Jul 01 2014

Aurora’s first flight!

Hokeey ini kisah bulan lalu. 20 sampai 23 June, bawa family bercuti ke Yogyakarta. Sound so familiar! Tempat ku membesar dengan buku dan spek tebal. Ni first time bawa Emmet dan Aurora!

Aurora ni kalau ajak berjalan memang excited. Tak ada masalah pun. Atas flight pun dia steady je bantai tidur pergi balik. 3 hari ke Jogja pun tak buat apa-apa sebenarnya. Lebih kepada tunjukkan suami dan anak (yang masih tak paham apa-apa lagi) tempat-tempat daku tekun menuntut ilmu sehingga dinobatkan sebagai pelajar yang berdedikasi ecewah. Depan suami kena la menunjukkan sifat-sifat mulia. Sifat-sifat keji seperti berpoya-poya kusembunyikan kikikikih.

Kalau datang Jogja jangan lupa singgah dekat Ayam Goreng Suharti! Kedai dia berdekatan dengan airport, jadi sebelum korang ke hotel, korang drop by dulu dekat sini, memang sedap! Ayam goreng kriuk kriuk lembut dan sedap. Harga sedikit mahal, kedai pelancong ni so harga pun mewah sikit ler. Ala mewah dekat Jogja ni ibarat korang makan dekat kedai mamak KL je. Takyah nak gelabah sangat.

Dari airport takpayah nak naik travel atau van yang menunggu tepi jalan depan airport. Cekik darah. Kalau setakat naik berdua je, korang sewa teksi je ambil dari kaunter. Harga  standard.

Kedai makan kedua yang wajib pergi adalah kedai Bebek Goreng Haji Slamet. Ni terkenal seluruh Indonesia, bukan ada dekat Jogja je. Emmet teringin nak makan itik, so aku cari lah kedai ni. Masa ni mas taksi tu bawa kami ke kedai cawangan yang jauh gila. Dia bawa kami putar-putar Jogja lepastu meter teksi tak pakai pula. Cekik darah bayar tambang. Terasa terhina bila selaku ex-Jogja, kena tipu cenggitu tau!

Sorry tak ada gambar makanan, gambar orang puas lepas makan adalah.

Masa upload gambar ni je dah menjejeh-jejeh air liur sebab rindu nak makan nasi bakar + sambal mercun. Sambal mercun dia memang terbaik! Rasa meletop-letop di perut! Kalau naik teksi, bagitahu pak taksi tu nak pergi kedai Pondok Cabe,di depan mirota kampus, Jalan Kaliurang. Haa bagitahu details baru pak taksi tu macam menggeletar, hebat dak ni tau jalan-jalan dekat Jogja. Baru lah tak  kena tipu dengan teksi.

Akhirnya dapat jumpa bestfriend gila-gila zaman muda mudi, merangkap housemate dan teman kaki karaoke. Jumpa dia je terus teringat zaman-zaman sneakout memalam buta, jalan kaki loronglorong tepi rumah lalu jalan short-cut semata-mata nak pergi karaoke. Ish-ish-ish gigih betul, macam lah suara sesedap Agnes Monica. Dia ni member sejati, walaupun non-muslim,tapi dia lah yang selalu ajak keluar bersahur dan berbuka bersama. Bayangkan, yang yang kejut kita bangun sahur!

Actually tujuan sebenar datang Jogja, untuk menghadiri majlis perkahwinan best friend dekat Uni dulu. Dari awal tahun dia dah pesan suruh datang wedding dia kalau tak dia akan lapor pak polisi! Wah satu ugutan nampaknya. So i tak pergi pon tempat-tempat wisata di Jogja macam  Candi Borobudur, Prambanan,  Kraton  ke apa. Korang boleh buka entry tahun-tahun lalu dah berkali-kali i pergi sana kot. Kalau pergi lagi memang i copy paste je entry yang sama.

6 tahun tinggal dekat sana. Tak pernah attend wedding orang sana. Ni first time. Wedding dibuat di bangunan Graha Sabha, tempat kami graduate dulu. Terasa nak datang sambil pakai gaun dan topi graduation. Wah nostalgia lagi. Bosan je Emmet balik-balik, “Awak nak tau, ni kan tempat saya bla-bla-bla” dia taknak  tahu pun, aku bagitahu juga.

