Jul 04 2015

Jom berhari raya bersama Outerlook!

Published by Totin Jamain under I'm just rambling.

What are you guys wearing on the first day of raya?? Baju kurung? Kebaya? Kebarung? Kurung Pahang or whatsoever, now fashion is like an art. Ada berlambak fashion and design especially for this coming raya! Semua berlumba lumba keluarkan koleksi terbaru raya.

Termasuklah Outerlook. Tahun ini, selain baju Melayu, Outerlook turut keluarkan beberapa pasang baju raya untuk gegirls! Yeaaa! Boleh pakai sedondon dengan cik abang di pagi raya! Yang bestnya, koleksi Outerlook ini adalah LIMITED EDITION! Hang caghi la lagu mana pun, tak kan jumpa. Very exclusive ok! Kau tak akan pergi beraya rumah atok nenek moyang sedara sebelah mak, sebelah ayah ke, tiba tiba eh baju kita sama lah? Alamak nak salam pun segan segan gitchuw.

20150624-12:08:56 pm.jpg

Outerlook Modern Kurung ni ada padanan 3 warna. Hitam, biru dan kuning. Ada pelbagai jenis padanan, ada yang kuning dekat baju, hitam dekat kain, ada yang biru dekat kain eh macam macam. Yang bestnya kalau beli baju ni, boleh matching dengan macam macam warna tema. Tema biru boleh, tema kuning pun boleh! Nak pilih tudung pun tak susah! Harga cuma RM169 sahaja !

20150624-12:12:01 pm.jpg

Bagi penggemar koleksi vintage boleh pakai baju kurung stripe ni! Memang nampak vintage! Haa apakata tahun ni ubah tema vintage! Selain warna brown ni, ada warna light peach! Dua dua lawa! Material? Jangan risau! Soft satin yang sangat sejuk dan lembut! Yang ni pun berharga RM169!

20150624-12:14:47 pm.jpg

Ni antara favourite I!! Kurung Kimono! Yang istimewanya baju ni siap dengan kain shawl/ selendang atau boleh dibuat nursing cover!! Nampak tak printed shawl tu dah siap lekat dengan baju. Tak payah susah-susah nak fikir nanti nak pakai shawl apa tau! Koleksi ni ada macam-macam warna dan semuanya berwarna lembut / pastel! Penggemar warna pastel jangan ragu ragu dapatkan koleksi ni tau! Lepas ni dah tak keluar lagi!! Harga cuma RM189 je!!

20150624-12:17:34 pm.jpg

Haa yang ni mahal sikit! Harga RM210 ! Sebab apa? Sebab dekat printed chiffon depan tu ada batu Swarovski ! Haa berkelip kelip gemerlapan di pagi raya! Yang ni lebih exclusive sebab cuma didatangkan dengan warna ini sahaja! Dan yang paling penting, masa update ni, size pun dah tinggal tak banyak. Ramai dah balun semua!

20150624-12:21:10 pm.jpg

Haa nampak tak I buat chiffon depan tu sebagai shawl. Senang tinggal belit je, tadaaaaa! Siap! Sebab excited sangat bila dapat baju ni sampai tak menunggu raya dah terus pakai!! Yang bestnya baju ni tak nampak macam baju kurung sangat. So boleh choose either nak pakai dengan kain atau untuk gaya lebih casual, boleh pakai dengan seluar jeans biasa je.

Next time I bagi gambar full kalau pakai secara casual. Time ni tak de orang nak melayan aku amek gambar. T_T

Semua koleksi di atas boleh di dapatkan di butik Grandeur tau
Instagram: @grandeur_my
Alamat: 32, Jalan Padi Emas 1/4, Bandar Baru Uda, Johor

Atau boleh beli secara online. Email je order.grandeur@gmail.com ! Jangan lupa bagitahu nak size apa sekali. Ada size S-XL !!

Share

No responses yet

Jul 02 2015

BAJU MELAYU CIK ABANG SAYANG.

Assalammualaikum,

Dah fikir tema baju raya tahun ni?? Hujung-hujung ni  dah tak sempat nak menempah baju raya. Semua taylor dah close order. Kalau waktu tu baru nak fikir tema baju raya, baru nak cari kain, nak menempah baju, jawapnya pakai kain batik jek la raya tahun ni!

Koleksi OuterlookRaya dah mula keluarkan pakaian raya lelaki dan perempuan! Haa entry kali ni I intro sikit pasal baju melayu je dulu! Macam tahun tahun lepas, baju melayu Outerlook selalu sold out! So kali ni Outerlook keluarkan lebih banyak warna pilihan!

