Nov 17 2014

Anak cepat jalan tak semestinya anak cepat pandai.

Published by Totin Jamain under ET Junior

“Anak saya 8bulan dah pandai jalan”

“Anak saya setahun dah berlari dah”

“Apa? Dah setahun tak jalan lagi ke? Mesti dah besar dia slow sikit ni”

Sorry I tak interested nak tahu. Kui kui. I admit my kobis quite slow in development. Not that slow actually, still follow the chart. Tapi malas betul nak dengar bila sang ibu dok compare kan proggression anak.

Aurora banyak mulut. Talkative sangat. Umur dia sekarang 1 tahun nak masuk 2 bulan tapi baru dapat kaki. Baru jalan kedek-kedek lepastu jatuh. Bangun semula, jalan lagi. Jatuh lagi. Tapi terap mahu bangun. Yeahh you can do it!

I admit that certain babies, progression dia cepat. 1 tahun dah lompat lompat lari lari lintang pukang. Tak apa. It doesn’t mean that budak yang berjalan cepat itu adalah budak yang belajar di sekolah cepat tangkap dan dapat periksa nombor satu. No. Tak ada kaitan. Growth and progression baby tak melambangkan anak bijak atau bodoh. Kalau growth and development anak slow sangat, dah sampai range in yellow chart, kita risaukan pasal kesihatan baby tu, not even worried pasal periksa nombor 1 ke tak.

Some research said, kepintaran anak di bendung waktu primary school. So tak ada kaitan, “anak saya umur setahun dah pandai jalan, dah besar nanti mesti bijak”

20141117-065955 pm-68395700.jpg

Masani dekat surau, kobis pakai kasut bunyi bunyi. Masa orang sembahyang, dengar la kasut dia twet twet twet twet, jatuh.. Bangun semula, twet twet twet.

20141117-070117 pm-68477152.jpg

Susah betul nak ambil gambar, dia akan jalan dengan kaki yang bersepah-sepah tapi tak apa, confident tu yang penting. Satu rumah dia keliling buat tawaf. Jatuh bangun semula. Saya tahu Aurora nak buktikan dekat auntie-auntie yang mulut celupar bagitahu siapa lambat jalan maksudnya dia lambat dalam pelajaran. Eeee nak kena ni!

Share

No responses yet

Nov 15 2014

GRAND OPENING GRANDEUR!

Assalamualaikum,

Akhirnya rajin juga nak update pasal Grand Opening Grandeur, 1 november lalu. Walaupun dah cerita basi, tapi tak apa kene tulis juga sepatah dua kata buat kenang-kenangan.

Alhamdulillah semuanya berjalan seperti yang dirancang. Ada sikit-sikit je kecacatan event tapi sempat dicover oleh family yang banyak membantu dan emcee event yang awesome! Event start lewat sikit, dalam pukul 11.30am , atas sebab sebab tertentu (aku tak siap lagi kah kah kah)

Tak sangka kawan kawan, saudara mara banyak bagi support. Masa mula-mula start event takut juga takde crowd, tapi bila emcee kami havoc sangat buat event jadi sangattt meriah! Thankyou so much! Emcee memang awesome. Untuk pengetahuan korang, emcee kami masa majlis tu adalah orang yang sama jadi emcee masa wedding I dekat Glulam dulu. I just love the way he presence,cara cakap dia  and  all lah, nampak natural dan slamber! Ya Allah best sangat!

My guest media, Shearasol and Aidasue datang dari awal event sampai habis. Thankyou so much dear! Aida memang kawan lama dari zaman muda mudi. So takde lah kekok sangat nak berbual dengan dia. Memang kepoh kami berborak. Habis semua rahsia aku dia bocorkan kat shea. Bhuahaha. Shea is a very nice girl! Sangat ramah, senang nak mesra dengan dia. No wonder sekarang dah jadi host for tv programme. Jujur, mula mula ingat dia kecik comel je. Sekali jumpa tinggi lampai, malu aku yang kemetot ni. Kah kahh

Mula-mula kami invite VIP untuk launch kan butik. Tapi dia tak dapat datang. Lepastu hentam jekla, kitorang beli ribbon sendiri dan potong sendiri. Kekekekee. Mama yang potong ribbon tu, I kan low profile, sorok belakang hikhikhik.

