Sep 23 2017

Bubbles with Aurora =)

Published by under Where the heart is.

Totin seorang yang sangat manageable. Sangat. I hate last minutes plans or changes to plans. Setiap kali bangun pagi, I dah plan what should I do today, at what time I should take a lunch, what time I should go for exercise or what so ever. Meeting pukul berapa, habis meeting pukul berapa, mandi pukul berapa, semua dah plan. And yeah, my time is always full with my routine schedule. Kalau ajak Totin keluar last minute, memang sorry.. I can’t.

 

Basically, this is my routine. Hari-hari I akan busy. Kalau tak busy I jadi kekok. Bhuhahha pelik betul perangai. I akan make sure, hari-hari dihiasi dengan perkara yang berfaedah instead of duduk termenung tak buat apa. Kalau I tak kerja, I akan spend time dengan Aurora. Bawa dia hangout or go somewhere janji dapat spend masa sama-sama.

Nama je cuti panjang Awal Muharam, tapi I busy kerja. Basically akan kerja dari pukul 9am – 10pm waktu cuti. Cuti semalam, kebetulan sampai pukul 6 petang je, jadi malam tu dapat la bawa Aurora bersiar-siar. Walaupun sebenarnya Aurora a bit tired on that day. Siang hari dia dah pergi swimming dengan makcik-makcik dia. But I don’t care, she should spend time with me. Nak tunggu hari lain memang tak sempat. Dia punya seronok dapat main bubble dekat Dataran Batu Pahat, sampai hilang segala penat!

 

Siapa kanak-kanak riang sekarang ni? Haha Dataran Batu Pahat sangat meriah sekarang ni. Macam-macam boleh main. Ada giant bubbles, baazer, clown, roller blade .. seronok betul budak-budak. Mak budak pun ikut excited sebenarnya. Well, for me, eventhough dapat spend masa sekejap pun jadi lah. At least Aurora tau yang mommy dia busy kerja untuk belikan dia mainan banyak-banyak -_- 

Mommy yang terlebih happy sebenarnya

 

 

“Thank you mommy, bawa aurora main bubbles! kiss lola pleasee”

You make me melt sayanggggggggggggggg

No responses yet

Sep 22 2017

Izyan Iziana

Published by under Well-meaning friends.

 

While I was in secondary school, this girl is the one that I very much disliked. Dah lah nakal gila, suka skip classes, mengganggu orang study, but thennnn, she always got the highest marks in almost all subjects. WHOI SIMPAN SAKA KE APA? TAK BELAJAR TAPI PANDAI! I hate this type of person.

She is Iziana. Her name is a bit similar with my name. But of course my name is more cutesy. -_- Can you imagine, dahlah nakal. Selalu kena marah dalam class. When the teacher shouted ‘IZIIIIIAAAAAAAAAAAANNNNN-NA’ I yang menyirap seriau ok. Fuh lega nasib baik ada ‘na’ dekat hujung. To be honest, this is the second reason why I disliked her.

Lama-lama that ‘girls ego’ pun hilang. We make friends from the inside out. I still remembered, she sat beside me in every physics class. She was very good in physics. Berbeza dengan I yang sangat lembab belajar physics. I don’t likee physics!!! Tak minat langsung. Tapi dia lah kawan yang always help me in that subjects (in fact, kawan untuk I tiru homework physics.. bhuhaha) . Dia yang paling rajin explained to me about all those hukum newton or whatsoever sampai I faham dan masuk kepala.

 

She was then continued her study in Kelantan. I studied in Indonesia. But we were still keep in touch, chatting and ym-ing. Tapi dari habis sekolah sampai sekarang, kita tak pernah jumpa, hangout, or meet somewhere. Dari Kelantan- dia pindah KL – then Sarawak.. merantau here and there. She got her own life. While me is busy with my life and ex boyfriendsssss (lots of ex’es sampai tak sempat nak jumpa kau. bhuahaa.)

She is now working at hospital somewhere in JB. At Oncology department.. not a doctor but still related with a phycis thingy. Sebab dia dah stay in JB so I rasa bersalah besar kalau tak jumpa dia. Plus I don’t have friends in JB. At least ada la geng nak melepak JB. Nampak tak, I’m kinda bad in friendship, dah takde kawan lain baru nak cari. Wakakkaaa uppppssss.

