Jan 20 2015

Aurora’s First Photoshoot

Iyaa tak sempat nak cerita. 2 bulan lepas, bawa Aurora pergi photoshoot untuk magazine. Sebenarnya dah banyak kali Fatin, the editor of Pa&Ma ajak datang studio tapi tak kesampaian maklum lah I ni nak minta cuti bukannya hari ni mintak, esok boleh dapat. Last-last dapat juga curi waktu untuk ke Karangkraf, Shah Alam.

Sorry lah, I was so jakun that time. Tak pernah ke sana, never know how the editor works. Besar gila rupanya karangkraf tu. Dalam dia mak aih banyaknya staff and every table dipisahkan dengan banyak partition-partition and they categorize it depends on department department kot. Kalau pergi sendiri memang sesat dekat dalam tu nasib baik Fatin accompany me from lobby.

Aurora was not feeling well actually. Cough and runny nose. Was so worried sebab si kobis ni kalau dah batuk, dia akan muntah. Malam tu memang make sure dia tidur awal, dan mendapatkan rehat yang secukupnya. Cheh mommy dia yang over risau sebenarnya.

Alhamdulillah, tak susah handle dia masa tu. Saspen sikit sebab pergi studio berdua je, takut kubis buat hal, mati lah aku nak handle. Bila turn make up i, kubis pandai bawa diri. Dia pergi ke hulu ke hilir, ke setiap table and partition, mengacau orang buat kerja. Keh keh lantak lah janji dia tak menjerit mengamuk, mau bergema satu office tu.

20150120-080558 am-29158085.jpg

Ni lah muka ceria dia sebelum photoshoot. Tengok dia senyum, alhamdulillah hati dia tengah senang dan good mood.

20150120-080717 am-29237836.jpg

Tapi sebab dia terlalu ceria dan aktif, agak susah nak capture muka dia masa tu. Sebab setiap kali photographer snap, dia terus berlari ke arah camera, nak tengok balik hasil gambar dia tu. Mungkin kalau muka dia slek, dia suruh delete kot! Kekeke.

Hasilnya?

20150120-081045 am-29445710.jpg

Aurora tak senyum pun. Masa ni bergambar bersama dengan baby soffiya ni, anak doktor lain. Baby tu senyum, Rora masam. Baby nangis, Rora senyum. Haa gigih kan nak bergambar baby ni sebenarnya. Masa ni rupa diri sendiri dah tak fikir dah.

20150120-081301 am-29581207.jpg

I rasa artikel ni macam tergantung. Macam tak abis cerita je, bersambung next issues kot.

20150120-081747 am-29867948.jpg

My casual outfit is from Adrianna Yariqa, featuring with my favourite chiffon shawl from House Of Jazaba. All available at Grandeur Boutique, Bandar Baru Uda, Johor Bahru.

Kalau terjumpa magazine cover girl ni, beli tau! Nanti boleh baca cerita poyo Dr Totin. -_-

20150120-092517 pm-77117909.jpg

Share

No responses yet

Dec 26 2014

Banjir Pantai Timur

Published by Totin Jamain under I'm just rambling.

Assalammualaikum,

Waktu kita tengah sibuk sibuk ceria di hujung tahun, menikmati cuti Krismas yang lalu dan cuti Tahun Baru, jangan lupa sama-sama kita mendoakan saudara-saudara kita di Johor.

At first, i was thinking of nothing bad happened for the flood victims. Sebab tak scroll facebook sangat. Apatah lagi tengok berita di tv. A bit busy lately. Lepas itu bila lama-lama timeline penuh dengan gambar banjir, terus istighfar banyak banyak. I knew about the banjir last Tuesday, where one of my MO doctors Klinik Kesihatan somewhere in Kelantan send me a pic of her klinik. Just a pic yang cakap air masuk klinik parat buku lali je. Few hours after that, gambar bumbung klinik je. -_- and now dah lost contact.

Itu klinik. Imagine apa terjadi yang di pedalaman. Maybe the victims are okay. Sebab Malaysia ada bantuan keselamatan yang cekap, pasukan bomba yang hebat (well done) ! Tapi kita fikir akan datang pula. Macam mana mereka pulang kerumah dengan segalanya rosak. Kereta? Motor? Tv? Peti ais? Mesin basuh? Katil? Semua berlumpur.