20150607-10:53:30 am.jpg

Antara sebahagian warna pilihan. Baju Melayu Outerlook ni dari material Babysilk. High quality fabrik. Macam kulit baby tu, lembut dan semestinya bila dipakai memang selesa. Tak adalah cik abang kita balik solat pagi raya badan berpeluh berbau!

20150607-10:56:28 am.jpg

Nampak segak kan? Yang ni warna Royal Blue. Siapa tema warna ni untuk raya tahun ni??

20150607-10:57:45 am.jpg

Antara warna favourite I. Kalau diteliti dekat bahagian kocek dan collar ada corak jahitan untuk nampakkan lebih kemas.

20150607-10:59:25 am.jpg

Belanja lagi satu gambar untuk sesiapa yang mencari warna Emerald Green!

Kesemua koleksi Baju Melayu Outerlook berharga RM189 sahaja tau! Haa kalau nak tengok kesemua koleksi Outerlook, boleh ke Instagram : @outerlook atau Http://www.facebook.com/theouterlook

Kalau tercari-cari kat mana physical shop yang boleh dapatkan koleksi ni, cepat datang ke butik Grandeur, Bandar Baru Uda, Johor Bahru atau instagram butik di @grandeur_my .

Warna dah banyak SOLD OUT!

Datang sekarang tau!!

Share

No responses yet

Jun 28 2015

Kacang sedap Kacang licin! Makan sedap, sampai licin!

Siapa peminat kekacang dekat sini? Kalau dulu masa remaja remaja mama selalu bising jikalau makan kacang, nanti berjerawat katanya. Sehingga lah nak makan kacang pun kena berjaga-jaga. Tapi sekarang I tak percaya lagi. Sebab Aurora kuat makan kacang. Tak jerawat pun?

Pernah try kekacang Wany’s tak? Rasa dia memang wow! Dah makan sekali pasti nak lagi! Very addictive!

20150628-6:58:19 pm.jpg

Amboi jujurnya nama kacang ni. Nasib baik memang sedap! Kalau tak sedap dikira menipu di bulan puasa. Berdosa hukumnya! Yang ni kacang goreng, kriuk kriuk memang garing.

20150628-7:00:21 pm.jpg

Tengok teksturnya dah tau sedap. Ok fine dah terliur dah ni! Rasanya a bit spicy, just a bit. Tak pedas sangat sebab Aurora pun tahan je makan kacang ni. Makan kacang yang ni memang menghauskan. So dinasihatkan kena standby dengan air masak. Pekena dengan air masak sejuk, lagi sedap! Walaupun haus, makan kacang ni memang tak akan berhenti.

20150628-7:01:12 pm.jpg

Kacang licin ni memang sesuai dengan namanya yang membuatkan orang nak makan sampai licin. Tagline kacang ni, dipanggang, tanpa minyak, tanpa lemak trans dan tanpa MSG! Jangan takut nak habiskan kacang sampai licin sebab gerenti tak merosakkan tubuh badan.

20150628-7:04:15 pm.jpg

Kacang ni tak berminyak langsung. Rasa dia ada manis manis madu. Senang cerita memang sedappp! Sesuai buat hidangan hari raya. Selain kuih raya, kena ada kekacang juga betul tak?

20150628-7:18:40 pm.jpg

Bukti yang masa tengah ambil gambar  ni, Aurora sibuk celup tangan dia nak amek kekacang ni. Tak menyabau betul dia ni.
Harga sebalang kacang ni cuma RM15. Boleh tempah dengan Puan Kacang – 012-7151998 . Cakap je helo kacang kacang saya nak kacang!!!!

Ingat tau, hubungi Puan Kacang – 0127151998 !

Tunggu apa lagi, call lah sekarang!

Share

No responses yet

Jun 18 2015

Breaks / does not break the fast.

Alhamdulillah, dah masuk bulan Ramadhan untuk tahun ni. Tahun ni sambut 1 Ramadhan di Johor! Excited sebab Johor cuti 1 Ramadhan! Boleh i explore baazar ramadhan di hari pertama! Cheh gitu pula. Alhamdulillah puasa pertama tak ada any difficulty pun. Tak adalah merasa lapar bebeno since I memang jarang lunch berat berat masa kerja. So takde hal kalau tak makan cuma saspen kadang-kadang penyakit gastrik datang menyerang.

Anyway, as a doctor, soalan lazim bulan puasa bila merawat patient, mesti setiap tahun kena menjawap pertanyaan patient seperti,

” Doctor kalau pakai Neb batal puasa tak”

” Doctor kalau letak ubat titis mata batal puasa tak? “

“Doctor kalau ambil darah batal puasa tak”

Okay soalan simple tapi jawapan memang mempengaruhi puasa orang. Silap jawap nayaaaa!

