Mar 25 2015

Malaysia Trauma Life Support

Busy month for me. Memang kerja merantau sana sini. Meeting, attachment, course. Masuk klinik pun jarang-jarang.

I baru balik Malaysian Trauma Life Support ( MTLS ) . Kalau nak tau, course ni bukan macam kursus biasa selalu buat yang setakat datang , makan, dengar, tersenguk-senguk, zzzzz. Kursus kali ini memang mencabar sebab ada praktikal dan exam. MTLS tu apakebende? Ok yang tak ada pengetahuan kesihatan memang blur apa tu MTLS. Ni berkaitan Trauma Life Support. Maksudnya, course ni untuk mendidik paramedik dan doktor untuk hebat dalam menangani kes trauma atau accident.Kalau nampak orang accident jatuh motor tepi jalan, kepala berdarah, kaki patah, nafas tercungap-cungap, apa pertolongan yang you all nak bagi???? Haaa pertolongan kene buat dalam kurang dari 5 minit sebelum kematian sel otak. So program ni mengajar kita bertindak pantas, cekap dan tepat membuat keputusan! Chewahh

Instructor dan facilitator semua yang mantap-mantap. Kebanyakkannya adalah doktor pakar dan boss yang famous di Johor dan Malaysia. Ada sesetengah tu yang I jumpa pun dah dapat aura menggigil dan terketar-ketar. Dulu dorang pernah cover hospital tempat I houseman, time dia datang je I lari tunggu dalan toilet sampai dia balik. Kakakaka buruk betul perangai aku ni patut la sampai sekarang tak pandai-pandai.-_-

Bukan doktor sahaja yang join kursus ni. Selain doktor ada juga MA dan staff nurse dari bahagian kecemasan, pejabat kesihatan dan hospital swasta negeri Johor.

Basically, course selama 3 hari. Start dari 7.45pagi. Tepatttt! Bukan macam janji melayu pukul 8.30pagi pun tak start lagi. As what I said, instruktor memang tegas , sebab I jenis cepat terkucil, pukul 6.45 pagi dah sampai hospital tau. Lepas tu study dalam kereta. Gila skema aku ni teringat zaman housemanship.

2minggu sebelum course, kami dah diberikan satu buku untuk study. Memang kena study serba sedikit kalau tak nanti confirm terpinga-pinga masa lecture tau. Lecture memang membina. Sangat bestttt!!!!! Dan amazing nya korang tak akan rasa nak tersengguk sengguk pun! Maybe sebab faktor I duduk depan sekali (kan dah cakap sebenarnya I ni skema) dan I punya mind set, ada exam, kena Lulus!!!!! Tak lulus malu woooo.

20150327-3:50:02 pm.jpg

Gigih study dekat klinik time tak de patient. Kalau bawa balik rumah alamatnya buku kena koyak dengan Aurora.

Sebelah pagi adalah lecture dan sebelah petang adalah sesi praktikal oleh facilitator yang tak kurang hebatnya! Kagum ternganga tengok diorang demo and perform. Lepas tu of coz kene buat sendiri. Memang terkial kial aku. Basically practikal session ada 6 bahagian. Hari pertama pasal airway management, intraosseous iv, chest tube proc, iv access. Hari kedua belajar xray, cara communication ambulans yang pakai “roger rogerrr bola satu bola satu” self respondens, dan immobilization. Kitorang practise dengan kambing tau. Real punyaa oke. Yang tak best nya masa latihan sangat kurang, nak practice puas-puas pun tak dapat. Hari ketiga dah exam! Bonus untuk doktor kot sebab semua procedure tu rata-rata doktor dah pandai buat. Tinggal cuak nak exam jekla sebenarnya!