An hour after that, Raja Nadia Sabrina, the famous lifestyle blogger, datang with her husband. She’s so fabulous! Lawa gila. Bila dia lalu je macam nampak shining kelip-kelip dari jauh. Senyum sentiasa. She is very nice tau, masa nak deal dengan dia for this event, tak demand langsung! (Cause I expect dia sangat double standard) aku ni suka judge orang by instagram. Ish teruk betul.

Ni salah seorang model fashion show kami, dari  Singapore yang pakai koleksi dari Adrianna Yariqa. Lawa and style sangat dress ni rasa nak beli buat pakai untuk diri sendiri! Fashion show kami simple je. Well actually I expect just red carpet and model jalan atas carpet je, tanak buat lelebih, tapi derang bagi platform bagai. Wahh best-best tetiba rasa nak bercatwalk sekali. Eh eh. Over tau!

Spotted my model, Affynur wearing dress from Outerlook for Grandeur. Kalau tertarik,boleh datang butik! Ewah sempat lagi promote!

Model untuk simple fashion show kami. Semua ni memakai pakaian dari sebahagian vendor kami. Dua dari kanan tu budak-budak sekolah lagi. Baru form 4 kalau tak salah. Alahai kecik-kecik lagi dah terror pose. After launch and fashion show, kami invite all our media guests untuk naik ke butik. Masa ni buat kejutan for Raja Nadia, cause i noticed her birthday also on 1 november. Pagi pagi dah pesan husband belikan cake dia tau!

Before the surprised. Semua staff stop kerja kejap, beratur tepi pintu dan buat ala-ala kedai blackout. (Masa ni Rnadia and all the media baru nak masuk butik)

20141112-070445 pm-68685882.jpg

Surpriseeeee! Muka dah blur-blur kena surprised, comel je. Tapi maintain sopan. Kalau aku dah confirm jerit2 cam monyet. Tu lah beza nya Raja Nadia dan Totin Jamain. Kah-kah..

20141115-065258 pm-67978987.jpgAfter bring them to explore the boutique, tengok satu satu vendor slots kami, my favourite actor and singer yang cute miut pun datang, sangat comel sampai sesat-sesat dia nak cari boutique.

20141115-074520 pm-71120098.jpg

Thank you for coming. Meriah gila diorang ni. LJ datang sorang-sorang, baby dia tinggal dekat hotel. Baru je ingat nak cubit-cubit pipi baby sofea.

Nama adik ni Elsa, terus Liyana jasmay suruh adik ni nyanyi lagi Frozen. Sporting je dia!

Kenapa tak banyak gambar husband? Sebab dia kerja belakang tabir je untuk event ni. Segan katanya nak enterprem. Sebenarnya dia frust sebab Naelofa tak jadi datang opening. Kekeke.

Masa ni tengah duduk relax, sharing each other pasal apa-apa yang boleh di share. Rnadia share a lil bit bout her new brand, Aere. Aidasue, pasal kerjaya dan life dia. Shearasol sempat share pasal tv host programme dia. Liyana Jasmay sangat cute cerita semua benda termasuklah pasal baby dia dan jamu dia makan!Hahaaa.

Crowd? Jangan cakap. Im happy for the whole day. Alhamdulillah, memang ramai. Kelihatan seorang staff sedang berusaha menenangkan crowd yang ramai. Ecewah.