Bezanya wedding diorang, makanan secara buffet, banyakkkk sangat! sana-sini makanan. Tapi tak disediakan meja untuk makan. Semua makan berdiri. Ternganga sekejap bila nak makan sambil menggendong si kubis yang tangannya akan menepis sana-sini apalagi kalau pegang pinggan. Tengok tu, baru pegang air sirap je mata dia dah mula buat  gaya nak attack. Ish bahaya-bahaya!

Rasanya macam satu Jogja kot  tetamu Wendhy ni! Bila anak specialist doktor gigi kahwin dengan anak neurosurgeon + paediatrician. Haa,sana sini lecturer aku. Sana sini member UGM.

Member group kalau kena pergi outstation. Riana Helmi ni agak terkenal di Indonesia. (Cuba google nama dia). Antara pelajar terpintar se-indonesia. Umur 19tahun dah jadi doktor and tahun depan akan jadi pakar kanak-kanak (Paediatrician). Umur sekarang baru 22tahun kot. Bila jumpa dia,soalan pertama dia, “Totin sekarang specialist apa?” terasa nak sorok diri dalam tudung labuh dia. -_-

Congrats, Wendhy! (Wendhy tu yang bertelinga capang dibelakang ya. ) Takut ada yang ingat wendhy tu perempuan. Aurora muka baru bangun tidur, tiba-tiba ada camera  di  depan mata. Terbeliak mata. Sebenarnya, susah betul nak bergambar dengan pengantin. Time majlis dah abis baru dia turun stage.Kalau tak dapat bergambar dengan pengantin, memang aku tuntut tiket flight pergi balik dengan dia!

Bye Jogja, nanti kami datang lagi!!

Share

No responses yet

Jun 28 2014

Salam Ramadhan

Published by Totin Jamain under Ladies & Gentleman!

Fulamak baru sedar dah 2 bulan tak menaip blog. Kekok nak pegang keyboard ni eh eh alamak jari terpelecok. Kikiki Ok ok nak cerita apa ni rasa berdebar pula nak menulis. Maklumlah lama sangat tak masuk blog sendiri.

Untuk pengetahuan semua, nak kata I ni busy tak adalah. Sejak si kubis meningkat dewasa (alahai ayat terasa tua kerepot sahaja diri ini) memang tak dapat nak luangkan masa dengan keyboard. Dia dah pandai berdiri statik sambil main tekan tekan keyboard tang tang tang dia tekan. Macam mana mommy dia nak taip blog? Baru nak menaip hasilnya akan jadi FSw wiefhwe09jqedmakjdbaihda  328u4209 %&( *DUBBN*9yiansdh9weure2rh

Ok fine

Sekarang ini I sibuk sedikit dengan Outerlook Team. Sesiapa yang tak berapa nak faham apa itu Outerlook boleh jenguk jenguk Instagram @outerlook  .. http://instagram.com/outerlook ataupun ke Facebook http://www.facebook.com/theouterlook

Kalau agak agak ada yang tertarik dengan koleksi Outerlook boleh roger roger dengan Totin, Helo helo saya nak beli skirt! Ok beres. Esok siap! Hamboi ayat macam kau lah taylor sekarang ni?

Skirt ni lawa lawa lawa lawa gila mengancam. Dekat Outerlook tak keluar lagi koleksi ini tapi aku dah pecang tembelang dekat sini. Kikiki. Ni semua antara raya collection derang. Isnin ini Outerlook akan release semua raya collection mereka! Macam biasa, Outerlook kan SKIRTologist so raya pun Outerlook tetap keluarkan skirt!

Kalau free seminggu sebelum puasa boleh serbu ke PWTC di KL RAYA FEST, pada 19 dan 20 July cari booth Outerlook dekat exit entry dan anda berpeluang beramah mesra dengan celebriti Totin Jamain wakakakkaa ptuih ptuih ptuih. Outerlook akan buat #salesampailicin untuk semua collection derang daripada blouse, skirt sampai ke tudung.

Okeylah, ni first time buat entry cepat gila dengan upload gambar yang memang sedia ada dalam laptop. Tak boleh lama lama si kubis dah start gosok gosok mata gulik gulik tanda tanda sign and symptom of crying.

Eh jap nak pesan.

Selamat berpuasa dan semoga kita sama sama dapat perbanyakkan amalam di bulan Ramadhan kali ini.

Bagi yang rindu daku. Hahaha ada ke?

Okey, si kubis dah mengeluarkan vokalnya.

Bye.