20141226-090050 am-32450341.jpg

Bila lihat poster ni, terbaca part susu formula, botol susu, lampin, terbayang si kobis. Dahlah aku ni tak ada susu gantung. Kobis pulak demanding nak susu mahal pula. Kalau kami sebahagian dari mereka, abis satu dewan pusat perpindahan pecah gegendang telinga dengar kobis menjerit bak halilintar jika tak dapat susu nya. Pampers? Wahh kalau dapat pampers murah mau rashes segala anu kobis. Untung kalau dapat pampers, kalau dibagi lampin? Aku yang menangis, sebab tak reti lipat lampin . -_-

Banyaknya kita kena belajar dan bencana ini sedikit sebanyak mengajar kita erti bersyukur dengan apa yang ada. Subhanallah cekalnya rakan-rakan kita di sana. Semoga mereka tabah, sentiasa diberi kesihatan dan dimurahkan rezeki.

Amin.

Share

No responses yet

Dec 19 2014

Toujours Advanced

After almost a month makan Toujours Advanced (TA) , I terus decide nak letak dekat butik. I eat, and I share. Nak jual benda yang kita sendiri tak pernah makan, kan tak molek kan?

TA ni product collagen terbaru di pasaran. Sekarang ni dah banyak sangat product collagen, sampai tak tahu nak makan yang mana. Sebelum ni, I pengguna Catalyst. Bagus, memang bagus. But I stop masa pregnancy dulu, sebab I terbaca it’s not good to consume while you are pregnant.

Years by years, I sedar muka makin merundum. Selalu penat dan muka nampak letih. Faktor usia buat muka jadi kerepot sikit. Sob sob *musik sedih* ditambah dengan keletihan menjaga si kubis yang semakin mengganas. I scared of my skin yang nampak kusamm sangat. So I choose Toujours!

Kenapa? Cause it’s under Medicare Health Team, dan mendapat kelulusan KKM. Which mean its SAFE. Selamat untuk semua golongan, mengandung, menyusu, nak mengandung lagi? Semua boleh telan Toujours, tak ada hal! Kalau rajin bacalah yang berjela-jela di atas sebab saya tak rajin nak taip! heheee.

20141223-062050 pm-66050772.jpg

Si kubis pun dah pandai ngecek-ngecek nak Toujours kita. Tak merbahayakan, it’s just a supplement. Tapi I rasa it’s no use to give collagen to her kot. Budak-budak nak buat apa? Selalunya I akan telan dulu, kemudian bagi sisa-sisa dekat kobis biar dia rasa. Bangga betul dia bila dapat rasa benda ni.

I like the taste! (Kobis pun suka) Sedap! Lagi-lagi bila masuk dalam peti sejuk. Fresh! Bila dah makan sekali rasa nak makan 2 3 paket tapi tak boleh sebab mahal bhuahahhahaa kene bajet.

Cara-cara makan TouJours

(Yang ni I copy paste from my friend, Toujours punya mastermind tapi I tambah sikit advised from my own opinion)

Pengambilan Pertama Toujours Advanced Hari Pertama sampai Hari Ketiga Hanya minum 1 sac Sahaja

—- sebaiknya begitu. Jangan dapat dapat terus tak sabar nak glowing, telan 5 sachet sekaligus. Esok tumbuh kulit melecet kemerahan sebab sebenarnya tak tahu rupanya-rupanya anda allergy to collagen. Kan bahaya! So sebaiknya trial dulu makan , see the effect after 24hours. Kalau tiada side effect boleh lanjutkan!

Hari keempat sampai yg Ke 30 Hr baru start 2 sc. Ambil1 pagi 1 malam kalau nak lebih berkesan, yang penting Hari 1 sampai hari ke 3 hanya 1 sac sahaja

–ok kalau betul betul nak cepat berkesan. Lepas yakin tak ada side effect after 3 days boleh ambil 2 sac sehari untuk kesan yang lebih cepat. 2 je tau jangan telan semua satu kotak terus!