So we went for a short vacation to Singapore last month, with our last minute plan actually. Yang ni I cerita on the next entry. I just nak cakap yang I dah jumpa my partner who really knows how to take my OOTD picture with a very good angle. Hahaa thank you Izi. Let’s plan for the next trip!

Just like how a rainbow has no value without its bright colors

and a perfume has no value without its fragrance,

my life has no value without a friend like you.

Thanks for being my friend.

No responses yet

Sep 16 2017

Tips nak buat FAMILY DAY :)

 

Akhirnya (FD)2 4G (Fatimah Dahlan’s Family Day 4 Generation) berjaya diadakan! Ni semua impian keluarga generasi pertama, pakcik-makcik yang nak kumpulkan keluarga kami di satu malam pesta muda mudi eh eh tak. Sejak atok kami (Arwah Tok Fatimah Dahlan) meninggal, kami dah susah nak berkumpul sama. Nak jumpa kat kampung pun susah. Dan sebahagian dari kami memang tak kenal antara satu sama lain. Kasihan bukan. Jadi objektif Hari Keluarga ni yang paling penting adalah untuk mengenali antara satu sama lain selain mengeratkan silaturrahim antara kami.

Perancangan nak buat family day ni sebenarnya dah lama. Hampir setahun! Tak mudah sebenarnya nak kumpulkan kesemua generasi keluarga kami. Keluarga kami besar, hampir 200 lebih orang secara keseluruhannya. Jadi mesyuarat AJK pertama kami dah lakukan pada awal tahun, January 2017. Kebanyakkan AJK adalah daripada generasi kedua, sepupu-sepapat Totin. Yang plan nak buat Family Day, especially untuk family besar macam kami, meh Totin bagi tips and steps!

  1. Tubuhkan Pengerusi & AJK

Yang ni benda penting dan paling awal kena buat. Lantik seorang pengerusi. Pengerusi mestilah antara yang boleh dihormati, yang boleh handle pressure, dan pengalaman dalam sebuah pengurusan. Sebab pengerusi ni lah yang mempengaruhi kejayaan family day ni. Kalau pengerusi pun krik-krikkk maka terkaburlah impian anda selama ini ;p

Selain pengerusi, kena lah ada setiausaha, bendahari, AJK pemakanan, AJK pengangkutan&penginapan, AJK siaraya, AJK cenderahati, AJK Aktiviti, AJK salasilah, dan AJK Keselamatan. Ni antara AJK kami, korang nak tambah pon boleh.

Lepastu make sure tubuhkan wakil family (AJK yang menjadi perantara untuk keluarga kecil mereka). Sangat penting untuk family besar. Wakil ni lah yang menjadi orang tengah untuk bagi informasi kepada keluarga masing-masing.

Totin ditugaskan sebagai AJK Siaraya. uhuk beginilah nasib AJK Siaraya, paling tak banyak gambar sendiri. Hahaha. selfie je lah jawapnya

2. Tetapkan tarikh dan tempat

Masa meeting pertama, kami dah tetapkan tarikh. 2 & 3 September 2017. Sebab tarikh tu adalah hari raya AidilAdha dan itu lah yang paling sesuai untuk kami berkumpul. Tarikh tu dah tetap, memang tak ada kompromi lagi selepas itu. Kalau nak tunggu semua 100% free untuk datang family day memang susah la.

Tempat pula, kena buat list dan survey few areas. Banyak sebenarnya tempat kami survey. Dan akhirnya kami memilih D’nelayan Beach Resort, Pengkalan Balak, Melaka untuk jadikan tempat family day kami. Melaka memang tempat strategik memandangkan kebanyakkan kami dari kawasan Selatan.

3.  Promosi

Kena banyakkan promosi, give the info to all your family members. Sebarkan poster kepada setiap wakil family. Sebab tu wakil family tu penting. Untuk family Totin, kiterang ada Facebook Group sendiri untuk kami sekeluarga besar. Jadi banyak info yang kami sebarkan dekat situ. Tapi tak semua juga yang aktif facebook. Ada juga pakcik-makcik yang tak berapa celik IT, jadi kami kena inform direct by phone or jemputan langsung . Make sure buat promosi se awal yang mungkin, jadi keluarga boleh aturkan plan dari awal.