Exam terbahagi kepada 2. Teori dan praktical session. Orang lain takut teori, tapi I lebih takut practical. Maklumlah darah gemuruh ni memang jenis susah nak kawal. Dia punya debaran macam OSCE zaman medical student dulu. Kekeke. Ada 3 session. First pasal airway. My question is 24yo male, accident jatuh motor, datang dekat kecemasan hospital. Basically kena buat semua lah step by step. Daripada awal awal pasang OPA sampaila oxygen desaturate dan kene intubate. Second session pasal Circulation, bagi IV access dan pasang chest tube. Last sekali dapat scenario pemuda jatuh motor tergolek tepi jalan. Kita jadi first responder yang nampak mangsa tepi jalan. Haaa nasib baik lakonan menjadi dan semua praktikal session lulus.

20150325-1:55:41 pm.jpg

Alhamdulillah, hasil usaha pulun study, dapat juga sijil ni. Lepas ni aim ATLS plak lah. Kakakaa ok poyo betul.

Ps: habis je kursus ni makin banyak plak kes accident datang klinik. Haduiii saja je nak kita real practice kan?

Share

No responses yet

Feb 25 2015

Liyana Jasmay Datang Lagi!!

Cheah macam iklan Tora pula.

20150225-022012 pm-51612265.jpg

Khas untuk orang Johor dan kawasan sekitar, especially buat kawan-kawan saya, nak jemput semua meramai-ramaikan lagi butik Grandeur, Bandar Baru Uda, Johor Bahru!!

Kami akan adakan MERMAID LUXE EXCLUSIVE DAY!! Apakah itu? Hari ikan duyong ke apa ni? Bukan bukan. Pada sesapa yang belum tahu, Mermaid Luxe merupakan brand pakaian baru dari Liyana Jasmay dan kakaknya Adriana Jasmay. Ada macam macam, dress, instant shawl, lace shawl dah banyakkkk lagi lah!!

Mermaid Luxe ni dah ada di Grandeur sejak awal tahun 2015 lagi. Buat masa ni, kami baru ada instant easywarp plain shawl sahaja.Alaa instant shawl terus pakai tak payah belit belit tau! Dan yang penting, instant shawl Merrmaid.Luxe ni lebih LABUH jika dibandingkan dengan brand instant shawl famous-famous di luar sana tuu.  Harga pula terjangkau, cuma RM49 SAHAJA! Ada 20 warna tau! boleh rambang mata dibuatnya! Untuk pengetahuan semua, baru sebulan Mermaid.Luxe dipasaran Grandeur, sudah terjual lebih 100shawl. Di Grandeur sahaja tau bukan di tempat lain!

Ok pada 28FEBRUARI,SABTU ini, bukan sahaja Instant shawl, LJ dan kakaknya akan bawa masuk pelbagai lagi koleksi Mermaid.Luxe di Grandeur. Dan yang paling pentingg, DISCOUNT DAY untuk kesemua koleksi Mermaid!!

Tidakkk boleh bankrupt saya dibuatnya!!!

Lagi satu, untuk newbie yang baru nak berjinak-jinak dengan shawl, yang ingin tahu cara pemakaian shawl Mermaid.Luxe dengan pelbagai gaya, mereka akan buat shawl tutorial pada hari yang sama! Haa lepas ni tak adalah bosan pakai shawl fesyen sama je selalu kan?

Totin of kozzz akan ada dekat sana juga sepanjang hari tu. InsyaAllah LJ akan datang lebih kurang pukul 1 pm, jom kita bersantai-santai bersama LJ and her mermaid sister, Adriana Jasmay. Tak beli tak apa, kita meramai dan meriuhkan suasana je.

Support Grandeur ok?

Tolong sebarkan, bagitahu orang kampung sekali ye!

20150225-023157 pm-52317049.jpg

Share

No responses yet

Feb 22 2015

Food review: OKONOMI SUSHI

I bukan penggemar Shushi. Kalau husband ajak makan shushi, euw a BIG NO! Bukan tak pernah makan. Beberapa kali juga makan shushi tapi rasanya tetap tak menarik perhatian. Tekak tetap rasa sambal belacan lagi enak. Maklumlah orang jawa, kemana-mana mencari masakan jawa juga!

