Sep 19 2014

Apa yang merunsingkan?

Published by Totin Jamain under I'm just rambling.

20140919-101240 am-36760213.jpg

Di atas adalah gambar sekarang di klinik, terus buka pintu dan menghadap kaunter. Terdapat sepasangan suami isteri mendaftar untuk check kuning anaknya. Menunjukkan kejap lagi saya ada patient. Takpe masih sempat menaip.

Sementara waktu lengang di hari jumaat yang hening ini, izinkan saya membebel satu dua perkara. Especially bab baby and treatment. Pelik pelik masyarakat sekarang.

1) Berkenaan dengan kuning. Sudah sedia maklum, perawatan kuning hanyalah exclusive breastfeeding. Bermakna susu ibu sahaja. Melainkan memang ibu tak ada susu langsung atau baby anak angkat, boleh bagi formula milk (tak digalakkan) . No jamu, ramuan itu ini, bagi baby minum itu dan ini. Eeee so scary can you imagine your virgin tummy yang lembut tipis dibagi makan bukan bukan just because of the petua yang mengarut itu?

20140919-101757 am-37077064.jpg

2) soal uri.

20140919-103717 am-38237769.jpg

Walaupun tahu gambar ni dah tersebar meluas di internet, i do respect the baby. This case from baling. Home delivery. Father is shiah act as bidan sambut delivery. When JM came & want to clamp n cut the cord father refused. Father claim this placenta will give nutrients for his baby.
But still need to do home visit. This is so ridiculous. As superior must do police report and go site to see the progress. But still have to find out ways to solve the problem. Skill to tackle the parents. Bayangkan anything happen to the baby, menangis tau kita (doctor) nak menjawap!

3) pil menggugurkan kandungan?

20140919-104317 am-38597571.jpg

Apa nak jadi sekarang ni?

Share

No responses yet

Sep 12 2014

Dulu dan Sekarang.

Published by Totin Jamain under I'm just rambling.

20140912-113830 am-41910890.jpg

Dulu, white coat ku usung ke mana jua. Lengkap butang tinggi tinggi. Dalam kocek atas ada pen, dan penlight. Kadang kadang siap ada tongue spatula. Kocek bawah sebelah kiri ada buku oxford setebal 5cm, kalau jumpa kes pelik pelik cepat cepat buka buku. Kocek sebelah kiri ada junkfood berterabur. Curi curi makan bila lapar. Tu belum lagi letak reflex hammer di samping white coat. Kalau timbang agaknya berat terus naik 5kg. Semua tu zaman housemanshop.

Sekarang? Tersergam indah wahai white coat ku. Setahun tak basuh basuh. Ish ish ish tak senonohnya.

Share

No responses yet

Aug 31 2014

Wedding merdeka!

Published by Totin Jamain under I'm just rambling.

Happy birthday Malaysia yang ke 57. Kemerdekaan tahun ni lebih bermakna berbanding sebelumnya lebih lebih lagi Malaysia diuji dengan musibah MH17 dan MH370. Remember Malaysians, many more challengers ahead. Stay strong!!!!

Hari kemerdekaan tahun ni kami sambut di Johor. And for the first time i drive sendiri tau from jb to kl. With Aurora tauuu. Tepuk sikit!! Baru je intro nak ke tol sungai besi, dah sesat. Kih kih kih. Dahla sesat, jem pula. Elok elok drive awal pukul 4 petang hari Jumaat lepas balik kerja, sampai jb pukul 10malam. Gigih kejar nak sampai cepat sebab ada open house rumah mama, kesudahannya jadi tukang cuci pinggan je chaitzzz.

20140831-111638 pm-83798737.jpg

Car seat Aurora. Beli dekat expo baby brand viva. Suka carseat ni sebab kusyen dia lembut dan selesa. Service pun mantap. Siap delivery sampai klinik. Lepastu tak reti pasang, call balik seller and esoknya seller datang klinik ajarkan cemana nak pasang. Harga RM350. Corak dia comel polkadot love.

20140831-112029 pm-84029350.jpg

Aurora behave tak banyak kerenah. Walaupun dia jenis jarang duduk carseat. Banyak tidur je sepanjang perjalanan.

Tujuan utama ke Jb sebenarnya untuk wedding sahabat dari zaman kanak-kanak, merangkap jiran waktu kecil. Masih segar diingatan sewaktu kita bermain pondok pondok dibawah pokok, berdua bersama. Akhirnya dikau kahwin bersama gadis pilihanmu cewah ayat macam novel sikit.

20140831-112421 pm-84261292.jpg

20140831-112725 pm-84445084.jpg

Hadiah pengantin memang suka bagi yang lain dari lain. Bosan lah cadar, seterika semua, teka kami bagi apa?

Oh ya, itu baju sponser, dari datin Jasmin. Hehekk suka hati je balik Johor tak bawa baju kurung padahal nak pergi wedding.

Share

No responses yet

Aug 21 2014

Cerita Aurora- babysitter

Published by Totin Jamain under Where the heart is.

Assalammualaikum,

Diriku dah bertekad nak teruskan update blog menggunakan applikasi wordpress di iphone sahaja. Kecewa dengan laptop yang sudah terburai isi perut dikerjakan anak yang buas.

Isnin lepas, 18 Ogos, hari pertama hantar Aurora ke babysitter. Magic! Dah 10bulan baru nak hantar babysitter. Selama ini tak pernah hantar Aurora ke sesiapa selain papa atau atok neneknya sendiri yang jaga. I wish I can do everything, kerja and jaga aurora sendiri. I really wish that tapi tak boleh juga. Diriku bukan robokop.

Mencari baby sitter dah lama, tapi tak ada yang berkenan. Until my friend (dr. Ain) suggested me to her neighbour. Their son( 7 month old) is one of my patient juga. I am a bit particular on choosing Aurora’s babysitter. Rasanya semua mommy macam tu kot? Have to merisik-risik , tengok the environment, rumah dia selamat ke tak, orang nye macam mana.. And every single things lah. Last sekali, tawakal. Tak jauh dari tempat kerja. Sekangkang kera je. Senang nak jenguk jenguk if anything happened.

Nangis and mengamuk on her first day. Aurora memang takut strangers :( alaa tak sampai hatinye. Tapi lama lama dah ok. Sebab ramai kawan, Aurora memang gimik je lebih. Cucu cucu jiran sebelah suka datang main. I hope aurora’s friends are well. I mean sihat. Afraid of certain disease affected childs area sini macam hand, foot, mouth disease or scabies, URTI, bla bla haa tudia akibat jaga maternal child health clinic terus kepala fikir bukan bukan. Insyaallah everything is fine.

Okay lah, it’s 830 in the morning. Pesakit dah menunggu, aku boleh update blog pula.

20140821-092143 am-33703667.jpg

Aku tak tau berapa besar gambar ni kalau buka dengan monitor. Tapi upload jekla. The only pic i amek masa first day aurora dekat sana. (Yang lain semua video ) Kesihan aurora tengok luar mengenang nasib hidup. Eceh.

Share

No responses yet

Aug 01 2014

Hi raya ke 5

Saya sudah mula bekerja. Bosan. Tak ada patient. Saya rasa blog ini dah tak ada pembaca. Jadi saya boleh merapu rapu. Yeay!

Selamat hari raya kepada hantu hantu raya blog ini!

Saya update pakai handphone je. Cemana bak upload gambar ni? Tak reti.

20140801-011741 pm-47861926.jpg

Ok dah try upload satu. Besar gila tak gambar ni?

Share

No responses yet

Next »

| |