Staff yang jaga kaunter kesihan betul. Dia tak tahu apa-apa event yang berlaku kat luar. Sampai dah balik baru tahu, “Eh kak banyaknya orang bagi bunga dekat luar ni, saya tak tahu apa-apa” Alahaii. Memang staff yang jaga kaunter I tak bagi ganti-ganti orang,  takut sistem kelam-kabut nanti.

Ni Mira, founder House Of Jazaba, datang dari Cheras. Siap bagi hijab tutorial lagi untok customers Grandeur! Rugi nya siapa tak datang aritu!

20141115-102418 pm-80658393.jpg

Gambar semua gold staff Grandeur! Ni lah semua yang membanting tulang menjayakan dari persiapan sampai lah ke opening boutique. 2 orang permanent staff, Ainon dan  Wanie. 2 orang sahabat saya, Yun dan Nana. Seorang anak buah, Nadia. Gold adalah uniform rasmi butik Grandeur!

InsyaAllah, Grandeur akan kerap buat event dalam 2 bulan sekali. Next event maybe nak buat hijab tutorial. Doakan kejayaan butik Grandeur ok? Kalau datang Johor, jangan lupa singgah!

Share

No responses yet

Nov 09 2014

Welcome Lela!

Published by Totin Jamain under Spare me 100 bucks!

……Nama baru untuk member baru.

Welcome to the family! Comelnya nama dia Lela! Lela ni sebenarnya accidently terbeli je. Pergi lowyatt sebab nak cari handphone for my boutique staff tapi terbeli Lela pula. Budget handphone dah lari kah kah kah.

20141109-092006 pm-76806800.jpg

Sejak Kobis jahanamkan Dollah (my dell laptop) nak menaip Dollah kena ada extension keyboard. Tu pun kena merangkak senyap senyap tengah malam bila Kobis dah tidur, baru dapat siapkan report patient. Ingat lepas ni nak curi-curi masa buat perinatal report dekat klinik je. Tak ada lah kobis kacau. Tapi menjadi sangat tidak cool bila bawa laptop takde gigi siap dengan extension keyboard letak atas meja klinik, patient tengok pun boleh jatuh simpati dibuatnya.

20141109-080715 pm-72435183.jpg

20141109-080715 pm-72435884.jpg
Lela ringan, tak berat. Kecil pula. Okay sangat untuk tujuan hanya siapkan homework report atau browsing sikit-sikit. Bukan nak guna software berat-berat pun. Kali ni I tak beli warna pink, I pilih color grey bluish ni. Baru lah nampak macam dewasa anak satu. Eceh. Harga sangat berpatutan, RM930 sahaja siap free 8 accesories lain. Zaman sekarang ni beli laptop lagi murah daripada beli handphone. Dulu nak beli laptop harga nak dekat RM4k siap kena score straight A exam baru dapat hadiah laptop.

Bagi sesiapa yang nak beli gadget di Plaza LowYat, I suggest kan cari kedai di tingkat atas-atas. Makin tinggi makin murah. Tak tau apasal. Harga pasaran ikut graviti kot ! Kalau I pergi Lowyat atau mana-mana tempat shopping yang banyak pencabar sampai tak tahu nak beli dengan siapa, I prefer cari dengan orang Melayu. Saja nak membantu business orang melayu. Ni I beli dengan abang-abang yang sabar best dan explain macam-macam tentang laptop ni sampai I pun terpengaruh. Korang boleh cari dekat,

QSL System Enterprise
Lot 3 lt, K015, Tingkat 3,
Plaza Lowyat

20141109-080716 pm-72436589.jpg

Testing! Okay nampaknya si kubis tak berjaya nak kopik keypad yang baru ni.

Share

No responses yet

Nov 06 2014

Me and business

Yes, finally I have time to write something on my blog. So today nak cerita sikit pasal business. Macam mana tiba tiba from doctor bole terfikir nak berbusiness.