Share

No responses yet

Apr 19 2014

Onomnom

Bila kita stress apa kita buat? Setiap orang mesti ada solution sendiri. I ada perangai buruk yang berlaku sejak housemanship lagi. Masa study tak ada pula begitu. Start kerja je jadi cenggini. Bila stress je confirm balik kerja nak mencari makanan sedap-sedap. Selagi tekak tak rasa sedap, selagi itu stress tak hilang hilang. Bhuahaha alasan betul. Mungkin sebab itu ada pepatah mengatakan, orang stress selalu gemok. Eh adeke pepatah begitu?

Lately ni I stress sebab kena handle klinik ibu mengandung dan kanak-kanak sesorang. Sebab partner kita lagi seorang sedang cuti bersalin. Request pengganti tapi tak ada siapa nak layan. Sob sob mana aci kalau semua tanggungjawab kita yang handle sendiri. hwarghhhhh ok ingat klinik je dah mula stress. Haa mula lah mencari makanan sedap sedap.

Nah kali ini I nak membantu sesiapa yang mempunyai masalah stress lantas mencari makanan sedap sedap untuk dimakan. Tak perlu google jauh jauh, tengok entry ni je cukup untuk makanan sedap selama seminggu! :)

Mi goreng disajikan dengan chicken cordon blue ada cheese leleh dalam tu. Ibarat macam makan mii dan makan chicken chop. Kenyang nak meletop. Kedai ni terkenal dengan portion yang besar besar. Rasa dia ala bole telan. Sesuai ketika lapau mahabau punya.

Kat mana ni? Ye betul, ni dekat Restoren Murni. Ada macam macam cawangan Murni ni.

  1. 53 Jalan SS 2/75, Ss 2, 47300 Petaling Jaya, Selangor
  2. 2-1, Jalan PJU 1/3D, Sunway Mass Comercial Centre, 47301, Petaling Jaya, Selangor
  3. 41, Jalan 16/155C, 57000 Bukit Jalil, Kuala Lumpur

Tempat lain korang boleh google sendiri. kihkih.

Ikan bakar sedap sedap mana lagi kalau tak ke kedai ikan bakar belakang Istana Negara tu. Kalau tengah hari katanya sesak gila sampai beratur ratur dibuatnya. Ni I pergi waktu malam, tenang je order tak payah sesak sesak.

Nasi Daun Pisang, memang lama sangat nak makan ni. last week makan sini lepas habis kursus.  Bila mamak tu letak postin nasi, I minta tambah lagi. Pelahap betul. Last last tak habis. Portion memang banyak sangat. I tambah lauk chilli chicken and Emmet minta daging apa tah. Ayam tu nama je chilli tapi tak pedas pun. Lepas tu ada basic lauk macam pappedem (camna nak eja) dan lauk lain entah apa cuba tengok dekat gambar. Kuah kuah kari sekali. Bagi pencinta nasi kandar mesti suka makan nasi daun pisang ni. Saya tak kot. Silap besar, beli air teh tarik. Terus rasa muak nak termuntah.

Oh ya, nak makan Nasi Daun Pisang ni boleh pergi dekat Bangsar, kedai berhadapan dengan Wangsa Walk, sederet dengan Restaurant Flavour

Satayyyyyyy!!

Nyam nyam sedapnya! Banyak dah satay sedap sekarang ni, ada yang prefer Satay Kajang, ada yang suka Satay Station, tapi semua semua ni I paling suka Satay Willy! Pertama sebab harganya lebih murah. 80 sen secucuk kalau tak salah. Satay dia manis dan kuah kacang dia pedas. Favourite!! Tapi jauh la pula kedainya dekat foodcourt area Sungai Ramal, Kajang. Tapi kalau pergi sana sure happening beratur berderet orang makan situ. Padahal pergi hari Selasa masa ni!

I bukan orang Kelantan dan I tak kenal pon nasi kak wok ni. Intagram Nieja buat menjejeh air liur tengok dia makan nasi kak wok. Kebetulan hari itu ada urusan dekat Shah alam, terus tanya mek klate tu dekat mana kedai ni. Nyammm portion nasi dia sikit tapi tengok orang beratur gigih nak makan situ, terus rasa tertanya tanya sedap sangat ke? Dia macam nasi berlauk ayam, ada sambal yang manis dan sedap dan kuah gulai rasanya. Air dia warna hijau. Itu trademark dia. Patutnya hijau tu letak susu tapi sebab I orang Johor tak tahu pun kena letak susu baru sedap. haha.  Makan kat san apun dia bagi nasi bungkus dan cawan plastik. Jimat betul tak payah cuci pinggan. Makan dekat sana memang fefeeling orang kelantan sebab kiri kanan meja semua dok kecek klate!~

Nasi Kak Wok memang terkenal dekat kelantan, tapi sekarang tak payah pergi kelantan sebab dah ada dekat Shah Alam.