Hari raya Tahun Baru Cina, I ke Publika dan kami makan di OKONOMI shushi, a place where you can make your own shushi!!! Haaa macam ni baru lah memenuhi tekak masing-masing!

20150220-070608 pm-68768458.jpg

My first try is FIRECRACKER. Pedas seperti namanya!! Rasanya ini lah pertama kali makan shushi yang sedap gilaaaaaa dan diterima tekak!!!! Memang sesuai dengan tekak orang jowo macam I ni.

20150221-092209 pm-76929204.jpg

Gigitan terakhir buat rasa nak menangis. Sedap sangat, sampai tak sanggup nak menerima kenyataan itu adalah gigitan terakhir. Kekekeeke hyperbola sungguh ayat ini.

20150221-092708 pm-77228745.jpg

Yang ni pilihan husband, The Health Nuts shushi roll . Salmon yang disalut brown rice beserta kuah kacang. Husband memang poyo tekak jepun jadi pilihannya ala jepun kekonon. Amazing nya tekak I masih boleh telan lagi salmon mentah ni.

20150221-093031 pm-77431389.jpg

Yang ni Aurora pilih. Chicken Teriyaki ni manis sesedap rasa, tak pedas. Portion ayam pun besar! Tapi Aurora makan 1% je selebihnya mommy dia telan. Haa bayangkan kembungnya perut lepas makan shushi ni. Melepek kekenyangan!

20150221-093312 pm-77592104.jpg

The only things yang tekak still can’t accept it. Green tea. Sebab saya suka manis (bila nak berubah agaknya). Aurora bijak, dia tahu air ni pahit sikit, dia minum cream and choc atas tu je, lepastu terus celet celet dekat tudung mommy. Grrrrrr

Tapi kalau korang memang peminat Green Tea, dekat Okonomi ada pelbagai topping Green Tea yang boleh buat meleleh air liur!! Sebenarnya Green Tea ni antara minuman  sihat dan bagus untuk kesihatan. Especially bab detox body. Wa memang tabik untuk sesiapa penggemar healthy drink Green Tea ni!!

Credit to: Isaactan.net

The price is very reasonable. Sekitar RM13-RM30+ , berbaloi sangat-sangat dengan portion yang besar dan sedap tu!!

Semestinya akan datang sini lagi. Kalau datang ke Publika, wajib singgah sini tau!! Kedai dia dekat Solaris, Dutamas. Outside Publika. Bawah kedai The Red Beanbag. Okonomi buka hari-hari sampai 11malam, tak payah risau ok?

For more info boleh follow instagram mereka: @Okonomifoods

atau follow Facebook untuk tahu resipi terbaru dan latest update mereka:  Okonomi Publika

Siapa nak pergi makan sana, jangan lupa ajak I sekali tau!!

Share

No responses yet

Feb 15 2015

Kenapa perut baby kembung?

I dah lama tak bagi medical tips or any tips related to health kan? Baru-baru ni ada seorang sahabat bertanya tentang kembung perut. Kebanyakan ibu bapa semestinya risau bila orang kata perut anak kita kembung. Kadang kita pun tak perasan, orang lain yang sibuk. Betul tak?

20150215-042431 pm-59071963.jpg

Sebenarnya, telah menjadi satu kebiasaan apabila perut baby itu kembung, terutama yang berusia kurang 6bulan. Perut kembung pada baby itu tak menyakitkan baby pun, kita tak payah nak over risau tau. Ini terjadi bila ruang abdomen baby masih kecil jika nak dibandingkan dengan organ dalaman baby yang lain macam hati, paru, ginjal, dll.

Kenapa boleh kembung?


