!!

20150801-1:06:32 pm.jpgPelanggan setia Clinique for almost 5 years!


20150801-12:50:03 pm.jpg

Gambar asal tak edit tak 360 .

Tak cantik mana tapi tengah berusaha untuk maintain tak mahu jerawat jerawat lagi.

Share

No responses yet

Jul 25 2015

Protected: Aidilfitri 2015

This post is password protected. To view it please enter your password below:


Share

Enter your password to view comments.

Jul 13 2015

Alfatihah.

Seminggu lalu, bertimbun-timbun message whatsapp diterima, daripada group pengarah kesihatan, group doctors, group MO, semua memberitahu tentang kematian ini. Alfatihah untuk arwah Dr Afifah yang kemalangan setelah pulang oncall. Saya dapat bayangkan betapa hectic nya malam oncall arwah, katanya arwah review critical patients malam oncall tu. For sure tak tidur seharian melebihi 24jam.

Tiba tiba teringat zaman zaman kerja hospital. Especially waktu housemanship. Bayangkan kita datang kerja pukul 5 pagi, pulang jam 10-11 malam. Itu waktu tagging. Seminggu atau 2 minggu waktu kerja macam itu bagi setiap department. Rindu nak jumpa matahari. Rindu sangat. Tak tahu apa jadi di luar, hujan ribut petir, tak tahu apa-apa. Itu tagging. Kalau dah off tag, boleh lega sikit. Kerja jam 7 pagi dah kena punch card. For sure pukul 6 dah siap siap pergi kerja. Macam budak sekolah kan? Tak jauh beza. Balik kerja pukul 6 petang paling awal. Jarang sekali nak dapat pulang on time.

Kalau oncall lebih horror. Orang lain akan bye bye kita pukul 6 petang tu tapi kita kena teruskan kerja semalaman tu, pulang 6petang keesokan hari. Balik rumah terus tidur tak terpikir pun nak melepak ke tengok wayang ke, tidak. Cuma rindukan bantal dan katil di rumah. Tidur dan esoknya bangun pergi kerja semula.

Dan kehidupan berputar begitu sahaja. Saya sendiri tak sangka dapat lalui kehidupan begitu. Yang sebenarnya memang dah give up masa first department tu. Tipu lah siapa jadi houseman tak pernah nangis. Tipuuuuuu. Kalau tak nangis air mata mesti nangis di hati. Melainkan kau memang dilahirkan berjiwa doktorrrrrr (lah sangat)

Tertidur? While driving tu macam normal. Padahal jarak rumah ke hospital tak sampai 15 minit. Pantang nampak traffic light seboleh boleh nak lelap sekejap. Tapi paling tak dapat dilupakan, tertidur time surgery. Mengerikan betul kalau saya yang jadi 1st surgeon confirm patient tu sumpah seranah . Nasib baik jadi assistant je waktu itu.

Kalau memang dah tak tahan nak tidur, kadang kadang pura-pura masuk toilet dan kekonon buang air besar sembelit ke apa lama gila. Padahal lelap sekejap dalam toilet. Gitu sekali perangai buruk ku. Nak tidur dalam bilik oncall tak berani nanti mo marah terus kena cop pemalas. :(

Terlelap sambil review patient, tersengguk sengguk. Itu biasa. Jalan sambil tutup mata pun dah biasa. Cause I think at leassssst dapat tutup mata. Mata sangat penat.

Bulan puasa paling gigih bekerja. Ingat kami sempat makan ke? Pernah tu berbuka puasa pukul 12pagi sebab ongoing major surgery masa tu. Krokk kroook perut berbunyi.

Itu zaman HO (doktor praktikal). Kemudian jadi MO sekejap je dekat hospital. Tak sabar nak larikan diri dari hidup oncall. I really can’t do that. Di tambah masa tu tengah pregnant. Aurora memang mengerti mommy dia doktor so dia memang tak buat hal masa dekat hospital. Balik kerja baru sambung muntah muntah. Workaholic betul anak aku ni.

Now, no more zombie life. Alhamdulillah. Tiada lagi tangisan pagi raya sebab tak dapat beraya sakan. Tak mengeluh dengan apa yang dilalui dulu. Rasa bersyukur berjaya harungi zaman tu. Respect to all the doctors who are working in hospital. Respect sangatttt.

AlFatihah Dr Afifah. Semoga ditempatkan di kalangan orang orang yang beriman. Amin

Untuk baca berita penuh boleh click sini. Atau google je confirm keluar banyak berita.

Share

No responses yet

Jul 04 2015

Jom berhari raya bersama Outerlook!

Published by Totin Jamain under I'm just rambling.

What are you guys wearing on the first day of raya?? Baju kurung? Kebaya? Kebarung? Kurung Pahang or whatsoever, now fashion is like an art. Ada berlambak fashion and design especially for this coming raya! Semua berlumba lumba keluarkan koleksi terbaru raya.

Termasuklah Outerlook. Tahun ini, selain baju Melayu, Outerlook turut keluarkan beberapa pasang baju raya untuk gegirls! Yeaaa! Boleh pakai sedondon dengan cik abang di pagi raya! Yang bestnya, koleksi Outerlook ini adalah LIMITED EDITION! Hang caghi la lagu mana pun, tak kan jumpa. Very exclusive ok! Kau tak akan pergi beraya rumah atok nenek moyang sedara sebelah mak, sebelah ayah ke, tiba tiba eh baju kita sama lah? Alamak nak salam pun segan segan gitchuw.

