Feb 25 2015

Liyana Jasmay Datang Lagi!!

Cheah macam iklan Tora pula.

20150225-022012 pm-51612265.jpg

Khas untuk orang Johor dan kawasan sekitar, especially buat kawan-kawan saya, nak jemput semua meramai-ramaikan lagi butik Grandeur, Bandar Baru Uda, Johor Bahru!!

Kami akan adakan MERMAID LUXE EXCLUSIVE DAY!! Apakah itu? Hari ikan duyong ke apa ni? Bukan bukan. Pada sesapa yang belum tahu, Mermaid Luxe merupakan brand pakaian baru dari Liyana Jasmay dan kakaknya Adriana Jasmay. Ada macam macam, dress, instant shawl, lace shawl dah banyakkkk lagi lah!!

Mermaid Luxe ni dah ada di Grandeur sejak awal tahun 2015 lagi. Buat masa ni, kami baru ada instant easywarp plain shawl sahaja.Alaa instant shawl terus pakai tak payah belit belit tau! Dan yang penting, instant shawl Merrmaid.Luxe ni lebih LABUH jika dibandingkan dengan brand instant shawl famous-famous di luar sana tuu.  Harga pula terjangkau, cuma RM49 SAHAJA! Ada 20 warna tau! boleh rambang mata dibuatnya! Untuk pengetahuan semua, baru sebulan Mermaid.Luxe dipasaran Grandeur, sudah terjual lebih 100shawl. Di Grandeur sahaja tau bukan di tempat lain!

Ok pada 28FEBRUARI,SABTU ini, bukan sahaja Instant shawl, LJ dan kakaknya akan bawa masuk pelbagai lagi koleksi Mermaid.Luxe di Grandeur. Dan yang paling pentingg, DISCOUNT DAY untuk kesemua koleksi Mermaid!!

Tidakkk boleh bankrupt saya dibuatnya!!!

Lagi satu, untuk newbie yang baru nak berjinak-jinak dengan shawl, yang ingin tahu cara pemakaian shawl Mermaid.Luxe dengan pelbagai gaya, mereka akan buat shawl tutorial pada hari yang sama! Haa lepas ni tak adalah bosan pakai shawl fesyen sama je selalu kan?

Totin of kozzz akan ada dekat sana juga sepanjang hari tu. InsyaAllah LJ akan datang lebih kurang pukul 1 pm, jom kita bersantai-santai bersama LJ and her mermaid sister, Adriana Jasmay. Tak beli tak apa, kita meramai dan meriuhkan suasana je.

Support Grandeur ok?

Tolong sebarkan, bagitahu orang kampung sekali ye!

20150225-023157 pm-52317049.jpg

Share

No responses yet

Feb 22 2015

Food review: OKONOMI SUSHI

I bukan penggemar Shushi. Kalau husband ajak makan shushi, euw a BIG NO! Bukan tak pernah makan. Beberapa kali juga makan shushi tapi rasanya tetap tak menarik perhatian. Tekak tetap rasa sambal belacan lagi enak. Maklumlah orang jawa, kemana-mana mencari masakan jawa juga!

Hari raya Tahun Baru Cina, I ke Publika dan kami makan di OKONOMI shushi, a place where you can make your own shushi!!! Haaa macam ni baru lah memenuhi tekak masing-masing!

20150220-070608 pm-68768458.jpg

My first try is FIRECRACKER. Pedas seperti namanya!! Rasanya ini lah pertama kali makan shushi yang sedap gilaaaaaa dan diterima tekak!!!! Memang sesuai dengan tekak orang jowo macam I ni.

20150221-092209 pm-76929204.jpg

Gigitan terakhir buat rasa nak menangis. Sedap sangat, sampai tak sanggup nak menerima kenyataan itu adalah gigitan terakhir. Kekekeeke hyperbola sungguh ayat ini.

20150221-092708 pm-77228745.jpg

Yang ni pilihan husband, The Health Nuts shushi roll . Salmon yang disalut brown rice beserta kuah kacang. Husband memang poyo tekak jepun jadi pilihannya ala jepun kekonon. Amazing nya tekak I masih boleh telan lagi salmon mentah ni.

