Dec 30 2015

Percutian ke Gold Coast!

Acah acah gempaq je title tu. Gold Coast Morib je tak adalah gempaq mana.

Korang pergi mana cuti panjang yang lepas? I punya lah menjaja nak mencari tempat bercuti, sebab last-last minit baru perasan ada cuti panjang. Aleh aleh dapat extra cuti sebab cuti banyak sangat tak pakai lagi. Orang macam I ni mana reti duduk diam kalau ada cuti panjang. Nak berjalan tapi dah last minute. Nak book ticket flight pun tak sempat dah. Nak cuti kemana-mana pun takut jalan jem. So last minute usha hotel sana sini, last-last terjumpa Gold Coast International Hotel, Morib, Banting (International tang mana ntah, tak nampak sorang pun Mat Saleh datang sini?) yang masih ada room available. Yess sangat last minit sampai semua hotel dah full. Sadis kan??

Memang dah plan nak booking awal.Awal pagi dari KL, gerak ke sana. Ingatkan dekat je rupanya jauh juga kedalam sana. Dalam pukul 12 tengah hari sampai lah. Mula lah ingat timing dah cantik! Sekali sampai-sampai je cuma boleh check in. Tak boleh masuk bilik lagi. Dah pesan dekat kaunter receptionist bernama Azie, saya perlukan themepark view room. Saya datang awal sila take note. Pukul 3 baru boleh berebut kunci dekat kaunter lain katanya. Hek elee.

Kenapa I excited nak berebut kunci? Sebab I dah baca review awal-awal. Hotel Gold Coast ni keras sikit. Kebanyakkan orang suggest dapatkan bilik yang view theme park. Bilik yang menghadap hutan atau bertentangan kebanyaakkannya keras. Menurut review orang lah. Ada yang kata busuk lah ada yang kata pintu malam malam terbuka la. Disebabkan Aurora jenis nampak benda benda cenggitu, seboleh-boleh memang nak dapatkan themepark view. Gigih tau datang awal.

Kitorang tak makan lagi. Nak keluar ke Banting jauh. So decide makan dekat cafe hotel tu je sebelum tunggu pukul 3pm. Cuaca dah panas terik.Hati pun panas sebab tak dapat kunci lagi. Fikir nak landing atas katil je sekarang ni.

Ayam penyet ni berharga RM21.50 Mula mula tengok harga dah rasa cekik darah. Tapi sebab dah lapar sangat, beli sahaja lah. Nasib baik portion ayam besar, sambal pun sedap.

Pukul 2.30pm terus ke lobby hotel balik. Standby dapatkan kunci. Sekali sampai lobby dah ramai gila orang beratur. Macam pasar dah lobby tu. Masa tu I yang beratur, husband melayan Aurora entah kemana. Terus cakap dengah mamat peng-agih kunci tu, saya dah pesan tadi nak kunci themepark view! ” Sorry kak, kaunter reception yang agihkan bilik. Saya bagi kunci je” Nampak tak, aku punya panas dengan si Azie Reception tu. Sangat lah tak menghormati permintaan orang. Mustahil sangat themepark view penuh sebab masa datang tadi memang kosong je tak ada orang. Cuaca panas, hati pun panas. I terus pergi jumpa receptionist tu dan sound terang terang! Singa betul betul mengamuk. Azie tu buat bodoh je “sekarang dah penuh kak.Nak buat macam mana?” Eeee gerammmmm.

Tengah emo emo tuh ternampak artis Diana Amir and family. Tu member kelas sebelah zaman sekolah tu, sempat la tegur dia sekejap. Tapi sebab dah tak ada mood sangat, terus terlupa nak ajak bergambar berborak lama pun tak ada mood. Jangan jangan Dodi pun nampak I mengamuk dekat kaunter tu tadi? Wahaha biarlah padan muka Azie Reception.