20150624-12:08:56 pm.jpg

Outerlook Modern Kurung ni ada padanan 3 warna. Hitam, biru dan kuning. Ada pelbagai jenis padanan, ada yang kuning dekat baju, hitam dekat kain, ada yang biru dekat kain eh macam macam. Yang bestnya kalau beli baju ni, boleh matching dengan macam macam warna tema. Tema biru boleh, tema kuning pun boleh! Nak pilih tudung pun tak susah! Harga cuma RM169 sahaja !

20150624-12:12:01 pm.jpg

Bagi penggemar koleksi vintage boleh pakai baju kurung stripe ni! Memang nampak vintage! Haa apakata tahun ni ubah tema vintage! Selain warna brown ni, ada warna light peach! Dua dua lawa! Material? Jangan risau! Soft satin yang sangat sejuk dan lembut! Yang ni pun berharga RM169!

20150624-12:14:47 pm.jpg

Ni antara favourite I!! Kurung Kimono! Yang istimewanya baju ni siap dengan kain shawl/ selendang atau boleh dibuat nursing cover!! Nampak tak printed shawl tu dah siap lekat dengan baju. Tak payah susah-susah nak fikir nanti nak pakai shawl apa tau! Koleksi ni ada macam-macam warna dan semuanya berwarna lembut / pastel! Penggemar warna pastel jangan ragu ragu dapatkan koleksi ni tau! Lepas ni dah tak keluar lagi!! Harga cuma RM189 je!!

20150624-12:17:34 pm.jpg

Haa yang ni mahal sikit! Harga RM210 ! Sebab apa? Sebab dekat printed chiffon depan tu ada batu Swarovski ! Haa berkelip kelip gemerlapan di pagi raya! Yang ni lebih exclusive sebab cuma didatangkan dengan warna ini sahaja! Dan yang paling penting, masa update ni, size pun dah tinggal tak banyak. Ramai dah balun semua!

20150624-12:21:10 pm.jpg

Haa nampak tak I buat chiffon depan tu sebagai shawl. Senang tinggal belit je, tadaaaaa! Siap! Sebab excited sangat bila dapat baju ni sampai tak menunggu raya dah terus pakai!! Yang bestnya baju ni tak nampak macam baju kurung sangat. So boleh choose either nak pakai dengan kain atau untuk gaya lebih casual, boleh pakai dengan seluar jeans biasa je.

Next time I bagi gambar full kalau pakai secara casual. Time ni tak de orang nak melayan aku amek gambar. T_T

Semua koleksi di atas boleh di dapatkan di butik Grandeur tau
Instagram: @grandeur_my
Alamat: 32, Jalan Padi Emas 1/4, Bandar Baru Uda, Johor

Atau boleh beli secara online. Email je order.grandeur@gmail.com ! Jangan lupa bagitahu nak size apa sekali. Ada size S-XL !!

Share

No responses yet

Jul 02 2015

BAJU MELAYU CIK ABANG SAYANG.

Assalammualaikum,

Dah fikir tema baju raya tahun ni?? Hujung-hujung ni  dah tak sempat nak menempah baju raya. Semua taylor dah close order. Kalau waktu tu baru nak fikir tema baju raya, baru nak cari kain, nak menempah baju, jawapnya pakai kain batik jek la raya tahun ni!

Koleksi OuterlookRaya dah mula keluarkan pakaian raya lelaki dan perempuan! Haa entry kali ni I intro sikit pasal baju melayu je dulu! Macam tahun tahun lepas, baju melayu Outerlook selalu sold out! So kali ni Outerlook keluarkan lebih banyak warna pilihan!

20150607-10:53:30 am.jpg

Antara sebahagian warna pilihan. Baju Melayu Outerlook ni dari material Babysilk. High quality fabrik. Macam kulit baby tu, lembut dan semestinya bila dipakai memang selesa. Tak adalah cik abang kita balik solat pagi raya badan berpeluh berbau!

20150607-10:56:28 am.jpg

Nampak segak kan? Yang ni warna Royal Blue. Siapa tema warna ni untuk raya tahun ni??

20150607-10:57:45 am.jpg

Antara warna favourite I. Kalau diteliti dekat bahagian kocek dan collar ada corak jahitan untuk nampakkan lebih kemas.

20150607-10:59:25 am.jpg

Belanja lagi satu gambar untuk sesiapa yang mencari warna Emerald Green!

Kesemua koleksi Baju Melayu Outerlook berharga RM189 sahaja tau! Haa kalau nak tengok kesemua koleksi Outerlook, boleh ke Instagram : @outerlook atau Http://www.facebook.com/theouterlook

Kalau tercari-cari kat mana physical shop yang boleh dapatkan koleksi ni, cepat datang ke butik Grandeur, Bandar Baru Uda, Johor Bahru atau instagram butik di @grandeur_my .

Warna dah banyak SOLD OUT!

Datang sekarang tau!!

Share

No responses yet

Next »

| |