4. Salasilah keluarga dan anggaran kehadiran

Kitorang simpan masterlist dalam satu file cenggini. Sebenarnya plan nak buat board and tampal bagi semua orang nampak dan kenal salahsilah masing-masing. Tapi tenaga kerja tak cukup, jadi beginilah. Masterlist untuk simpanan. Kami akan update bila diperlukan.

Kena ada seorang AJK yang bertanggungjawab dapatkan senarai lengkap salasilah keluarga kesemua keturunan. Senarai nama, umur dan generasi ke berapa. Kemudian dah boleh minta wakil AJK setiap keluarga untuk dapatkan anggaran kehadiran keluarga. Dari situ kita dah dapat budget berapa ramai yang datang, berapa banyak bilik hotel yang diperlukan, kos makan dan lain2. AJK penginapan mula lah bekerja untuk sort out kan keluarga mengikut bilik masing-masing. Kena adil dan saksama biar semua dapat bilik. Kang ada yang kena pasang khemah tidur dipersisiran pantai pula.

5. Baju!!!

Bila dah dapat anggaran berapa ramai nak join, kami pun buat tempahan baju! Antara semua AJK, rasanya AJK yang handle cenderahati dan pakaian ni paling pening kot. Sebab nak kena buat tempahan mengikut size baju, tempahan baju make sure kena buat paling lewat sebulan sebelum event. Selalunya kedai printing tak ambil order lewat-lewat ni.

Ikutkan tak minat sebenarnya design baju ni. So JDTish tapi bila ramai-ramai pakai, lawa la juga! Baru lah nampak kami keluarga Johor -_-

6. Aturcara majlis

Yang ni pun penting. Make sure objektif tercapai.  Basically ni aturcara kami haritu. So far okay cuma timing je kadang ada lari sikit especially part solat maghrib-isyak hari pertama tu. Sebab kami sambung dengan solat hajat, tahlil solat sunat, jadi waktu acara malam jadi lewat mula .

Aturcara Majlis:

SABTU 2/9/17

3.00pm : Pendaftaran bilik, pengagihan T-shirt @D’Nelayan/Ruqayah. Aktiviti bebas.

7.15pm : Solat Maghrib-Isyak jamak takdim, tahlil arwah dan kesyukuran. @Surau D’Nelayan

8.30pm : Majlis makan malam @Ruang makan D’Nelayan (Detail TBD).

10.30pm ~ Aktiviti bebas.

AHAD 3/9/17

5.50am : Subuh @Masjid Sg. Tuang

7.00am : Breakfast @D’Nelayan

8.00am : Group Foto @D’Nelayan

9.00am : Sukaneka @D’Nelayan (Air Kordial disediakan).

11.00am : Minum pagi dan penutup.

12.00pm : Bersurai

Yang bestnya, pihak hotel D’nelayan ada menyediakan satu ruang dewan kecil untuk kami. Jadi tempat ni kami buat tempat solat dan tahlil malam ni, Sebelah dewan ni pula ada ruang makan untuk acara Majlis makan malam. Jadi untuk pakcik-pakcik kami tu senang, tak payah jalan jauh.

7. Majlis makan malam

Acara Makan Malam. Make sure dah lantik EMCEE ok?

Malam kemuncak adalah majlis makan malam. Sebab ada antara keluarga yang tak stay hotel, yang balik hari. Ada yang tak join sukaneka keesokan hari, jadi malam ni lah kami berkumpul meriah ramai-ramai! Waktu majlis makan malam ni kami adakan acara cabutan bertuah. Jadi masing-masing excited tunggu nombor naik. Kalau nak lebih meriah lagi, boleh buat acara suai kenal waktu ni. Ataupun buat short kuiz salahsilah keluarga,

Basically hadiah cabutan bertuah simple-simple je. Budget tak besar. Lagipun untuk suka-suka. Dapat bakul pun orait apa? Cik kak ni kenapa masam plak ni?

Majlis malam tu kami serikan dengan majlis potong kek untuk anak buah yang baru melangsungkan perkahwinan. Ololoo sweet sangat pasangan pengantin ni. Yang baju merah tu Generasi ke3 Tok Timah.

Kek sponser dari sepupu Totin. (Generasi ke2) . Cantik kan dia buat. Yang ni kek khas untuk keluarga kami yang sambut hari jadi bulan September. Pakcik, makcik, sepupu, anak buah, cucu semua potong kek ramai-ramai.