20150221-093031 pm-77431389.jpg

Yang ni Aurora pilih. Chicken Teriyaki ni manis sesedap rasa, tak pedas. Portion ayam pun besar! Tapi Aurora makan 1% je selebihnya mommy dia telan. Haa bayangkan kembungnya perut lepas makan shushi ni. Melepek kekenyangan!

20150221-093312 pm-77592104.jpg

The only things yang tekak still can’t accept it. Green tea. Sebab saya suka manis (bila nak berubah agaknya). Aurora bijak, dia tahu air ni pahit sikit, dia minum cream and choc atas tu je, lepastu terus celet celet dekat tudung mommy. Grrrrrr

Tapi kalau korang memang peminat Green Tea, dekat Okonomi ada pelbagai topping Green Tea yang boleh buat meleleh air liur!! Sebenarnya Green Tea ni antara minuman  sihat dan bagus untuk kesihatan. Especially bab detox body. Wa memang tabik untuk sesiapa penggemar healthy drink Green Tea ni!!

Credit to: Isaactan.net

The price is very reasonable. Sekitar RM13-RM30+ , berbaloi sangat-sangat dengan portion yang besar dan sedap tu!!

Semestinya akan datang sini lagi. Kalau datang ke Publika, wajib singgah sini tau!! Kedai dia dekat Solaris, Dutamas. Outside Publika. Bawah kedai The Red Beanbag. Okonomi buka hari-hari sampai 11malam, tak payah risau ok?

For more info boleh follow instagram mereka: @Okonomifoods

atau follow Facebook untuk tahu resipi terbaru dan latest update mereka:  Okonomi Publika

Siapa nak pergi makan sana, jangan lupa ajak I sekali tau!!

Share

No responses yet

Feb 15 2015

Kenapa perut baby kembung?

I dah lama tak bagi medical tips or any tips related to health kan? Baru-baru ni ada seorang sahabat bertanya tentang kembung perut. Kebanyakan ibu bapa semestinya risau bila orang kata perut anak kita kembung. Kadang kita pun tak perasan, orang lain yang sibuk. Betul tak?

20150215-042431 pm-59071963.jpg

Sebenarnya, telah menjadi satu kebiasaan apabila perut baby itu kembung, terutama yang berusia kurang 6bulan. Perut kembung pada baby itu tak menyakitkan baby pun, kita tak payah nak over risau tau. Ini terjadi bila ruang abdomen baby masih kecil jika nak dibandingkan dengan organ dalaman baby yang lain macam hati, paru, ginjal, dll.

Kenapa boleh kembung?


  1. Bukan sebab susu kita tidak sedap! Tapi sebab cara menyusu yang tidak betul. Especially yang pakai botol susu tu. Kedudukan botol tidak boleh terlalu condong dan puting tidak boleh terlalu kecil, udara akan menjadi banyak ditelan dan menyebablan perut kembung.
  2. Baby tidak disendawakan selepas menyusu. Banyak udara terkumpul pada abdomen.
  3. Susu tidak dihadamkan dengan betul sehingga menghasilkan gas, especially untuk formula milk.
  4. Bayi terlalu kerap menangis (overstimulation) sehingga tertelan banyak udara.

Cara mengurangkan perut kembung


  1. Jangan terlalu banyak stimulate baby menangis. Kerap bedung baby dan bagi baby tidur selesa kroohhh krooohhh.
  2. Sapu minyak telon pada abdomen bayi sambil urut-urut bayi. Urutan dari belakang ke perut tengan teknik baby massaging, lembut lembut jangan ganas plak!
  3. Cuba tukar susu lain kalau tengok baby nampak tak selesa selepas susu yang sama diberikan dan tiada perubahan.
  4. Kalau rasa nak cari juga ubat buang angin, boleh try letak sineticone drops pada susu baby. Beli dekat pharmacy, bagi setitik dua je cukup.
  5. Sebenarnya kita tak perlu risau kalau perut baby kembung, cause it’s normal to all babies. Tapiii… Ada ketikanya kita perlu risau. Waktu bila tu?