It come from minat. I honestly say thatt I love business since young. Dari zaman sekolah rendah lagi. Dulu I pernah jual pencil case, yes I still remember that. When I was in standard 3 kot, I jahit pencil case and jual. Yang kecil harganya RM1 yang besar bentuk kotak harganya RM2 . I menjahit ok masa umur 9 tahun! I dah tau guna mesin jahit curi curi pakai mama punya. Amazing tak?

Macam macam lagi i jual selepas itu. Agak agak rasa nak jual, I bawa ke sekolah and sell. I enjoyed! Walaupun masa tu bukan nak sangat duit pun and i don’t know where the money go, beli jajan kot? Memang tak menabung pun tapi i suka berniaga.

Ok the idea of grandeur started from Outerlook. Outerlook is my online business since January 2014. Eh baru lagi rupanya, ingatkan dah lama. Start nak buat online business masa berpantang melahirkan aurora, october last year. Yelah i ni mana reti duduk diam. Bosan sangat tersengguk sengguk menyusukan rora. Berpantang dahla tak boleh keluar, keliling keliling menghadap dinding rumah. So tetiba klinggggggf! Idea datang nak meniaga.

Ok masa berpantang yerlah, banyak masa and perancangan boleh dibuat. Sekali bila dah kerja, kelam kabut sana sini. I terpaksa hire somebody to handle part of it. If I do something, memang tak akan buat separuh jalan. Even we are still young in business, outerlook dah jual banyak products especially skirt and bring their name to bazaar here and there.

8month in online business, at least i know a lil bit of business strategy. Dengan aku yang tak ada basic in business, never take account subject in school, i learn merangkak rangkak. I dreamed of our own boutique. I tell my mom about it aka menghasut mama buka butik sekali so that boleh la sharing maring. Mula mula mama refused. Tapi lama lama hasutan menjadi bila bawa mama visit boutique sana sini around jb and kl.

I decided to open a boutique in Jb, aiming for singaporean as well. Bukan apa, sebenarnya kalau buka butik dekat KL ni siapa yang nak handle? Bila dekat JB mama boleh handlekan sikit sikit. The basic of business pun mama ada since mama sebelum ni dah ada saloon dan pusat kecantikan.

Bandar Baru Uda memang the best location! Orang kata ibarat Seksyen 7 Shah Alam. Syurga membeli belah! Bermula lah pencarian location for rental, and all the strategy.

Our concept is exclusive. I want something different. Dah alang alang buka butik kan? So, kami menggunakan khidmat En. Saifudin Tasrip, selaku interior consultant boutique kami. Dari rekabentuk dalaman dan luaran, semua lah. Dan kontraktor kami KarangEmas Design. Diorang ni memang cekap, I just explained to them my concept, what I want like this like that aleh aleh dia bagi visual 3D yang awesome and aleh aleh butik siap depan mata. Tepat pada tarikh yang dijangkakan! Sikit pon tak ada beza dengan gambar visul yang dibagi. Butik lebih cantik dari gambar, like tadaaaaa!

Cost? Tutup mata. I don’t want to think about it! Kahkah malas nak layan. But i’m sharing with mom. Alhamdulillah, kalau tak memang menangis terduduk. Kalau nak cost murah, go ikea and buy! Betul tak? Everything from my boutique is custom made. None from ikea. Kalau ada yang complain rental mahal sangat, saya minta maaf. Rental price memang dah fix dan berbaloi dengan apa kita bagi, Insyallah I will do my best for my beloved vendors!!

Here is the list of my vendors. Yang semua nya awesome dan tak banyak kerenah. Honestly, I had the difficulty to find the vendors, at first. Susah wey nak menyakinkan orang pasal butik yang belum wujud. Especially artist and celebrities. Yelah since our concept is celebrities store, so kami berdepan dengan ramai artis dan melayan macam macam pe’el. Lama-lama, bila butik dah nampak perkembangan, makin ramai yang nak jadi vendors. Kami terpaksa tapis dan pilih yang terbaik. Dan mereka lah vendors yang terbaik, kalau tak percaya cuba datang butik, terus rambang mata tak tahu nak shopping dari vendor mana. Semua ada koleksi tersendiri!