Nak tahu si Azie tu bagi kitorang bilik apa? Bilik yang sememangnya I dah baca review, akhirnya kena bilik tu juga. Masuk-masuk je bilik tu bau busukkkkkkk gila. Padahal Aurora dah berak dalam pampers masatu. Najis Aurora pun tak sebusuk itu. Masuk-masuk terus tutup hidung. Bilik tu first floor, menghadap luar. bukan themepark. Masuk 10 minit je husband dah tak tahan. Okay tadi maybe husband ok lagi kot. Bab busuk ni dia pula emo, terus call manager, panggil maanger tu masuk sendiri dalam bilik tu. Manager tu pun tutup hidung sambil mencari arah bau busuk. Husband sempat tanya cleaner yang tengah bersihkan bilik sebelah, kenapa bilik tu busuk sangat “Eh sepatutnya bilik tu tak boleh ada yang duduk encik”

Haa seram tak. Scary ok. Terus husband mengamuk balik dekat Azie tu. “Kalau awak tak percaya awak naik bilik tu sekarang!” Padan muka dia. Laki bini singa sekarang. Kuikuikui. Akhirnya dapat bilik tingkat 6, themepark view. Haa mengada cakap tak ada bilik kan tadi. Ada jee. pemalas je Azie tu sebenarnya huhuuuu. Korang lain kali kalau nak pergi bercuti, kena tegas sikit macam kami ni! wakakak.

Lagi satu yang spoil nye dekat sini, dah pukul 4 petang pun bilik tak berkemas lagi. Kami duk menghadap mereka kemas bilik lah. Tapi I okey je, tak ada hal. Mentally memang dah prepare sebab baca review orang semua kata bilik memang lambat kemas. Sampai-sampai bilik belum kemas tu dah perkara biasa. Baiklah.

Walaupun panas terik, punyalah sesak themepark tu. Aurora dah gatal nak terjun je. Petang petang dah redup sikit bawa Aurora mandi sekejap. Besok paginya sambung mandi lagi. Nasib baik kali ni Aurora excited sikit mandi, maybe sebab air nya suam, tak sejuk sangat. Aurora ni penakut sejuk sikit. Air sejuk memang dia tak nak mandi.

Kalau pergi mana mana outdoor, jangan lupa pakai sunblock! So far sunblock ni paling berkesan dan senang dibawa. Kecil cenonet je bekas dia. Dalam handbag pun boleh simpan. Aurora cakap ni ubat dia. Gigih dia sapu seluruh badan!

Pelampung dekat arm tu memang  beli masa dekat IOI Mall sehari sebelum datang sini. Pelambung biru tu terjumpa dekat bilik hotel. Ada guest yang tertinggal kot. So Aurora memunya laa. Hahaa siapa punya tu halalkan jekla eh?

First time tengok dia excited main air. Tak sia sia beli pelampung. Dia paling suka naik gelongsor. Yang slide laju laju pun I bawa dia naik. Kita yang menjerit, dia ketawa. Aurora memang suka bab gayat-gayat ni. Kalau gayat je dia ketawa. Pelik betul!

Kalau nak tahu, swimming goggles tu bukan dia pakai time swimming je. Time mandi dekat bilik air rumah pun dia pakai juga. -_-

Kalau orang kata, hotel Gold Coast ni best sebab ada jakuzzi dalam bathroom. Tapi sebenarnya mengelat tau dorang. Air shower dia slow gila. Nak tunggu penuh satu jakuzzi tu memang berzaman. Nak tahu tak apa kitorang buat? Sebelum swimming dekat themepark, I buka shower ni dulu, kasi tadah. Lepastu mandi manda dekat themepark. Balik bilik hotel nak bilas, terus berendam dalam jakuzzi. Syiok sambil berendam, sambil makan maggie cup! (Benda wajib bawa setiap kali pergi holiday, sampai Aurora pun dah pandai makan maggie cup. Haip!)

Cukup lah 1 malam je tidur hotel ni. Kalau bermalam-malam rasanya bosan kot. Sebenarnya banyak lagi aktivity lain boleh buat dekat sini. Macam ATV, Karaoke, sandcastle, outdoor aktivity lain tapi entahlah rasa tak tertarik langsung nak jalan dekat tepi laut tu. Laut tak membiru jadi memang tak jejak kaki ke pasir putih tepi pantaiiii… ombak saling berkejaran… eh ternyanyi pula

Aurora merenung je nak balik tu. Dia happy je duduk sini, dapat mandi manda gelongsor sana sini. Mommy dia je bosan kekeke. Next time kita stay hotel best sikit ok? Lama lama kita berendam ok? Oh anyway, INI BUKAN PERCUTIAN DREAMTRIPS. Bukan. Tiada kene mengena dan I tidak book percutian ini melalui Dreamtrips. Ini percutian tanpa dirancang.

Kalau Dreamtrip confirm dapat first class service.

Nampak tak bezanya?

Share

3 responses so far

Dec 17 2015

Doktor dan tulisannya.