Address:  Jalan Opera J U2/J , TTDI Jaya, Shah Alam

Boleh jenguk instagram dia @kedai_nasi_jj_kak_wok kalau sesat tak jumpa kedainya.

Bagi yang mengidam nak makan makanan padang (saya lah tu) boleh pergi area kampung baru. Dekat sana ada kedai makanan padang yang sedap sedap!!! Haritu balik dari locum terus terasa nak makan satay padang! Favourite kita time study dekat Jogja dulu.

Yang ni I makan dekat Restaurant Rose, Jalan Raja Alang, Kampung Baru. Berdepan dengan Restaurant Garuda. Selain Satay padang, ada macam macam lagi makanan indonesia termasuk Mee Acheh, Ayam penyet asli, Nasi Padang, Lotek, Gado gado. Arghh yang lain tak sempat try lagi!

Satay Padang berbeza dengan satay kita tau! Satay padang ni disajikan dengan kuah berempah, bukan kuah kacang. Kuahnya agak pedas pedas rempah entahla tak tahu nak describe. Sedap memang sedap, tapi dekat sini kuah dia cair sikit tak macam satay padang asli yang I selalu makan dekat Indonesia tu.

Okay lah, cukup seminggu makanan sedap sedap korang boleh makan. Eh ada 6 je rupanya. Tak apa, lagi sehari tu korang masak maggi jekla ok sebab duit habis merantau buat cari makanan sedap.

kekeke K byee!

Share

No responses yet

Apr 11 2014

Baby First Meal

Cakkkk!!!

Saya menjelma! Haha dengan muka tak bersalahnya saya menjelma kembali. Harini nak share pasal baby first meal. Memandangkan ada patient kita yang request dan seiring dengan umur Aurora yang sudah mencecah 6 bulan, mari kita share tentang pemakanan bayi.

Bila mencecah 6 bulan, saat paling excited sebab baby dah boleh makan. Kita yang excited pula padahal baby takde pape pon. Excited pun excited juga tapi jangan main harung je bagi baby makan itu ini. Meletop perut anak tu kang. Ada beberapa jenis makanan yang termasuk dalam NO NO list to first year baby.

I bukan chef nak mengajar cara memasak. Tapi nak bagitahu list makanan pengenalan buat baby. What is safe and what is risky.

Makanan yang TIDAK BOLEH diberi pada baby kurang 1 tahun:

Madu
Peanut butter
Putih telur
Strawberries, raspberries, blackberries dan segala yang berry berry
Susu lemak manis
Udang
Kerang
Jagung

SAFEST for first food.
(Paling jarang terkena allergy reaction)


Kentang
Buah avocado
Brown rice cereal
Apple
Pears
Pisang
Kacang peas
Buah labu
Timun

Muka bangga dapat makan. Bajet dah mumayiz lahtu.

Sebenarnya banyak sangat nak listkan makanan dari yg high risk allergy to low risk allergy. Tapi rasanya ni paling penting, yang lain lain tu tergantung sensitivity baby tu sendiri. Setiap kali suapkan baby makanan, kita kena ingat apa. Just in case timbul allergy reaction, kita dah boleh stop kan makanan tu.

Jangan ingat allergy reaction ni perkara remeh ye. Boleh bawa kematian kalau kita tak ambil kisah. Waspada bila timbul tanda tanda allergy seperti:

Diarrhea, muntah muntah, sakit perut, batuk batuk teruk disertai nafas berbunyi, nafas laju, bibir bengkak, keluar rashes kemerahan di muka atau badan, hidung gatal, baby jadi irritable tetiba macam gelisah semacam, letih lembek, keliling mata membengkak.

Kalau ada tanda tanda tu pada anak kita especially baby yang baru baru belajar makan, segera bawa ke hospital.

Segala pertanyaan boleh directly email ke etotinx[at]gmail.com ye tapi tak janji reply bila. Kekkekeke key lah. Bye!

Share

No responses yet

Mar 25 2014

MH370 remains in pur heart…

20140325-102710 am.jpg

My prayes to all 239 of them on board.

RIP and Al Fatihah….:’(

Share

One response so far

Next »

| |