1) Bila perut kembung mengilat dan keras, sampai nampak salur darah jelas pada perut, diiringi dengan baby tak dapat buang air besar, atau muntah-muntah atau tidak kentut.

2) baby nampak letih, tidak menangis kuat, atau tidak mahu menyusu.

Kalau terjadi keadaan macam ni, cepat-cepat bawa baby ke hospital terdekat ye!

Semoga info ini dapat membantu!

Thanks for reading!

Share

No responses yet

Feb 09 2015

Weekend wedding.

Published by Totin Jamain under Best Wishes!

Kalau ada yang invite wedding, seboleh-boleh memang I akan datang. Kalau ada waktu kosong mesti datang. Suka meramaikan majlis orang. Orang tengok pelamin orang, pakaian bridemaids, aturcaya majlis orang dan yang paling penting, makanan yang dihidangkan!!!

Weekend lepas attend wedding kawan husband. Was too excited sebab lama sangat tak attend wedding!

20150208-042357 pm-59037523.jpg

Okay semua nak buat muka masam. Semua kena ikot kobis. Kobis kata aksi masam, tak pasal-pasal mommy kena ikot aksi dia.

20150208-042503 pm-59103890.jpg

Featuring EasyInstant Plain shawl from Mermaid.Luxe . Product baru dari Liyana Jasmay and her sisters. Sangat senang nak pakai. Tinggal sarung je. Kalau agak-agak nak cepat tu, memang digalakkan pakai ni. Harga RM49 sahaja. Ada 20 warna dekat butik Grandeur.

Handbag yang menjadi rebutan si Kubis itu dari Retail Therapist. RT ni vendor dari Singapore, so dalam setiap bulan dia akan datang restock handbag fesyen terkini dari sana. Kobis memang gila handbag, kalau datang butik, suka betul harung handbag sana sini.

20150209-104714 am-38834737.jpg

First time pergi wedding yang sediakan western food. Dessert pun semua sedap sedap. Senang cerita makanan dia memang sedap! Rasa nak makan 3 4kali round tapi biasalha saya kan pemalu dan mengekalkan adat melayu berhenti sebelum kenyang kekekkee pui.

Eh nama pun pergi kenduri kahwin tak ada gambar pengantin pula. Kan dah cakap, I was too busy eating and eating bila pengantin datang pun I melantak kakaka.

20150209-104943 am-38983226.jpg

Ok congratulations to both mempelai. Abas and Zakiah!

Okay lah, nothing much to share.

See you guys later!

Share

No responses yet

Feb 07 2015

GRANDEUR ANGELS SURPRISE BIRTHDAY!

30 haribulan satu, saya TAK berjaya buat surprise birthday. Kihkihkih. Geram betul tau bila benda yang kita plan berbulan-bulan punah begitu sahaja dek kerana orang ketiga. Chewah ayat hyperbola sangat. Sebulan sebelum ni dah rancang surprise birthday untuk kedua-kedua staff Grandeurs. Nasib baik la birthday mereka dekat-dekat, boleh lah buat event sekaliarung. Kalau tak kena buat evenet macam ni banyak-banyak kali pokai juga boss. akakaka.

I dah invite Grandeur angels awal-awal. Dah pesan mereka, jangan bagitahu yang empunya badan ye! INI SURPRISE. ok mereka noted. Boleh harap.

Decorations I deal dengan prettyeventstuff. I malas nak banyak kerenah sangat, I just bagitahu dia, theme gold&white+ballons, welcome board and table decorations. Semua ni harga RM330 . Mahal la juga pada I but whatevs, malas nak pikir. Sebenarnya boleh je decorate sendiri. Tapi memandangkan si kubis semakin membuas, memang tak berkesempatan nak tunjukkan bakat kreatif I.

Untuk sesiapa yang nak buat decorations sekitar JB, boleh deal dengan adik-adik Prettyeventstuff ni ye. Follow instagram mereka @Prettyeventstuff . Sangat senang nak deal dengan mereka. Harga memang kena tutup mata la sebab diorang pun cari duit juga kan?