Masa kecil-kecil selalu kita dengar pepatah “Tulisan cakar ayam macam tulisan doktor!” Masa tu I selalu tertanya-tanya, kenapa doktor dikaitkan dengan tulisan cakar ayam? Bukan kah doktor itu datangnya daripada orang yang bijak dan terpelajar. Kalau tengok balik dekat pelajar yang bijak dan dapat nombor satu dalam kelas masatu, tulisan semua cantik-cantik belaka. Orang bijak kan tulisan cantik?

Apalah peribahasa tu mesti salah.

Bila sekarang ni, fikir-fikir balik I dah tahu kenapa tulisan doktor begitu. Mengimbas kembali detik-detik menjadi doktor, cheeewah tersusun betul ayat! Masa jadi housemanship, semua kerja kena buat pantas. Routinely kalau di hospital akan ada ward round, sehari 3 kali. Setiap kali round kena tulis “clerking patient” atau “review patient condition” pada fail khas patient. Setiap kali menulis akan kurang lebih 2 helai mukasurat size A6 penuh lengkap untuk seorang patient. Dalam ward ada lebih kurang 30 patients? Haaa fikirkan. Nak menulis bukan boleh sekejap sekejap rehat. kalau macam tu sampai bila pun tak abis. Bayangkan lagi kalau pagi review (30patient) petang dan malam? haa sehari 3 kali kene menulis begitu. Memang kepantasan menulis diuji waktu itu.

Ingat lagi waktu mula mula bekerja, tulisan nak cantik-cantik comel je. Lepastu tangan kena titik dengan senior MO, “PANTASSS PANTASSS!!!” haaa jadi doktor ni buat apa semua kena pantas.

Dekat facebook ada yang post gambar prescription ubat yang ditulis doktor. Rata-rata orang tak dapat baca tulisan ni. Mungkin sebab short form ni begitu familiar dengan para doktor, jadi doktor dan pharmacist kebanyakkannya faham apa yang ditulis. Hebat kan? Kami ada insist yang boleh baca tulisan cakar ayam begini. Sebab dah biasa tengok tulisan sendiri semua lebih kurang sahaja! Wahkakakahh.

Pada I, tulisan atas ni tak adalah rumit mana nak membaca nya. I pernah dapat tulisan refferal hospital yang tulisannya lagila pelik macam satu garis lurus je dia menulis. Tak tahu nak baca macam mana dah terbalik-terbalikkan pun tak boleh nak hadam. -_-

Untuk I yang bekerja di clinic, siapa kata kami tak sibuk? Tak perlu tulis laju dan pantas? Klinik lah paling banyak diduga dengan kepantasan. Lagi-lagi bila peak hours, patient menimbun ramai menunggu dekat luar. Buat kerja semua nak cepat. Menulis sepantas kilat. Ubat penyakit kronik (kencing manis, darah tinggi, jantung, kolesterol) bukan sikit. kadang satu slip ubat tu penuh sampai tak muat-muat. Menulis nya yang lamaaa.

Tulisan pun makin lama dah menjadi semakin dahsyat.

Senang je kan nak baca tulisan I.

Selama bekerja dekat sini, pharmacist tak pernah complaint pun? Dia faham lah kot! kekekee.

Ni contoh ubat untuk satu patient. Panjang berjela. Mestila kena tulis dengan pantas.

Awak boleh baca tak?

Share

4 responses so far

Dec 14 2015

Del’s Kitchen and it’s super delicious food! [food review]

Lama dah tak review kedai makan. I ni nampak je kecil tapi bila bab makan bukan main. Kalau boleh hari-hari nak reward diri sendiri dengan makanan sedap. Tapi sebab kekangan waktu, weekdays memang busy memanjang, weekend selalu ke JB uruskan hal butik. Jadi weekend lepas sempat la merasa di Del’s Kitchen. Lama dah terasa nak makan sini, tapi asik lupa je. Kedai dia betul-betul tepi jalan area Danga Bay sana. Boleh nampak banglow kedai-kedai makan sebelah kiri jalan, kalau dari arah Skudai.

Restaurant ni nampak cozy, selesa dan sesuai untuk bersantai. Mula-mula ingat cuma ada western food je, sekali ada macam-macam termasuklah makanan ala arab macam kebab, makanan malaysia, and all. Side dishes pun berderet.

Dari tepi jalan arah Skudai akan nampak sign ni, memang memangil-manggil je untuk singgah tau!

Saja pilih makan dekat luar, sebab bila bawa Aurora ni dia suka merayau-rayau. Kalau belah dalam restaurant agak sempit dan ramai orang. Tak selesa especially kalau mood Aurora kacau, bila dia dah mengamuk boleh bergeger semua nanti.