Percaya tak, ni semua anak-anak buah Totin. Yang baju merah kecik tu cucu Totin. Anak buah semua dah besar ‘not so bujang’ anymore -_-

8. Acara sukaneka

Tak meriah kalau tak ada sukaneka. Sebenarnya aktiviti macam ni lah yang jadi hubungan kekeluargaan tu semakin erat. Betul tak? Kalah menang tak penting, yang penting masing-masing ‘have fun!!‘ Untuk acara sukaneka, kami serahkan pada pihak hotel. Yang bestnya hotel D’nelayan ni dah siap organized kan sukaneka buat kami. Jadi tak adalah kami pening-pening nak tubuhkan AJK untuk handle sukaneka. Semua ahli keluarga boleh turut serta dalam semua acara!

Antara game sukaneka hari tu. Asingkan kacang dalam beras. Selain tu, ada game tarik upih, balik belon (yang ni paling tak suka. sebab Totin paling benci baling-baling belon tangkap tangkap bola. Haha dari zaman sekolah memang tak hebat menangkap bola)

Acara kanak-kanak, tarik buah kelapa, isi air dalam botol dan macam-macam. Tak banyak gambar yang Totin ambil, sebab AJK siaraya pun sibuk main game sekali. wakakaka.

Ni Team Totin. Kami namakan team kami ‘LOSER’ wakakak sebab semua game kami kalah teruk. HAHA memang loser abis!

Team Juara untuk sukaneka. Team ni tak aci sebab ramai ‘hero’

Hadiah hamper tu pihak hotel dah sediakan siap-siap untuk sukaneka. Best kan?

9. Photo Session

Jangan lupa, setiap kali family day, yang penting mestilah acalah bergambar! Make sure acara ni kita buat awal-awal sebelum aktiviti sukaneka tadi. Sebab bila dah bersukan, for sure tak ramai yang ada ‘mood’ nak bergambar.

Moment ni lah yang paling penting. Kita tak tahu bila kita dapat berkumpul macam ni lagi kan?

Ni pula gambar kami selepas sukaneka. Semua hitam legam tapi yang penting tetap ceria!

Actually untuk photo session, kami ada dapatkan abg drone yang rakamkan setiap aktiviti kami dari atas drone. Memang cool. Tapi gambar tak siap lagi tak dapat lah Totin nak tunjuk dekat sini.

Okay ni aktiviti tambahan. Kitorang bayar extra nak main banana boat. Tapi sayangnya takde gopro nak ambil video. Abg drone pun dah hilang kemana. Kesudahannya dapat gambar dari sisi belakang begini jekla haha. Actually ni first experience I naik banana boat. Jakun gila ok! Paling best past last-last bila banana boat tu terbalik! Mencabar abis!

Okaylah, ada sesiapa yang plan nak buat Family Day? Harap info-info ni bermanfaat!

Thanks for reading!

 

No responses yet

Aug 29 2017

Aurora dan sekolahnya.

Published by under Where the heart is.

Hahaha dah masuk 5 bulan hantar Aurora school. Baru terdetik nak blog pasal ni. Dari tahun lepas lagi dah rancang nak sekolah kan Aurora. nike air max 2017 dames Blauw Bukan apa, duduk rumah sangat banyak pengaruh. Susah nak kawal especially gadget. Bila dah sekolah, ada juga aktiviti dia boleh buat. Penat survey school mana yang sesuai. Susah nak bagi keyakinan dekat Aurora untuk sekolah ni. Dia jenis susah nak bercampur dengan orang. Apatah lagi nak tinggalkan dia dekat school. Confirm melalak. Maglie Minnesota Timberwolves Sebelum ni dah beberapa playschool pergi, just untuk tanya-tanya je, Aurora dah menangis sedu sedan. College Apparel Teacher pun nampak tak berapa mesra bila melayan Aurora yang nangis, so I reject. Memang mostly yang pergi I reject sebab diorang memang tak berminat handle Aurora yang menangis. adidas alphabounce hombre Bagus juga Aurora buat macam tu, senang nak tau layanan diorang nanti. Air Jordan 4 Uomo Dalam banyak-banyak survey, Aurora berkenan dekat playschool ni je. Asics Pas Cher Kenapa? Sebab ada swimming pool. Kekonon kaki swimming la tu padahal Aurora takot air sejuk. Haha. Nike Air Max 2016 Heren wit Tapi dia bajet sekolah lain takde swimming pool and it’s too typical with playground only, so dia rasa tadika dia yang ni sangat elit. Nike Free Run +3 Jadi dia bersemangat untuk tadika di sana! Greattt. nike air max goedkoop (Padahal dah 5 bulan school, baru sekali je mommy bagi dia join swimming class. Nike Air Pegasus Uomo Yang lain dia tak sihat, weather tak cantik, macam-macam halangan yang buat mommy says no for swimming. Maglie Orlando Magic kekeke) Besides, Totin suka konsep pembelajaran dekat sini.