Ambik pagi 1 sebelum sarapan kalau boleh bangun tido terus minum, malam sebelum tidur 1 makan masa perut kosong.
Lepas minum Toujours  tuggu lps 1 jam baru blh makan benda lain,
Tunggu 1 jam Tanpa mkn atau minum apa2 baru boleh minum Toujours.

– honestly, I dah try makan with empty stomach in the morning, lepas itu jadi gastritis. I know, empty stomach is good for collagen absorption. Tapi kalau penderita gastric macam I ni, and the taste of Toujours is a bit sharp? Err dia sedap tapi macam pedih, macam minum air gas rasanya. Memang akan gastric kalau perut kosong sangat. So what is my solution? I take a breakfast in the mo, and after 1 hour of meal baru I makan Toujours. Sama macam waktu malam, after heavy meals I akan gap dalam 2 hours baru makan Toujours.

Produk jangan letak tempat panas sensetif boleh rosak kandungan nya lagi bagus letak dalam peti ais Lagi berkesan.

– Selain collagen, Toujours juga mengandungi pelbagai vitamin,jadi untuk mengekalkan kandungan vitamin Toujours,  kena simpan tempat sejuk, letak dalam icebox lebih bagus! Make sure jangan tinggalkan Toujours dalam kereta (sebab mudah terdedah dengan cuaca panas) , kasihan nanti kandungan vitamin termusnah.

Tips tambahan

  • Jangan Merokok! Kandungan nikotine pada rokok dapat mengganggu penyerapan collagen dan vitamin dalam badan. Alaa secara umum pun dah tahu merokok memang membahayakan kesihatan termasuklah untuk kesihatan kulit.
  • Perbanyakkan minum air kosong, sebaiknya melebihi 2L dalam sehari, iaitu dalam 2 botol mineral besar. Air kosong ni bagus untuk melarutkan dan memudahkan penyerapan collagen. Kalau nak tahu, air kosong sendiri dah ada benefit untuk kulit, dalam melembabkan dan untuk hydration pada kulit. Kalau ditambah dengan pengambilan collagen kita, dah tentu hasilnya akan berlipat kaki ganda. Baru lah awet muda kan? Ewah. Mudah-mudahan.
  • Kurangkan pengambilan caffein, seperti kopi dan teh, juga makanan berunsur coklat seperti air milo. Ni semua punca kulit berminyak dan memudahkan pertumbuhan jerawat. Untuk hasil yang lebih baik, cuba kita try berpantang dari semua ni. (Tapi… Tapi… Coklat adalah favourite ku …….)

20141223-061230 pm-65550215.jpg

Gambar no filter terbaru (Sabtu lepas) setelah hampir sebulan menggunakan collagen. Tak kata pun aku dah cantik but honestly I’m satisfied with the outcome.

20141223-061231 pm-65551098.jpg

Stok Toujours di butik Grandeur

20141223-062052 pm-66052046.jpg

Sekarang, orang Johor dan Singapore, boleh dapatkan Toujours Advances secara langsung ke butik Grandeur, Bandar Baru Uda. Kalau tak tau, landmark, butik terletak dekat belakang Jakel, Johor Bahru. Kedai berhadapan dengan Zawara. Harga RM199 dengan 30sachets. Murah oiiiii!

Kalau tak ada masa nak datang butik, boleh beli secara  online di order.grandeur@gmail.com

-Ini bukan paid advertisement. Ini entry ikhlas dari hati-

Share

No responses yet

Dec 03 2014

Day 2 at Sungai Petani, dah berlapok tapi nak update juga

Hi!

Still cerita Kedah Trip. Nak dengar tak? Kalau tanak boleh tekan button pangkah dekat kanan atas monitor tu.

20141203-042424 pm-59064781.jpg

Muka pagi ni nampak lebih fresh sebab dah bantai tidor kaw kaw. Kami check out dan terus menuju ke rumah pengantin. Kali ni perut lapar gila. Alhamdulillah, makanan orang Kedah sedap sedap! Tak sempat nak ambil gambar makanan dekat wedding sebab terus melahap makan sampai full!