Ni pula suasana outdoor. Nampak tenang dan nyaman. Ingatkan bila makan bawah pokok ni banyak nyamuk, nasib baik tak ada nyamuk. Selesa la senang cerita nak huha-huha pun tak ada masalah. Aurora mula lah tak senang duduk bila nampak baby dekat meja sebelah tu. Sibuk dia nak mengacau baby tu.

I cuma makan Laksa Penang. Terasa nak tradisional sikit malam tu. Sebenarnya dalam kepala nak makan Laksa Johor, tapi tetibe confuse laksa Johor dengan Penang apa beza. Jadi hentam sahaja lah order Laksa Penang. Sedap! Rasa dia lain dari laksa biasa. Resipi ada letak nenas sekali dalam laksa tu, a bit masam manis. Anyway, husband suka laksa ni sebab banyak sayur-sayuran yang pelbagai which is I don’t like it! heheee. (Alamak kantoi pula doktor tak makan sayur)

Asam pedas ni boleh tahan kick. Pedas dan pekat! Cuma ikan dia bagi sekor jekla. Untuk I yang kebulur selalunya tak cukup. Kena order 3 4 set ni. ekeke tapi nasib baik dah order Laksa Penang juga, so ok lah kongsi-kongsi. Kuah asam pedas ni hirup sampai licin. Memang rugi nak tinggalkan walau setitik pun.

Salad ni husband yang makan. Kakakah nampak tak betapa healthy food nya makanan husband berbanding wife dia yang makan macam monster. Yang ni harga cuma RM8.50 sahaja ok! Satu bowl besar! Nampak happy face dekat muka husband maksudnya dia kekeyangan keriangan menikmatinya! Kalau mencari salad yang fresh, sedap dan murah, boleh makan dekat sini ok?

Mushroom soup for Aurora. Ni Aurora makan sendiri sampai habis licin. Mommy nak rasa ciput pun tak dapat ok? Tak sempat nak buat review, dah licin dah mangkuk tu. I assume as sedap gila lah kot! Sebab Aurora jarang makan boleh habis licin pinggan tau!

Ni minuman yang I order. Ni bukan milkshake bagai ok. Kan I cakap I order yang klasik je tak terasa nak minum minuman hebat. Ni cuma ice blended milo tapi sedaaaaaaaaaaaap gilaaa. Pekatt dan terbaikkk!!!! Patutlah dekat menu dia dah tunjuk simbol recommended walaupun cuma air milo sahaja.

Kalau tengok dari luar, ini lah Del’s Kitchen. Asalnya mungkin sebuah rumah banglow yang diubah suai menjadi restaurant!

Yang datang Johor, tak tahu nak dinner dekat mana, boleh bawa family datang sini ok?

No 2, Jalan Tudor Drive, Opp Danga Bay

Johor Bahru

07-2072245

call kalau sesat!

Tarian ulik mayang dari Aurora!

Thanks for reading!

p.s: Nak suruh Totin review? boleh email ke etotinx[at]gmail.com

Share

2 responses so far

Dec 09 2015

Masalah Eczema?

Wahhh merunsingkan betul kalau dapat tahu anak kita ada masalah kulit. Lagi-lagi bila tengok kulit anak kering semacam, ruam sana sini, menggelupas, anak garu garu, kulit tak licin macam baby skin (padahal anak baby lagi), dah tentu la mommies jadi risau. Lebih-lebih lagi bila kawan-kawan datang tegur, apasal kulit anak awak jadi macam tu? Eeeeeee geram!!

Eczema adalah sejenis penyakit kronik. Ada yang teruk. ada yang sikit-sikit tak berapa teruk, ada yang kerap kena, ada yang dah bertahun tak kena. Tak boleh nak cakap, semua tergantung antibodi masing-masing. Biasanya penyakit ni terjadi pada anak-anak kecil, boleh jadi juga sampai ke dewasa pun tak baik-baik.

Kalau anak kita ada masalah kulit begini, jangan runsing ye mommy. Eczema memang tak boleh disembuhkan tetapi boleh dikawal. Jangan bagi ruam makin naik dan merebak. Ingat ye, kalau doktor dah bagi ubat tapi eczema tiba-tiba datang balik, jangan nak salahkan doktor. Eczema sejenis penyakit yang akan relapse dan datang bila berlaku contact. Macam penyakit Asthma, orang orang yang istimewa je yang merasa penyakit ni. Bila dah lama tak kena Asthma, esok lusa mungkin boleh kena lagi. Sama macam eczema.