  • MENS NIKE AIR VAPORMAX
  • kanken fjallraven soldes Standard satu Malaysia. nike running goedkoop Actually tak kesah sangat pun, yang penting Aurora dapat bergaul cuma yang tak best nya, school Aurora ni from Monday-Friday. Tak sama dengan cuti orang Johor.

  • Air Max 2017 Donna
  • Air Max Pas Cher Memang kebanyakkan hari Jumaat Aurora akan ponteng class lah sebab follow Totin yang bercuti kemana-mana . new balance running homme soldes kekeke. Nike Air Max 2017 Heren  

    Good girl je Aurora dalam kelas.

    Seingat Totin, sesi persekolahan smooth macam biasa. A.J. McCarron – Alabama Crimson Tide Tak banyak masalah. Aurora dah attend orientation class, dia happy je sebab banyak toys. New Balance 446 damskie Hantar je dia pergi class, tak ada lah nak teman sepanjang persekolahan tu. Rasanya semua bersangkut paut dengan teacher Aurora juga kot. Aurora suka dengan teacher dia tu. Tapi ada satu hari tu teacher dia tak datang class, so Aurora mengamuk tak nak pergi school sebab tak ada teacher tu. Amboi kau kecik-kecik dah pandai memilih. nike air max 95 donna

    Masuk bulan ke 3, gaya otai dah pergi sekolah.

    Okaylah. Nike Air Max 2017 Tak ada apa nak cerita pasal school Aurora. Tak suka expose pasal persekolahan anak. But so far Alhamdulillah, Aurora dah boleh membaca sikit. mengenal huruf, nombor. Robert Griffin III Baylor Jerseys Warna walaupun comot dan huduh, at least she can colors. kekeke. Peyton Manning Tennessee Football Jerseys Untuk tahun ni, Totin memang sangat busy untuk beri tumpuan penuh dekat pelajaran Aurora, tapi in a week, Totin akan make sure Aurora buat revision and study back what she had studied. Avec Asics Apa yang Totin perasan, Aurora lebih suka menulis, compared to colouring. Berbeza dengan mommy yang kaki mewarna dari dulu. Aurora kalau suruh mewarna sikit je dia dah cakap penatlah! cuba suruh menulis, habis semua workbook dia buat dalam sehari. Okaylah, sekadar mengisi kekosongan untuk update blog yang bersawang ni. Dah lama tak update sampai tak ada idea nak update apa. See you later guys! p/s: Sejak anak sekolah ni baru sedar yang diri tak boleh mengajar anak. Rasa macam hot temper je bila anak main-main time kita mengajar. Haha memang mommy semua ada perasaan macam ni ke? Eee geram. Fjallraven Kanken Sale Kids Bila teacher kat school ajar boleh pulak dia buat.