  1. Bukan sebab susu kita tidak sedap! Tapi sebab cara menyusu yang tidak betul. Especially yang pakai botol susu tu. Kedudukan botol tidak boleh terlalu condong dan puting tidak boleh terlalu kecil, udara akan menjadi banyak ditelan dan menyebablan perut kembung.
  2. Baby tidak disendawakan selepas menyusu. Banyak udara terkumpul pada abdomen.
  3. Susu tidak dihadamkan dengan betul sehingga menghasilkan gas, especially untuk formula milk.
  4. Bayi terlalu kerap menangis (overstimulation) sehingga tertelan banyak udara.

Cara mengurangkan perut kembung


  1. Jangan terlalu banyak stimulate baby menangis. Kerap bedung baby dan bagi baby tidur selesa kroohhh krooohhh.
  2. Sapu minyak telon pada abdomen bayi sambil urut-urut bayi. Urutan dari belakang ke perut tengan teknik baby massaging, lembut lembut jangan ganas plak!
  3. Cuba tukar susu lain kalau tengok baby nampak tak selesa selepas susu yang sama diberikan dan tiada perubahan.
  4. Kalau rasa nak cari juga ubat buang angin, boleh try letak sineticone drops pada susu baby. Beli dekat pharmacy, bagi setitik dua je cukup.
  5. Sebenarnya kita tak perlu risau kalau perut baby kembung, cause it’s normal to all babies. Tapiii… Ada ketikanya kita perlu risau. Waktu bila tu?

1) Bila perut kembung mengilat dan keras, sampai nampak salur darah jelas pada perut, diiringi dengan baby tak dapat buang air besar, atau muntah-muntah atau tidak kentut.

2) baby nampak letih, tidak menangis kuat, atau tidak mahu menyusu.

Kalau terjadi keadaan macam ni, cepat-cepat bawa baby ke hospital terdekat ye!

Semoga info ini dapat membantu!

Thanks for reading!

Share

No responses yet

Feb 09 2015

Weekend wedding.

Published by Totin Jamain under Best Wishes!

Kalau ada yang invite wedding, seboleh-boleh memang I akan datang. Kalau ada waktu kosong mesti datang. Suka meramaikan majlis orang. Orang tengok pelamin orang, pakaian bridemaids, aturcaya majlis orang dan yang paling penting, makanan yang dihidangkan!!!

Weekend lepas attend wedding kawan husband. Was too excited sebab lama sangat tak attend wedding!

20150208-042357 pm-59037523.jpg

Okay semua nak buat muka masam. Semua kena ikot kobis. Kobis kata aksi masam, tak pasal-pasal mommy kena ikot aksi dia.

20150208-042503 pm-59103890.jpg

Featuring EasyInstant Plain shawl from Mermaid.Luxe . Product baru dari Liyana Jasmay and her sisters. Sangat senang nak pakai. Tinggal sarung je. Kalau agak-agak nak cepat tu, memang digalakkan pakai ni. Harga RM49 sahaja. Ada 20 warna dekat butik Grandeur.

Handbag yang menjadi rebutan si Kubis itu dari Retail Therapist. RT ni vendor dari Singapore, so dalam setiap bulan dia akan datang restock handbag fesyen terkini dari sana. Kobis memang gila handbag, kalau datang butik, suka betul harung handbag sana sini.

20150209-104714 am-38834737.jpg

First time pergi wedding yang sediakan western food. Dessert pun semua sedap sedap. Senang cerita makanan dia memang sedap! Rasa nak makan 3 4kali round tapi biasalha saya kan pemalu dan mengekalkan adat melayu berhenti sebelum kenyang kekekkee pui.

Eh nama pun pergi kenduri kahwin tak ada gambar pengantin pula. Kan dah cakap, I was too busy eating and eating bila pengantin datang pun I melantak kakaka.

20150209-104943 am-38983226.jpg

Ok congratulations to both mempelai. Abas and Zakiah!

Okay lah, nothing much to share.

See you guys later!

Share

No responses yet

Next »

| |