Bila tengok anak kita ada kulit yang sensitif, kulit jadi kering cenggini, cuba kawal dengan cara

  1. Kerap sapu pelembab ke badan baby/anak kita. Ingat tau, kulit yang kering akan membuatkan kita menjadi semakin gatal. Kalau kita dah gatal apatah lagi anak kita? Bila garu-garu kulit tu, makin merebak lah nanti eczema nya. So make sure rajin-rajin letak mosturizer dekat kulit. Kalau tak tahu nak cari pelembab apa yang sesuai, boleh dapatkan Aqueous Cream di klinik terdekat.
  2. Tukar kesemua sabun, losyen, bedak atau segala mandian baby. Tak boleh pakai product baby biasa-biasa macam Anakku, Johnson semua tu. Kita kalau pergi baby shop mesti nak cari barang baby yang wangiwangi kan! Tapi ingat, anak awak tu sakit. Jadi sebaiknya elakkan memberi product yang wangi dan bercampur alcohol. Itu boleh membuatkan kulit anak menjadi semakin kering dan merekah. Cari lah bahan mandian yang sesuai untuk pesakit Eczema, contohnya dari product Cetaphil.
  3. Penyakit kulit yang lazim pada kanak-kanak adalah jenis Atopic Eczema. Dimana contact dengan sesuatu membuatkan kulit menjadi bermasalah. Cuba elakkan dari baringkan baby dekat karpet, permaidani, atau apa-apa yang ada hama. Senang cerita, baringkan anak dekat tempat yang bersih.

Esok lusa I share info lain pula!

Tapi kalau anak kita dah mempunyai masalah Eczema yang kronik sehingga berlaku kerak-kerak keras , kadang basah dan bernanah, merebak ke seluruh badan, segera dapatkan rawatan doktor terdekat. Jangan buat tak tahu je tau!

Ada yang tanya, penggunaan steroid boleh ke untuk penyakit kulit eczema ni. Ye boleh, tapi atas nasihat doktor. Memang steroid tak elok digunakan tapi jangan salah faham. Steroid tetap ada fungsinya cuma tak boleh digunakan tanpa sebab. Jangan memandai-mandai google ubat apa dan beli sendiri ok? Penggunaan steroid yang berlebihan pada kulit boleh menyebabkan perubahan warna kulit secara kekal. Haa takut tak kalau tiba tiba kulit kita hitam bertompok-tompok. Aiyo!!

Alhamdulillah Aurora tak ada masalah kulit setakat ni. Masalah kulit banyak lebam sana sini sebab jatuh tersadung selalu adalah. -_-

Ok guys, thanks for reading!

Share

No responses yet

Dec 06 2015

Alfatihah Tunku Abdul Jalil Iskandar Sultan Ibrahim

Alfatihah, 5 Dec 2015

Mana nak dapat anak raja yang sanggup bekerja sebagai penjaga zoo, sama-sama mencuci kandang haiwan dalam zoo. Anak raja yang sentiasa bergaul mesra dengan rakyat, sentiasa senyum mesra menyapa rakyat walaupun dia dalam kesakitan. Mana lagi nak cari anak raja yang sanggup mencemar duli belajar kisar ABC di gerai kaki lima. TJ walaupun berdarah mulia masih mampu menunduk, mampu merendah diri.

Terima kasih Allah kerana meminjamkan kami seorang putera raja yang baik budi, dalam sakit masih upaya memberi semangat, dalam lemah masih memberi kekuatan. We love you Tunku Laksamana.

Rakyat turut berdukacita.

Alfatihah..

Dalam semua tribute dan kenangan TJ, paling terkesan dengan video TJ bergurau dengan Matron HSAJB. Nampak sangat bersahaja dan mesra je dia dengan staff hospital.

Kelakar, matron tu melatah bukan main. TJ ketawa sakan.

Baru je beberapa bulan lepas sibuk dengan penubuhan Yayasan Kanser Tunku Laksamana Johor. Sempat lah TJ datang tengok booth  Yayasan Kanser  masa Kembara Mahkota beberapa bulan lepas. Punyalah hati mulia sampai TJ nak buat yayasan ni untuk membantu pesakit-pesakit kanser yang tidak berkemampuan.

Harini seluruh rakyat Johor berkabung day 1.

Damailah Tunku disana.

Alfatihah..

Share

No responses yet

Next »

| |