    2 responses so far

    Aug 27 2017

    Totin Aurora Takes Jakarta

    Tahun 2017 consider sebagai cuti-cuti Indonesia untuk Totin Aurora. Haaa siapa follow Totin mesti perasan tahun ni asik ke Indonesia je. new balance 373 bleu marine homme Bulan 1 aritu ke Yogyakarta, kemudian bulan 3 ke Medan, 9hb May – 12 May lepas kami ke Jakarta. Plan bercuti ke sini dah lama, dah beli ticket dari tahun lepas lagi masa AirAsia buat sale. Biasalah Totin, kalau flight buat sale je terus teruja. Asics Homme Pas Cher Kenapa Jakarta? Haaa sebenarnya tujuan utama sebab gadis di atas! Cindarwati, bestfriend masa dekat medical school dulu. Almaklum dulu Totin study dengan Yogyakarta, bila dah lama meninggalkan dunia sekolah, kawan-kawan semua sepah-sepah sana sini. Hari tu ke Jogja, tak jumpa ramai pun sebab mostly member dah ke luar kota. Salah satu yang tak pernah jumpa since study adalah Cindar. nike air max 2014 uomo prezzo Maglia Shaquille O’Neal Rinduuu sangat. Terus terasa nak ke Jakarta jumpa cindar. Sebulan sebelum datang Jakarta dah survey-survey apa best dekat sana. Tanya member Jakarta, mostly tak dapat bagi jawapan pasti. Semua macam… new balance 996 bleu ciel ‘Err apa yah yang enak di jakarta?? Errr di Jakarta cuma ada macet doank’ kekekee.. mostly jawapan traffic jammed! Aduii survey survey, fikir-fikir akhirnya dapat juga itinerary nak kemana masa di Jakarta nanti. Maklumlah kami travels with 2 kids, jadi memang kena ada timeline yang betul supaya percutian padat dan bermakna!   9hb May 2017   Flight awal pukul 6.50pagi. Jadi pukul 4 pagi kami dah berada di airport. Lihatlah muka mereka berdua, muka tak cukup tidur tapi excited nak holiday. Umpan dengan lollipop supaya tak mengamuk dan untuk naikkan mood happy mereka. nike air max 1 essential mujer Kalau mengamuk mengada awal percutian mau serabut kepala mommy seharian. Flight smooth, takde masalah. adidas zx flux donna Punchtual, tak delay. Sampai airport terus guna taksi dekat airport untuk ke apartment kami. Harga standard, Rp360k kalau tak salah, kami stay area Thamrin city. Gel Lyte Pas Cher Boleh tahan jauh dari airport dekat 45 minit ditambah dengan macet bagai. Kami stay dekat CosmoTerrace Apartment, bersebelahan Thamrin City Mall. Memang syok betul sebab tengah-tengah bandar. Tanah Abang mall pun depan mata je. walaupun depan mata, tak sempat pergi pon. HAHA. Goedkoop Nike Schoenen 2017 Jangan ingat depan mata boleh walk in yer! Dengan jalan raya yang sesak, berhabuk, macet, bawa anak kecil, macam tak menyempat nak menyinggah.   Actually apartment ni macam studio apartment. negozi new balance milano Ruang hall kecil je. Jadilah buat kami ber 4. Beli through AirBnb dengan Mb Milly. Fjallraven Kanken Big Yang lain semua ok. Lengkap kitchen dengan peralatan memasak, toiletries, iron (a must) tapi kecewa sebab internet wifi tak berjaya connect. chaussure Asics Gel-Lyte III But I admit dekat Indonesia ni untuk internet server memang selalu down. Mungkin masa kami datang tengah tak bernasib baik. Internet tengah down, tapi nasib baik mobile line telkomsel broadband tak adalah mahal mana. Topup 100k rupiah cukup untuk kami 4 hari.  

    Ruang bilik tidur.

    View dari floor 25. Jangan fikir tingkat tinggi ni aman damai yer. Boleh dengar hiruk pikuk bandar especially bunyi hon kereta bila macet. Pagi-pagi dah bising sebenarnya

    Sampai hotel dah tengah hari, perut dah kelaparan, ikut itinerary nak pergi lunch nasi goreng kambing kebun sireh, katanya sedap sangat. Houston Rockets Bila tanya kawan Jakarta pun ramai suggest cuba makan kedai tu. Jadi kami cari teksi untuk ke sana. Tak adalah jauh mana cumaaaaa… errr kami bayangkan restoren besar mewah ke yelah dah viral kan? Asal google je keluar nasi goreng kambing ni. Tapi rupa-rupanya…

    Hanya warung lesehan kecil tepi lorong. Bukan tapi jalan tau tepi celah lorong bangunan. nike air max 2016 goedkoop Was-was member nak masuk. Nasib baik dia ok juga makan warung begini. Totin tak kesah, dah lama duduk Indonesia so memang suka kedai cenggini. fjallraven kanken pas cher Yes akui memang nasi goreng dia terbaik!! Jangan ingat makan warung, harga warung. Kemain mahal harga dia Rp80k untuk dua orang kalau tak salah. Totin ingat rp20k je wakakaka (harga jogja) Tengoklah gigih kami makan warung dan waktu tu 2 anak kecil dah tidur keletihan. Baringkan anak dekat kelengkang, lalu kami makan dengan lahapnya.