So, to make it clear, I share kan beberapa gambar mengenai puasa, batal or not.

20150618-11:27:42 pm.jpg

Ingat ye, ambil darah tak batalkan puasa tau! Tapi kalau derma darah itu membatalkan puasa! Sama juga macam hidung berdarah, puasa tak batal. Jangan tiba tiba terus makan pula kalau hidung berdarah nanti!

20150619-12:00:29 am.jpg

Injection, pakai inhaler especially untuk yang semput tu tak membatalkan puasa! Haa jangan sanggup menahan semput di bulan puasa semata-mata tak nak pakai inhaler sebab sayang nak batalkan puasa. Silap tu!

20150619-12:01:03 am.jpg

Kalau pakai ubat titis mata tak membatalkan puasa ye. Tapi kalau titis hidung boleh batalkan puasa sekiranya terasa titisan ubat di tekak. (Biasanya kalau titis hidung memang akan dapat rasa di tekak so better elakkan)

20150618-11:28:53 pm.jpg

Akhir kata,

Salam Ramadhan semua!!

Share

No responses yet

Jun 10 2015

Thika putar-putar JB

Published by Totin Jamain under Well-meaning friends.

I was on leave for 4 days last week. Banyak urusan! Uruskan #grandeurexpansion, then uruskan event butik bulan puasa nanti, lepastu my ex housemate from Indonesia coming over to Jb. And yeaahh kena lah bawa dia mutar mutar kota johor!!

20150610-1:28:51 pm.jpg

For those who are not following me in Instagram, my boutique, Grandeur nak expanse to 2 storey boutique. So lepas ni butik Grandeur 2 tingkat. Ground floor is for Grandeur boutique, and 1st floor is Grandeur Exclusive , khas untuk celebrities and exclusive vendor. Best kan? Nak shopping apa je dah ada dekat Grandeur. Sekarang butik still on renovation. Banyak benda kena buat segan segera sebab mengejar bulan puasa. Kelam kabut dibuatnya.

Tanak cerita pasal tu pun. Actually my old housemate, Thika datang Malaysia!! Sebab tu apply cuti ! Plan dari awal memang dah promise dengan Thika nak bawa dia pusing pusing Johor Bahru. (Since Thika stay 2 night at Jb and the rest for a week at Singapore)

20150610-1:34:13 pm.jpg

Location pertama yang wajib pergi. Semestinya Legoland! Ramai sangat orang so tak tertarik nak masuk dalam. Sekadar putar-putar selfie je.

20150610-1:36:31 pm.jpg

Paling best sebenarnya dekat Legoland Hotel. Sebab kawasan lobby dia ada pusat permainan legoland yang FOC je. Banyakkk mainann ha apalagi Aurora baik baik tengah tidur masatu terus terjaga.

20150610-1:38:07 pm.jpg

Excited dia nak buat tembok tu!! Tanak balik. Terus kompius sebenarnya nak bawa Thika ke nak bawa Aurora pergi sini ni?

20150610-1:39:43 pm.jpg

Thika and Mas Okta. Dulu masa study dekat Indonesia, diorang ni lah yang selalu menemani kesepian ku. Sob sob sedih pula ingat balik. Memang sahabat susah senang. Dia punya baik hati sampai bulan puasa pun sanggup teman sahur and berbuka dekat luar (walaupun mereka ni non muslim) weekend je pergi hangout sesama, shopping, saloon, karaoke. Haa memang baikkkk bgt orgnya! Ohya, Thika is now 4months pregnant!!! Tak nampak perut buyut pun. Hureyy rora bisa dapat teman baru!!

20150610-1:43:39 pm.jpg

Next destination is Puteri Harbour and Hello Kitty Town! Aku yang excited sebenarnya kalau bab Hello Kitty ni. Rasanya Thika tak berapa kenal si kucing bajet comel ni. Sebab kalau tak salah, kucing ni tak berapa famous dekat sana. So maybe dia pun aneh tengok kucing ni kot.

20150610-1:46:03 pm.jpg

Our outfits from @Odda_rtw . Actually dah beli lama tapi Aurora punya size besar sikit. Baru sekarang Aurora baru dapat pakai. Tu pun lengan panjang sikit.

20150610-1:47:33 pm.jpg

Sebelum pulang, last minute shopping untuk Thika and Mas Okta at JPO. Banyak gak dia borong kasut. Yang herannya me and husband pun terikut shopping sekali. Ni yang malas bawa orang pergi JPO ni mesti jadi macam giniii! Benci tau!

Ok gambar banyak dekat camera and I sangat malas nak transfer gambar at this moment. Layan jekla gambar from my hp ni ye?

Se you later!

Share

No responses yet

Next »

| |