20141207-103614 am-38174622.jpg

Hi, outfit aurora dari H&M.

20141207-103710 am-38230527.jpg

Sampai-sampai je pengantin dah bersanding. The wedding was so simple, tak penuh dengan adat itu ini, so i senang nak redah ambil gambar dengan pengantin. Ignore my tudung yang senget-benget. Biasa la kan dah tipikal style tudung macam ni kalau ada anak kecik? (Saja nak sedapkan hati)

20141207-103936 am-38376668.jpg

Kawan-kawan Ida, all the way from KL! Siap dengan kucing kesayangan Ida pun dia bawak dari KL tau!

20141212-074103 pm-70863229.jpg

Tak puas hati betul dekat booth bergambar ni. Baru je betul-betul kan tudung dia dah snap. Tak ready lagi tau. Gambar entah apa apa jadinya. Aurora pon tak sempat posing. Derang dengki kita kan Rora?

20141212-074356 pm-71036282.jpg

Kenal dari zaman muda mudi sebab masing-masing blogger. Jumpa kita disiniii!!!

20141212-074520 pm-71120963.jpg

Was wearing Adrianna Yariqa Rudolphi Kurung. All available at Grandeur boutique, Bandar Baru Uda, Johor Bahru.

20141212-075033 pm-71433863.jpg

Petang tu terus balik KL. Isi perut dengan air kelapa tepi jalan. Macam tourist sangat sampai apa-apa tepi jangan semua nak singgah. Kekekeeke. Drive santai budget pukul 8 malam dah sampai. Sekali jem macam hape. 12 malam baru sampai. -_- dah macam lebih kurang sesat Terengganu je lama perjalanan tu!

Walaupun macam-macam cabaran dan pancaroba nak ke Sungai Petani, but I like it! I love the moment. Waktu cuak-cuak sebab sesat, waktu muka pontianak check in hotel, waktu tidur pengsan tak sedar, banyak lagi la! My first trip with my babysister Emma Bahrin, InsyaAllah bila-bila kita plan holiday betul-betul. Kalini tak boleh sesat lagi!

Share

No responses yet

Dec 01 2014

Crazy Trip to Kedah

Memang kerja gila sangat. It was planned trip sebenarnya. Tapi menjadi gila sebab tersasar jauh. I tak pernah ke Sungai Petani. And it was my first trip without husband. Selalu pergi mana mana mesti husband follow. Konon  nak berdikari lah ptuihhh.

Pergi dengan my baby sis, Emma. Emma kerja that day, so bertolak ke kedah pun dah malam. Asked Emma frequently, “betul ke nak bertolak malam ni? You ok ke drive malam?” Confident je dia jawap, “Don’t worry I dah pernah ke sana gerak malam, takpe I biasa dah!”

Fine. Jawapan meyakinkan nampaknya. Nak dijadikan cerita, Emma punya phone broadband tiba-tiba kena blocked. Waze tak boleh pakai. Dia nak ambil I dekat rumah je dah sesat. Janji pukul 8 malam tapi 830 tak kunjung tiba. Pukul 9 baru kami officially gerak from KL. Since we all belum dinner, sempat singgah makan dekat Paparich before masuk highway. Makan mee ringan ringan takut mengantuk katanya.

Perjalanan diteruskan. Borak-borak dalam kereta since quite long time tak jumpa Emma, sampai mata start lalok, “Eh you tidur lah. I ok je drive sendiri. I nak pakai handfree layan lagu kuat-kuat” okaaay Emma siap offer suruh baringkan seat. Memang aku tido nyenyak la niiii. Kobis pun dah syiok tido di riba.

..

.

Emma drive santai sambil nyanyi-nyanyi riang

.

..

2pm Emma kejut, “Totin, Totin bangun!! Tolong check kan waze, kenapa I rasa kita macam nak dekat Terangganu? “

#$%%#%$^#%#

Hah mata terus segarrr. Tekan waze banyak kali tapi tak dapat detect. Celcom no line. Gigih cari line takde. Ok takpe Emma, kita keluar to next tol and try cari line. Masatu cuak jangan cakap lah. Kiri kanan hutan. Hi-way sunyi sangat. Yang ada lori dan bas yang sama potong sesama sendiri.