    Lepas lunch terus macam… grrr nak pergi mana? ikut plan itinerary ada 2 mall nak pergi hari tu. Tapi tengok masa macam tak sempat. Maklumlah walaupun 2 mall tu dekat-dekat tapi jammed nye masyaAllah. Jadi kami plan ke Grand Mall Indonesia je habiskan waktu dan cuci-cuci mata. Tak shopping apa pun, cuma Aurora berkawa paw beli mainan dia je. -_-

    Pukul 6 petang jumpa Yhayank dekat mall ni. Kebetulan tempat kerja Yhayank pun tak jauh. Jadi kami janjian dekat sini. Yhayank ni salah seorang housemate masa study dulu. Bukan doctor, dia sekarang bekerja dekat pejabat gabernor, kira orang kerajaan lah ni. Biasalah bila dah berjumpa kawan lama, banyak benda nak cerita. Yang tengah-tengah tu dah kebosanan dan tak faham kami borak bahasa apa. kekekeh.

    Sebelum balik, sempat ajak Yhayank dinner. Kami cakap tak nak makan western, nak makan yang simbolik Indonesia! Maka Yhayank ajak kami makan di Satay House Senayan! Menu kami malam tu, satay khas senayan, tauhu kipas, soto betawi dan kangkung goreng terasi! nyammm sedappppp! Kenyang perut suka hati.

    10 May 2017

    Ikut dalam plan, hari ni kami akan ke Monas & Kota Tua. Mula-mula ingat pagi nak ke Tanah Abang, tapi bila fikir balik, nak bawa 2 kids ke mall lagi macam tak larat dah. Jadi pagi tu Yhayank ajak lunch Bebek Goreng! Again, my favourite!

    Alhamdulillah, lunch kalini dapat jumpa kawan lama selain Yhayank. Ada Puput dan Abe!! Puput tu dulu pernah jadi housemate kami sekejap, lepastu dia keluar dari rumah kami, tapi still contact lagi sampai sekarang. adidas sandały dziecięce Suri rumah, anak pun dah 2. Abe ni Totin pun confius macam mana kenal. Tapi kawan kepada kawan macam tu.. nike internationalist damskie dia sama faculty dengan Yhayank (budak law) so mereka memang saling mengenali. Vêtements Nike Pas Cher Totin kenal Abe ni dekat kedai makan kot? Wakaka entahla tapi yang ingat Abe selalu makan dekat kedai Totin makan masa study dulu maka lama-lama jadi kenal. Sekarang kerja PTD, dulu stay korea 2 tahun, kebetulan semalam masa jumpa Yhayank, tanya pasal Abe. Alih alih abe ada dekat Jakarta rupanya. Terus kami plan jumpa sama-sama!

    Dah macam mini ReUnion kan?

    Lepas makan, naik train ke Monas. (kids so jakun with the train). Budak jarang naik train, so mereka taksub sikit. Monas ni tak ada apa pun, semacam tugu monumen Jakarta. Orang kata kalau datang jakarta wajib singgah sini, simbolik la kekonon. Bawa tu macam ada muzium sikit tapi faham-faham lah, bawa kids ke muzium end up dengan adegan kejar mengejar sahaja.

    Yang penting kena bergambar kan?

    Sebelah petangnya, mula-mula nak naik bas tourism (double-decker bus with FOC) untuk ke kota tua. Rupanya tak ada laluan bas tu ke sana. Jadi dapat naik sekejap la (bagi budak-budak merasa) kemudian kami naik teksi ke Kota Tua. Macam biasa, macet. nike free run 5.0 damskie Tambang jadi RP 60k kalau tak salah.

    Yeay punya menjerit bila kami jumpa! Cindar baru balik kerja (see her uniform) kekeeehh. Rumah Sakit tempat cindar bekerja berdekatan kota tua ni jadi memang ngam-ngam dia balik kerja, kitorang pun sampai!! Kota Tua ni actually cantik sangat tempatnya. Banyak bangunan-bangunan lama yang cantik buat foto-foto. Tapi memandangkan kami sangat keletihan, melekit berpeluh (Jakarta is so hot!) jadi nak bergambar pun malas.