20150207-095558 am-35758311.jpg

Mula-mula nak tempah cake dengan decorations event ni je. Senang malas nak fikir. Tapi tengok macam banyak plak cengkadak supplier cake dia. And I takot cake tak seperti yang digambarkan, so I cancel. Lepas itu deal dengan satu instagram ni, tapi nak reply whatsapp berjamjam respons. Hari ini whatsapp, esok baru reply. Bila tengok orang berniaga tak bersungguh, I pun malas nak sungguh-sungguh beli juga.

Cake ni I order dengan kawan mama je. I bagi gambar, dia buat sebijik macam gambar. Nasib baik cake nya pun sedap! Yang gambar 2 orang tu I cucuk sendiri. Print sendiri dah cucuk dekat cake, guna lidi bunga pengantin yang terjumpa dekat rumah.

20150207-095558 am-35758019.jpg20150207-095558 am-35758155.jpg

Hadiah? Pagi-pagi tu I pergi JPO. Gigih mencari hadiah. Nasib baik sekarang nak dekat Chinese New Year, jadi JPO banyak massive sale. I paling tak suka beli hadiah orang. Nanti terasa jealous dan nak beli untuk diri sendiri. Parah aku ni.

20150207-095558 am-35758906.jpg

Location? Perancangan awal nak buat dekat TGI Friday. Iyela kedai tu kan boleh buat surprise dengan staff menjerit-jerit sambil bula kita naik atas kerusi pegang botol sos? Tahu kan? Tapi I pernah tengok TGI FRIDAY JB punya surprise, macam tak havoc macam TGI lain di KL. Tak meriah langsung. Jadi kami pilih Cupchai Resto je. Betul-betul depan butik.

Seawal pagi I dah ke cupchai. Bayar deposit rm50 and booking untuk 15seat. Dah bagitahu si bujang bujang Cupchai, ini event suprise birthday ye. Punyalah sengal bujang-bujang ni, mereka boleh naik butik kami dan bagitahu, “Malam ni ada event surprise birthday kan? Mesti korang pun dijemput sekali kan?” Bengap tak? staff yang terpinga pinga boleh call dan tanya I balik. Rasa nak hantuk kepala dekat dinding.

Perancangan awal, konon-konon lepas tutup kedai, pukul 9 malam nak buat meeting. Performance meeting la konon-kononnya. Sambil-sambil meeting tiba-tiba cakap, alamak lapar! Jom makan dekat luar?

Tapi menjadi tidak berapa nak surprise sebab diorang dah boleh agak. Dek gara-gara si bujang Cupchai bocorkan rahsia! HAIP. So I nasihatkan lepas ni kalau nak buat event surprise dekat sana kena explain dengan diorang betul betul kasi mereka jahit mulut mereka!

20150207-095558 am-35758751.jpg

Cupchai memang tempat favourite I. especiall Ais Jelly dia, memang sedap gila. cuba tengok presentation ABC, Cendol, Ais Jagung semua ni memang mengiurkan bukan? Otak -otak? Jangan ingat itu otak-otak biasa, sekali makan boleh pecah otak merasa kenikmatan nya tau!

20150207-095558 am-35758448.jpg

Muka budak yang happy.

20150207-095558 am-35758593.jpg

20150207-095559 am-35759276.jpg

Antara Grandeur angels yang datang. Tak semua angels dapat datang. Masing-masing ada urusan peribadi saat-saat akhir. Ni je yang dapat kami kumpulkan. Thank you sebab sudi memeriahkan suasana!

20150207-095559 am-35759114.jpg

Lepas event ni tak tahu nak buat apa dengan welcome board ni. Jadi pameran dekat butik, tak pasal-pasal.

Okay, siapa yang tak tahu, lokasi butik Grandeur ni terletak di Bandar Baru Uda, belakang Jakel. Berhadapan dengan Minaz Boutique. I akan ada di sana setiap hujung minggu, kalau tak ada urusan lain. Nanti kita jumpa dekat butik ok?

Share

No responses yet

Next »

| |