Ramai juga yang tanya, quit KKM ke? Dah resign jadi doctor ke? Obviously not. I am still a doctor and I love my job. I stay in KL, balik KL terus jadi doctor semula. :)

So untuk orang Johor atau yang datang je Johor Bahru, jangan lupa singgah ke Grandeur Butik ni. Alamat seperti yang tertera. Tapi jangan takut, senang je nak cari butik ni. Landmark di belakang JakelJB, bersebelahan Plaza Angsana, berhadapan butik Zawara dan di atas Haseena Stevia.

32, Tingkat 1, Jalan Padi Emas 1/4,

Bandar Baru Uda, Tampoi,

Johor.

Ok lah I rasa dah panjang untuk entry ni. Nanti i sambung cerita pasal grand opening!!! (Too excited to blog about it) tapi nanti lah. Sabaaar, tunggu Aurora tidor dulu!

Share

No responses yet

Nov 03 2014

Simple short vacation yet meaningful

Published by Totin Jamain under I'm just rambling.

Chewah tajuk bukan main. Yet meaningful bagai. Last week buat vacation saja suka suka. It’s Deepavali Eve orang lain pergi vacation aku pon nak jugak!!!

Well sebenarnya tak ada cuti. Even that weekend pun kena standby as passive call ( maksudnya tak boleh berada di luar kawasan) .

Mula-mula ingat nak pergi Genting Highlands. Tapi biasa lah kalau last minute nak book hotel, mesti full. Disebabkan teringin sangat nak pergi vacation and bawa Aurora swimming, kami decide untuk ke sunway lagoon je. Dan disebabkan 28hb adalah birthday Emmet dan jatuh pada hari Rabu, jadi buat prebirthday vacation sekaligus. Siap stay dekat Sunway Hotel. Macam jauh sangat je.

20141103-092243 pm-76963450.jpg

Ini lah pemandangan dari bilik. Saja minta view sunway lagoon, nampak la ala ala macam betul betul vacation kan?

20141103-092508 pm-77108357.jpg

Dari zaman sunway buka lagi dah teringin nak naik jambatan tergantung ni. Kesihan betul aku ni. Hajat tercapai juga akhirnya.

20141103-092805 pm-77285817.jpg

Niat sebenar nak bawa Kubis ni main air. Tapi rupa rupanya dia takut air. Hwaarghhh dekat rumah gimik bukan main excited mandi tak nak stop. Suka sangat swimming. Sampai sunway lagoon menangis lekat je dengan badan kita. Eeee.

20141103-093007 pm-77407302.jpg

Kesimpulannya penuh dengan tangisan je budak kecik ni tau.

20141103-101223 pm-79943785.jpg

Sampai bilik boleh senyum senyum simpol sambil tunjuk tingkap bagitahu tadi dia mandi dekat bawah tu. Ewahhh dia ni. Stress mommy dia duit melayang masuk theme park tapi sekejap je sebab budak ni mengamuk nak balik. -_- rambut pun tak sempat basah tau.

20141103-101441 pm-80081468.jpg

The next day, kami jalan jalan sunway pyramid, shopping shopping sikit dan belanja Emmet makan. Cewah gaya macam holiday sangat kan.

20141103-101542 pm-80142669.jpg

Sebab Emmet suka steamboat, aku layan kan jekla makan steamboat dekat Soul Garden. Tak kenyanggggg!!!! Steamboat ni memang tak sesuai untuk monster macam aku ni.

20141103-101730 pm-80250578.jpg

Okay nak sleep. Thanks for reading. Happy belated birthday my husband. Kahkahlah dah berzaman baru nak wish and update dekat blog.

Esok lusa i update pasal grand opening grandeur pula. Jeng jeng jeng!!!!

Share

2 responses so far

Next »

| |