    Duduk bertengek berborak while the kids kita bagi main bubble.

    Sebelum balik, sempat dinner di Lumba-Lumba, makanan oleh-oleh Semarang! Aaaaa sedapnya rasanya macam-macam kami order sampai kekenyangan dibuatnya. Nampak tak si kecik tu pn bersungguh makan. Yes, Totin datang Indonesia of cause sebab foooooood! Thank you so much Cindar, best ada kawan-kawan dekat sini, nak makan sedap-sedap ada je yang recommend!

    11 May 2017

    Harini kami check out apartment, pindah ke Mercure Hotel Ancol! Sebab plan hari ketiga memang nak seharian di Ancol, jadi kami stay hotel dekat sana. Senang boleh puas-puas dalam Ancol tu!

    Sebenarnya plan asal nak ke Dunia Fantasy. Tapi bila tengok jam dah tengah hari, dulu masa kecik dah pernah ada pengalaman ke Dunia Fantasi. Teddy Bridgewater – Louisville Cardinals Tempat tu memang luas dan mostly game dalam tu untuk dewasa. Memandangkan Indonesia tengah public holiday (wesak day) hari tu, takut ramai sangat orang untuk main setiap game, which is memakan masa.

  • Detroit Pistons
  • To bring the kids pun akan meletihkan, jadi kami sepakat untuk ke Ocean Dream Samudera je. Totin pun tak pernah lagi pergi sini!

    Aurora emo masa ni sebab tak sabar nak masuk dalam. Nike Air Max Dames Dia malas bergambar tapi mommy paksa. Adam Wainwright Jersey keke.

    Kalini ada 3 kids yang follow kami. adidas superstar 2 uomo Termasuklah Baya (anak Yhayank) Alahai dalam gambar ni macam mommies je yang excited lebih apasal?

    Total masuk Oceam Dream + Seaworld package ni Rp200k seorang. Dalam tu ada beberapa entertainment dan show kami boleh tonton. Kids sangat happy, kami sangat penat. (Sebab mereka minta dukung je memanjang) bhuahaaa. So tempat cenggini memang menguji stamina sangat.

  • free rn flyknit uomo
  • Seharian kami dekat sini. Gambar tak banyak sebab lebih kepada keletihan. Muka compang camping nak gambar pekebende. kekeke.

    Sebelah malam kami makan di Bandar Djakarta, Ancol. Dalam Ancol tu juga, tak jauh dari hotel. Best seafood ever. Fjallraven Kanken Mini Fresh-fresh! Sedaaaaaap gila walaupun tempat ni sangat ramai orang dan serabut sikit. Nak berborak lama santai-santai tak boleh la. The foods memang sedap especially cumi goreng dia! lembuuuuttttttt sangat. Total rp350k kahkahkah nasib baik order tak banyak sangat. ni kalau tambah ketam bagai mau dekat 500k kekeke.

    *kawasan Ancol ni mahal, untuk persediaan sebelum datang sini dah siap-siap beli maggi ke roti ke apa buat alas perut. Even pergi kedai runcit dia pun mahal dan tak banyak barang yang ada*

    12 May 2017

    Last day sebelum balik, dah alang-alang tidur hotel mahal, rugi kalau tak cuba mandi manda. Tengok gelongsor dia pun best! Disebabkan Bell tak nak mandi, terpaksa la kita yang melayan 2 sikenit ni. Vanilla sangat berani, dia boleh naik gelongsor ni sendiri.

    Nampak tak muka Aurora yang takut air sejuk. Dia memang macam tu, acah-acah memang suka swimming tapi bila masuk kolam gigil-gigil tanak celup sangat. Kakak Vee memang sangat hantu air.

  • Adidas Superstar Rosso Donna
  • So ini lah aktiviti hari terakhir sebelum kami check out dan pulang ke airport!

    Tiba-tiba hujung-hujung ni macam dah takde mood nak taip panjang-panjang. Cukup lah itinerary ringkas 3 malam di Jakarta untuk kenangan dan rujukan korang kalau nak datang sini.

    One response so far

    Next »

    http://turboessayswriting.com/
    | |