We went to exit somewhere and try waze to Sungai petani, Kedah.

8 HOURS 30 MINUTES

WHATTTTT???????? Kitaaaa dahhhh sesatttttttt!!!!!!!! THIS IS LEBUHRAYA PANTAI TIMUR! Terjojol biji mata. Mata terus macam burung hantu terbeliak hilang ngantuk. Keluar jari jemari mengira waktu. “Wait, now is 3am, we still have time for Ida!! Tunggu kami idaa! “ bagus kawan aku ni tak patah semangat. Ida sila nangis sekarang!

Memandu dengan penuh tegar, patah balik KL, dan meneruskan perjalanan ke Kedah. Bila nampak sign board Ipoh, baru tersenyum lebar. That time around 5am. Matahari dah nak terbit, kami masih gigih menuju ke Kedah!

Kami sampai Sungai Petani dalam pukul 9++ pagi . Mujur awal-awal dah book hotel ( actually I book for Friday night. Was mentioned to them, we will a bit late, agak agak dalam pukul 10 malam baru sampai) kah kah kah tapi pukul 10 pagi plak check in. The receptionist tengok kami atas bawah. Fine. Rambut Emma macam terpacak pacak, dengan baju kerja semalam, muka berminyak. Me with aurora yang sememeh abis, tudung berot berot. Pernah tengok cerita hantu kak limah? Ha samelah macamtu.

“Maaf, check in pukul 2 petang”

“No, I nak check in untuk semalam”

Terasa lugu sangat jawapan tu. :(

And we took a power nap for about an hour before preparing for Ida’s solemnization. Nak kata nap pun tak juga sebab Aurora was crying, ajak main la lompat sana sini. Ida said, her nikah was at 2. So we all budget around 1pm kena sampai rumah dia.

Sampai rumah Ida, dia tak bersiap pun, not even wear any makeup.

“Hey kenapa tak ada orang? Kenapa tak siap lagi? Nikah pukul berapa?”

“Lepas Asar”

Muka selambar rasa nak amek muka ida bentang atas katil dan tidur atas muka dia. #$%#$%#  Kalau tau dari awal kami dah singgah Terengganu makan keropok lekor tau takkkk!!!!

20141202-042526 pm-59126955.jpg

Muka penat mata merah tak cukup tidur. make up tebal tebal tutup eyebag. Boleh cover eyebag but eyes still injected . Haha. Yang tengah  je nampak bahagia macam tak ada masalah hidup.

20141203-095339 am-35619941.jpg

With the bridemaids . Ni semua traveling from KL, wah gigih. Tapi rasanya kami yang travel paling jauh kot dari Kuala Terengganu wakakakaka.

20141203-095731 am-35851355.jpg

Congratulations my baby sister, Mikaela Ida. Used to be my biras yang tak jadi, (kihkihkih kelakar). Tapi syukur life much more better now. Dengan pasangan yang lebih membawa ke syurga. Gituuuuw.

20141203-101723 am-37043792.jpg

Gambar group geng whatsapp yang susah betul nak jumpa sebab yang tudung oren tu duduk Kedah. Ada lagi sorang tiada di gambar sebab duduk Canada yang tu lagi lah bila agaknya boleh bergambar reramai.

20141203-101934 am-37174396.jpg

Knowing each other via ….. Er….. Myspace ke? Kah kah kah that’s funny but true! Never ending friendship sampai sekarang.

We went back to hotel around 7 something. Emma terus nak tidur sekejap. Just take a nap katanya. Malam sikit nak bangun, mandi, dan keluar pergi makan cha kuew tiaw depan hotel.

……
….
..
.

Tapi kami bangun pukul 10 pagi, itu pun Aurora kejut. Bangun bangun cari chakuewtiaw kakakkaa. Emma tido sangat sleeping beauty dengan makeup tak tanggal, jam masih di tangan.

I sambung next entry for Ida’s wedding reception.

Thanks for reading!

Siapa gelakkan kitorang siap!

Share

One response so far

Next »

| |